Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Οικονομική ζημιά των μαθητών από προκαταβολές για τις εκδρομές στο εξωτερικό

Δημοσίευση: 06/03/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών σε χώρες του εξωτερικού, λόγω Κορωνοϊού, θα προκαλέσει  οικονομική ζημιά στις οικογένειες των μαθητών από  τις προκαταβολές που έχουν καταβάλλει  για τη διαμονή στα  ξενοδοχεία και για την αγορά αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Οι σχολικές μονάδες που έχουν προκαταβάλει μέρος  ή το σύνολο των χρημάτων για τη  διαμονή  των μαθητών στα ξενοδοχεία  του εξωτερικού, είναι πιθανόν να μην επιστραφούν.

Το ίδιο ισχύει και με τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια τα οποία έχουν ήδη αγοραστεί.

Συνήθως δεν επιστρέφονται οι προκαταβολές   εκτός και αν τα τουριστικά πρακτορεία θα κάνουν κάποια συνεννόηση με τους ξενοδόχους   και τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες να δοθεί τουλάχιστον ένα μέρος από το ποσό που ήδη προκαταβλήθηκε.

Προς το παρόν η Κυβέρνηση δεν έχει εμπλακεί στο θέμα της επιστροφής των προκαταβολών.

Ετικέτες: 
Εκδρομές

Σχόλια (11)

 
ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
25 Φεβ 2020 11:12

ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΑΜΕΣΑ

Δεν μπορεί να μην προσφέρουν καμιά υπηρεσία ή μέσο και να αποκομίσουν κέρδη λόγω έκτακτων αναγκών! Να επιστραφούν τα χρήματα των παιδιών μας πίσω στο ακέραιο. Να μη ζητήσουμε και αποζημίωση επιπλέον !

 
NIKOΣ
06 Μαρ 2020 18:11

και ιδιαίτερα για μετακίνηση μέσω προγράμματος Erasmus+, που είναι ευρωπαϊκά κονδύλια. Μιλάμε για ποσά 6-7 χιλιάδες ευρώ για ταξίδι που δεν πραγματοποιηθεί σε χώρα με κορονοϊό (και θάνατο). Πως θα δικαιολογηθούν κατά τον απολογισμό; Κανείς δεν παίρνει την ευθύνη και την απόφαση. Μετά θα ψάχνουν ενδιαφερόμενα σχολεία και εκπαιδευτικούς να ξανα-εμπλακούν!

 
Ηλίας
06 Μαρ 2020 19:25

Όταν οι ακυρώσεις οφείλονται σε "ανωτέρα βία" δεν προβλέπεται η επιστροφή των χρημάτων αφού για την ακύρωση δεν είναι υπεύθυνος ο πελάτης?

 
Βασιλική
06 Μαρ 2020 21:11

Το ΙΚΥ θα έπρεπε να βγάλει άμεσα ανακοίνωση σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι συντονιστές προγραμμάτων Ερασμους σχετικά με την μη πραγματοποίηση εκπαιδευτικών εκδρομών στο εξωτερικό. Έχουν πληρωθεί ξενοδοχεία, αεροπορικά και πολλά άλλα. Στην πρόχειρη ανακοίνωση που αναρτήθηκε πριν λίγες μέρες στην ιστοσελίδα του ΙΚΥ, δεν δίνουν καμία σαφή οδηγία ως προς την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν τα σχολεία που συμμετέχουν σε προγράμματα ερασμους. Απλά αναφέρουν ότι το ζήτημα θα εξεταστεί με την τελική έκθεση που θα υποβληθεί. Θα έχουμε για 2 χρόνια την αβεβαιότητα πως θα γίνει η τελική εκκαθάριση και τι είδος αποδείξεις θα υποβληθούν;

 
@ΝΙΚΟΣ
07 Μαρ 2020 07:49

Υπάρχει στο Erasmus ή πρόβλεψη για ΑΝΩΤΕΡΑ ΒΙΑ (FORCE MAJEUR). Υπάρχουν επίσης επίσημες ταξιδιωτικές οδηγίες καθώς και η απόφαση του Υπουργείου που σε καλύπτει. Δεν νομίζω το ΙΚΥ να ζει σε άλλον πλανήτη

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
07 Μαρ 2020 09:21

Συνήθως τα ιδιωτικά συμφωνητικά που υπογράφονται μεταξύ σχολείου και ταξιδιωτικού γραφείου προβλέπουν επιστροφή των χρημάτων που τυχόν προκαταβλήθηκαν για εκδρομή που ακυρώνεται λόγω ανωτέρας βίας (μη οφειλόμενης δηλαδή στο σχολείο αιτίας), αλλά δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι αυτό μπορεί να έχει ισχυρό νομικό αντίκρισμα στην περίπτωση που το γραφείο αρνηθεί να επιστρέψει τα χρήματα, οπότε είναι μονόδρομος πλέον η προσφυγή σε αγωγές με χρονοβόρες και δαπανηρές διαδικασίες. Στην πραγματικότητα λοιπόν και η εκδρομή χάνεται (προς δικαιολογημένη απογοήτευση των μαθητών) και τα χρήματα χάνονται (προς θλίψη των γονέων). Είναι προφανές ότι η πολιτεία έχει την απόλυτη υποχρέωση να δώσει μια λύση στο πρόβλημα.

 
@ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
07 Μαρ 2020 19:22

Σωστά, πιστεύω πως πρέπει να ζητήσετε και ψυχική οδύνη καθώς και για τα επόμενα 5 χρόνια να σας πηγαίνουν τζάμπα εκδρομές.

 
Φ. Κώστας
07 Μαρ 2020 19:31

Έχει κανένας από εσάς διαβάσει τους όρους που υπογράφει όταν επιλέγει εισιτήρια ή αεροπορικά ως non refundable?

 
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ
08 Μαρ 2020 04:58

Με απαγόρευση των εκδρομών δεν θα χαθούν τα λεφτά. Με αναστολή πιθανώς θα χαθούν. Αν θέλει το Υπουργείο μπορεί και πρέπει. Οι πράκτορες και οι ξενοδοχοι δεν θα εχουν παρέχει υπηρεσίες. Στα συμβόλαια αναφέρεται ρητά η λέξη απαγόρευση από το υπουργείο.

 
Αγγελική
22 Μάιος 2020 07:56

Δεν πρόκειται να ξαναδωσω πεντάρα για εκδρομή και έχω 2 παιδιά. Αν ξαναδούν λεφτά από μένα να μου γράψουν.

 
Εμπάργκο
22 Μάιος 2020 11:26

@Αγγελική
Εύχομαι να το κάνουν ΟΛΟΙ οι γονείς του χρόνου. Θα είναι ένα καλό μάθημα για πολλούς...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.