ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Β. Καρδάσης-Α. Ρούσσου: Αλήθειες και ψέματα για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Σχετικά με τα οικονομικά του Ιδρύματος, η νυν διοίκηση εκτίθεται δημοσίως. Οι κατηγορίες που μας απευθύνει για ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, εκκρεμότητες σε πληρωμές, ισολογισμούς και δικαστικές διαμάχες, μόνο κακόβουλες μπορεί να είναι"
Δημοσίευση: 17/02/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Βασίλης Καρδάσης τ. πρόεδρος της Δ.Ε. του ΕΑΠ
Άννα Ρούσσου, τ. πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του ΕΑΠ

Η ανακοίνωση της «Διοίκησης» του ΕΑΠ της 12.2.2020 όχι μόνο προσβάλλει τα μέλη της προηγούμενης Διοικούσας, αλλά, κυρίως, παραποιεί την πραγματικότητα. Γι’ αυτό και είναι υποχρέωσή μας να απαντήσουμε, υποχρέωση απέναντι σε όλη την κοινότητα του ΕΑΠ, αλλά και για λόγους δικαιοσύνης.

Οι διοικητικές εκκρεμότητες που η νυν διοίκηση διατείνεται ότι της κληροδοτήσαμε, δεν οφείλονται σε δική μας ολιγωρία ή ανεπάρκεια. Αντίθετα, καταβάλαμε αγωνιώδεις και επανειλημμένες προσπάθειες να μας δοθεί χρονικό περιθώριο μέχρι τον Οκτώβριο, ώστε να μην επηρεαστεί η έναρξη του ακαδημαϊκού έτους και να ρυθμιστούν εκκρεμότητες. Η σχετική αλληλογραφία προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας βρίσκεται στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου. Δυστυχώς, η κ. Κεραμέως όχι μόνο δεν έλαβε υπόψη την εισήγησή μας, αλλά επιπλέον απαίτησε να μη συνεδριάζουν τα διοικητικά όργανα του ΕΑΠ επί ένα μήνα, στο διάστημα δηλαδή που καθυστέρησε ο διορισμός της νέας διοίκησης. Οι επιπτώσεις από την απαίτηση της Υπουργού (εκφράστηκε και με προσωπικά τηλεφωνήματα στον τότε πρόεδρο κ. Καρδάση) αποδείχτηκαν απολύτως αρνητικές στην ομαλή διοικητική λειτουργία του ΕΑΠ.

Σχετικά με τα οικονομικά του Ιδρύματος, η νυν διοίκηση εκτίθεται δημοσίως. Οι κατηγορίες που μας απευθύνει για ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, εκκρεμότητες σε πληρωμές, ισολογισμούς και δικαστικές διαμάχες, μόνο κακόβουλες μπορεί να είναι. Καθώς δεν μπορεί να αγνοεί ότι είθισται σε δημόσια ιδρύματα οι προϋπολογισμοί να είναι ελλειμματικοί, καθότι προϋπολογίζονται δαπάνες, οι οποίες δεν είναι βέβαιο αν θα υλοποιηθούν. Αρκεί να υπάρχουν οι πόροι για τη χρηματοδότηση των δαπανών. Και ειδικά στο ΕΑΠ το ταμιακό υπόλοιπο μας το επέτρεπε. Σε ότι αφορά τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) εδώ δημιουργείται η εντύπωση χρέους σκοπίμως, αφού είναι γνωστό ότι ο ΕΛΚΕ του ΕΑΠ, από τη σύσταση του πανεπιστημίου, χρηματοδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό του Ιδρύματος, προκειμένου να καλύπτει βασικές διοικητικές λειτουργίες. Εάν δεν μεταφερθούν οι προβλεπόμενοι πόροι, τότε εμφανίζεται έλλειμμα, όπως έγινε τον τελευταίο χρόνο.

Η ανακοίνωση της νυν διοίκησης  αφήνει υπόνοιες για κακοδιαχείριση, αφού δεν κατατέθηκαν ισολογισμοί. Ούτε καν ρωτήσατε τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας. Έχουν εγκριθεί, χωρίς μάλιστα οποιαδήποτε ένσταση, από τους προηγούμενους υπουργούς και τη νυν υπουργό.

Συνολικά η Ανακοίνωση παραβλέπει το γεγονός ότι το ΕΑΠ είναι σχεδόν αποκλειστικά αυτοχρηματοδοτούμενο ΑΕΙ. Ο ελλειμματικός προϋπολογισμός, ταυτίζεται με υποτιθέμενο έλλειμμα (!) και παρουσιάζεται ως χρέος (!!), γεγονός που υποδηλώνει το λιγότερο άγνοια και το χειρότερο κακοβουλία.  Παρακάμπτεται ότι το ΕΑΠ διαθέτει υψηλό ταμιακό υπόλοιπο δεκάδων εκατομμυρίων χάρις στη συνδρομή των χιλιάδων φοιτητών του, δια του οποίου οφείλει να χρηματοδοτεί αναπτυξιακές πολιτικές. Αυτό που επιχειρήσαμε, είναι η αξιοποίηση των πόρων του Ιδρύματος για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του. Σε τελική ανάλυση οι επιμέρους ενέργειές μας συνέτειναν σε ένα σκοπό: να αποδώσουμε ένα σημαντικό έργο ακαδημαϊκής προόδου στους  υφιστάμενους και τους μελλοντικούς φοιτητές του Ιδρύματος. Σε ότι αφορά στην οικονομική διαχείριση, επωμιστήκαμε υπέρογκες ανελαστικές υποχρεώσεις (μισθοδοσία προσωπικού, πληρωμή φόρων, επιστροφή σημαντικών πόρων στο ΕΣΠΑ ως μη αξιοποιηθέντων από την προ του 2015 Διοίκηση), ενώ ταυτόχρονα υιοθετήσαμε εκτεταμένη αναπτυξιακή πολιτική. Τέλος, αλλά όχι ελάσσονος σημασίας, εξασφαλίσαμε για το ΕΑΠ 21 εκατομμύρια για επενδύσεις από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στοιχείο που αποσιωπάται στην Ανακοίνωση. Ανήκει στη μέριμνα της νυν Διοίκησης να αξιοποιηθούν αυτοί οι πόροι, πράγμα το οποίο θα κρίνει την αναπτυξιακή προοπτική του Ιδρύματος.

Θα θυμίσουμε  λοιπόν το έργο που πραγματοποιήσαμε συνοπτικά και όχι στο σύνολό του:

•    19 νέα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα (για τη συμβολή τους στην ακαδημαϊκή ανάπτυξη και στα έσοδα του ΕΑΠ διατίθενται στοιχεία σε κάθε ενδιαφερόμενο)
•    Σύνταξη και υποβολή στο ΥΠΑΙΘ νέου Οργανογράμματος των Διοικητικών Υπηρεσιών
•    Ψήφιση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την απόκτηση, επιτέλους, μόνιμου διοικητικού προσωπικού στο ΕΑΠ (Σε αντίθεση με την αναίρεσή της από τη νυν Διοικούσα)
•    Σύγχρονες κτιριακές υποδομές στην Αθήνα, την Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα (Σε αντίθεση με την πολιτική της νυν διοίκησης που προχωρεί στην κατάργηση των Παραρτημάτων)
•    Αύξηση του αριθμού των ΣΕΠ κατά 25% (Σε αντίθεση με τη μείωσή τους που επιχείρησε η νυν διοίκηση)
•    Αύξηση της απασχόλησης νέων επιστημόνων ως ΣΕΠ (Σε αντίθεση με ό,τι έχει προαναγγελθεί μέχρι στιγμής για τη νέα Προκήρυξη)
•    Διανομή του εκπαιδευτικού υλικού μέσω του συστήματος ΕΥΔΟΞΟΣ
•    Ηλεκτρονική on-line παρακολούθηση των ΟΣΣ
•    Αύξηση του ύψους των Υποτροφιών  σε φοιτητές του ΕΑΠ σε πρωτόγνωρα επίπεδα
•    Μείωση της οικονομικής συμμετοχής των φοιτητών και τμηματική καταβολή
•    Δημιουργία εκδοτικού οίκου, στα πρότυπα των έγκυρων πανεπιστημιακών εκδόσεων, του εσωτερικού και του εξωτερικού
•    Ερευνητικά προγράμματα για το «1821» και την εκπαίδευση προσφύγων
•    Παραχώρηση από το Υπουργείο Παιδείας Εκπαιδευτικού Κέντρου στο Ελληνικό Αρκαδίας

Αντιλαμβανόμαστε ότι η δυσλειτουργία του Ιδρύματος, η οποία οφείλεται τόσο στη σπουδή της κ. Κεραμέως για αντικατάσταση της προηγούμενης Διοίκησης εντός ολίγων ωρών, όσο και στη σημερινή διοικητική αδράνεια, καθώς και η ασυνέπεια προς τους χιλιάδες ΣΕΠ, των οποίων εκκρεμεί η πληρωμή δεδουλευμένων, σας οδηγεί στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και την ψευδολογία. Δεν σας το επιτρέπουμε, και θα πράξουμε ό,τι χρειάζεται γι’ αυτό. Οι φοιτητές, οι διδάσκοντες και ολόκληρη η  κοινότητα του ΕΑΠ έχουν άμεση εμπειρία τόσο της δικής μας πολιτείας όσο και της σημερινής διοίκησης. Αυτοί μπορούν να κρίνουν με γνώση και νηφαλιότητα.

Σχόλια (2)

 
ΣΕΠ-ΕΑΠ
17 Φεβ 2020 10:18

Πόσες δικαστικές αποφάσεις υπάρχουν σχετικά με την περίοδο της διοίκησή σας; Εγώ απλά είμαι η μια από αυτές για να βοηθήσω στο μέτρημα.

 
Πρώην ΣΕΠ
17 Φεβ 2020 10:10

Ο κ. Καρδάσης ξέχασε να αναφερθεί στις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις που έχει το ΕΑΠ εξαιτίας των δικών του επιλογών να ξηλώσει με το έτσι θέλω συνταξιούχους και ΔΕΠ που δίδασκαν στο ΑΠΚΥ ενω κάτι τέτοιο δεν το προέβλεπε η προκήρυξη 2014-2017. Τώρα που δικαιώθηκαν όλοι αυτοί το ΕΑΠ τρέχει να καλύψει .

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.