Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Τα σχολεία μελετούν τους σεισμούς

Δημοσίευση: 18/02/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Μία πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Τα σχολεία μελετούν τους σεισμούς» πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βριλησσίων, παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη, του Δρ. Γεράσιμου Χουλιάρα, Διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Δρ. Σοφοκλή Σωτηρίου, Υπεύθυνου Τμήματος Έρευνας & Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον σύντομο χαιρετισμό του Παναγιώτη Αγγελόπουλου, Καθηγητή – Υπεύθυνου Συντονιστή του Προγράμματος στο 1o Γυμνάσιο, της Διευθύντριας Ευαγγελίας Σύρμα, του Αθανάσιου Φαλούκα, Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας και του Δημάρχου Βριλησσίων Ξένου Μανιατογιάννη. «Σκοπός της δράσης είναι μαθητές, εκπαιδευτικοί, αλλά και η τοπική κοινωνία να αποτελέσουν κόμβους γνώσης και ενημέρωσης», όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο Γεράσιμος Χουλιάρας στη λεπτομερή παρουσίασή του.

Από το 2015 το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε συνεργασία με το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής, έχουν αναπτύξει και συντονίζουν μια ευρωπαϊκή συνεργασία, μέσω της οποίας λειτουργούν σχολικοί σεισμογράφοι σε εκπαιδευτικά δίκτυα. Σήμερα το δίκτυο περιλαμβάνει 61 σχολικούς σεισμογράφους, καλύπτοντας όλη την εξαιρετικά σεισμογενή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και δρα συνολικά σε πέντε χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Τουρκία, Βουλγαρία).

«Το 1ο Γυμνάσιο Βριλησσίων είναι ένα από τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, προκειμένου να αυξηθεί το ενδιαφέρον των μαθητών για την επιστήμη και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει την καθημερινή ζωή και να δημιουργηθούν τα κίνητρα, ώστε οι εκπαιδευτικοί να υιοθετήσουν καινοτόμες μεθόδους για την ενίσχυση και την ανανέωση της επιστήμης», ανέφερε στην ομιλία του σχετικά ο Δρ. Σοφοκλής Σωτηρίου.

Στον χαιρετισμό της η Υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη επεσήμανε «στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες που ανοίγουν το σχολείο στον κόσμο και στα δεδομένα που αλλάζουν πολύ γρήγορα». Ο Δήμαρχος Ξένος Μανιατογιάννης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή του 1ου Γυμνασίου Βριλησσίων στο Δίκτυο του Σχολικού Σεισμογράφου και στα «Ανοιχτά Σχολεία». Ευχαρίστησε θερμά τη Διευθύντρια Ευαγγελία Σύρμα, τον Καθηγητή – Υπεύθυνο Συντονιστή του Προγράμματος στο 1ο Γυμνάσιο, Παναγιώτη Αγγελόπουλο, τους μαθητές και τους γονείς των Γυμνασίων και Λυκείων Βριλησσίων, Νέας Ιωνίας και Αγίας Παρασκευής που ήταν παρόντες στην εκδήλωση αλλά και όλους όσοι συμμετείχαν στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η Βούλα Αρσένη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αγωγής Υγείας και πρόεδρος του ΟΚΠΑ, ο Παναγιώτης Φυκίρης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Ύδρευσης Δήμου Βριλησσίων, η Τόνια Μητσοτάκη, Πρόεδρος των υπαλλήλων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας, ο Τρύφων Μαρτιγόπουλος, Διευθυντής Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Βριλησσίων, ο Αθανάσιος Παππάς, Διοικητής του Τ.Α. Βριλησσίων, οι Πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών Βριλησσίων, Γιώτα Παρασκευοπούλου και Άλκης Εγκολφόπουλος, η Κανέλλα Εξαρχάκου, Διευθύντρια Υφυπουργού κας Ζαχαράκη, ο Χρήστος Γιάνναρος, ερευνητής Τομέα μετεωρολογίας Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο Αθανάσιος Ανδρώνης, Διευθυντής Α’ θμιας Β’ Αθήνας, εκ μέρους του Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας, η Φωτεινή (Φένια) Αδαμίδη, ο κ. Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός από τη Διεύθυνση Β’ θμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας, η Μαρία Φουσέκα, Διευθύντρια 2ου Γυμνασίου Βριλησσίων, ο Νικόλαος Μεταξάς, Διευθυντής 3ου Γυμνασίου Βριλησσίων, ο Νικόλαος Καραγεώργος, Διευθυντής 1ου Λυκείου Βριλησσίων, ο Αναστάσιος Χρηστάκης, Διευθυντής 2ου Λυκείου Βριλησσίων, ο Αθανάσιος Αναστασίου, Διευθυντής 1ου Λυκείου Αγίας Παρασκευής, η Κουρεμένου Ναταλία, Διευθύντρια 1ου Λυκείου Ν. Ιωνίας, η Σαραντούλα Παρλαπάνη, Διευθύντρια 6ου Λυκείου Ν. Ιωνίας, ο Λάμπρος Γεώργας, Διευθυντής Λυκείου Παπάγου, η Ε. Καλογεράκη, Διευθύντρια 1ου Δημοτικού Βριλησσίων, ο Ιωάννης Κοσμόπουλος, Διευθυντής 4ου Δημοτικού Βριλησσίων, η Καλλιόπη Χατζησάββα, εκ μέρους της Διευθύντριας του 5ου Δημοτικού Βριλησσίων, ο Σωτήρης Γεωργόπουλος, Διευθυντής 6ου Δημοτικού Βριλησσίων η Βασιλείου, Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Γυμνασίου Βριλησσίων, ο Κωνσταντίνος Κολλιάρος, Διευθυντής 8ου Γυμνασίου Χαλανδρίου, ο κ. Μαρκώτσης, Διευθυντής Γυμνασίου Μελισσίων και το προσωπικό Υποστήριξης της εκδήλωσης του Δήμου Βριλησσίων, Αλέκος Κοντομάρης, Μιχάλης Καμουλάκος, Ελένη Δροσοπούλου και Νίκος Παπαδόπουλος. Χαιρετιστήριο μήνυμα απέστειλαν ο Γ. Γ. Έρευνας Τεχνολογίας, Δρ. Αθανάσιος Κυριαζής, ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, και ο Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Καθηγητής Εμμανουήλ Πλειώνης και η και η Ελένη Μήλιου Υποδιευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Βριλησσίων.

Οι δράσεις του Δικτύου Σχολικού Σεισμογράφου υποστηρίζονται από το Ευρωπαϊκό Έργο Erasmus+ School Networks Alert Citizens – SNAC και από το έργο Ηorizon 2020 OpenAIRE – Advance, μέσω του οποίου τα δεδομένα που προκύπτουν από το δίκτυο των σχολικών σεισμογράφων φιλοξενούνται, με ανοιχτή πρόσβαση και σε επεξεργάσιμη μορφή στην πλατφόρμα HELIX (HellenicDataService), δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να τα συμπεριλάβουν στη μαθητική διαδικασία. Επιπλέον, οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να δημοσιεύσουν τις ερευνητικές τους εργασίες στο Open Schools Journal for Open Science (OSJ) περιγράφοντας την επιστημονική μεθοδολογία που ακολούθησαν.

Ετικέτες: 
Σοφία Ζαχαράκη

Σχόλια (3)

 
Θ.
19 Φεβ 2020 10:45

Μαντέψτε τι χρειάζεται: Arduino ή Raspberry.
Μαντέψτε τι χρειάζεται: Πληροφορική για τον προγραμματισμό, την ανάλυση δεδομένων, τα γραφήματα, την αυτοματοποίηση, την επικοινωνία με το δίκτυο.
Μαντέψε τι είναι παράλογο: Η Πληροφορική να θεωρείται Οικονομικό μάθημα.

 
Ανασχηματισμός
19 Φεβ 2020 10:48

θα ειναι μεγάλος ο σεισμός πριν το Πάσχα, γιατί βγάλαμε αράχνες...

 
Γαβριήλ Ζώτος
19 Φεβ 2020 21:52

Συγχαρητήρια στο συνάδελφο και στο σχολείο γι΄ αυτή τους την πρωτοβουλία. Καλό θα ήταν να υπάρξει ενδιαφέρον και από άλλα σχολεία , για ένταξή τους στο δίκτυο σχολικών σεισμογράφων. Αν ένα σχολείο θέλει να ενταχθεί σε αυτό το δίκτυο , πού πρέπει να απευθυνθεί ; Ευχαριστώ.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ