Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Ολοκληρώθηκε η διαδήλωση των μαθητών στο κέντρο της Αθήνας

Την κινητοποίηση των μαθητών στηρίζουν ΟΛΜΕ και γονείς
Δημοσίευση: 10/02/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ολοκληρώθηκε, ειρηνικά,  πριν λίγο η διαδήλωση  των μαθητών στο κέντρο της Αθήνας.

Οι μαθητές πραγματοποίησαν πορεία από τα Προπύλαια προς τη Βουλή, με συνθήματα όπως  «Θέλουμε σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει» και κατά της εξίσωσης των πτυχίων των ελληνικών Πανεπιστημίων με των Κολεγίων.

Στη διάρκεια της πορείας άγνωστοι προκάλεσαν ζημιές σε στάσεις λεωφορείων.

Τις κινητοποιήσεις των μαθητών στηρίζουν η ΟΛΜΕ και οι γονείς.

Μάλιστα η ΟΛΜΕ κήρυξε και 2ωρη   στάση εργασίας (12:00-14:00), προκειμένου να διευκολυνθούν οι εκπαιδευτικοί που που επιθυμούν να πάρουν μέρος στο μαθητικό συλλαλητήριο.

Σχετικά με τους λόγους του συλλαλητηρίου το Συντονιστικό Μαθητών Αττικής αναφέρει τα εξής:

  • ΤΩΡΑ να καλυφθούν όλα τα κενά σε καθηγητές σε όλα τα σχολεία μας! Υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι καθηγητές και εμείς δεν έχουμε καθηγητές στο σχολείο ή έχουμε μεγάλους σε ηλικία καθηγητές που κάνουν τεράστια προσπάθεια να μας διδάξουν, ενώ θα έπρεπε να πάρουν σύνταξη (και τώρα τους κόβουν και αυτή).
  •     ΤΩΡΑ να λυθεί το θέμα με την θέρμανση και να καλυφθούν οι άλλες ελλείψεις σε όλα τα σχολεία μας. Είναι απαράδεκτο το 2020 να κάνουμε μάθημα με μπουφάν μέσα σε παγωμένες τάξεις!
  •     Να μην εφαρμοστεί η Οδηγία εξίσωσης των πτυχίων ΑΕΙ – Κολεγίων!
  •     Να γίνουν κανονικά και για όλους οι σχολικές εκδρομές! Πάει πολύ ενώ κινητοποιούμαστε για τόσο σοβαρά θέματα, να δεχόμαστε απειλές από διευθυντές ότι θα κοπούν οι σχολικές μας εκδρομές!

Ανακοίνωση της ΟΛΜΕ

Τις τελευταίες βδομάδες σε κάθε γειτονιά της Αθήνας και του Πειραιά χιλιάδες μαθητές κινητοποιούνται για τις ελλείψεις και τα κενά στα σχολεία τους, ενάντια στο σχολείο – εξεταστικό κέντρο, που αναγκάζει τις οικογένειές τους να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη μόρφωσή τους, καθώς και ενάντια στον νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ για την εξίσωση των πτυχίων των ΑΕΙ με τα κάθε λογής ιδιωτικά κολέγια, που ενισχύει ακόμα περισσότερο την κατηγοριοποίηση πτυχίων και αποφοίτων.

Οι εκπαιδευτικοί που τα τελευταία χρόνια, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι έχουμε υποστεί τεράστιες απώλειες σε μισθούς, συντάξεις και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είμαστε μαζί τους. Αγωνιζόμαστε μαζί γιατί δεν δεχόμαστε η εκπαίδευση να γίνει ένα ακόμα πιο ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, δεν δεχόμαστε το σχολείο, της αδιοριστίας, των χιλιάδων κενών και ελλείψεων, το σχολείο-εξεταστικό κέντρο που θα πετά μαθητές και εκπαιδευτικούς στο δρόμο.

Μαζί με τους μαθητές παλεύουμε για δημόσια και δωρεάν παιδεία, για σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει, για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και άμεση κάλυψη όλων των κενών σε όλα τα σχολεία με μόνιμους διορισμούς.

Καταδικάζουμε τα φαινόμενα του αυταρχισμού, της τρομοκρατίας από την κυβέρνηση και  την προσπάθεια ποινικοποίησης  που παρατηρείται από ορισμένους διευθυντές ενάντια στις δίκαιες διεκδικήσεις των μαθητών και των γονιών τους.

Τακτικές που αποδεικνύουν ότι ο αυταρχισμός είναι το απαραίτητο εργαλείο για να εφαρμοστεί η αντιεκπαιδευτική πολιτική των κυβερνήσεων, οι οποίες επιλέγουν να παρέχουν δισεκατομμύρια ευρώ για στρατιωτικές αποστολές του ΝΑΤΟ και άλλων μεγάλων δυνάμεων, και για τα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, ενώ παράλληλα μειώνουν τις δαπάνες για το δημόσιο σχολείο!

Ως εκπαιδευτικοί, γνωρίζουμε τα σοβαρά προβλήματα των σχολείων, μαζί με τους γονείς και τους μαθητές μας παλεύουμε για γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες.

Η ΟΛΜΕ συμπαραστεκόμενη στον αγώνα των μαθητών και των μαθητριών μας κηρύσσει τη για τη Δευτέρα 10/2  2ωρη διευκολυντική στάση εργασίας 12:00-14:00.

Είμαστε μαζί με τα παιδιά μας!

Η μάχη είναι απέναντι στον κοινό αντίπαλο που τσακίζει τις ζωές όλων μας!

Τη Δευτέρα, 12.00,  στα Προπύλαια ενωμένοι παλεύουμε για το μέλλον μας!

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γονέων & Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής

Η Ομοσπονδία Γονέων & Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής, θα συμμετέχει στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι μαθητές την Δευτέρα 10 Φλεβάρη στα Προπύλαια.

Μπροστά στα ολοένα και αυξανόμενα οξυμένα προβλήματα της Δημόσιας Εκπαίδευσης, δεν έχουμε άλλο δρόμο παρά αυτόν της συμπόρευσης με τα παιδιά μας για την αντιμετώπισή τους και την διεκδίκηση ενός σχολείου που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει.

Στηρίζουμε τον αγώνα τους και τις μορφές πάλης που τα συλλογικά τους όργανα θα επιλέξουν, συμπαραστεκόμαστε στα δίκαια αιτήματά τους για τη βελτίωση των συνθηκών μόρφωσής τους :

o    Δεν αποδεχόμαστε το νέο νόμο για την εξίσωση των πτυχίων ΑΕΙ και κολεγίων, που κάνει τα πτυχία των Πανεπιστημίων ένα ακόμα χαρτί, που καταργεί το δικαίωμα των παιδιών μας για μάθηση από επιστήμονες.
o    Δεν αποδεχόμαστε να χρηματοδοτούμε συνεχώς η κάθε οικογένεια την μόρφωση των παιδιών της. Ζητάμε Παιδεία αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν.
o    Δεν αποδεχόμαστε τις άθλιες υποδομές των σχολείων όσον αφορά την σχολική στέγη. Δεν αποδεχόμαστε να κάνουμε μάθημα σε containers το 2020, να έχουμε τάξεις άβαφτες και με σοβάδες να πέφτουνε, χωρίς γυμναστήρια, τραπεζαρίες, αίθουσες πολιτισμού κτλ. Ζητάμε άμεσο σχεδιασμό και βελτίωση για σχολεία σύγχρονα και ασφαλή.
o    Δεν αποδεχόμαστε τις υπάρχουσες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Ζητάμε άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, 30.000 διορισμούς σε εκπαιδευτικούς, οριστική λύση στο πρόβλημα του καθαρισμού, της φύλαξης,  της ψυχικής υποστήριξης και της σίτισης στα σχολεία μας.
o    Δεν αποδεχόμαστε τμήματα με 25 και 30 μαθητές. Ζητάμε ποιοτικό μάθημα, με εργαστηριακές υποδομές, έχοντας τμήματα το πολύ 20 μαθητών (15 για το νηπιαγωγείο και την Α-Β Δημοτικού)
o    Δεν αποδεχόμαστε να εγκαταλείπεται η παράλληλη στήριξη παιδιών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες καθώς κα τα ειδικά σχολεία. Ζητάμε άμεση κάλυψη όλων των κενών για όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Η Ομοσπονδία Γονέων & Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής στέκεται στο πλευρό των μαθητών, καλεί τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων της Αττικής να συμπορευτούμε μαζί με τους μαθητές στον δίκαιο αγώνα τους για το σχολείο που τους αξίζει και μια ζωή με δικαιώματα.

Το σύνθημα «οι μόνοι χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δόθηκαν ποτέ», αφήνει μια παρακαταθήκη και για τα παιδιά μας αφού έτσι τους δίνουμε το παράδειγμα της διεκδίκησης, το παράδειγμα να μη μένουν θεατές σε αυτό που τους συμβαίνει, να βγαίνουν μπροστά, να προσπαθούν καθημερινά να αλλάξουν τη ζωή τους. Και φυσικά με αυτόν τον τρόπο καλλιεργείται και σε γονείς και μαθητές η συλλογική δράση απέναντι στον ατομισμό που προωθείται από την κυρίαρχη αντίληψη.

Στις 10 Φλεβάρη είμαστε μαζί με τα παιδιά μας στον αγώνα τους για ένα σχολείο που μορφώνει και δεν εξοντώνει!
Κάθε Σύλλογος Γονέων Γυμνάσιου και Λυκείου, κάθε Ένωση Γονέων να στηρίξει ουσιαστικά τον αγώνα των μαθητών. Να πάρει απόφαση συμμετοχής στην πανελλαδική κινητοποίηση!

Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων

Η Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων δηλώνει τη συμπαράστασή της στον αγώνα των μαθητών. Καλούμε τους γονείς να συμμετέχουν στο μαθητικό συλλαλητήριο τη Δευτέρα 10 Φλεβάρη, 12:00 μ. μ, στα Προπύλαια. Μαζί με τα παιδιά μας διεκδικούμε:

•    Να μην εφαρμοστεί η εξίσωση των πτυχίων των ΑΕΙ με τα πτυχία των κολεγίων. Όχι στην απαξίωση της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
•    Να καλυφθούν όλα τα εκπαιδευτικά κενά. Άμεσος διορισμός 30.000 μόνιμων εκπαιδευτικών. Παράλληλη στήριξη για όποιον μαθητή τη χρειάζεται.
•    Άμεση πρόσληψη μόνιμου βοηθητικού προσωπικού. Στελέχωση όλων των σχολικών μονάδων με καθαρίστριες, τραπεζοκόμους, φύλακες, υπαλλήλους γραμματειακής υποστήριξης.
•    Σύγχρονες, κατάλληλες, ασφαλείς και σωστά συντηρημένες κτιριακές υποδομές. Εργαστηριακός και εποπτικός εξοπλισμός για όλες τις σχολικές μονάδες.
•    Δωρεάν, ασφαλή μεταφορά για όλους τους μαθητές χωρίς περιορισμούς.
•    Συγγραφή και δωρεάν διανομή εγχειριδίων μελέτης σε όλα τα μαθήματα ειδικότητας.

Ενώνουμε τις φωνές μας με τις φωνές των παιδιών μας. Αντιστεκόμαστε στη μετατροπή του σχολείου σε ένα διαρκές εξεταστικό κέντρο. Αγωνιζόμαστε για ουσιαστικά και αποκλειστικά δωρεάν, δημόσια εκπαίδευση που θα παρέχει γνώσεις και όχι απλές δεξιότητες.

Τη Δευτέρα 10 Φλεβάρη 2020
12:00 μ. μ
στα Προπύλαια
Διεκδικούμε
ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΜΟΡΦΩΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΞΟΝΤΏΝΕΙ!

Σχόλια (1)

 
Λευτέρης
09 Φεβ 2020 20:06

Οι διευθυντές ενεργούν κατά νόμο και όχι κατά βούληση. Είναι λάθος να στοχοποιούνται. Δεν είναι αρμόδιοι για θέματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ