Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Εγκύκλιος: Αναπλήρωση διδακτικών ωρών

Ισχύει η απόφαση “Γαβρόγλου” 79942/ΓΔ4/21-05-2019
Δημοσίευση: 24/02/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σε περίπτωση απώλειας διδακτικών ωρών η αναπλήρωσή της εξασφαλίζεται σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην παρ. 8 του άρθρου 1 της με αρ. πρωτ. 79942/ΓΔ4/21-05-2019 υπουργικής απόφασης του Κ. Γαβρόγλου. (Β ́ 2005), σύμφωνα με εγκύκλιο που υπέγραψε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.

Η υφυπουργός Παιδείας καλεί τους  Διευθυντές των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες, σύμφωνα με την ανωτέρω Υπουργική Απόφαση.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

Η παρ. 8 του άρθρου 1 της με αρ. πρωτ. 79942/ΓΔ4/21-05-2019, προβλέπει τα εξής:

Σε περίπτωση απώλειας διδακτικών ωρών, η αναπλήρωση τους εξασφαλίζεται με τους ακόλουθους τρόπους:

α) αξιοποίηση των σχολικών εορτών με την παράλληλη πραγματοποίηση των εορτών και των μαθημάτων,

β) περιορισμός των εργάσιμων ημερών των πολυήμερων εκδρομών και

γ) περικοπή περιπάτων και εκδρομών. Με την παύση της λειτουργίας του σχολείου και μέχρι να εξομαλυνθεί η λειτουργία του, ο/η Διευθυντής/ντρια συγκαλεί ανά εβδομάδα, τουλάχιστον, το Σχολικό Συμβούλιο, με σκοπό την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Μόλις εξομαλυνθεί η λειτουργία του σχολείου, ο/η Διευθυντής/ ντρια συγκαλεί αμέσως το Σχολικό Συμβούλιο, το οποίο εισηγείται στον Σύλλογο Διδασκόντων/ουσών τον τρόπο αναπλήρωσης των απολεσθεισών ωρών και ολοκλήρωσης της διδακτέας ύλης και ο Σύλλογος αποφασίζει σχετικά.

Η απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών υποβάλλεται στον/στη Διευθυντή/ντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για ενημέρωση.

Σχόλια (11)

 
Πλατάρος Γιάννης
24 Φεβ 2020 12:43

Το όλον θέμα αναφέρεται -φυσικά- στην αναπλήρωση λόγω καταλήψεων...
Οι οποίες καταλήψεις είναι πράξεις παράνομες τιμωρούμενες θεωρητικά από τον ισχύοντα ανέκαθεν νόμο με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μήνες. Ο οποίος όμως νόμος ουδέποτε έχει εφαρμοσθεί.
Ο νόμος έχει αναθεωρηθεί 2-3 φορές από το 1951 που ίσχυσε, αλλά σε αυτά του τα σημεία που αφορούν την κατάληψη, ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΠΟΤΕ! Πρόκειται για το άρθρο 334 του Ποινικού Κώδικα, («Προστασία οικογενειακού ασύλου») το οποίο στην παράγραφο 3, έχει την επί λέξει διατύπωση:

«...3. Όποιος εισέρχεται παράνομα σε κατάστημα ή χώρο δημόσιας, δημοτικής ή κοινοτικής υπηρεσίας ή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή επιχείρησης κοινής ωφέλειας ή .... ή παραμένει στους χώρους αυτούς παρά τη θέληση της υπηρεσίας ...., θέληση την οποία του δηλώνει ο νόμιμος εκπρόσωπος της υπηρεσίας ή ο υπάλληλός της ...., και προκαλεί έτσι διακοπή ή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας .... τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών.
Με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών τιμωρείται όποιος παράνομα εισέρχεται ή παραμένει στους προαναφερόμενους χώρους ή καταστήματα κατά το χρόνο μη διεξαγωγής της υπηρεσίας ή.... με σκοπό την παρακώλυση αυτών....»

Όταν κάποιος έχει στο μυαλό του εφαρμογή του νόμου, που έμαθε από τα ΜΜΕ, δεν πρόκειται για εφαρμογή του νόμου, αλλά άλλου νόμου, που αναφέρεται σε εκτεταμένους βανδαλισμούς και καταστροφές περιουσίας «και δη του Δημοσίου» . Όταν έχετε ακούσει για «μαθητοδικεία» που «δικάζουν τους αγώνες των μαθητών», να έχετε στο μυαλό σας ζημιές για τις οποίες υπόλογος είναι ο εκάστοτε διευθυντής. Νομικά, ο διευθυντής, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ «ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΟΡΟΪΔΟ» ή «τα στραβά μάτια» όταν υπάρχουν εκτεταμένες καταστροφές και μάλιστα απ΄αυτές που δεν αναπληρώνονται από την συνήθη χρηματοδότηση «για λειτουργικές δαπάνες» από την οικεία Σχολική Επιτροπή του Δήμου. ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΆ, επειδή είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ υπεύθυνος, μπαίνει στον κόπο να υποβάλλει «μήνυση κατ΄αγνώστων» για τις καταστροφές υλικού στο Σχολείο του σε αντικείμενα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο περιουσίας του Σχολείου. Θα κληθεί νομίμως από τον Εισαγγελέα και μόλις πει, αν πει, αν τολμήσει και πει, ότι «δεν ξέρω ποίοι ήταν» ο Εισαγγελέας μπορεί να του κάνει και δίωξη για ψευδή κατάθεση είτε για συγκάλυψη εγκληματιών, όταν έχει και βίντεο είτε φωτογραφίες στα χέρια του που τον δείχνουν να συνομιλεί με τους καταληψίες όταν δεν έχει εις χείρας του τις αναφορές του που έχει δώσει στην ΔΔΕ κτλ . Δηλαδή , ακόμα κι αν δεν θέλει να δώσει ονόματα «για παιδαγωγικούς λόγους» τελικά θα τα δώσει εκών άκων. Περί αυτού πρόκειται, όταν τυχαίνει και οι ζημιές είναι εκτεταμένες και δεν συμμαζεύονται με τίποτα. Διότι οι καταστροφείς, προβλέπεται ότι αν το αναγνωρίσουν και αποκαταστήσουν τις ζημιές πριν την δίκη, ΔΕΝ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ. Επομένως για να διώκονται, και ζημιές υπάρχουν και κανείς δεν αναλαμβάνει την αποκατάστασή τους και ΔΕΝ καλύπτονται με «εξτρά επιχορήγηση του Σχολείου για "λειτουργικές δαπάνες"»
Τότε, και μόνον τότε, έχουμε «μαθητοδικεία»

Επίσης έχω να καταθέσω την εξής διαπίστωση:
Όταν ο κλάδος σε προσωπικό επίπεδο καλείται να απολογηθεί ή να σχολιάσει το Πανελλήνιο διαχρονικό εθιμικό χάλι με τις καταλήψεις εδώ και 50 χρόνια, ψελλίζει για «ευθύνες της Πολιτείας» που δεν έχει την «βούληση» να «εφαρμόσει τον νόμο» Και βέβαια, αυτά είναι αληθή. Ως Πολιτεία όμως ορίζονται και οι πολίτες και οι Σύλλογοι διδασκόντων και οι Γονείς με τους Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες τους όπως και των καθηγητών όπως και τα δεκαπενταμελή , τα πενταμελή, οι Δήμοι, το Σχολικό Συμβούλιο, όλοι. Όχι μόνον η Αστυνομία και η Εισαγγελία. Όλα τα χρόνια που υπηρετώ στην Εκπαίδευση, προσπαθώ να φέρω στην μνήμη μου περιστατικό κατάληψης με βανδαλισμούς, όπου μετά το περιστατικό να τιμωρήθηκαν πειθαρχικά μαθητές . Δεν έχω υπ΄όψιν μου κανένα και πάντα διαβάζω εφημερίδες. Δηλαδή, αν είναι πειθαρχικό παράπτωμα αξιοτιμώρητο, και αξιόποινο το παράπτωμα του ποινικού κώδικα. Και δεν εννοώ να τιμωρηθούν ντε σώνει και καλά οι καταληψίες είτε οι οι «πρωτοστατούντες» αλλά να απασχολήσει ΤΥΠΙΚΑ έναν Σύλλογο Διδασκόντων ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ επιβολή «παιδαγωγικών μέτρων» Θα ήμουν ευγνώμων να καταθέσει ΕΔΩ ένας σχολιαστής, έστω ένα και μοναδικό παράδειγμα.
Απ όλα τα ελάχιστα παραπάνω που περιγράφω, η πραγματικότητα είναι 10 φορές τουλάχιστον ζοφερότερη, ήτοι πιο σκοτεινή απ΄το έρεβος του Άδη, αλλά δεν είναι του παρόντος ένας τέτοιος σχολιασμός.
Σε κάθε περίπτωση το «εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω» περιγράφει επαρκώς τα τεκταινόμενα...

 
Κιμ
24 Φεβ 2020 13:12

Πες τα Πλατάρε. Δυστυχώς, όμως, η τελευταία σου πρόταση τα λέει όλα...

 
Πέτρος
24 Φεβ 2020 13:19

Κανείς δεν ελέγχει την πραγματική εφαρμογή του νόμου.
Οι Δ/ντές δηλώνουν στη Δ/σνση αναπλήρωση μαθημάτων και πάνε εκκλησιασμό, κάνουν γιορτή ή άλλη εκδήλωση. Στα χαρτιά οι ώρες αναπληρώνονται στην πράξη κανείς (Δ/ντης Β/θμιας) δεν ελέγχει την πραγματικότητα και γίνεται η χαρά το παιδιού (όχι μάθημα)

νόμοι στα χαρτιά αναπλήρωση στα χαρτιά. Έλεγχος δεν γίνεται ποτέ και το ξέρουν

Όλοι χαρούμενοι και η βρωμιά κάτω από το χαλί.

 
Γιάννης
24 Φεβ 2020 13:23

Υπάρχουν σχολεία που πλέον "παραδοσιακά" κάθε χρόνο κάνουν κατάληψη από 5 μέχρι 20 ημέρες. Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς γιατί;

Τα παιδιά δεν κάνουν μάθημα, οι μαθητές Γ Λυκείου διαβάζουν σπίτι τους και οι καθηγητές πληρώνονται και δεν κάνουν μάθημα.

Οι αναπληρώσεις γίνονται στα χαρτιά και κανείς δεν επιβλέπει ή ελέγχει να γίνονται πραγματικά και έτσι είναι όλοι ευτυχισμένοι!
Everybody happy in Greece laughing at each other!

 
παιδαγωγικά εμείς αλλά ανοργάνωτα μπουλούκια αυτοί
24 Φεβ 2020 13:50

και μετά τις κλήσεις σε απολογία, θα ειπωθεί φυσικά ότι ναι μεν καταληψίες αλλά τη ζημιά την έκαναν άγνωστοι εξωσχολικοί, διότι ... κλπ κλπ κλπ και ούτε γάτα, ούτε ζημιά.
ακόμα και αν οι σχολικές επιτροπές δεν πιέζουν σχεδόν ποτέ ή "ποτέ", διότι μπλα, μπλα μπλα...
οπότε οι ελλείψεις, ελλείψεις, τα προβλήματα, προβλήματα κλπ κλπ κλπ

 
ΝΙΚΟΣ
24 Φεβ 2020 14:02

Ορθότατα τα γραφόμενα του Γιάννη. Ζούμε όμως στη χώρα της ανομίας. Να θυμίσω πως, όταν επί Γαβρόγλου ένας διευθυντής σχολείου (στην Κρήτη αν δεν απατώμαι) ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέως για τις καταλήψεις και οι ενεχόμενοι "τιμωρήθηκαν" με κοινωνική εργασία, ο Υπουργός τον επέκρινε!!!!
Ας προσθέσω και τούτο το γελοίο: η δήθεν αναπλήρωση των απολεσθεισών ωρών με περικοπές εκδρομών κτλ τακτοποιείται ωραιότατα αν βαφτιστούν οι εκδρομές 'εκπαιδευτικές επισκέψεις'!!!

 
Γ.Π.
24 Φεβ 2020 14:48

Πριν από λίγο έμαθα πως μια σκιά που μόλις αχνοφαίνεται, περπατεί στον κάμπο της Μεσσηνίας και δίπλα της μια άλλη κοντή κακομούτσουνη σκιά ακολουθεί γρυλίζοντας αλλόκοτα.
«Ήντα θες;», του είπε ένας που τόλμησε να την πλησιάσει.
- Τον Γιάννη ψάχνω, να του δώσω τον Κέρβερο, να διώξει τους καταληψίες!
- Στην Καλαμάτα τρέχα, να τον προλάβεις πριν σχολάσει. Και μην του πεις πολλά,
μόνο άφησέ του τον κι αυτός κατέχει!...

 
John T
24 Φεβ 2020 17:15

Μου κάνει εντύπωση συνάδελφοι πόσο ανησυχούμε, και εμείς, και το υπουργείο, για ακόμα και μία ώρα χαμένη λόγω καταλήψεων, αλλά καθόλου για τις εκατοντάδες που χάνονται λόγο πρόσληψης αναπληρωτών τον Δεκέμβριο και αργότερα. Έχει ο καθένας τις προτεραιότητές του φαίνεται.

 
Λευτέρης
24 Φεβ 2020 17:34

Δεν φαντάστηκα ποτέ ότι χρειάζεται υπουργική εγκύκλιος για το αυτονόητο της νομιμότητας των ενεργειών του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων. Έχετε δίκιο συνάδελφοι,σχεδόν σε όλα τα σχολεία, με ελάχιστες εξαιρέσεις οι αναπληρώσεις γίνονται εικονικά. Φυσικά δεν υπάρχει έλεγχος! Ο λαός πληρώνει ακριβά για μία δημόσια παιδεία που συνεχώς υποβαθμίζεται και ως άλλοθι κάποιοι τη χαρακτηρίζουν "δωρεάν", ενώ είναι δημόσιο αγαθό που προφέρεται από την πολιτεία με τους φόρους του άγρια φορολογούμενου πολίτη και δεν αποδίδουμε σ' αυτή τον δέοντα σεβασμό" !

 
Gf
24 Φεβ 2020 22:03

Οι καταλήψεις δεν λύνονται με αναπληρώσεις αλλά με ουσιαστικά μέτρα.... παρέμβαση αστυνομίας άνοιγμα σχολείου ...προσαγωγή των γονέων των μαθητών που κάνουν κατάληψη. ΤΕΛΟΣ

 
ΔΗΜΟΔΙΚΟΣ
25 Φεβ 2020 08:25

Λοιπόν, επειδή γράφω για πρώτη φορά δεν είμαι σίγουρος πόσες λέξεις επιτρέπονται, δηλαδή θέλω να πω ότι αν έπρεπε να πούμε ποιος ευθύνεται για τον κατήφορο της Δημόσιας Παιδείας (ΔΠ) φοβάμαι μην έφτανα το όριο, όποιο κι αν είναι αυτό...Νοήμονες άνθρωποι, εκπαιδευτικοί που τι σημαίνει σχολείο και ΔΠ το ζούμε στα χαρακώματα μαζί με τους μαθητές μας χρόνια τώρα. Και να θεωρούμε ότι για τις καταλήψεις/χάλι της ΔΠ ευθύνεται ότι δεν υπήρξε αρκετή πυγμή της εκτελεστικής εξουσίας... Νοιώθω ειλικρινά απίστευτη απογοήτευση. Οι μαθητές φωνάζουν, θα ήθελαν ίσως και να ωρύονται και μεις σαν τις οικογένειες όλων των Λουδοβίκων σε αυτό το κόσμο δε βρίσκουμε λόγο για όλα αυτά και το πρώτο που σκεφτόμαστε να τους πούμε είναι οι Εισαγγελείς... Την 1η ώρα αύριο όλοι εμείς θα είμαστε σε κάποια τάξη αλλά σίγουρα με άλλα ταξικά κριτήρια (αν καταλαβαίνετε όλοι εσείς με τις εισαγγελικές επικλήσεις προς 15χρονα τι σημαίνει το τελευταίο)

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ