Placeholder

ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ

Εγκύκλιος: Εβδομάδα κατά της βίας στα σχολεία από 3-6 Μαρτίου

Η εγκύκλιος του υπ. Παιδείας
Δημοσίευση: 21/02/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το υπουργείο Παιδείας, με εγκύκλιο που εξέδωσε καλεί τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων   της χώρας να αφιερώσουν χρόνο, από την Τρίτη 3 Μαρτίου έως την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020, (δύο ή περισσότερες  διδακτικές ώρες με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών) σε δράσεις-συζητήσεις- εκδηλώσεις (π.χ. βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές ταινιών, εικαστικά εργαστήρια, διαδραστικές ομιλίες, βιωματικά σεμινάρια κ.α.) με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα βίας και σχολικού εκφοβισμού.

Οπως τονίζεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας η 6η Μαρτίου που έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο, αποτελεί μια αφορμή για εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες και γονείς των σχολείων όλης της χώρας να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες και ιδέες και να ενεργοποιηθούν δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και εκφοβισμού που εκδηλώνεται μεταξύ και εναντίον των μαθητών/τριών, ώστε να περιοριστούν οι δίαυλοι εκδήλωσης της βίας στη ζωή των ανηλίκων και να αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

Σχόλια (16)

 
Ρανια
23 Φεβ 2020 10:34

@Γιαννης.Διαφωνώ πως δεν ωφελούν τα βιβλία και οι ταινίες.Και δε χρειάζεται να φανταστώ,γιατί στην πράξη σε αυτά κατέφυγα πολλές φορές και διαχειρίστηκα δύσκολες περιπτώσεις.Ας μην ξεχνάμε ότι ταινίες βίας βλέπουν και παιχνίδια βίας παίζουν το βράδυ οι μαθητές, και το πρωί απλά εφαρμόζουν όσα έμαθαν.Συμφωνώ όμως για την τιμωρία ,όταν ξεπερνιούνται τα όρια, και μη σας φαίνεται παράξενο ότι και οι ίδιοι οι μαθητές συμφωνούν,όταν είναι τεκμηριωμένη και δίκαιη.

 
@jim
23 Φεβ 2020 08:37

Για άλλη μια φορά βλέπουμε να εκθέτει τις «γνώσεις» του ένας εκπαιδευτικος(;) σε θέμα που προφανώς δεν έχει ιδέα! Όλα μαζί αχταρμάς μήπως και πούμε κάτι σημαντικό!

 
Γιαννης
23 Φεβ 2020 00:08

Αναρωτιέμαι όλα αυτά που προγραμματίζονται σε ποιους απευθύνονται. Σε αυτούς που ασκούν τη βία ή σε αυτούς που την υφίστανται;
Σκεφτείτε το λίγο όλοι εσείς που νομίζετε πως μια βιβλιοπαρουσίαση ή μια ταινία μπορεί να έχει αποτέλεσμα.
Δείτε με τη φαντασία σας (αν έχετε) το πώς θα αντιμετωπίσουν όλοι αυτοί που ασκούν τη βία κάθε τί που τους προσφέρετε ... ίσως καταλάβαινε ότι όλα αυτά δεν έχουν νόημα.
Η παραβατικότητα πρέπει να τιμωρείται και μάλιστα αυστηρά.
Στα χρόνια μου η 8ήμερη αποβολή ήταν διαρκής απειλή, και φυσικά το ενδεχόμενο να χάσουμε τη χρονιά (επειδή οι απουσίες τότε δεν σβήνονταν).
Δοκιμάστε να μην σβήσετε τις απουσίες των μαθητών σας και θα δείτε τα πράγματα να καλυτερεύουν από την επόμενη κιόλας μέρα.
Καληνύχτα

 
@jim
22 Φεβ 2020 22:35

Σχολές πολεμικών τεχνών και καράτε, έχουν τόση σχέση με μαθήματα αυτοάμυνας όσο η Τσικνοπέμπτη με την Καθαρά Δευτέρα αγαπητέ δάσκαλε(?)...

 
jim
22 Φεβ 2020 21:44

Έχετε ιδέα τι γίνεται σε πολλές σχολές πολεμικών τεχνών;
Είχα μαθητές σε Δημοτικό που στα διαλείμματα πλακώνονταν στο ξύλο και σε κάθε διάλειμμα έπρεπε να τους χωρίζω. .Όταν ρώτησα για ποιο λόγο πλακώνονται συνέχεια, η αφοπλιστική απάντηση ενός από αυτούς ήταν: εγώ πάω καράτε κύριε.

 
Ράνια
22 Φεβ 2020 17:12

Δεν είναι αυτή τη στιγμή ρεαλιστικό να μιλάμε για μαθήματα αυτοάμυνας στο σχολείο.Ακόμα και στα ιδιωτικά σχολεία οι γονείς πληρώνουν εξτρά τέτοιες δραστηριότητες.Γίνεται όμως να προσκαλούνται ως ομιλητές στα σχολεία αθλητές ή δάσκαλοι πολεμικών τεχνών που να εξηγούν στα παιδιά τη σημασία της αυτοσυγκράτησης και του ελέγχου της δύναμης.

 
Μαθήματα αυτοάμυνας?
22 Φεβ 2020 16:37

Ωραίες οι εκδηλώσεις, τα αφιερώματα, τα βιβλία, οι ταινίες, τα εικαστικά, η λογοτεχνία και η ποίηση. Δεν ξέρω όμως αν όλα αυτά μπορεί να έχουν αποτέλεσμα, για ένα παιδί που έχει ήδη θέμα, βίαιης-επιθετικής-παραβατικής συμπεριφοράς.
Μήπως θα ήταν πιο πρακτικό, άμεσο, ακόμα και καινοτόμο, το να διδάσκονται καλύτερα μαθήματα αυτοάμυνας? Και οι αδύναμοι θα μαθαίνουν να προστατεύονται(και όχι μόνο στο σχολείο, και όχι μόνο τα αγόρια) και οι "ανήσυχοι" θα εκτονώνονται.
Έχω δε την αίσθηση, ότι εκεί κι αν "θα εκπλαγείς από την ανταπόκριση των μαθητών". Αλλού πάντως, ίσως και να πλήρωναν οι γονείς, για τέτοιου είδους εκπαίδευση. Πρόταση προς σκέψη λοιπόν.

 
Γ.Π.
22 Φεβ 2020 14:39

Και η κλασική μουσική μπορεί να βοηθήσει, με επιλεγμένα αποσπάσματα τόσο για τις ώρες διδασκαλίας όσο και για τα διαλείμματα. Οι μουσικοί είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν...

 
Ρανια
22 Φεβ 2020 12:49

@TelisAκριβώς επειδή το θεριό θεριεύει μην υποτιμάς τις βιβλιοπαρουσιάσεις .Για παράδειγμα ,διάβασε με τους μαθητές σου αποσπάσματα από "Το ξέσπασμα της βίας"του Jan Guillou ή δείτε μαζί την ομότιτλη ταινία.Θα εκπλαγείς από την ανταπόκριση των μαθητών.Ειδικά οι φιλόλογοι που μπαίνουν πολλές ώρες σε κάθε τάξη μπορούν να προσφέρουν πολλά,ειδικά με το μάθημα της Λογοτεχνίας.

 
Spiros
22 Φεβ 2020 11:06

Και αν δεν έχει αποτελέσματα (που δεν θα έχει) ποιοι θα φταίνε; Πάλι οι εκπαιδευτικοί που δεν ευαισθητοποίησαν τα παιδιά;

 
Γ.Π.
22 Φεβ 2020 10:25

Να αρχίσει από την ΣΤ τάξη και να συνεχιστεί σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου η συστηματική διδασκαλία του ''Ερωτόκριτου'', με θεατρικά και μουσικά δρώμενα, απαγγελίες και άλλα που γνωρίζουν πολύ καλά οι φιλόλογοι. Θα ημερέψουν τα παιδιά, θα είναι καλύτερες οι συνθήκες στο Λύκειο. Χρειάζονται πολλές δράσεις, δεν αρκεί μία εβδομαδιαία...

 
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ
22 Φεβ 2020 01:13

Ως σύλληψη και ιδέα είναι καλό.
Ως υλοποίηση.... εναπόκειται στην καλή θέληση διευθυντών και Συλλόγων Διδασκόντων. Επίσης, πόσες ώρες θα πάνε χαμένες με τόσες εκδηλώσεις και αφιερώματα;

 
ΠΠ
21 Φεβ 2020 23:45

Καθρέφτης σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω!
Η βία σήμερα είναι παντού στις ανθρώπινες σχέσεις, στον αθλητισμό, στις ακτιβιστικές δράσεις, στα video games κτλ. πώς να ξεφύγει το δύσμοιρο το σχολείο;; Με εκδηλώσεις κατά της βίας μια ημέρα το χρόνο;;; Αμάν πια!
Χρειάζεται αυστηρή και ουσιαστική επιτήρηση των σχολικών χώρων αλλά πως να επιτευχθεί αυτό με τους εκπ/κούς να μπαινοβγαίνουν στα μαθήματα, κάθε μέρα όλο και κάποιος να λείπει με άδεια και να μην αντικαθίσταται, να έχουν 5άωρα διδακτικά και να επιλέγουν εκείνη την ημέρα την εφημερία τους για να «τελειώνουν» και με αυτό....γίνεται έτσι ουσιαστική δουλειά. Γίνεται ουσιαστική εφημερία όταν έχουμε εκπ/κούς στην εκπ/ση με 37 χρόνια υπηρεσίας και πάνε για σαράντα;;; Γίνεται;; Όταν δεν υπάρχει φύλακας, επιστάτης, ψυχολόγος στα σχολεία γίνεται να ανασταλεί το κύμα της κοινωνικής βίας και να μην εισέλθει μέσα στα σχολεία;;; Όταν μετά το δημοτικό το σύστημα γίνεται πιο ανταγωνιστικό, βαθμοθηρικό γίνεται να μην φέρνει βία και ματαίωση σε κάποιους μαθητές/-τριες και γονείς;;; Συμπερασματικά πρώτα χρειάζεται ένα πλαίσιο ουσιαστικής επιτήρησης από εκπ/κούς που την ημέρα εκείνη της υπηρεσίας υποχρεωτικά θα έχουν ελάχιστες διδακτικές ώρες έτσι οι μαθητές θα αυτορρυθμίζουν την κοινωνική τους συμπεριφορά «Πανοπτισμός». Μετά χρειάζεται πολλή δουλειά, και διάθεση σχολικού-διδακτικού χρόνου, για ανάπτυξη εσωτερικών κινήτρων κατά της βίας, υπέρ της αποδοχής της διαφορετικότητας κτλ. τόσο για τους μαθητές όσο και για τις οικογένειές τους αλλά και τους εκπ/κούς. Από δράσεις πυροτεχνήματα ώστε το εκπ/κό σύστημα να αποποιηθεί τις διαχρονικές ευθύνες του σε επίπεδο οργάνωσης και σχεδιασμού και να ρίξει το μπαλάκι στο εκπ/κό χορτάσαμε!!!
Έτσι πιστεύω ότι θα λυθεί το πρόβλημα όχι με βίντεο και τραγούδια!!!

 
Μανόλης Τ.
21 Φεβ 2020 19:06

Δράσεις, εκδηλώσεις, αφιερώματα, διδακτικές επισκέψεις, εκδρομές ... Με τόσες χαμένες ώρες πώς θα ολοκληρωθεί η ύλη σε βασικά μαθήματα στο λύκειο; Μήπως θεωρούν ότι η ύλη καλύπτεται επαρκώς μόνο στα φροντιστήρια;

 
Telis
21 Φεβ 2020 18:08

Με αυτόν τον τρόπο κτυπιέται το πρόβλημα στην καρδιά! Ειδικά με τις βιβλιοπαρουσιάσεις. Όσο για τα εικαστικά εργαστήρια, τί να πεις...
Το θεριό θεριεύει και και κάποιοι ετοιμάζονται να το υποδεχτούν στολίζοντας τους χώρους, με εικαστικές παρεμβάσεις.
Θα πρότεινα και έναν διαγωνισμό πορτρέτου, για να απαθανατίσουμε όλες αυτές τις "μορφές", τους αρχηγούς και τους παρατρεχάμενους.

 
εντάξει, εύγε
21 Φεβ 2020 15:09

το λύσαμε το πρόβλημα !

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ