Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Να επανεξεταστεί η διάταξη για τα Κολλέγια

Δημοσίευση: 21/02/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η Κοσμητεία της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, χωρίς να αμφισβητεί την υποχρέωση της χώρας μας για τον εναρμονισμό της ελληνικής νομοθεσίας με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, θεωρεί πως η Πολιτεία οφείλει:

α) να αποσύρει ή να επανεξετάσει την επίμαχη διάταξη του άρθρου 50 του Ν.4653/2020 για τη μαζική, μέσω επαγγελματικής ισοδυναμίας και χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια αναγνώριση τίτλων σπουδών και

β) να ορίσει ένα ελάχιστο αξιοκρατικό σύνολο κανόνων και προϋποθέσεων, ανάλογων με τα ισχύοντα για τα Δημόσια ΑΕΙ, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν εκπαιδευτικά κέντρα τα οποία λειτουργούν στη χώρα μας.

ΨΗΦΙΣΜΑ
ΤΗΣ ΚΟΣΜΗΤΕΙΑΣ
ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Mε αφορμή την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση (Ν.4659/2020, άρθρο 50) για τη διακρίβωση των προσόντων του προσωπικού της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με την οποία εξισώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων κολεγίων με αυτά των αποφοίτων πανεπιστημιακών Τμημάτων, η Κοσμητεία της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, αποφάσισε να δηλώσει ομόφωνα την κατηγορηματική της αντίθεση στην παραπάνω νομοθετική ρύθμιση.

Η Κοσμητεία της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών θεωρεί ότι το συγκεκριμένο άρθρο, συνδυαστικά με προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση (Ν. 4635/2019, άρθρο 168), με την οποία θεσπίζεται αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας και σε υπηκόους και τίτλους σπουδών όχι μόνο άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε. αλλά και τρίτων χωρών, έχει ως αποτέλεσμα:

•    την απαξίωση και απορρύθμιση της Δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς με έμμεσο τρόπο, μέσω της επαγγελματικής ισοδυναμίας των τίτλων σπουδών, εξομοιώνονται ακαδημαϊκά Τμήματα Ελληνικών Δημόσιων Πανεπιστημίων με παραρτήματα διαφόρων ξένων Πανεπιστημίων τα οποία λειτουργούν ως εκπαιδευτικά κέντρα στη χώρα μας·
•    την έμμεση αναγνώριση των κολλεγίων που λειτουργούν ως παραρτήματα ξένων Πανεπιστημίων στη χώρα μας ως ακαδημαϊκά ισότιμων με τα ελληνικά δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, παρακάμπτοντας τα κριτήρια αξιοκρατίας και αριστείας βάσει των οποίων λειτουργούν και αξιολογούνται τα ΑΕΙ της χώρας·
•    τη μαζική κατοχύρωση επαγγελματικού δικαιώματος εργασίας στην εκπαίδευση σε οποιονδήποτε πτυχιούχο, μέσω αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων βάσει του Π.Δ. 38/2010 ή επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου σπουδών, ανεξαρτήτως του τρόπου και της χώρας απόκτησής τους. Η κατοχύρωση του επαγγελματικού αυτού δικαιώματος πραγματοποιείται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη, όπως ισχύουν:
α) ο Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών & Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ),
β) ο τρόπος επιλογής και εισαγωγής των πτυχιούχων αυτών στα εκπαιδευτικά ιδρύματα από τα οποία αποκτούν τον τίτλο σπουδών τους, σε αντίθεση με τον τρόπο εισαγωγής των φοιτητών στα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια και
γ) η απαίτηση για κατοχή́ Παιδαγωγικής Επάρκειας, σε αντίθεση και εδώ με τους αποφοίτους των Ελληνικών Δημόσιων Πανεπιστημίων·

•    την υποβάθμιση των ακαδημαϊκών προσόντων και της παιδαγωγικής επάρκειας των μελλοντικών εκπαιδευτικών, καθώς διορίζονται πλέον στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση απόφοιτοι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που δεν έχουν αξιολογηθεί και πιστοποιηθεί για το έργο που παρέχουν.

Επιπλέον, θεωρούμε ακατανόητη, άκρως αντιεπιστημονική και χωρίς έννοια ακαδημαϊκότας τη 2η παράγραφο του άρθρου, με την οποία αναγνωρίζονται Μεταπτυχιακοί Τίτλοι Σπουδών και Διδακτορικά Διπλώματα, με μόνο κριτήριο την «αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας συναφούς αντικειμένου με εκπαιδευτικό κλάδο».

Η Κοσμητεία της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, χωρίς να αμφισβητεί την υποχρέωση της χώρας μας για τον εναρμονισμό της ελληνικής νομοθεσίας με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, θεωρεί πως η Πολιτεία οφείλει:
α) να αποσύρει ή να επανεξετάσει την επίμαχη διάταξη του άρθρου 50 του Ν.4653/2020 για τη μαζική, μέσω επαγγελματικής ισοδυναμίας και χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια αναγνώριση τίτλων σπουδών και
β) να ορίσει ένα ελάχιστο αξιοκρατικό σύνολο κανόνων και προϋποθέσεων, ανάλογων με τα ισχύοντα για τα Δημόσια ΑΕΙ, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν εκπαιδευτικά κέντρα τα οποία λειτουργούν στη χώρα μας.

Εκ μέρους της Κοσμητείας
της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών
του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Σχόλια (6)

 
Mαρία Δημητρακοπούλου
24 Φεβ 2020 13:16

Τα κολέγια δεν δίνουν πτυχία. Τα πτυχία τα δίνουν τα Πανεπιστήμια του Εξωτερικού. Το κολέγιο κατά κάποιο τρόπο είναι ο διαμεσολαβητής για να πάρει κάποιος το πτυχίο από το ξένο πανεπιστήμιο.Τα ξένα πανεπιστήμια είναι αυτά που θα κρίνουν εάν κάποιος είναι ικανός να πάρει πτυχίο.ΟΧΙ ΤΑ ΚΟΛΛΕΓΙΑ.
Γι αυτό μην κάνετε παραπληροφόρηση.ΕΛΕΟΣ. Η κόρη μου πήρε πτυχίο από δημόσιο πανεπιστήμιο της Σκωτίας. Και από τους 150 φοιτητές που είχαν κάνει εγγραφή ,μόνο οι 40 κατάφεραν και πήραν πτυχίο. Και δεν υπάρχουν αιώνιοι φοιτητές.Άντε αντί να το πάρεις στα 4 χρόνια ,να σου επιτρέψουν να το πάρεις στα 5 χρόνια.Όμως μέχρι εκεί. Κάντε σύγκριση με τα εδώ δεδομένα!!!

 
Thanos
23 Φεβ 2020 22:33

Ανταγωνισμός ειναι η λεξη κλειδί! Τι σας νοιαζει αν εχεουν τα κολεγια δικαιώματα; Τοσο ευκολες ειναι οι δουλειες σας; Γινετε να μην εισαι γνωστης ενος αντικειμεμου και να το ασκεις; Αν καποιος δεν ξερει. Θα συνεχισει να μην ξερει! Αυτο που χρειαζετε στην χωρα ειναι τερμα στο δημοσια μονιμοτητα κσι την κοροϊδία με τα Τει πτυχια χωρις αναγνωρηση

 
Διαφορά
23 Φεβ 2020 13:36

Άλλο τα ευρωπαϊκά παν/μια και άλλο τα ιδιωτικά κολέγια. Η κυβέρνηση θέλει ξεκάθαρα να γεμίσει την αγορά με πτυχιούχους αει κολεγίων και λόγω ισοτιμίας να γεμίσουμε με φθηνή εργασία

 
Κον
23 Φεβ 2020 11:31

Αν θέλετε να αναγνωρίζονται τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημιων στο εξωτερικό, όπως και γίνεται, θα πρέπει να αναγνωρίζονται και τα πτυχία των ξένων πανεπιστημιων στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ανήκει η χώρα στην ευρωπαϊκή ένωση θα πρέπει να τηρεί και τους ευρωπαϊκούς νόμους. Η λογική τύπου και ο σκύλος χορτάτος και η πίτα ολόκληρη δεν μπορεί να συνεχιστεί.

 
Ακης
22 Φεβ 2020 14:23

Με δύο τρόπους Μπορεί να λυθεί το πρόβλημα:
1) αναγνώριση ως ΤΕΙ (χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα) των πτυχίων από τα κολλέγια.
2) καμία αναγνώριση ξένου πτυχίου ΑΕΙ απο την Ελλάδα.

 
Κριτήρια αξιοκρατία και αριστείας
21 Φεβ 2020 23:56

Μιλάνε σαν να είναι αξιοκρατία και αριστεία όλα τα πτυχία και οι απόφοιτοι Ελληνικών πανεπιστημίων. Κριτήριο αριστείας για διορισμό καθηγητών όμως ήταν η αξιολόγηση των γνώσεων από ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΣΕΠ και όχι τα "χαρτιά" που έχει κάποιος.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.