Placeholder

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Τη βάση του “10” θα “εγκαινιάσουν οι σημερινοί μαθητές της Γ' Γυμνασίου

Στις προθέσεις της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως είναι να θεσμοθετηθούν βάσεις εισαγωγής δύο “ταχυτήτων”
Δημοσίευση: 23/02/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Οι μαθητές που φοιτούν σήμερα στη Γ' Γυμνασίου και από το νέο σχολικό έτος   στη Σ' Λυκείου θα  “εγκαινιάσουν” τη βάση του 10, ως προϋπόθεση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στις προθέσεις της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως είναι να θεσμοθετηθούν  βάσεις εισαγωγής δύο “ταχυτήτων” :

Α. Να τεθεί βάση του 10 οριζόντια σε όλες τις  Σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Β. Να ζητηθεί από τα Πανεπιστήμια να προτείνουν εάν σε και σε ποια τμήματα επιθυμούν να βάλουν μεγαλύτερη βάση εισαγωγής.

Για παράδειγμα ένα Πανεπιστήμιο μπορεί να έχει δύο επίπεδα βάσεων:

α. Σε κάποια τμήματα η βάση του 10 που θέτει το υπουργείο, και,

β. Σε άλλα τμήματα η βάση εισαγωγής θα είναι πάνω από 10. Αυτό θα το  εισηγείται η Συνέλευση του τμήματος προς τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου.

Εκτιμάται ότι θα υπάρχουν τμήματα  που θα εισηγηθούν βάσεις εισαγωγής άνω του 15.


Ν. Κεραμέως: Ως προς την καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα Ανώτατα Ιδρύματα και το ρόλο των Ιδρυμάτων στον προσδιορισμό ανώτερης βάσης εισαγωγής , αυτά αφορούν μία συνολική αναμόρφωση του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.


Αν φέτος ίσχυε η βάση του 10 πόσοι υποψήφιοι θα έμπαιναν στα Πανεπιστήμια

Στα επίπεδα του  έτους 1984 θα επιστρέψει ο αριθμός εισακτέων στα ΑΕΙ , εάν τελικά η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, υλοποιήσει την εξαγγελία της να εφαρμόσει τη βάση εισαγωγής  του 10 στα 425 τμήματα των Πανεπιστημίων.

Εάν  η εφαρμογή της  βάσης του 10 εφαρμόζονταν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις από τις 78.335 προβλεπόμενες θέσεις περισσότερες από 20.000 θέσεις θα έμεναν κενές.

Κι αυτό διότι στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις συνολικά πάνω από τη βάση, από τα Γενικά Ημερήσια Λύκεια  έγραψαν    55.515 υποψήφιοι  και 137 από τα Εσπερινά.

Ο αριθμός των εισακτέων από  το 1980 έως σήμερα

Από το 1980 έως και σήμερα  2019  ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ πέρασε   από 6  φάσεις.

Α  Φάση: Το 1980 ο αριθμός εισακτέων ήταν 25.149 . Ακολούθησε σταδιακή αύξηση

Β  Φάση: Μετά από τέσσερα χρόνια,   το 1984 ο αριθμός εισακτέων διπλασιάστηκε φθάνοντας   τις 51.867.

Γ  Φάση: Το 1988 ο αριθμός μειώθηκε στις 42.819

Δ Φάση: Το 1997 ο αριθμός εισακτέων αυξήθηκε και πάλι  στις 54. 788

Ε. Φάση: Το 1999 ο αριθμός εκτινάχθηκε στις 71.265

Ζ Φάση: Το 2010-11 ο αριθμός εισακτέων άγγιξε  τις 84.690

Ετικέτες: 
Βάση 10

Σχόλια (16)

 
Νίκος
23 Φεβ 2020 11:34

Και προφανώς για τα "ΚΟΛΛΕΓΙΑ" δεν θα υπάρχει καμιά βάση! Πώς αλλιώς θα σπρώξουμε την πελατεία εκεί; Το ότι η βάση είναι συνάρτηση της δυσκολίας των θεμάτων, προφανώς δεν θέλουν να το αναφέρουν. Α, ρε κακομοίρη ψυκτικέ από το Αιγάλεω, που θέλεις να σπουδάσεις στο πανεπιστήμιο! Θα σου φτιάξω εγώ τις εξετάσεις έτσι ώστε να καταλάβεις ποια είναι η θέση σου. Και για να μην παραπονιέσαι, μπορείς βέβαια να πας στο " COLLEGE", αφού φρόντισαν να σου δώσουν επαγγελματικά δικαιώματα.

 
μπερδευονται τα παιδια (οικονομου)
23 Φεβ 2020 12:26

Νίκος@ Αμα δεν θές βάση θα το πληρώσεις σε ευρώ...εμ έτσι είναι φίλε..θες το τζάμπα να στο πληρώνουν οι άλλοι βαση του 10, δεν θές...ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ

 
Pe19
23 Φεβ 2020 12:28

Αν ισχύσει αυτό θα κλείσουν τα περισσότερα τμήματα. Βάση του 10 είναι εντελώς γελοίο σε εξετάσεις που είναι ανταγωνιστικές. Αν το υπουργείο θέλει να έχει εισακτέους με υψηλούς βαθμούς απλά μειώνει τον αριθμό εισακτέων. Στις εισαγωγικές των ετών 85-90 δεν υπήρχαν τμήματα με βάση εισαγωγής κάτω από 9.5 αλλά ο αριθμός των τμημάτων ήταν ο μισός απ' ότι τώρα. Το ίδιο και ο αριθμός των εισακτέων.
Πρόταση :
Μείωση του αριθμού των Πανεπιστημίων σε 15 το πολύ.
Μείωση των τμημάτων που δίνουν πτυχίο Πανεπιστημίου κατά 20-30% (270-330 τμήματα συνολικά) 15-25 ανά ΑΕΙ
Δημιουργία 2ετών τμημάτων (που πολύ κακώς καταργήθηκαν) σε όλα τα Παν/μια.
Ισοδυναμία των επαγγελματικών δικαιωμάτων των κολεγίων με αυτά των διετών τμημάτων.
Μέγιστος αριθμός εισαγωγής ανά τμήμα (πανεπιστημιακό) οι 220 φοιτητές.
Αν δε γίνει τίποτα από τα παραπάνω ίδια βάση για εισαγωγή σε δημόσιο ΑΕΙ με κολέγιο Δηλαδή αν για συμπληρώσει μηχανογραφικό ο απόφοιτος χρειάζεται να έχει γράψει 10 για να εγγραφεί σε Κολέγιο θα πρέπει να έχει γράψει 10.

 
PE19
23 Φεβ 2020 12:32

Τι νόημα έχει η βάση του 10 όταν έχει κάποιος εθνικό απολυτήριο. Αν έχει εθνικό απολυτήριο (που θα έχει αξία) να μπορεί να λάβει μέρος στην διαδικασία επιλογής του κάθε Πανεπιστημίου !!!
Απλά με εθνικό απολυτήριο (που μπορεί να έχει και βαθμό απόλυσης 8) πιθανόν να μη τελείωναν το λύκειο όλοι οι μαθητές πήγε να γίνει με τον Αρσένη αλλά ......

 
δικαιολογίες
23 Φεβ 2020 13:22

το πρόβλημα δεν είναι η βάση...το πρόβλημα είναι ότι έχουν υποβαθμιστεί τα Πανεπιστήμια πλέον. Ακόμα και τα κεντρικά ιδρύματα, έχουν υποβαθμίσει το επίπεδο σπουδών, στηριζόμενοι κυρίως στους καλούς φοιτητές.

Κανένας δεν μας λέει (εννοώ δεν είναι ικανός) τι μπορεί να κάνει ο κάθε απόφοιτος του Λυκείου, του κάθε τμήματος των Πανεπιστημίων, των κολεγίων κτλ κτλ. Ο κόσμος συνεχίζει να ξοδεύει χρήματα στην εκπαίδευση χωρίς προοπτική, μόνη διέξοδος ο γνωστός, ο πολιτικός, η σύνταξη του παππού και της γιαγιάς (για λίγα χρόνια ακόμα).

Είναι πικρή η αποτυχία σε πολιτικό επίπεδο γι' αυτό άλλωστε έχουμε στην θέση της, ανασχηματισμούς, εκλογές, εξωτερικούς παράγοντες...την μπάλα στην κερκίδα δηλαδή.

έχει γούστο πάντως...

 
Μέλος ΔΕΠ
23 Φεβ 2020 14:01

Η έννοια της "Βασης του 10" είναι αυθαίρετη αλλά προσπαθεί να λύσει (με λάθος τρόπο κατά τη γνώμη μου) χρόνια προβλήματα όπως: 1) φοιτητές με βαθμό 8 να "περνάνε" σε σχολές του ΕΜΠ με βάση εισαγωγής το 18 μέσω του παραλόγου και ελληνο-προτώτυπου συστήματος των μεταγραφών. Τέτοιοι φοιτητές αδυνατούν εν γένει να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των σπουδών στα τμήματα που μεταγράφηκαν με αποτέλεσμα να έχουμε φαινόμενα φοιτητικής βίας, απάτης και φοιτητικών φροντηστηρίων 2) μια ελάχιστη ακαδημαϊκή ποιότητα των φοιτητών ακόμα και σε τμήματα που δεν έχουν ζήτηση. Από την άλλη το τωρινό σύστημα που λειτουργεί με "κανόνες της αγοράς" (η βάσεις καθορίζονται με τη σχέση προσφορά/ζήτηση) δημιουργεί προβλήματα σε περιφερειακά πανεπιστήμια κυρίως, καθώς πολλοί φοιτητές δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις σπουδές. Το πιο λογικό θα είναι να επιλέγει το κάθε πανεπιστήμιο μια ελάχιστη βάση εισαγωγής εκ των προτέρων για κάθε τμήμα του και το πλήθος των φοιτητών να καθορίζει τη χρηματοδότηση από την πολιτεία (δηλαδή καρότο και μαστίγιο). Έτσι γίνεται στη Βρετανία για παράδειγμα.

 
@ PE19
23 Φεβ 2020 14:49

Το εθνικό απολυτήριο δεν θα αντικαταστήσει τις πανελλαδικές εξετάσεις. Απλά θα προσμετράται με αναπροσαρμογή του βαθμού, ώστε να μην υπάρχει απόκλιση πάνω από μία μονάδα ανάμεσα στο βαθμό του εθνικού απολυτηρίου και στις πανελλαδικές (κατά τη γνώμη μου λάθος να μετράει ο βαθμός του απολυτηρίου, ακόμα κι αν οι ενδοσχολικές γίνονται με τράπεζα θεμάτων και ο βαθμός του απολυτηρίου συνυπολογίζεται με μέτρο τις πανελλαδικές). Η βάση θα είναι το 10 για να πάρεις το απολυτήριο αλλά από εκεί και πέρα θα πρέπει να δώσεις πανελλαδικές σε 4 μαθήματα στα οποία πρέπει να έχεις συνολικό βαθμό τουλάχιστον 10 για να εισαχθείς στην τριτοβάθμια.

 
Λόγια λόγια λόγια
23 Φεβ 2020 17:51

Μην σκατε και πολύ. Σε 4 χρόνια που θα μπούνε αυτά τα παιδια στο πανεπιστήμιο θα υπάρχει άλλος υπουργός ή ακόμα και άλλη κυβέρνηση με άλλο " άριστο" σχέδιο και δεν θα ισχύει! Ελλάς το μεγαλείο σου

 
Εδώ και τώρα βάση 10
23 Φεβ 2020 19:01

Από το αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό έτος να ισχύσει η βάση του 10. Δεν γίνεται να περνάει στο παναπιστήμιο κάποιος που δεν έχει πιάσει καν την βάση. Να σταματήσουν οι λαϊκιστές να αναφέρουν ότι με την βάση του 10 οι μαθητές σπρώχνωνται προς τα κολλέγια κλπ. Δεν γίνεται στα πανεπιστήμια να εισάγονται κακοί μαθητές που ούτε την βάση δεν μπορούν να πιάσουν. Διότι όταν περνούν, μετά δυσκολεύονται ο περισσότεροι να ολοκληρώσουν τους σπουδές τους, πιέζουν τους καθηγητές τους να τους περάσουν τα μαθήματα, τρέχουν σε φροντιστήρια, προσπαθούν να κλέψουν στις εξετάσεις. Τα ζω αυτά πάνω από 15 έτη ως Πανεπιστημιακός. Σπουδές μόνο σε άξιους. Οι υπόλοιποι μπορούν να στραφούν σε τεχνικές σχολές και επαγγέλματα. Καμία δουλειά δεν είναι ντροπή.

 
Iωαννης Κοντογιαννης Δρ. ΕΔΙΠ
23 Φεβ 2020 20:16

Και ποια θα ειναι η βαση για φετος ? 1,2 , οχι πανω απο 3. Αλλη μια βαρυγδουπη εξαγγελια εγινε ατμος . Συνεχιστε, οπως και οι προηγουμενοι, να εγκλωβιζετε στις σχολες θετικων επιστημων παιδια χωρις καμμια δυνατοτητα να αποφοιτησουν και να χανουν τα χρονια τους αντι να κανουν κατι δημιουργικο. Διοτι αν βαλετε για παραδειγμα στα νεουδριθέντα τμηματα Φυσικης 130 φοιτητες τοτε για να γεμισουν ολες αυτες οι θεσεις φετος οι βασεις θα πρεπει να πεσουν στα 7000 μορια που σημαινει οτι οι εισακτεοι πρεπει να εχουν γραψει Φυσικη γυρω στο 5. Πως αυτα τα παιδια θα περασουν στη σχολη τους μαθηματικα , Στατιστικη Φυσικη, Κβαντικη Φυσικη, Πυρηνικη Φυσικη. Θα δημιουργησετε τρομερα κοινωνικα προβληματα πολυ μεγαλυτερα απο τα υπαρχοντα, στις οικογενειες αυτων των παιδιών.

 
Αριθμός αποφοίτων
23 Φεβ 2020 22:48

Υπάρχουν τμήματα που εισάγονται 200 και αποφοιτούν 50-60, ενώ οι υπόλοιποι είτε κάνουν αίτηση για μετεγγραφή είτε εγκαταλείπουν στην πορεία. Μόνο με συγχωνεύσεις ΑΕΙ θα λυθεί αυτό το πρόβλημα, να δημιουργηθούν ισχυρές σχολές που να μπορούν να προσελκύσουν και να εκπαιδεύσουν 120-140 φοιτητές κάθε χρόνο.

 
LUPUS
24 Φεβ 2020 12:39

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΕΚ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΚΟΛΕΓΙΑ

 
Αλέξανδρος
24 Φεβ 2020 15:05

Τραγική απόφαση, καλύτερα να μην έκαναν τίποτα

θα νομοθετήσουμε να ισχύσει σε 3 χρόνια όταν θα έχουν γίνει ήδη εκλογές και ο νέος υπουργός παιδείας θα το αλλάξει ...

αρα ΠΟΤΕ
κρίμα φαίνεται οτι το υπουργείο παιδείας δεν έχει τα κότσια για πραγματικές μεταρρυθμίσεις όπως έλεγε αλλά φοβάται το πολιτικό κόστος
Φάνηκε από την αρχή όταν δεν ακύρωσε καμία συνένωση ΑΕΙ /ΤΕΙ ενώ ήξερε ακριβώς την κατάσταση

κατώτεροι των περιστάσεων δυστυχώς

 
Ελεος!!!
07 Μαρ 2020 12:14

Τραγικά βλακώδης απόφαση. Η βαθμολογία εξαρτάται από τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων. Άρα η βάση του 10 είναι μία άνευ νοήματος μπουρδολογία. Άν δεν το καταλαβαίνουν ας ρωτήσουν κάποιον εκπαιδευτικό. Παντελώς ανόητοι!

 
Σε 4 έτη...
07 Μαρ 2020 16:59

...τώρα, δλδ κάτι που επρεπε να ειχε γινει ΧΘΕΣ! Μπράβο καλως ήλθατε!

 
Αν δεν θέλουμε βάση του 10, να απαιτηθεί παντού η κατάργησης
01 Ιουν 2020 18:27

Έστω οτι διαφωνούμε στην βάση του 10. Γιατί όλο το σκηνικό γίνεται για την δημόσια εκπαίδευση; Η να το πούμε καλύτερα για την μέση εκπαίδευση; Εδώ εφαρμόζεται βάση επιτυχίας 70% και 75% στα πιστοποιητικά γνώσεων Η/Υ, στα πιστοποιητικά ξένων γλωσσών κλπ... Εκεί που δεν είναι καν δωρεάν οι εξετάσεις γιατί δεν μιλάει κανένας; Το ίδιο ισχύει και με την τράπεζα θεμάτων. Γιατί στα πιστοποιητικά γνώσης Η/Υ, ξένων γλωσσών, διπλώματος οδήγησης και σε άλλα ιδιωτικά την δεχόμαστε; Με τράπεζα θεμάτων δεν πραγματοποιούνται οι εξετάσεις πιστοποίησης Η/Υ, ξένων γλωσσών, διπλώματος οδήγησης κλπ; η μήπως όχι;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ