Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Σύγκλητος Παν.Ιωαννίνων: Σε κίνδυνο τα Προγράμματα Σπουδών του Ιδρύματός μας

Τέσσερις ενστάσεις για τα πτυχία των Κολλεγίων
Δημοσίευση: 17/02/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

"Ο κίνδυνος αδυναμίας υλοποίησης των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων του Πανεπιστημίου είναι πλέον άμεσος".

Το μήνυμα αυτό στέλνει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με ανακοινωθέν προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.  

Για να αποφευχθεί αυτή δυσάρεστη εξέλιξη οι Συγκλητικοί ζητούν:

Α. Την αυτόματη  πλήρωσης των κενών θέσεων των μελών ΔΕΠ που συνταξιοδοτήθηκαν το 2019.

Β. Η ισχύουσα διάταξη να ενεργοποιηθεί άμεσα, όπως προβλέπει ο νόμος, ώστε τα Τμήματα του Πανεπιστημίου να μην υποστούν περαιτέρω συρρίκνωση.

Ενστάσεις για τα Κολλέγια

Ως προς τα Κολλέγια η Σύγκλητος θέτει τις ακόλουθες τέσσερις ενστάσεις που αφορούν μείζονα ακαδημαϊκά, ηθικά και θεσμικά ζητήματα

  1. Τα παραρτήματα ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα δεν διαθέτουν αξιολογημένα και συγκρίσιμα προγράμματα σπουδών με τα ελληνικά ΑΕΙ,
  2. Η εισαγωγή νέων φοιτητών σε αυτά δεν γίνεται μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων.
  3. Οι απόφοιτοι των κολεγίων δεν έχουν κατ’ ανάγκην τα υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα που έχουν οι σημερινοί εκπαιδευτικοί στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
  4. Με όσα ορίζονται στο άρθρο 50, οι φοιτητές των κολεγίων αποκτούν αυτόματα ένα προνόμιο που δεν παρέχεται στους μαθητές εκείνους που θα μπορούσαν να σπουδάσουν σε κολέγια, αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν δίδακτρα. Αυτό εγείρει θέματα άνισης και άδικης μεταχείρισης, προσκρούοντας ταυτοχρόνως στις πρόνοιες του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Οι Συγκλητικοί του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υπογραμμίζουν  τις έντονες αντιρρήσεις τους για το πρόσφατα ψηφισμένο άρθρο 50 του Νόμου 4653/2020 (ΦΕΚ 12/24-1-2020, τ. Α΄) για την ίδρυση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, που ορίζει ότι: «τα πτυχία από εκπαιδευτικά Ιδρύματα της αλλοδαπής γίνονται δεκτά εφ’ όσον έχουν 1) αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας και αντιστοιχίας από τον ΔΟΑΤΑΠ, ή 2) απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων βάσει του Π.Δ. 38/2010, ή 3) απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με συναφή τίτλο για κλάδο εκπαιδευτικού».

Προφανώς, τονίζει η Σύγκλητος, με το άρθρο 50, παραβλέπεται το γεγονός ότι με βάση το ισχύον καθεστώς πρέπει να γίνεται «διακρίβωση των υψηλών ακαδημαϊκών προσόντων του προσωπικού της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» και επιτρέπεται με αυτόν τον τρόπο η μαζική ενσωμάτωση πτυχιούχων κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά ΑΕΙ ως παραρτήματά τους στην Ελλάδα στη δημόσια εκπαίδευση.

Οικονομικά

Σε ότι αφορά ζητήματα επί του Τακτικού Προϋπολογισμού, η Σύγκλητος επαναφέρει ως επείγον θέμα το ελλειμματικόν του Τακτικού Προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2020, του οποίου εκκρεμεί η έγκρισηκι επισημαίνει ότι “η προβλεπόμενη επιχορήγηση αδυνατεί να καλύψει με στοιχειώδη επάρκεια ανελαστικές δαπάνες που απαιτούνται για την ενέργεια (ΔΕΗ, πετρέλαιο θέρμανσης – δημοτικά τέλη), καθώς και τις λειτουργίες των ακαδημαϊκών Τμημάτων, ιδίως αυτών με εργαστηριακό και κλινικό χαρακτήρα”.

Η Σύγκλητος σημειώνει  επίσης τις επιφυλάξεις της ως προς το μέτρο της απόδοσης του 20% του προβλεπόμενου προϋπολογισμού μετά από αξιολόγηση των Ιδρυμάτων, εφόσον δεν καλύπτονται οι πάγιες και ανελαστικές ανάγκες του Ιδρύματος.

Η υποχρηματοδότηση του Ιδρύματος, επισημαίνουν οι Συγκλητικοί,  δεν συνάδει προς τις εξαγγελίες περί αναβάθμισης των ακαδημαϊκών λειτουργιών και καθιστά επισφαλή τη συνέχιση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου στους επόμενους μήνες.

Σχόλια (4)

 
Ναι σε όλα
17 Φεβ 2020 21:04

Εσείς δε λέγατε ναι σε όλα όσον αφορά τα σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης; Τι περιμένατε;

 
μελος δεπ
18 Φεβ 2020 09:55

πολυ σωστα ναι σε ολα.
και ας κανουν μεταπτυχιακα με διδσκτρα και ας μην τα περιμενουν ολα απο τον κρατικο κορβανα.
τα τμηματα τει γιατι τα δεχθηκαν;;;
για να ζητανε τωρα λεφτα απο κεραμεως;;;

 
@μελος δεπ
18 Φεβ 2020 14:22

"τα τμηματα τει γιατι τα δεχθηκαν;;;"
Περίεργη ερώτηση από ένα "μέλος ΔΕΠ".. Μήπως δεν είστε και τόσο μέλος ΔΕΠ αλλά θέλετε να γίνετε?
Για να καταλάβουμε την ερώτησή σας, αποκλείετε το ενδεχόμενο αυτά τα Ανώτατα Ιδρύματα Τεχνολογικού Τομέα να είχαν να προσφέρουν κάτι στο Ιδρυμα ενσωμάτωσης?
Περίεργες αντιλήψεις θα έλεγε κανείς για μέλος ΔΕΠ.
Εγώ απλά να σας επισημάνω (και στους αγαπητούς από το Παν. Ιωαννίνων) ότι δεν έχετε δει ακόμα το γελείον του θέματος. Διδακτορικά διπλώματα πλέον αναγνωρίζονται με τη βούλα της κας Κεραμέως από ένα συμβούλιο που απαρτίζεται μόνο από Δημόσιους υπάλληλους (όχι μέλη ΔΕΠ αλλά ούτε καν Διδάκτορες) χωρίς κανένα ακαδημαϊκό κριτήριο αλλά μόνο με "επαγγελματικά κριτήρια"!
Δηλαδή, ένα συμβούλιο που εξ'ορισμού έχει ως σκοπό την απονομή επαγγελματικών δικαιωμάτων μέσω κάποιων κριτηρίων και μόνο, απονέμει ισοτιμίες σε Διδακτορικές διατριβές (ή ότι είναι / θα είναι αυτά τα διπλώματα)...
Κατά τ' άλλα αγαπητό "μέλος ΔΕΠ" εσείς κοιτάξτε να ασχοληθείτε με το γεγονός ότι "συνάδελφοι" σας "δέχθηκαν τα ΤΕΙ"..!
Καλό σας βράδυ.

 
@αντι μελος
19 Φεβ 2020 02:21

Αυτα ολα που λετε τα ψηφισε ο κ. Γαβρόγλου.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ