Placeholder

ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Την “Πρωτιά” κατέχει η Ελλάδα σε ποσοστό αποφοίτων επί των φοιτητών

Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά φοιτητικού πληθυσμού σε σχέση με τον πληθυσμό της
Δημοσίευση: 23/02/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σύμφωνα με αριθμητικά δεδομένα της Eurostat , το  έτος 2017, στο ποσοστό αποφοίτων επί των φοιτητών , η Ελλάδα κατείχε την τελευταία θέση στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, με ποσοστό μόλις 9,41%, το οποίο απέχει πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που ήταν 24,15%.

Τη δεύτερη δυσμενέστερη επίδοση εμφανίζει η Τουρκία με 11,17%, ενώ σε χαμηλές θέσεις βρίσκονται η Σουηδία με 17,24% και η Βόρεια Μακεδονία ε 17,45%.
Το υψηλότερο ποσοστό αποφοίτων επί των φοιτητών στην Ευρώπη εμφανίζουν η Ιρλανδία με 34,66% και η Πολωνία με 33,37%.

Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά φοιτητικού πληθυσμού σε σχέση με τον πληθυσμό της.

Βεβαίως , θα πρέπει να σημειωθεί ότι επειδή η μέτρηση  γίνεται επί των εγγεγραμμένων φοιτητών και ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς θεωρούνται μη ενεργοί, η σύγκριση δεν αποδίδει ακριβώς την πραγματικότητα.


 

Ετικέτες: 
Φοιτητές

Σχόλια (6)

 
ΔΕΠ
23 Φεβ 2020 19:06

Τα παραπάνω αποτελέσματα είναι απότοκος της πολιτικής να εισάγονται σχεδόν οι πάντες στο Ελληνικό πανεπιστήμιο. Αν δεν μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων και δεν μπει τουλάχιστον η βάση του 10, το ποσοστό αποφοίτων μας επι των φοιτητών θα παραμείνει αυτό ή θα χειροτερέψει. Θα εκπαιδεύουμε κακούς μαθητές που θα γίνουν κακοί επιστήμονες. Συνεπώς μια εθνική "επένδυση" χωρις κανένα κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο.

 
ΓΣ
23 Φεβ 2020 19:31

Πολύ σωστά τα λέει ο σχολιαστής "ΔΕΠ" παραπάνω - η χώρα πληρώνει για να παίρνουν πτυχίο σχεδόν όλοι, παράγοντας έτσι πολύ χαμηλό επίπεδο στο μέσο πτυχιούχο. Πολιτικό κέρδος για την εκάστοτε κυβέρνηση το να διατηρείται αυτή η τρέλα (ή τουλάχιστον καμια κυβέρνηση δε θέλει να επωμιστεί το πολιτικό κόστος του να εξορθολογίσει τον αριθμό εισακτέων). Σε καμια χώρα του κόσμου δε συμβαίνει αυτό το πράγμα. Και επίσης, όπως λεει το άρθρο, οι μετρήσεις έγιναν με βάση τον αριθμό εγγεγραμμένων φοιτητών κάτι το οποίο καθιστά άχρηστο το νούμερο για την Ελλάδα καθ΄ότι υπάρχουν εγγεγραμμένοι από πριν 10,15,20 χρόνια, ποιος ξέρει μερικοί μπορεί να μη ζουν καν πια.

 
Γ.Π.
23 Φεβ 2020 20:40

Αν κάνουμε τις αναγκαίες παρεμβάσεις - απαιτείται ευρεία εθνική συναίνεση - στην ΠΕ και ΔΕ, οι γονείς και τα παιδιά θα συνειδητοποιήσουν ότι η Πανεπιστημιακή Εκπαί-δευση δεν είναι πάντοτε η σωστή λύση. Με τον λόγο της μεγάλης Ελληνίδας Ποιήτριας που μας άφησε, με «γυαλιά απορροφητικά» , «καπνούς επαφής» και με την υποκρισία που μας διακρίνει συχνά, αλλαγή πορείας δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Μόνη ελπίδα η διαίσθηση του Λαού και η αγαθή τύχη, να επικρατήσει και να ακουστεί δυνατά η έντιμη φωνή σπουδαίων Ελλήνων...

 
Αριθμός πραγματικών εγγεγραμμένων
23 Φεβ 2020 22:44

Μετά από (2ν) χρόνια όσοι εγγεγραμμένοι φοιτητές ΑΕΙ είναι ανενεργοί (δεν συμμετέχουν σε εξεταστικές μαθημάτων) ας μπαίνουν σε έναν ξεχωριστό κατάλογο και ας μην υπολογίζονται για τέτοιες μετρήσεις.

Οι περισσότεροι ενεργοί φοιτητές πλέον παίρνουν πτυχίο μέσα σε ν+2 ή ν+3 έτη, οι υπόλοιποι απλώς λιμνάζουν ως εγγεγραμμένοι, δεν παρακολουθούν μαθήματα.

 
Α. Ν.
24 Φεβ 2020 09:52

Είναι εντελώς λογικό να θεσπιστεί μέγιστη διάρκεια σπουδών και όσοι την υπερβαίνουν να διαγράφονται. Έτσι, δεν θα προκαλούμε σύγχυση στη Eurostat ή οποιονδήποτε άλλο και δεν θα εκτιθέμεθα διεθνώς.
Επίσης, θα πρέπει η κυβέρνηση να ακολουθήσει στο ακέραιο τις προτάσεις των Τμημάτων για το πλήθος εισακτέων τους. Τα Τμήματα δεν υπερβάλλουν, δε ζητούν ελιτίστικα χαμηλότερο πλήθος φοιτητών από όσους μπορούν να εκπαιδεύσουν. Ούτε θα ζητήσουν υπερβολικά μεγάλο βαθμό εισαγωγής: επιθυμούν να συνεχίσουν να υφίστανται...
Δεν είναι λογικό να παράγουμε περισσότερους απόφοιτους ανώτατης εκπαίδευσης από όσους μπορεί να απορροφήσει η δική μας αγορά εργασίας. Μετά, πώς δεν θα υπάρχει το brain drain;

 
μέλος ΔΕΠ
24 Φεβ 2020 18:45

Δε νομίζω ότι χρειάζεται να θεσπιστεί καν το μισητό (από τις φοιτητικές οργανώσεις) μέγιστο όριο σπουδών (βλ ν+2,ν+3,2ν κτλ). Αυτό που μπορεί απλά να γίνει είναι το εξής: ο κάθε φοιτητής έχει δικαίωμα να διακόψεις τις σπουδές του για όσα εξάμηνα επιθυμεί χωρίς να υπάρχει θέμα διαγραφής. Απλά ο κάθε φοιτητής έχει υποχρέωση να πάρει πτυχίο σε 2ν+2 _ενεργά εξάμηνα_ σπουδών του, δηλαδή εξάμηνα που δεν έχει αιτηθεί διακοπή των σπουδών του. Στις μετρήσεις τότε αυτόματα θα υπάρχει ο αριθμός των ενεργών φοιτητών μόνο και όλα αυτά τα προβλήματα θα εκλείψουν. Το 2ν+2 είναι λογικό και ευέλικτο γιατί δίνει τη δυνατότητα επί της ουσίας φοίτησης μερικής απασχόλησης για φοιτητές που δουλεύουν (πάγιο επιχείρημα των φοιτητικών οργανώσεων εναντίον του ν+2).

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ