Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Συνάντηση «εφ' όλης της ύλης» Ν. Κεραμέως- Συνόδου Πρυτάνεων

Yπήρξε ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τη στήριξη των ελληνικών Πανεπιστημίων που μετέχουν σε Ευρωπαϊκά Δίκτυα Πανεπιστημίων και τον προγραμματισμό των συνεργειών μεταξύ ΥΠΑΙΘ και Πανεπιστημίων
Δημοσίευση: 12/02/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Συνάντηση «εφ’ όλης της ύλης», είχε σήμερα η υπουργός παιδείας Νίκη Κεραμέως με το προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων, παρουσία του υφυπουργού  Βασίλη Διγαλάκη και του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Απόστολου Δημητρόπουλου.

Ειδικότερα στη συνάντηση, μεταξύ άλλων , συζητήθηκαν:

1.    Η διαδικασία προκήρυξης θέσεων μελών ΔΕΠ για την πλήρωση θέσεων που κενώθηκαν κατά το 2019, η οποία θα προχωρήσει κανονικά,

2.    Η  ένταξη πρόσθετων έργων στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ και ειδικότερα για τις Μονάδες Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) και τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας,

3.     Το ζήτημα των δαπανών των ΤΕΙ παρελθόντων ετών που βαρύνουν τους προϋπολογισμούς των Πανεπιστημίων,

4.    καθώς και άλλες λειτουργικές ανάγκες των Πανεπιστημίων.

Τέλος, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τη στήριξη των ελληνικών Πανεπιστημίων που μετέχουν σε Ευρωπαϊκά Δίκτυα Πανεπιστημίων και τον προγραμματισμό των συνεργειών μεταξύ ΥΠΑΙΘ και Πανεπιστημίων, εν όψει της έλευσης αντιπροσωπειών αμερικανικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας στο τέλος Μαρτίου 2020.

Οι ενέργειες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της στρατηγικής του υπουργείου για την εξωστρέφεια και προώθηση των διεθνών συνεργειών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η ανακοίνωση της Συνόδου Πρυτάνεων

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων συνάντηση του Προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το Προεδρείο της Συνόδου, εκπροσωπούμενο από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο και την Πρύτανι του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Μαρία Νικολαΐδη, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, τον Υφυπουργό Βασίλη Διγαλάκη και τον Γενικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Απόστολο Δημητρόπουλο. Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε πολύ κλίμα, είχε ως στόχο την επίλυση κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν τη λειτουργία των Πανεπιστημίων.

Συζητήθηκαν η διαδικασία προκήρυξης θέσεων μελών ΔΕΠ για την πλήρωση αυτών που κενώθηκαν το 2019, η οποία προχωρά κανονικά, καθώς και η δυνατότητα ενίσχυσης των Πανεπιστημίων με θέσεις διοικητικού προσωπικού και ΕΤΕΠ. Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα τη μέριμνα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ώστε να καλυφθούν τα κενά σε θέσεις μελών ΔΕΠ που προέκυψαν την προηγούμενη χρονιά.

Συζητήθηκε επίσης η στήριξη των ελληνικών Πανεπιστημίων που μετέχουν σε Ευρωπαϊκά Δίκτυα Πανεπιστημίων και ο προγραμματισμός των συνεργειών ανάμεσα στο Υπουργείο και τα Πανεπιστήμια εν όψει της έλευσης αντιπροσωπειών αμερικανικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας στο τέλος Μαρτίου 2020.

Σε ότι αφορά την ενίσχυση των Πανεπιστημίων, συζητήθηκε ηένταξη πρόσθετων έργων στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ και ειδικότερα για τις Μονάδες Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ), τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας καθώς και δράσεις διεθνοποίησης, καθώς και τυπικά ζητήματα που σχετίζονται με τις υποχρεώσεις των ΕΛΚΕ και το ζήτημα των δαπανών των ΤΕΙ παρελθόντων ετών που βαρύνουν τους προϋπολογισμούς των Πανεπιστημίων.

Υπήρξε τέλος ενημέρωση σχετικά με τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου για την απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης και λειτουργίας ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών και την προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών

Σχόλια (3)

 
Νίκος Θεοφανούδης
12 Φεβ 2020 17:35

Κυρία Υπουργέ οι δαπάνες των ΤΕΙ δικαιολογούνται μόνο επειδή είναι υψηλό το κόστος συντήρησης των εργαστηρίων και των υλικών που χρησιμοποιούνται σε αυτά. Τα τελευταία χρόνια όμως τα εργαστήρια είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν λόγω έλλειψης προσωπικού, εργαστηρίων αλλά και αναλώσιμων υλικών. Πάρα πολλές φορές είδαμε σε αίθουσες των 25 ατόμων να "στοιβάζονται" οι διπλάσιοι φοιτητές, κάνοντας την διενέργεια των μαθημάτων και των εξετάσεων εξαιρετικά δύσκολη και για τους φοιτητές και τους καθηγητές

 
θέματα ΕΚΠΑ
12 Φεβ 2020 21:47

περιορισμένης εμβέλειας σε θέματα που αφορούν το ΕΚΠΑ η συνάντηση, ένα προς ένα. Κρίμα καθότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα.

 
Απορίες
13 Φεβ 2020 11:30

Η συνάντηση θα ήταν εφ' όλης της ύλης εάν στην ατζέντα περιλαμβάνονταν όλα τα θέματα που απασχολούν τα ΑΕΙ. Άραγε η διαδικασία αναγνώρισης πτυχίων ιδιωτικών κολεγίων δεν απασχολεί τους πρυτάνεις; Οι ελλείψεις σε μέλη ΔΕΠ/ ΕΤΕΠ/ΕΔΙΠ, διοικητικό προσωπικό (και όχι μόνο η κάλυψη των κενών θέσεων ΔΕΠ που προέκυψαν το 2019!) δεν απασχολεί τους πρυτάνεις; Η εφαρμογή του μοντέλου της σύνδεση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ με την αξιολόγηση αυτών δεν απασχολεί τους πρυτάνεις; Ο αριθμός των εισακτέων, το πλαίσιο των μεταγραφών, η θέσπιση ή όχι της βάσης του 10, δεν απασχολούν τους πρυτάνεις;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ