Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Ν. Κεραμέως: Αναπροσαρμογές στο ωρολόγιο πρόγραμμα για την ένταξη των Θεματικών Ενοτήτων

Η πρόληψη και ο ρόλος του εκπαιδευτικού κλειδί για την αντιμετώπιση του bullying
Δημοσίευση: 20/02/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Περιορισμένες αναπροσαρμογές στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού και Γυμνασίου προανήγγειλε σήμερα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, προκειμένου να ενταχθούν οι νέες Θεματικές Ενότητες.

Μιλώντας στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» και στη Νόνη Καραγιάννη η Νίκη   Κεραμέως δήλωσε:

 • Εισάγουμε μια καινοτομία που λέει ότι: “Αποστολή του σχολείου δεν είναι μόνο να μάθει γράμματα, αλλά και να βγάλει στην κοινωνία πιο σφαιρικά διαμορφωμένους πολίτες. Πολίτες που θα ξέρουν να συμπεριφέρονται, να δραστηριοποιούνται περισσότερο.
 • Μιλάμε για εισαγωγή στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα.
 • Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί για το πως θα γίνει αυτό και για το ποιοι θα τα διδάσκουν.
 • Θα γίνονται κάποιες μικρές αναπροσαρμογές στο πρόγραμμα. Θεματικές που ξεκινούν από το νηπιαγωγείο μέχρι και το Γυμνάσιο.  

Νέα Προγράμματα Σπουδών

Για τα  νέα Προγράμματα  Σπουδών  η υπουργός Παιδείας τόνισε πως :

 • Τα νέα προγράμματα θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τον Ινστιτούτο εκπαιδευτικής πολιτικής για όλα τα μαθήματα.
 • Δηλαδή νέα βιβλία και νέα προγράμματα σπουδών για όλα τα μαθήματα από το νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο.
 • Είναι κάτι χρονοβόρο που όμως έχει ήδη δρομολογηθεί.

Η πρόληψη και ο ρόλος του εκπαιδευτικού κλειδί για την αντιμετώπιση του bullying

 Η πρόληψη και ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση του bullying σημείωσε η   Νίκη Κεραμέως και υπογράμμισε τα εξής:

 •   Έχουμε ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία των νέων θεματικών, που μπαίνουν στο σχολείο αυτό το Σεπτέμβριο.
 • Οι νέες θεματικές στοχεύουν στο να δίνει το σχολείο μία πιο σφαιρική διαπαιδαγώγηση στα παιδιά.
 • Να ετοιμάζει τα παιδιά να βγουν στην κοινωνία ως ενεργοί πολίτες.
 • Νέες θεματικές όπως ο εθελοντισμός, σεξουαλική αγωγή, πρόληψη και προφύλαξη από φυσικές καταστροφές, σεβασμό στον άλλων, στην διαφορετικότερα.
 • Ξεκινούν πιλοτικά από τον Σεπτέμβριο.   

Για τον δάσκαλο εμπιστοσύνης

Για τον δάσκαλο εμπιστοσύνης η υπουργός Παιδείας είπε τα εξής:

 • Σκοπός είναι να θεσμοθετηθεί ο θεσμός του δάσκαλου-καθηγητή εμπιστοσύνης, στον οποίο τα παιδιά θα μπορούν να μιλούν πιο εύκολα. Να ανοίγονται.
 • Η δουλειά του δεν είναι να είναι ψυχολόγος, θα παραπέμπει αμέσως στους αρμόδιους λειτουργούς αν διαπιστώσει το οτιδήποτε. Θα είναι δάσκαλος-καθηγητής μεταξύ των διδασκόντων.
 • Στόχος είναι να μπορούν τα παιδιά να μιλούν πιο εύκολα.

Σχόλια (17)

 
Νέου Σχολείου το οικοδόμημα
20 Φεβ 2020 17:04

επομένως η Κεραμέως δε θα υλοποιήσει το ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (αυτό του 2010-12)
αλλά το Νέο σχολείο των Φίλη-Γαβρόγλου (έντονη γραφή εδώ παρακαλώ)

οπότε κύριε Αντωνίου, αν γίνεται, μην βρυχάστε στο μέλλον (λεονταρισμοί χωρίς νόημα λέγονται)

 
Ηλίας Γ.
20 Φεβ 2020 17:58

Τι λέει; Θα πηγαίνουν τα μικρά σε άλλη δασκάλα να λένε για το μπουλινγκ; Στη δασκάλα της τάξης θα το λένε! Για αυτό υπάρχει ο δάσκαλος τάξης στο Δημοτικό! Για να γνωρίζει τα παιδιά καλύτερα , να τον εμπιστεύονται και να τα διαπαιδαγωγει... Απλώς φανερώνει πόσο άσχετη είναι με αυτά που λέει! Λυπάμαι... Δυστυχώς, θα είναι όπως και οι προηγούμενοι υπουργοί που δεν είχαν επαφή με τη σχολική καθημερινότητα!

 
ΜΙΚΗΣ
20 Φεβ 2020 18:48

Εκτός σχολικής πραγματικότητας!

 
Δημήτρης Καλαϊτζ.
20 Φεβ 2020 18:48

Θα επαναφέρει την Ευέλικτη Ζώνη στις Ε και ΣΤ τάξεις;
Θα εισαγάγει την Ευέλικτη Ζώνη στο Γυμνάσιο;
Θα επαναφέρει την λειτουργία του γυμνασίου στις 35 ώρες με Ευέλικτη Ζώνη και χρόνο για συνεδριάσεις του συλλόγου διδασκόντων;

 
Γ.Π.
20 Φεβ 2020 19:02

Δάσκαλος Εμπιστοσύνης
Επειδή το σημαινόμενο προκαλεί συνειρμούς που οδηγούν σε αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα, καλύτερα θα ήταν να ονομαστεί Δεύτερος Δάσκαλος, ο μαθητής να έχει Πρώτο Δάσκαλο και Δεύτερο. Θα καταλάβει κάποια στιγμή το παιδί ότι και οι δύο
Δάσκαλοι το αγαπούν και είναι και οι δυο τους «δάσκαλοι εμπιστοσύνης».
Νέα Προγράμματα Σπουδών - Νέα Βιβλία
Να δοθούν κίνητρα για να εμπλακούν έμπειροι δάσκαλοι, φιλόλογοι, μαθηματικοί κλπ. Η επιλογή τους να γίνει ύστερα από συνέντευξη. Ας καλέσουμε και μερικούς Κύπριους...

 
Bill231
20 Φεβ 2020 21:11

Την χημεία του γυμνασίου θα την κάνει επιτέλους 2ωρη και στις δυο τάξεις;; μαθήματα με σχέση με την ζωή δεν θέλει;; ορίστε

 
@Ηλίας Γ.
20 Φεβ 2020 21:50

Στις μικρές τάξεις του Δ.Σ οι μαθητές και οι μαθήτριες σίγουρα είναι πιο κοντά στο /στην δάσκαλο/α της τάξης. Στις μεγάλες τάξεις, όμως, μπορούν να επιλέγουν. Και ίσως σας εκπλήξει το γεγονός ότι η πρώτη τους επιλογή δεν θα είναι ο δάσκαλος ή η δασκάλα τους.

 
Β.Π
20 Φεβ 2020 23:15

Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου!!!! Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση πρέπει να γίνονται και ανατρεπτικές αλλαγές και στην παιδεία!!!! Μήπως για να κερδίζουν περισσότερα τα φροντιστήρια???? Λέω εγώ τώρα!!! Αποφασίστε επιτέλους και δώστε μια σταθερότητα στην εκπαίδευση των παιδιών μας και μην τα μετατρέπετε όλα σε πολιτικές σκοπιμότητες!!!

 
Βιοπληροφορική
21 Φεβ 2020 00:04

@Bill231 Καλού κακού κάνε κάνα σεμινάριο, δεν ξέρεις τι γίνεται..

 
εκπαιδευτικος
21 Φεβ 2020 08:55

Ο δάσκαλος εμπιστοσύνης μήπως θα είναι ψυχολόγος?

 
Άννα
21 Φεβ 2020 09:14

Για το mobbing θα γίνει κάτι? Για τη συμπεριφορά κάποιων διευθυντών.....

 
Ηλίας Γ.
21 Φεβ 2020 09:57

@21:50 Το θέμα είναι όμως να ξέρεις καλά τους μαθητές! Και ποιος τους ξέρει καλύτερα από τον δάσκαλο της τάξης; Σίγουρα ο δάσκαλος τάξης πρέπει να έχει λόγο σε αυτά τα θέματα!

 
Κιρικοκοκοκοκό
21 Φεβ 2020 10:16

Η θεματική εβδομάδα του Γαβρόγλου, θυμάμαι ότι δεν άρεζε σε κάποιους ε? Περαστικά εύχομαι.

 
ΠΕ x86
21 Φεβ 2020 15:53

Υπόψη κας. Κεραμέως Ν.
Υπουργού Παιδείας

Το να ξαναθυμηθούμε ποιος είναι ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ρόλος του σχολείου συνολικά (Δημοτικό-Γυμνάσιο ΚΑΙ Λύκειο) δεν είναι καινοτομία αλλά ανάγκη... επιτακτική μάλιστα! Το ότι σχεδόν ξεχάστηκε από την κοινωνία, την πολιτική ηγεσία και ανησυχητικά πολλούς εκπαιδευτικούς είναι ευθύνη όλων αλλά πρωτίστως της πολιτικής ηγεσίας η οποία ΕΠΕΛΕΞΕ να ακολουθήσει τις επιταγές μερίδας της κοινωνίας (στους οποίους συγκαταλέγονται γονείς, φροντιστές, εκπ/κοί κτλ) που ήθελαν ένα σχολείο εντατικοποίησης της γνώσης και ακαδημαϊκού χαρακτήρα με τα γνωστά ΤΡΑΓΙΚΑ αποτελέσματα που βλέπουμε σήμερα!

Είναι πολλοί οι εκπ/κοί που άτυπα αναλαμβάνουν ρόλο υποστηρικτικό στα μυριάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σημερινά παιδιά που προέρχονται από την κοινωνία, την οικονομική κατάσταση, την οικογένεια αλλά και... το ίδιο το σχολείο!!!

Καλή... αφύπνιση!!!

 
Ονομα: έλεος
21 Φεβ 2020 20:33

κάθε χρόνο αλλαγές, κάθε χρόνο κάτι αλλάζει, οι ώρες, τα προγράμματα, τα μαθήματα, τα βιβλία, να έχουμε να ασχολούμαστε. ευχαριστούμε.

 
Και όμως..
22 Φεβ 2020 09:58

Αλλάζετε κ. υπουργέ τα πάντα. Πάλι χτίζετε από τα κεραμίδια..και ναι αιφνιδιάζονται όλοι μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί για άλλη μια φορά. Τα παιδιά που θα πάνε Α λυκείου τον Σεπτέμβριο δεν έχουν εκπαιδευτεί να περάσουν από ένα σύστημα χύτρας ταχύτητος.. Ούτε οι εκπαιδευτικοί και κυρίως ούτε οι γονείς που πάλι θα πληρώσουν..

 
Ω!
22 Φεβ 2020 17:32

Ευέλικτη ζώνη σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού ώστε να μπορέσουν να διδαχθούν οι νέες θεματικές! Τόσο απλό!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ