Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

“Βέρες” με τα αμερικάνικα ετοιμάζονται να περάσουν τα ελληνικά ΑΕΙ- "Μatchmaker" η Ν. Κεραμέως

Η τελετή των “αρραβώνα” μεταξύ των ελληνικών και αμερικάνικων Πανεπιστημίων θα γίνει περί τα τέλη Μαρτίου, στην Αθήνα
Δημοσίευση: 19/02/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Έντονη κινητικότητα επικρατεί αυτές τις ημέρες σε όλα τα ελληνικά Πανεπιστήμια της χώρας εν όψει της έλευσης στην Αθήνα ,     αντιπροσωπειών 28  Αμερικάνικων Πανεπιστημίων, εκ των οποίων κάποια με “βαρύ” όνομα, όπως:   Harvard, Columbia, Berkeley, Princeton, Tufts, New York University, Johns Hopkins.

Οικοδεσπότης θα είναι ή ίδια η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.Με προσωπικές επαφές της, κατά τις δύο επισκέψεις της στην Αμερική, πρότεινε στις διοικήσεις των Αμερικάνικων Πανεπιστημίων να συμπράξουν με τα τα ελληνικά Πανεπιστήμια. Στην πρόταση ανταποκρίθηκαν 28 Πανεπιστήμια.

Η τελετή του “αρραβώνα” μεταξύ των ελληνικών και αμερικάνικων Πανεπιστημίων θα γίνει περί τα τέλη Μαρτίου, στην Αθήνα,  παρουσία της Νίκης Κεραμέως.

Το “μενού” της σύμπραξης θα περιλαμβάνει τη “δρομολόγηση μακροπρόθεσμων συνεργιών  όπως:

  • η εκπόνηση κοινών προγραμμάτων σπουδών,
  • η συμμετοχή αλλοδαπών φοιτητών σε ξενόγλωσσα και θερινά προγράμματα στη χώρα μας,
  •  η ανταλλαγή φοιτητών, ακαδημαϊκών, ερευνητών και τεχνογνωσίας, και,
  • άλλες μορφές συνεργασίας που τα ίδια τα ιδρύματα θα αποφασίσουν.

Νίκη Κεραμέως: "Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των ελληνικών Πανεπιστημίων για την ίδρυση και λειτουργία αγγλόφωνων τμημάτων για ξένους φοιτητές, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δίδακτρα"


Νόμος

Η υπουργός Παιδείας ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση που θα στοχεύει στην διευκόλυνση της προσέγγισης ξένων με Ελληνικά Πανεπιστήμια.

Οι διατάξεις αναμένεται να συμπεριληφθούν στο Σχέδιο Νόμου της Πρ τοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το αργότερο μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Μάρτη.

Σύνοδος Πρυτάνεων

Η Σύνοδος Πρυτάνεων έχει προγραμματιστεί για τις 15 και 16 Μαρτίου, στο Καβούρι, όπου η υπουργός Παιδείας θα παρουσιάσει αναλυτικά τις επαφές της με τα αμερικάνικα Πανεπιστήμια, αλλά και με άλλων χωρών.

Παράλληλα θα παρουσιάσει τον κατάλογο με τα αμερικάνικα Πανεπιστήμια , αντιπροσωπείες των οποίων θα επισκεφθούν την Ελλάδα τέλη Μαρτίου.

Τα ελληνικά Πανεπιστήμια

Στα ελληνικά πανεπιστήμια επικρατεί έντονη κινητικότητα. Ηδη το κάθε Πανεπιστήμιο  έχει  καταθέσει γραπτώς τις προτάσεις, στην αγγλική γλώσσα,  ως προς τις προοπτικές συνεργασίας με ξένα Πανεπιστήμια, καθώς επίσης και το προφίλ των σχολών.

Παράλληλα τα ελληνικά Πανεπιστήμια ετοιμάζουν φακέλους με οπτικό και γραπτό ενημερωτικό υλικό , για ενημέρωση των αμερικάνικών Πανεπιστημίων.

Επαφές Ν. Κεραμέως για την προσέλκυση Κινέζων να φοιτήσουν με δίδακτρα στα ελληνικά Πανεπιστήμια

Nα στείλει αντιπροσωπεία Κινεζικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα προκειμένου να συναντηθεί με τις διοικήσεις των Ελληνικών Πανεπιστημίων, με σκοπό την περαιτέρω μεταξύ τους συνεργασία , ζήτησε η υπουργός   Ν. Κεραμέως από τον Γενικό Διευθυντή Διεθνούς Συνεργασίας και Ανταλλαγών του υπουργείου Παιδείας της Κίνας   Fang Jun, σε πρόσφατη  συνάντηση.

Η υπουργός ανέλυσε στον Γενικό Διευθυντή Διεθνούς Συνεργασίας και Ανταλλαγών του υπουργείου Παιδείας της Κίνας  το πλαίσιο λειτουργίας  των  αγγλόφωνων προγραμμάτων στα Ελληνικά Πανεπιστήμια τα οποία απευθύνονται σε φοιτητές εκτός Ευρωπαικής Ένωσης, με την καταβολή διδάκτρων.

Σχόλια (13)

 
"Μatchmaker" η Ν. Κεραμέως...
21 Φεβ 2020 12:29

Πώς να ορίσουμε και να μεταφράσουμε τώρα το Μatchmaker αγαπητοί συνάδελφοι ΠΕ06?
- Το πρώτο αποτέλεσμα - υπόδειξη της Αμερικάνικης Google πάντως είναι, [a person who arranges marriages or initiates romantic relationships between others]. Κατά την Ελληνική, [ένα πρόσωπο που οργανώνει γάμους ή ξεκινά ρομαντικές σχέσεις μεταξύ των άλλων].
- Το δεύτερο δε αποτέλεσμα - υπόδειξη και πάλι της Google, [a person or company that brings parties together for commercial purposes]. Δηλαδή [ένα άτομο ή μια εταιρεία που φέρνει τα μέρη μαζί για εμπορικούς σκοπούς].
Αλήθεια δεν ξέρω ποιο από τα δύο να διαλέξω....

 
@κώστας
21 Φεβ 2020 10:23

Συγνώμη, τι είναι αυτά που λέτε; Δεν υπάρχουν 30 πανεπιστήμια στην Αμερική; Υπάρχουν πολλά περισσότερα - μη λέμε ότι θέλουμε. Μόνο τα δημόσια "οικοσυστήματα" που έχει κάθε πολιτεία (University of...) είναι πάνω απο 30, και το κάθε ένα έχει πολλά χωριστά και εν πολλοίς αυτοδύναμα campus.

 
κωστας
21 Φεβ 2020 10:10

Τριάντα πανεπιστήμια στην Αμερική δεν υπάρχουν κολεγια θα εννοεί και το κολεγια δεν είναι λάθος

 
για γελια και για κλαματα
21 Φεβ 2020 07:46

Από την μια έχουμε αντιστοίχιση τίτλου κολλεγίου διάρκειας 5 εξαμήνων με πτυχίο ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου διάρκειας 5 ετών, διορισμένη Διοικούσα Επιτροπή στο ΔΙΠΑΕ και χωρίς καμία εκπροσώπηση της Πανεπιστημιούπολης των Σερρών, κατάργηση ακαδημαϊκών τμημάτων, σύνδεση της πενιχρής κρατικής χρηματοδότησης με την αξιολόγηση των ΑΕΙ και με κριτήρια της αγοράς και από την άλλη «Ζήσε το μύθο σου στην Ελλάδα»

 
@50-50
20 Φεβ 2020 16:46

Ακριβώς. Εχω διδάξει και στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, γελάω και θυμώνω ταυτόχρονα μεσα μου κάθε φορά που ακούω διάφορα μεγαλεπήβολα σχέδια (συνήθως από κάποιους που δεν έχουν πάει έξω ή έχουν πάει για βολτα). Θα έρθει ο φοιτητής του Berkeley στην ΑΣΟΕ; Στο ΑΠΘ; Να κάνει τι; Ή διακοπές ή να φύγει τρέχοντας μόλις δει τη βρώμα και το χάλι. Ανταλλαγή καθηγητών; Ο καθηγητής του Harvard που παίρνει μισθό 30 χιλιάδες το μήνα θα γίνει ανταλλαγή με τον καθηγητή του ΕΜΠ των 2 χιλιάδων το μήνα;
Είμαστε στο 2020 και έχουμε ακόμα αφίσες, βρώμες, σκουπίδια, μπαχαλο, ξύλο, προπηλακισμούς, μπουκαρίσματα στα Πρυτανικά γραφεία, κρύες αίθουσες το χειμώνα, και τουαλέτες τουρκικες ή βρώμικες. Σε κεντρικά ΑΕΙ. Φτιάξτε τα αυτά πρώτα γιατί κανένας Αμερικάνος δε θέλει να έρθει χωρίς να είναι τακτοποιημένα αυτά τα αυτονόητα.

 
αοριστία? (οικονομου)
20 Φεβ 2020 12:19

ΚΙΝ3ΖΟΙ ΕΛΑΤΕ ΜΕ ΠΤΥΧΙΟ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΧΕΤΕ ΣΙΓΟΥΡΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΥ..ΕΓΩ ΤΟ ΛΕΩ? ΡΩΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

 
Μη κοροιδεύουμε τους έξω
20 Φεβ 2020 12:16

Τα βασικά πτυχία ΑΕΙ μηχανικών απο ΗΠΑ δεν αναγνωρίζονται απ το ΔΟΑΤΑΠ, ως ισότιμα και αντίστοιχα με αυτά των ελληνικών πολυτεχνείων.

 
50-50
20 Φεβ 2020 11:33

Τα δίδακτρα στην Αμερική είναι στα 30000 τον χρόνο, με δάνεια (αλλά και εκπτώσεις), οι μισθοί καθηγητή μπορεί να φτάσουν και τις 300000 (στα μεγάλα ιδρύματα), υποδομές και εξοπλισμοί δεν συζητάμε..οπότε δεν καταλαβαίνω τι θέλουμε να κάνουμε. Μήπως αναζητούν στην Αμερική πιθανή εξοχική κατοικία για τους φοιτητές τους, για να εκτονώνονται καλοκαιρινούς μήνες, δίνοντας ψίχουλα στους ιθαγενείς???
Κάτι μου λείπει...και μην ακούσω τον μύθο για τον εξαιρετικό Έλληνα μαθητή...δεν παίζει εδώ και χρόνια, σε όλες τις χώρες υπάρχουν άριστοι και αυτοί φεύγουν αμέσως και για πάντα...

 
Βιοπληροφορική
20 Φεβ 2020 10:39

Σύμπραξη στο επίπεδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Κεραμέως απαιτεί και σύμπραξη στο επίπεδο της δευτεροβάθμιας. Γνωρίζετε ότι στην Αμερική (σε 48 από τις 50 πολιτείες, καθώς και στην Washington D.C.) το μάθημα της πληροφορικής στην β'/βάθμια εκπαίδευση δίνει τα ίδια credits με την άλγεβρα και τα μαθήματα των φυσικών επιστημών, ενώ στην Ελλάδα η επιστήμη της πληροφορικής υποτιμάται μέχρι το σημείο όπου ένας υποψήφιος του επιστημονικού πεδίου της πληροφορικής αποκλείεται από την εισαγωγή σε κάποια τμήματα πληροφορικής (π.χ. μηχανικών υπολογιστών); Ή μέχρι το σημείο όπου ένας υποψήφιος του επιστημονικού πεδίου της πληροφορικής - ο οποίος εξετάζεται στα ίδια μαθηματικά με τον υποψήφιο του πεδίου των θετικών επιστημών - αποκλείεται από την εισαγωγή στα τμήματα μαθηματικών;

 
Νικη
20 Φεβ 2020 09:11

Επιτέλους!
Μπαίνουμε σιγά σιγά στο club των ΚΑΝΟΝΙΚΩΝ εκπαιδευτικά χωρών! ΜΠΡΑΒΟ Κα Υπουργέ!

 
Βέρα Γενικά
19 Φεβ 2020 23:58

Κοινά διδακτορικά ήδη υπάρχουν (πχ. ερευνητικό κέντρο Δημόκριτος) Πάλι γενικολογία για τις μορφές συνεργασίας μεταξύ δύο εντελώς διαφορετικών τύπων σπουδών, αφού σε προπτυχιακό επίπεδο δεν υπάρχει σύγκλιση μεταξύ ευρωπαϊκών και αμερικανικων προγραμμάτων.

Επίσης, τα αμερικανικά πανεπιστήμια ήδη έχουν συνεργασίες με χώρες της Ασίας, αυτό δε σημαίνει κάτι.

Πολλά λόγια και εξαγγελίες, κανένα απτό αποτέλεσμα ή έστω σχεδιασμός για.

 
Ε.Κ.
19 Φεβ 2020 22:02

Σκληρά μεν, όμως όχι αξιοκρατίκα όπως πρεσβεύει δε.

 
Ε.Κ.
19 Φεβ 2020 18:32

Μα πώς γίνεται; Αφού η Κεραμέως μόνο παπάδες συναντά και κόβει βασιλόπιτες....τι, δεν είναι έτσι, όπως πικρόχολα σχολιάζουν ορισμένοι; Λίγη υπομονή, λοιπόν, και θα γίνουν πολλά... επιτέλους μετά από χρόνια έχουμε μία ηγεσία του πολύπαθου αυτού υπουργείου που εργάζεται σκληρά.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ