Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Επανεξετάστηκε το θεσμικό πλαίσιο μεταθέσεων και αποσπάσεων

Η ομάδα εργασίας θα συνεδριάσει και πάλι κατά πάσα πιθανότητα στις 25/3/2020.
Δημοσίευση: 15/02/2020
Παληγιάννης
Alt Text: 
Παληγιάννης
Title Text: 
Παληγιάννης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Του  Αιρετού στο ΚΥΣΠΕ Β. Παληγιάννη

Συνεδρίαση χθες 14/2/2020 η ομάδα εργασίας για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου μεταθέσεων και αποσπάσεων εκπαιδευτικών παρουσία της Γενικής Γραμματέα κ. Γκίκα Αναστασίας.

Έθεσα υπόψη της ομάδας εργασίας την ανάγκη να συμβάλλουμε σ’ ένα απλό, δίκαιο και αντικειμενικό νομοθετικό πλαίσιο.

Ως αιρετός ΚΥΣΠΕ πιστεύω πως πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε:

•    Στην αντιμετώπιση της πανσπερμίας νόμων, Π.Δ., Υπουργικών Αποφάσεων και εγκυκλίων που αναφέρονται στις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών.

•    Στη σύσταση οργανικών θέσεων με βάση τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης

•    Στην αναμοριοδότηση όλων των κριτηρίων μετάθεσης και απόσπασης.

•    Στην αντιμετώπιση του «λαβύρινθου» της νομοθεσίας για μετατάξεις, για υπεραριθμίες, κλπ.

•    Στην επανεξέταση των κατά προτεραιότητα μεταθέσεων και αποσπάσεων με έμφαση στην άμεση τροποποίηση του άρθρου 13 του Π.Δ.50/96 για την επαναδιατύπωση και εκσυγχρονισμό των ιατρικών όρων των ασθενειών και την ένταξη ίσης ή μεγαλύτερης βαρύτητας με αυτές που υπάρχουν στη σχετική νομοθεσία.

Η ομάδα εργασίας θα συνεδριάσει και πάλι κατά πάσα πιθανότητα στις 25/3/2020. Ελπίζω πως ΔΟΕ –ΟΛΜΕ, αιρετοί, υπηρεσιακοί παράγοντες με τις προτάσεις θα συμβάλλουν στις απαραίτητες αλλαγές του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου των υπηρεσιακών μεταβολών.  

Επίσης με πρωτοβουλία του ΔΣ της ΔΟΕ θα πραγματοποιηθούν περιφερειακές συσκέψεις με θέμα τις υπηρεσιακές μεταβολές ‘ώστε οι προτάσεις των συναδέλφων να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός δικαιότερου κι αποδεκτού νομοθετικού πλαισίου από την εκπαιδευτική κοινότητα.

Σχόλια (23)

 
katerina
15 Φεβ 2020 13:04

Θα συνεδριάσει και πάλι την 25η Μαρτίου; Είτε είναι λάθος είτε ισχύει, δείχνει πολλά.

 
Γιώργος
15 Φεβ 2020 13:09

Να αφαιρέσετε από τις ειδικές κατηγορίες απόσπασης του συζύγους αστυνομικών , πυροσβεστών , λιμενικών και να προσθέσετε τους συζύγους των εκπαιδευτικών . Το Υπουργείο παιδείας είναι το μονοδικό υπουργείο που δεν δείχνει καμιά μέριμνα για τους υπαλλήλους του. Αίσχος και ντροπή!!!!!!!

 
Στράτος
15 Φεβ 2020 13:19

Η οποιαδήποτε αλλαγή γίνει πρέπει να γίνει μετά από προσεκτική μελέτη όλων των επιπτώσεων που θα έχει και σίγουρα μετά από δημόσια διαβούλευση της οποίας οι παρατηρήσεις θα ληφθούν σοβαρά υπόψη. Χωρίς να αμφισβητώ την ουσιαστική συμβολή των μελών της επιτροπής στις αλλαγές, πιστεύω ότι πολλές φορές υπάρχουν σημαντικές λεπτομέρειες που μπορεί να διαφύγουν της προσοχής μιας επιτροπής αλλά είναι γνωστές σε όσους εμπλέκονται επί χρόνια στη διαδικασία των υπηρεσιακών μεταβολών ως άμεσα ενδιαφερόμενοι.

Επειδή οι μεταθέσεις πρωτίστως και οι αποσπάσεις δευτερευόντως αποτελούν σοβαρές υπηρεσιακές μεταβολές που καθορίζουν εν πολύ πέραν του εργασιακού και τον υπόλοιπο βίο των εκπαιδευτικών, δεν πρέπει να υπάρξουν αιφνιδιασμοί. Υπάρχουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί που εργάζονται μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους, υπηρετούν σε περιοχές δύσκολες ή δυσπρόσιτες με στόχο την συγκέντρωση των απαραίτητων μορίων ώστε κάποια στιγμή να φτάσουν να υπηρετούν κοντά στον τόπο τους. Πολλοί φτάνουν να υπηρετούν σε σχολεία της περιοχής τους ή ακόμα δυσκολότερα της γειτονιάς τους στη δύση του εργασιακού τους βίου. Όσοι επί πολλά έτη υπηρετούν υπομονετικά μακριά από το σπίτι τους ή μετακινούμενοι καθημερινά πολλά χιλιόμετρα από και προς το σχολείο τους, επιθυμούν δίκαιο σύστημα υπηρεσιακών μεταβολών, προσεκτικές κινήσεις στις αλλαγές στο υφιστάμενο πλαίσιο ώστε να μην προκύψουν αντί λύσεων προβλήματα. Στην ακραία τους δε μορφή, τυχόν άδικες διατάξεις μπορούν να οδηγήσουν σε προσφυγές σε διοικητικά δικαστήρια ή το ΣτΕ εάν υπάρξουν ομάδες αδίκως θιγόμενων εκπαιδευτικών.
Καλή δουλειά λοιπόν αλλά με πολλή προσοχή, σεβασμό στους εκπαιδευτικούς και σίγουρα χωρίς υποχωρήσεις σε πιέσεις συντεχνιακού τύπου.

Και ένα ερώτημα: Υπάρχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου της επιτροπής και προώθησης νέου θεσμικού πλαισίου; Ή είναι πολύ νωρίς για το έργο της νομοθέτησης αλλαγών στον τομέα αυτό;

 
δημοσιοποίηση των μελών της επιτροπής
15 Φεβ 2020 13:56

Γιατί δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα ονόματα των μελών της επιτροπής, όπως έχει συμβεί σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια που είχαν συγκροτηθεί αντίστοιχες επιτροπές; Δεν υπάρχει κανένας λόγος και καλό θα ήταν κ. Παληγιάννη να δώσετε στη δημοσιότητα (δια μέσου των εκπαιδευτικών ιστοσελίδων) την απόφαση συγκρότησης της επιτροπής αυτής.

 
ναι
15 Φεβ 2020 18:11

στον εξορθολογισμό, την απλοποίηση επί το δικαιότερο της νομοθεσίας και της συγκέντρωσής της σε ένα νομοθέτημα . ανοίξτε πλατφόρμα για δημόσια διαβούλευση και προτάσεις εκπαιδευτικών . τι πράμα κι αυτό με τις επιτροπές πια ! τα ίδια και στα ιεκ και αλλού ! διαφάνεια παντού

 
Anna
15 Φεβ 2020 20:54

Ελπίζω το καινούργιο πλαίσιο να μεριμνησει για τους μόνιμους συναδέλφους σας που επι σειρά ετών βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά, μακριά από τις οικογένειες τους μαζευοντας μόρια,βλέποντας τα χρόνια να περνούν και ελπιζοντας καθε χρονο ότι οι κόποι και οι θυσίες τους θα ανταμειφθούν και θα καταφέρουν να επιστρέψουν σπίτι τους.

 
Εκπαιδευτικός
15 Φεβ 2020 20:57

Κεκλεισμένων των θυρών η συζήτηση;πολύ δημοκρατικό αυτό!Σταματήστε να παίζετε κατά το δοκούν με τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων!!!

 
Αιρετοί για πλάκα
15 Φεβ 2020 23:26

Οι χειρότεροι συνδικαλιστές όλων των επαγγελμάτων είστε. Δεν νοείται τα ζευγάρια των εκπαιδευτικών να μην αποσπούνται κατά προτεραιότητα ενώ άσχετες ειδικότητες παίρνουν αποσπάσεις. Έλεος πια!!! Ας βρεθεί ένας να εξηγήσει για πιο λόγο γίνεται αυτό.

 
Μαρία Κάλ.
15 Φεβ 2020 23:53

Κορόιδα εκπαιδευτικοί, οι σύζυγοι των δημοτικών αστυνομικών αποσπούνται κατά προτεραιότητα.

 
@Παληγιάννη
16 Φεβ 2020 00:53

Δείξε μου μια χώρα στον κόσμο και όχι δυο που υπάρχουν μεταθέσεις και αποσπάσεις.Σαν συνδικαλιστής από το απώτατο και χαμένο στην αχλύ χρόνο δεν έπρεπε να μελετήσεις το τι γίνεται στις άλλες χώρες του κόσμου και να προτείνεις κάτι ανάλογο;

 
@Στράτος
16 Φεβ 2020 06:48

Συμφωνώ αλλά όταν ξαναμοιράζεται η πίτα (των μορίων) κάποιοι θα πάρουν μεγαλύτερο κομμάτι από αυτό που είχαν πριν, και κάποιοι μικρότερο. Οι πιέσεις από τρίτεκνους κλπ. είναι δεδομένες.

 
Θανασης
16 Φεβ 2020 08:08

Το 2018 νομιμοποιήσατε ως αιρετοί, με την συμμετοχή σας, την επανεξέταση και συλλήβδην απόρριψη με κωμική αιτιολογία των αποδεσμεύσεων για συμμετοχή στο ΕΣΚ, κάνοντας εμμέσως αποδεκτή την εισήγηση του τμήματος Κινητικότητας ότι αυτές οι μετατάξεις διέπονταν από την καταργημένη διάταξη του Ν. 1824/1988. Είτε δεν είστε ικανοί να κατανοήσετε το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις μετατάξεις μέσω ΕΣΚ (Ν. 4440/2016), είτε θεωρείτε ότι απλά η θετική σας ψήφος σας καλύπτει. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορείτε όχι απλά να προστατεύσετε τα συμφέροντα των εργαζομένων που εκπροσωπείτε, αλλά ούτε καν τους ενημερώσετε σωστά.

 
teacher
16 Φεβ 2020 12:54

@Γιώργος
Συμφωνώ απόλυτα. Επειδή όμως το θεωρώ απίθανο να μπορούν όλοι οι εκπαιδευτικοί να συνυπηρετούν (αν μπορούσε να γίνει, πιστεύω θα το είχαν κάνει ήδη), τουλάχιστον να επαναπροσδιοριστούν οι λόγοι απόσπασης κατά προτεραιότητα. Η κατά προτεραιότητα απόσπαση πρέπει να αφορά εργαζόμενους που υπηρετούν σε έναν τόπο χωρίς τη θέλησή τους, π.χ. στρατιωτικοί. Δεν μπορεί οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι Πανεπιστημιακοί, κ.ά., που υπηρετούν με αίτησή τους και για χρόνια σε έναν τόπο, να έχουν την απαίτηση να αποσπώνται και οι σύζυγοί τους σε βάρος άλλων εκπαιδευτικών. Ακόμη και οι στρατιωτικοί ή οι δικαστικοί, όταν πηγαίνουν σε έναν τόπο με αίτησή τους, κανονικά δε θα έπρεπε να δικαιούνται οι σύζυγοί τους προνομιακή μεταχείριση. Να αποσπώνται όλοι με τα μόριά τους. Έτσι όπως έχουν μειωθεί οι αποσπάσεις τα τελευταία χρόνια, στην ουσία μόνο οι αιτήσεις κατά προτεραιότητα ικανοποιούνται. Οι υπόλοιποι "στο περίμενε". Νομίζω πως ήρθε ο καιρός να αλλάξει το πλαίσιο και οι αποσπάσεις να γίνονται με δικαιότερο τρόπο. Επίσης, πρέπει να δοθεί ένα τέλος και με τους εκλεγμένους σε ΟΤΑ, ΣΕΠΕ, ΕΛΜΕ. Αν είσαι Δήμαρχος, Αντιδήμαρχος, Δημοτικός Σύμβουλος ή Πρόεδρος Τοπικής - Δημοτικής Ενότητας, το καταλαβαίνω. Για όλους τους άλλους κρατώ τις επιφυλάξεις μου.

 
Δημήτρης
16 Φεβ 2020 15:46

@Γιώργος

Αγαπητέ Γιώργο,
τελικά δεν είμαστε λίγοι αυτοί που σκέφτονται ορθολογικά σ αυτόν τον τόπο.
Επιτέλους, να προστατευθούν οι οικογένειες των εκπαιδευτικών και να μπουν κι αυτοί στις κατηγορίες των κατα προτεραιότητα αποσπάσεων.
Ειδικά οι εκπαιδευτικοί αναγκάζονται με πενιχρούς μισθούς να συντηρούν τις οικογένειες τους και να διανύουν καθημερινά εκατοντάδες χιλιόμετρα και τα αποτελέσματα τα είδαμε προσφάτως (δυστυχήματα,θύματα εκφοβισμού)...
Ζητάμε από το κράτος να μας αντιμετωπίζει σαν ειδική κατηγορία (μισθολόγιο,συνταξιοδοτικό), όταν εμείς οι ίδιοι δεν αναδεικνύουμε την αναγκαιότητα προστασίας αυτών των οικογενειών..
Κύριοι αιρετοί,φροντίστε τους λειτουργούς της εκπαίδευσης,να έχουν τουλάχιστον στοιχειωδώς λυμένα τα προβλήματα διαβίωσης της οικογένειάς τους για να μπορούν να προσφέρουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα..

 
Γ. Κ.
16 Φεβ 2020 16:53

ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΟΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΙΘΟΜΕΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ.(EIMΑΙ ΑΜΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ 45 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΖΟΜΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ.ΜΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑΚΤΙΚΑ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ.ΜΕΝΩ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ.ΜΗΤΕΡΑ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ 100% ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΟΒΑΡΑ.ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΕ ΔΥΟ ΚΑΡΚΙΝΟΥΣ ΜΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥ.ΜΙΣΘΟΣ ΓΟΝΕΩΝ 630Ε.ΠΕΣΤΕ ΜΟΥ ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ? ΑΝ ΔΙΟΡΙΣΤΩ ΕΚΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ?TOΥΣ ΠΑΡΑΤΑΩ ΚΑΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ?OXI ΦΥΣΙΚΑ.ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΠΩΣ ΔΗΛΩΣΕ ΚΑΙ Η ΚΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ OTAN ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΕΙΝΑΜΕ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΑΣ!!!!ΝΤΟΠΗ ΣΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ!!!!!

 
nikos
16 Φεβ 2020 19:29

Να μην φεύγει κανείς από την θέση του, αν προηγουμένως δεν έχει έρθει άλλος.

 
ΜΑΡΙΑ
16 Φεβ 2020 21:20

Ας εξετάσουν και το θέμα της υπεραριθμίας επιτέλους. Οι συνάδελφοι φοβούνται να πάρουν μετάθεση για να μην είναι τελευταίοι τοποθετημένοι και χάσουν την οργανική τους αν και έχουν πολλά μόρια και πολλές φορές περισσότερα χρόνια υπηρεσίας από αυτούς που ήδη βρίσκονται στη σχολική μονάδα. Το δικαίωμα της βελτίωσης μέσα στην ίδια περιοχή έχει εξαφανιστεί.

 
Αιρετοί
17 Φεβ 2020 00:37

Γιώργος@
Υπάρχουν στρατιωτικοί που είναι μόνιμα σ εναν τόπο κ οι σύζυγοι τους αποσπώνται κατα προτεραιότητα συνέχεια. Το ίδιο γίνεται για δημ. αστυνόμους, αστυνομικούς, υπαλλήλους Εκαβ κλπ. Απο την άλλη υπαρχουν ζευγάρια εκπαιδευτικών που είναι συνέχεια χώρια. Είναι δίκιο αυτό; Τι παραπανω έχουν οι άλλοι από τους εκπαιδευτικούς; Μάλλον καλύτερους αιρετούς που κοιτάνε κ τους συναδέλφους τους...

 
Το δίκαιο
17 Φεβ 2020 08:40

Ποιο είναι το δικαιότερο σύστημα; Όλοι το κοιτάνε μονόπλευρα όπως τους συμφέρει και οι αιρετοί όπως τους εξυπηρετεί.
Τα μόρια που άλλαξαν δεν μιλά κανείς με αστικές περιοχές το ίδιο με τα ορεινά.
Αν αποσπάται κάποιος για 3 έτη να ελευθερώνεται η οργανική του για να βρουν θέση και κάποιοι άλλοι που υπηρετούν στα σχολεία.
Τι δουλειά έχουν οι ειδικότητες ΕΠΑΛ στα γραφεία και τις δομές; Γι αυτό διορίστηκαν; Πάει ο καθένας όπου νά' ναι ασχέτως ειδικότητας και προσόντων. Ας σταματήσει πια αυτό.
Δώστε μετατάξεις για τη Ββάθμια επιτέλους (αξιοκρατικά όμως) αντί να δίνετε κενά για αναπληρωτές και διορισμούς. Εκπαιδευτικός με ΑΣΕΠ 20 χρόνια δεν μπορεί να διδάξει στη Ββάθμια (αλλά αν καλύπτει κενά φυσικά μπορεί);

 
οι αποσπάσεις ειδικά
17 Φεβ 2020 10:02

είναι εύκολο για ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ να εξυπηρετούν σχολεία και εκπαιδευτικούς, χωρίς τις βλακείες να απελευθερώνονται οι οργανικές αυτόν τον καιρό που είναι δύσκολος. λογική και διευκόλυνση με δίκαιο τρόπο. ανοίξτε τη διαβούλευση να κατατεθούν ιδέες !
αιτήσεις σε ον-λαιν και πραγματικό χρόνο αμοιβαιότητα, όχι μόνο για μεταθέσεις αλλά και αποσπάσεις. τι φοβούνται οι συνδικάλες;;;;

σε δύο εβδομάδες σε ανοιχτό σύστημα και θα έχουν ΓΙΝΕΙ ( σε αλλεπάλληλα κύματα για φορείς, ειδικες αποσπάσεις και σχολεία) όλες οι αποσπάσεις χωρίς αποκλεισμούς , εγκαίρως και με επιλογή της κατάλληλης θέσης για όλους έστω για ένα σχολικό έτος. εύκολο και απλό. γιατί δεν τολμούν ;

 
mina
17 Φεβ 2020 14:55

Να μετράει και το μεταπτυχιακό στις μεταθέσεις/αποσπάσεις για να πηγαίνουν οι καλύτεροι. Π.χ. να παίρνει 10 μόρια.

 
ΗΛΙΑΣ
17 Φεβ 2020 15:18

@Γ.Κ.
οι μόνιμοι δικαιούνται για τεκμηριωμένους λόγους υγείας γονέων και των ιδίων να αποσπαστούν κατά προτεραιότητα σε περιοχή που επιθυμούν. νομος 4590 /2019 νομίζω (μέσω κινητικότητας)

 
Μ. Δ
18 Φεβ 2020 15:21

Αφαιρέστε απο τις ειδικές κατηγορίες τους συζύγους δημοτικών υπαλλήλων ,εκαβ, φύλακες φυλακών και βάλτε τους συζύγους εκπαιδευτικών.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ