ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Πιλοτικά το νέο πρόγραμμα σπουδών στα Νηπιαγωγεία από Σεπτέμβριο με θεματικές Ρομποτική, Αγγλικά κλπ

Μέχρι τον Ιούλιο θα γίνουν οι “κρίσεις” των Διευθυντών Εκπαίδευσης και των Σχολικών Συμβούλων
Δημοσίευση: 12/02/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την πιλοτική εφαρμογή του νέου Προγράμματος Σπουδών   στα Νηπιαγωγεία, από τον ερχόμενο  Σεπτέμβριο εισηγήθηκε  στην πολιτική ηγεσία  του υπουργείου Παιδείας, ο πρόεδρος του ΙΕΠ Γιάννης Αντωνίου, όπως ανακοίνωσε στη σημερινή συνάντηση με αντιπροσωπεία του τομέα παιδείας του Κινήματος Αλλαγής.

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για τα Νηπιαγωγεία θα περιέχει θεματικές ενότητες οι οποίες θα έχουν το χαρακτήρα της βιωματικής μάθησης.

Οι θεματικές ενότητες θα περιλαμβάνουν

  • Τη ρομποτική
  • Τα Αγγλικά
  • Την Φυσική Αγωγή κλπ

 Ο πρόεδρος του ΙΕΠ είπε επίσης στην αντιπροσωπεία του ΚΙΝΑΛ, ότι:

Μέχρι τον Ιούλιο θα γίνουν οι “κρίσεις” των Διευθυντών Εκπαίδευσης και των Σχολικών Συμβούλων, ενώ στις προθέσεις είναι μέσα στο καλοκαίρι να ολοκληρωθούν οι επιλογές των νέων Διευθυντών Σχολείων.

Ο Γιάννης Αντωνίου, τόνισε η επιμόρφωση “μαμούθ” που θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο θα πρέπει να γίνει στα νέα στελέχη εκπαίδευσης για αυτό και πρέπει έως τότε να ολοκληρωθούν οι “κρίσεις” και για τους Διευθυντές Σχολείων.

Στη  συνάντηση εκ  μέρους του ΚΙΝΑΛ  συμμετείχαν η τομεάρχης παιδείας,  Βουλευτής Χαρά  Κεφαλίδου,  ο  Γραμματέας Ν. Τσούλιας , και οι αναπληρωτές    γραμματείς Ε. Μπουρνόβα και  Γ. Κουμέντος.

Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι  του Τομέα κατέθεσαν τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για τις αναγκαίες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση.

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ

Σχόλια (27)

 
Νηπιαγωγείο
15 Φεβ 2020 06:25

Εγώ προτείνω να γίνουν τα νηπιαγωγεία σε όλη την Ελλάδα 1 χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειαστεί να υπάρχουν νήπια μικρά και νήπια μεγάλα. Θα λέει το παιδάκι απλά, ότι πηγαίνει νηπιαγωγείο. Δεν χρειάζονται δυο χρόνια νηπιαγωγείο. Έπειτα, τα νηπιαγωγεία δεν θα πρέπει να έχουν και τόσο μεγάλο εκπαιδευτικό ρόλο. Τα νηπιαγωγεία θα πρέπει να έχουν κυρίως παιδαγωγικό ρόλο. Η Εκπαίδευση ξεκινάει στο δημοτικό κυρίως.
Καταργήστε αυτά τα νηπιαγωγεία και ιδρύστε νηπιαγωγεία με ένα χρόνο.
Να είναι υποχρεωτικό για όλα τα παιδιά που είναι 5 χρονών. Από 5 έως 6 χρονών θα πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο και μετά στο δημοτικό.

Άρα, η πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να παρέχει: Νηπιαγωγείο, 1 χρόνο.
Δημοτικό, 6 χρόνια.

 
Σχολείο
15 Φεβ 2020 06:13

Το Νηπιαγωγείο θα πρέπει να παρέχει κυρίως παιδαγωγικό ρόλο και όχι να παρέχει ιδιαιτέρα εκπαίδευση. Η Βασική εκπαίδευση ξεκινάει στο δημοτικό. Αν δεν μάθεις στο νηπιαγωγείο, δεν σημαίνει ότι δεν θα μάθεις και στο δημοτικό. Στο δημοτικό θα τα ξανά μάθεις όλα. Επίσης, Το νηπιαγωγείο δεν χρειάζεται να είναι δυο χρόνια. Να είναι ένα χρόνο και υποχρεωτικό για όλα τα παιδάκια που είναι 5 χρονών.
Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να παρέχει: Νηπιαγωγείο, 1 χρόνο. Δημοτικό, 6 χρόνια.

 
Τα σύγχρονα
14 Φεβ 2020 10:02

Δεν κοιτάτε και λίγο γύρω σας τι παίζει αφού το χετε χάσει το μπαλάκι;
ΒΓΑΛΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ειδικά στο νήπιο
ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ

 
δριτσας
14 Φεβ 2020 07:47

@δριτσας 13 Φεβ 2020 22:41
Αφήστε τις κουτοπονηριές. Δεν έχει καμία σχέση το νηπιαγωγείο με το δημοτικό. Άλλη η αποστολή του ενός και άλλη του άλλου. Πρόοδος δε σημαίνει να κάνω ό,τι μου κατέβει στο κεφάλι. Επιτέλους σοβαρευτείτε.

 
ανάγνωση
14 Φεβ 2020 00:26

και κάπως έτσι η κύρια συμβουλή στη γ λυκείου σόλες τις κατευθύνσεις παιδιά διαβάστε τι ρωτά η άσκηση

 
ΑΣΕΠΙΤΗΣ
13 Φεβ 2020 23:06

ρε κοίτα μεγαλεία ο μπαρμπα Γιάννης να κάνει και εξαγγελίες που τόσο του άρεσε....εξ από ανέκαθεν!!!!

 
@δριτσας
13 Φεβ 2020 22:41

Το να πιστεύεις ότι δεν πρέπει να υπάρξει πρόοδος (στα πρότυπα διεθνών οργανισμών και σχολειων) στα ελληνικά νηπιαγωγεία , δημοτικά κτλ είναι το ίδιο άστοχο, αστείο και μεθοδευμενο με το να λες να δίνουν οργανικη και φαινολικη χημεία στη γ λυκείου για να μπουν σε μαθηματικό, πληροφορική, τοπογραφία κτλ.

 
Ηλίας
13 Φεβ 2020 22:19

Λυπάμαι πραγματικά για αυτές τις προτάσεις. Οι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα για το ποιος είναι ο σκοπός του νηπιαγωγείου και εισηγούνται πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με την΄κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Για τη γυμναστική άντε να το καταλάβω... κάτι μπορεί να προσφέρει ο γυμναστής στην υγειή ανάπτυξη των παιδιών, σε ομαδικές δραστηριότητες, μουσικοκινητική αγωγή τέλος πάντων.... αλλά για τη ρομποτική και τα αγγλικά σε τόσο μικρή ηλικία δε βλέπω το νόημα. Είναι τόσο άσχετοι οι άνθρωποι?

 
Κωνσταντίνα Τσ.
13 Φεβ 2020 20:36

... Αφήστε τα παιδάκια να αναπτύξουν σχέση πρώτα με τον/την νηπιαγωγό τους ... Αυτή την σχέση έχουν ανάγκη στο πρώτο σχολείο της ζωής τους το Νηπιαγωγείο... Έχουν ανάγκη να " δεθούν" με το πρόσωπο του/της για να οικειοποιηθούν το πρότυπό του/της, να νοιώσουν ασφάλεια και σιγουριά, να αναπτύξουν σχέση μαζί του/της, αυτή την σχέση παιδιού - ενήλικα έξω από το οικογενειακό του περιβάλλον...Αυτό έχει ανάγκη ένα παιδί σε αυτή την φάση της ζωής του... Την ρομποτική, την γυμναστική, τα αγγλικά θα τα βρουν στην πορεία τους, στα επόμενα σχολικά τους βήματα.... Αλήθεια...η ψυχολογία δεν σας ενδιαφέρει για τα παιδιά αυτής της ηλικίας...?? Σκεφτείτε... Είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον τους και για όλη την ζωή τους η σωστή διαπαιδαγώγηση αυτή που στηρίζεται στις βασικές αρχές των επιστημών της Ψυχολογίας και της Παιδαγωγικής...εκτός και αν θέλετε να δημιουργήσετε ανθρώπους "ρομπότ"... Η ψυχο-κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη που είναι το Α και το Ω για τα παιδιά της ηλικίας του Νηπιαγωγείου προφανώς δεν σας ενδιαφέρει εφόσον θέλετε να εφαρμόσετε τέτοια μορφή αγωγής και εκπαίδευσης σε αυτό... Είμαι νηπιαγωγός και λυπάμαι ειλικρινά και ανησυχώ για το μέλλον των παιδιών μας και της κοινωνίας μας...

 
Maria
13 Φεβ 2020 19:10

Επισης μεγαλη ντροπη που κάποιοι δεν επικροτουν με ολη την καρδια τους την εισαγωγη της φυσικης αγωγης οχι μονο στο νηπιαγωγειο αλλα και στον παιδικο σταθμο με τα διχρονα αν ειναι δυνατον
Απο τη στιγμη που αρχιζει να περπαταει ο ανθρωπος πρεπει να αθλειται και να διδασκεται την αξια της γυμναστικης και του υγιεινου τροπου ζωης
Ολα τα υπολοιπα ειναι συντεχνιακες μπουρδες και αντιπολιτευτικες κορωνες

 
ΠΕ86
13 Φεβ 2020 19:00

@Βιοπληροφορική

Προς Θεού! Που βλέπεις συνάδελφε το "θετικό" στην εισαγωγή της πληροφορικής και των άλλων αντικειμένων στην προσχολική αγωγή; Ξέρεις ποιοί είναι οι στόχοι της προσχολικής εκπ/σης; Πως η ρομποτική βοηθάει σε αυτό; Να ξέρουμε και τι λέμε!

Σε αυτά που λες για την πληροφορική στις υπόλοιπες βαθμίδες όχι μόνο έχεις δίκιο αλλά και λίγα λές ΟΜΩΣ θα πρέπει να αναγνωρίζεις ότι με την πρόταση αυτή διαφαίνεται ότι ο σκόπος δεν είναι η αναβάθμιση της πληροφορικής. Αν ήθελε να αναβαθμίσει το αντικείμενο έκανε παρεμβάσεις στο γυμνάσιο και το λύκειο.

 
Σπουδές στο Πανεπιστήμιο
13 Φεβ 2020 18:19

Δεκάδες σχολές Πληροφορικής, με εκατοντάδες αποφοίτους. Συν όλοι οι απόφοιτοι άλλων σχολών (πχ. ΗΜΜΥ, Μαθηματικών κ.α.) που ασχολούνται με το αντικείμενο. Για ποια υποτίμηση μιλάμε;

Τα ελληνικά σχολεία θέλουν ενίσχυση σε βασικά μαθήματα και μετά να προστεθούν νέες ειδικότητες, όπως Ρομποτική.

 
Γεωργίου Νίκη
13 Φεβ 2020 18:08

Τα παιδιά έρχονται στο Γυμνάσιο και δεν ξέρουν ελληνικά. Συλλαβίζουν και δεν τονίζουν σωστά αρκετά από αυτά ! Ας τα αφήσουμε να συνειδητοποίησουν τις δομές της γλώσσας τους, κα Ζαχαράκη ! Όχι επειδή είστε της Αγγλικής Φιλολογίας να τα παίρνουμε σβάρνα όλα με τα αγγλικά από τόσο μικρή ηλικία, για να ευλογήσουμε τα γένια μας...

 
Δριτσας
13 Φεβ 2020 17:32

Ο αλλος συγκρινει τη NASA με τα ελληνικα νηπιαγωγεια. Ε ρε σανό που σας πουλάνε μερικοί....

 
Θανάσης Δρίβας
13 Φεβ 2020 16:01

Η Nasa έχει σχεδιάσει και κτίσει το πρόγραμμα Robotics: Kindergarten to 5th. Μάλλον αδαείς θα είναι..

 
Στράτος
13 Φεβ 2020 15:12

Για να υπάρξει αλλαγή και των Διευθυντών σχολείων μέχρι τον Σεπτέμβριο 2020 θα πρέπει να τεθούν όλα εντός αυστηρού χρονοδιαγράμματος. Οι προθέσεις του Υπουργείου θα πρέπει να μετατραπούν σε δεσμεύσεις και το επιτελείο του Υπουργείου να ανοίξει για καλά το ημερολόγιο ορίζοντας προθεσμίες για όλα. Διαφορετικά όλα μπορούν να πάνε πίσω. Οι τελικές αποφάσεις θα κρίνουν την αποτελεσματικότητα ΙΕΠ και ΥΠΑΙΘ.

 
Ιωάννης Κ.
13 Φεβ 2020 14:24

Οι υπεύθυνοι του υπουργείου Παιδείας έχουν βαλθεί να το μετονομάσουν και επίσημα σε υπουργείο Απαιδείας. Δεν μπορώ να καταλάβω ποιοι νοσηροί εγκέφαλοι, αντί να βοηθούν τα παιδιά αυτής της τόσο τρυφερής ηλικίας στις βασικές δεξιότητες, φαντάζονται αγγλικά, ρομποτική, πληροφορική και ότι τους κατέβη στο κεφάλι. Το χάσατε το παιχνίδι κύριοι. Αφήστε τους ανούσιους πειραματισμούς. Η εμμονή σας με πράγματα εκτός τόπου και χρόνου απλά δείχνει πως ο σκοπός σας δεν είναι η προσφορά γνώσης και δεξιοτήτων, αλλά η μετατροπή των παιδιών σε πειραματόζωα και σε πολίτες που δεν θα ξέρουν τι τους γίνεται.

 
λιτσα παπασ.
13 Φεβ 2020 11:38

ηφυσικη αγωγη ειναι το μονο μαθημα που στοχευει στην προετοιμασια του μαθητη για ενα υγιη τροπο ζωης καθως καλιεργει και κοινωνικες αξιες

 
Βιοπληροφορική
13 Φεβ 2020 11:31

Θετικό βήμα η ρομποτική στο νηπιαγωγείο κ. Αντωνίου στην εποχή μας, αλλά μήπως πρέπει να δούμε σοβαρά και την γενικότερη ενσωμάτωση της επιστήμης της πληροφορικής στα προγράμματα σπουδών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αντί να την υποτιμούμε; Γνωρίζετε τι γίνεται σχετικά στις Η.Π.Α αυτή την στιγμή; Έχει πάρει κάποια θέση το ΙΕΠ για το γεγονός ότι ένας υποψήφιος της ο.π της πληροφορικής δεν μπορεί να εισαχθεί σε σχολές πληροφορικής, όπως οι σχολές μηχανικών υπολογιστών και πληροφορικής με εφαρμογές στη βιοϊατρική; Γιατί αυτή η υποτίμηση της πληροφορικής; Τι επιπτώσεις έχει στην ανάπτυξη των επιστημών και συνεπακόλουθα στην οικονομία της χώρας;

 
Bee Bot
13 Φεβ 2020 10:53

είμαι μελισσούλα, άγρια όμως..

 
Ανδρέας
13 Φεβ 2020 10:36

Ό,τι να'ναι. Ρομποτική στα 5χρονα. Μόλις πάνε να καταλάβουν γραφή και αρίθμηση, θα τους δώσουμε οθόνες, τάμπλετ και κουμπάκια.
Αυτό και δεν γίνεται (υλικοτεχνική υποδομή)
και παιδαγωγικά δεν πρέπει να γίνει,
γιατί από μικρά θα χάσουν το ενδιαφέρον για το χαρτί και το μολύβι και θα ασχολούνται με τα ηλεκτρονικά.

 
Ποιόν Ιούλιο και ποιού έτους;
13 Φεβ 2020 02:13

Την περίπτωση των εκλογών ή την περίπτωση θερμού επεισοδίου μέχρι τέλη Μαρτίου που γράφουν όλα τα παγκόσμια στρατηγικά περιοδικά και αρχίζει να ψυθιρίζει το πολιτικό σύστημα ,και κέντρα τα υπολογίσατε;Τουλάχιστον 3000 υποψήφιοι ΔΕ και ΣΣ ,τουλάχιστον το τονίζω, πως μπορούν να περάσουν σε τόσο λίγο χρόνο;Λυπάμαι κύριε.Είστε εκτός χρόνου.Για τόπο εσείς ξέρετε.

 
Κοινωνικοποίηση
13 Φεβ 2020 00:43

Το Νηπιαγωγείο είναι για αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες και ικανότητα μάθησης σε περιβάλλον τάξης.

Τα υπόλοιπα από το Δημοτικό και μετά στα βασικά μαθήματα στο Γυμνάσιο, που κανονικά πρέπει να απευθύνεται σε παιδιά 10-11 ετών, δηλαδή σημερινή Ε' και ΣΤ' Δημοτικού. Υπάρχει χρόνος για όλα εφόσον αλλάξει η δομή και το ωρολόγιο πρόγραμμα: περισσότερος χρόνος για λίγα και στοχευμένα μαθήματα, με ποιοτική μάθηση.

 
Τασος
12 Φεβ 2020 23:28

Στις Σκανδιναβικές χώρες που επισκέφθηκε πρόσφατα , το παιδί παίζει μέχρι τα επτά του και δεν υπολογίζει με τη ρομποτική. Στο δημοτικό με τις τόσες ειδικότητες και τα τόσα διδακτικά αντικείμενα, όλα στριμωγμένα μέχρι τη 1.15 έχει διαλυθεί η ηρεμία του προγράμματος και η Δημιουργική πλευρά της μάθησης. Χρειάζεται χρόνος και ήρεμοι τόνοι στο σχολείο.

 
Ρομποτ
12 Φεβ 2020 22:32

Τα προνήπια δεν ξέρουν και θέλουν αρκετό χρόνο για να μάθουν να κρατούν το στυλό σωστά στο χέρι και αυτός ο τύπος θέλει να τους μάθει ρομποτική!!!!! Ρε που τους βρήκατε αυτούς; Στο δρόμο να διάλεγες έναν άσχετο δεν θα έλεγε τέτοιες φρικαλεότητες!!!!

 
Επιστήμη Υπολογιστών
12 Φεβ 2020 22:11

Ρομποτική; δεν είναι οικονομικό μάθημα σίγουρα όχι

 
Για όνομα...
12 Φεβ 2020 21:55

Επίσης... ανατομία, κβαντομηχανική, θερμοπυρηνική σύντηξη!!!

Που τον βρήκαμε τον τύπο; Στο γυμνάσιο η πληροφορική φυτοζωή από τα τέλη της δεκαετίας του '90 και αυτός εισηγείται την εισαγωγή στο νηπιαγωγείο ως βιωματική μάθηση!

Ποιος είναι ειδικευμένος να διδάσκει στην προσχολική ηλικία αυτά τα αντικείμενα;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.