Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Υφ. Παιδείας: Μάθημα «Πρώτων Βοηθειών» από το Νηπιαγωγείο έως την Γ΄ Γυμνασίου

Δημοσίευση: 17/02/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την εισαγωγή  του μαθήματος «Πρώτων Βοηθειών», στα ωρολόγια προγράμματα, από το Νηπιαγωγείο έως την Γ΄ Γυμνασίου,   με τη μορφή Θεματικής Ενότητας, ανακοίνωσε σήμερα στη βουλή η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, κατά τη συζήτηση , σχετικής επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Σερρών της Νέας Δημοκρατίας   Αναστάσιου Χατζηβασιλείου.

«Θα  μπορέσουμε να κερδίσουμε το στοίχημα όλα τα παιδιά στην Ελλάδα να μπορέσουν να έχουν δεχθεί για μία φορά τουλάχιστον στο κομμάτι της δικής τους παρουσίας στο σχολείο εκμάθηση των πρώτων βοηθειών, βάζοντας μέσα στο ωρολόγιο πρόγραμμα αυτού του είδους τη θεματική ενότητα», δήλωσε η Σ. Ζαχαράκη και υπογράμμισε τα εξής:

Α.  Πώς θα το κάνουμε; Με τη βοήθεια του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Ήδη με τον σχεδιασμό για την ένταξη σχετικών με την υγεία ενοτήτων στις νέες θεματικές που θα διδάσκονται στην υποχρεωτική εκπαίδευση από το Νηπιαγωγείο έως την Γ΄ Γυμνασίου, στην τελευταία τάξη του Γυμνασίου, οι μαθητές μπορούν να αποκτήσουν επαφή και με το μάθημα των πρώτων βοηθειών και δεύτερον, να αποκτήσουν και τις απαραίτητες δεξιότητες για την αντιμετώπιση περιπτώσεων έκτακτης ανάγκης.
 
Β.
Να θυμίσω το πρόγραμμα το οποίο «τρέχει» αυτή τη στιγμή στην Κεντρική Μακεδονία από την Περιφέρεια Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, που σχεδόν 2.000 εκπαιδευτικοί έχουν ήδη επιμορφωθεί με βιωματικό τρόπο στο κομμάτι της αντιμετώπισης πρώτων βοηθειών και τώρα θα λειτουργήσουν αυτοί ως πρεσβευτές, αν θέλετε, μέσα στα σχολεία, έτσι ώστε να μπορεί αυτό το πράγμα να μεταδοθεί στους μαθητές σε όλη την περιφέρεια.

Σχόλια (10)

 
Νικολέττα
18 Φεβ 2020 12:32

Όποιος έχει proficiency μπορεί να διδάσκει αγγλικά στα σχολεία κυρία Ζαχαράκη; Όχι βέβαια. Όποιος ασχολείται χρόνια με ένα άθλημα μπορεί να διδάσκει γυμναστική στα σχολεία; Όχι βέβαια. Εδώ το μεταπτυχιακό δεν σου δίνει επαγγελματικά δικαιώματα, αν δεν έχεις το αντίστοιχο πτυχίο. Επίσης, μπορεί το υπουργείο παιδείας να βασίζεται σε εθελοντές για να διδάξουν στα σχολεία ή προσλαμβάνει εκπαιδευτικούς; Για ποιο λόγο, λοιπόν, θεματικές υγείας να τις διδάσκουν εθελοντές ή άτομα με σεμινάριο και όχι επαγγελματίες υγείας; Αν είναι έτσι να εισάγουμε τον υπερεκπαιδευτικό που με σεμινάρια θα διδάσκει μαθηματικά, φιλολογικά, φυσική, μουσική, γυμναστική κτλπ. Γιατί να μην μπει μάθημα αγωγής υγείας; Η υγιεινή, οι πρώτες βοήθειες, η διατροφή, τα ΣΜΝ κτλπ δεν πρέπει να διδάσκονται από επαγγελματίες που τα έχουν σπουδάσει;

 
Απορίες
18 Φεβ 2020 15:48

1)Πρόκειται για εφαρμογή κάποιας καλής πρακτικής από το εξωτερικό ή μαθαίνουμε πάλι στου κασίδη το κεφάλι;
2) Μη πιστοποιημένοι εκπαιδευτικοί που έμαθαν βιωματικά πρώτες βοήθειες είναι οι κατάλληλοι για να τις διδάξουν σε παιδιά;
3) Προσδοκάμε τα παιδιά να δίνουν πρώτες βοήθειες σε έκτακτα περιστατικά; Μήπως αυτό ενέχει πιο πολύ κίνδυνο για τον πάσχοντα;
4) Μήπως η ημιμάθεια είναι χειρότερη της άγνοιας;

 
Μαρία Μάρκου
19 Φεβ 2020 00:42

Πρώτες βοήθειες μπορούν να διδάξουν οι Γυμναστές (μετά από σχετική επιμόρφωση) , η Σεξουαλική Αγωγή μπορεί να ενταχθεί στη Βιολογία.

 
Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα
19 Φεβ 2020 07:42

Καλημέρα! Λοιπόν, συμφωνώ στο να υπάρχουν οι πρώτες βοήθειες στα σχολεία. Όχι με αυτόν τον τρόπο όμως. Πρώτα απ' όλα, δεν χρειάζεται να υπάρχει μάθημα πρώτων βοηθειών. Τις πρώτες βοήθειες μπορούν να τις διδάξουν οι γυμναστές, δηλαδή οι καθηγητές/τριες του μαθήματος φυσικής αγωγής. Στο μάθημα φυσική αγωγή να διδάσκονται οι πρώτες βοήθειες πρακτικώς. Δηλαδή, ο καθηγητής να μαθαίνει στους μαθητές τις πρακτικές κινήσεις με τα χέρια.

Δεν χρειάζεται να υπάρχουν πρώτες βοήθειες στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό. Είναι μικρά τα παιδιά για τέτοια πράγματα. Οι πρώτες βοήθειες θα πρέπει να υπάρχουν θεωρητικός και πρακτικώς στο γυμνάσιο και στο λύκειο.
Από την πρώτη γυμνασίου έως και την τρίτη λυκείου.

Τόσα χρόνια όμως, γιατί καμία κυβέρνηση δεν έβαλε τις πρώτες βοήθειες στα σχολεία; Και πάτε τώρα να τον κάνετε νόμο; Ήταν αχρείαστες οι πρώτες βοήθειες για τους μαθητές παλιότερα και τώρα έγιναν χρήσιμες; Ανέκαθεν ήταν χρήσιμες. Εν πάσι περιπτώσει. Σημασία έχει που πάτε να κάνετε τώρα το καλό.

 
ε ρε γλέντια
19 Φεβ 2020 13:46

χρήσιμα μαθήματα να γίνονται όλα από δημοτικό μέχρι λύκειο (αγωγή υγείας, επιχειρηματικότητα, οδική συμπεριφορά, σεβασμός, περιβαλλοντικές) ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ με πρόγραμμα ανά τάξη σε ΔΙΩΡΟ ελεύθερης ζώνης , όπως οι όμιλοι των πειραματικών. Και όλοι θα πάρουν στοιχεία από όλα και όχι προγράμματα εκτός ωραρίου για όποιον θέλει και μπορεί . τόσο απλό, τόσο πρακτικό, τόσο αποτελεσματικό.

 
Βάλτε μάθημα γεωπολιτικής στην Β/θμια
20 Φεβ 2020 05:25

Ο φίλος σας και του Τσίπρα Μακρόν το έκανε.Έβαλε την γεωπολιτική στα Γυμνάσια και Λύκεια.Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο γεωπολιτικό χώρο που τον ακούτε καθημερινά στις ειδήσεις.Η κατάσταση αυτή θα γιγαντώνεται με την απασφαλισμένη Τουρκία .Ας γνωρίζουν οι μαθητές για την γεωπολιτική.Δεν είμαστε Βέλγιο που δεν είναι στην θέση μας.Ας μάθουν οι μαθητές για ΑΟΖ,χωρικά ύδατα,γεωστρατηγική κλπ.Σαν πολίτες πρέπει να ξέρουν το τι συμβαίνει γύρω μας.Αύριο μπορεί να πάμε σε μείζονα κρίση.Ας ξέρουν και κάτι.Βάλτε σαν μάθημα την γεωπολιτική στο Γυμνάσιο και Λύκειο.

 
Νίκος
20 Φεβ 2020 08:59

Οι πρώτες βοήθειες πρέπει να διδάσκονται από επαγγελματίες υγείας και μόνο.Ιατροί και Νοσηλευτές έχουν τον πρώτο λόγο.

 
Κατερίνα
20 Φεβ 2020 18:34

Οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής έχουν διδαχθεί στα ΤΕΦΑΑ φυσιολογία βιολογια, ανατομία βιοχημια, αθλητιατρικη,φυσιοθεραπεία και υγειηνη. Η φυσιοθεραπεία η αθλητιατρικη και η υγιεινή είχαν πρώτες βοήθειες. Κάποιος που έκανε ένα σεμινάριο δεν νομίζω πως θα πρέπει να διδάξει πρώτες βοήθειες όταν υπάρχουν εκπαιδευτικοί που τις είχαν σε βασικά μαθήματα και μάλιστα εξετάστηκαν για να τα περάσουν!

 
Μαρίνα
20 Φεβ 2020 21:56

Δεν είναι κακή ιδέα αλλά ακόμα και οι γυμναστές χρειάζονται καλή επιμόρφωση για να το διδάξουν. Φυσικά στο νηπιαγωγείο είναι νωρίς πιστεύω. Και δεν είμαι καθόλου βέβαιη ότι θα οργανωθεί σωστά.

 
Filippos
04 Μάιος 2020 20:59

Μπράβο, τα είπατε όλα, για καθηγητές φυσικής αγωγής , για γιατρούς και νοσηλευτές , για εκπαιδευτικούς που θα επιμορφωθούν στις πρώτες βοήθειες, αλλά αγνοείτε ποιος πραγματικά δίνει τις πρώτες βοήθειες στη χώρα μας. Οι διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρου είναι οι άνθρωποι που επιχειρούν στα πάσης φύσεως επείγοντα περιστατικά στον προνοσοκομειακό χώρο. Για να μην κουράζεστε και ψάχνετε ψύλλους στα άχυρα θα σας πω ότι με το Π.Δ. 62 του 2007 οι Διασώστες είναι και επίσημα επαγγελματίες υγείας με καθήκοντα και υποχρεώσεις. Εκ των πραγμάτων είναι αυτοί που πρέπει να δείξουν το δρόμο και να διδάξουν πρώτες βοήθειες.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ