Ανοικτή Επιστολή των Προέδρων των Τμημάτων της Πανεπιστημιούπολης Σερρών, του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος

Η μη άμεση αντιπροσώπευση της Πανεπιστημιούπολης Σερρών στο νέο σχήμα Διοίκησης του ΔΙΠΑΕ, επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στην καθημερινή ακαδημαϊκή και διοικητική λειτουργία, αλλά και στην μελλοντική προοπτική των Τμημάτων στις Σέρρες

24/02/2020

Άκουσε το άρθρο

Οι Πρόεδροι των Τμημάτων της Πανεπιστημιούπολης Σερρών του ΔΙ.ΠΑ.Ε. εκπλαγήκαμε δυσάρεστα από τη σύνθεση της νέας Διοικούσας Επιτροπής (ΔΕ) του Πανεπιστημίου μας. Η έκπληξή μας δεν αφορά στα ίδια τα πρόσωπα ούτε στη γεωγραφική εκπροσώπηση, αλλά στην  ακαδημαϊκή εκπροσώπηση των συστατικών μερών (των επονομαζόμενων κόμβων) του νέου ΔΙ.ΠΑ.Ε. στη νέα ΔΕ.

Συγκεκριμένα, ο κόμβος της Πανεπιστημιούπολης Σερρών που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο του ΔΙΠΑΕ δεν εκπροσωπείται.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα στην ακαδημαϊκή,  διοικητική και εν γένει λειτουργία του Ιδρύματος και γεννά ερωτηματικά για το μέλλον. Ειδικότερα:

•    Η μη άμεση αντιπροσώπευση της Πανεπιστημιούπολης Σερρών στο νέο σχήμα Διοίκησης του ΔΙΠΑΕ, επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στην καθημερινή ακαδημαϊκή και διοικητική λειτουργία, αλλά και στην μελλοντική προοπτική των Τμημάτων στις Σέρρες, αποκλείοντας τους περίπου 12.000 φοιτητές και τα 150 μέλη του ακαδημαϊκού, τεχνικού και διοικητικού προσωπικού από τον διοικητικό πυρήνα του νέου Πανεπιστημίου.

•    Η παραπάνω ενέργεια, διαταράσσει την ισορροπία μεταξύ των συστατικών μερών του ΔΙΠΑΕ, μια ισορροπία που επιδιώχθηκε και διαφυλάχθηκε από την αρχή, ώστε το μεγάλο εγχείρημα της εν λόγω συνένωσης να είναι εφικτό και βιώσιμο, δημιουργώντας (εύλογα) σοβαρά ερωτηματικά για το μέλλον του νέου Ιδρύματος.

•    Η νέα ΔΕ του ΔΙΠΑΕ, με μέλη ΔΕΠ εκτός ΔΙΠΑΕ, θεωρούμε ότι θίγει θεσμικά το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, αλλά και, προσωπικά, κάθε ένα από τα περίπου τετρακόσια υπηρετούντα τακτικά μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου, υπό την έννοια ότι δίδεται η εντύπωση πως κανένας/καμία εξ αυτών δεν είναι άξιος/α για να υπηρετήσει ως μέλος της Διοίκησής του.

Εκφράζοντας την εύλογη διαμαρτυρία της ακαδημαϊκής κοινότητας των Τμημάτων των Σερρών, πιστεύουμε πως τέτοιου είδους ενέργειες ενδέχεται να λειτουργήσουν ως τροχοπέδη στη μετάβαση του ΔΙΠΑΕ (γενικότερα) και της πανεπιστημιούπολης των Σερρών (ειδικότερα) σε μια νέα, ακόμα πιο δημιουργική περίοδο και προσβλέπουμε στην επίλυση του ακαδημαϊκού και διοικητικού αυτού προβλήματος, με την ανασυγκρότηση της ΔΕ και την ισότιμη εκπροσώπηση της ακαδημαϊκής κοινότητας της Πανεπιστημιούπολης Σερρών σε αυτήν.

Οι Πρόεδροι των Τμημάτων του ΔΙΠΑΕ με έδρα την Πανεπιστημιούπολη Σερρών

Χρήστος Βοζίκης, Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών
Νικόλαος Γιοβάνης, Πρόεδρος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης, Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής
Κωνσταντίνος Κλεΐδης, Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών
Γεώργιος Μαγούλιος, Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών
Ιορδάνης Παυλίδης, Πρόεδρος του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής
Κωνσταντίνος Χειλάς, Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών

Σχόλια (12)

@Mερικές απορίες
|

Οι απορίες σου (όσες μπορούν να εκληφθούν ως απορίες) είναι απορίες ανθρώπου που έχει παντελή άγνοια από διοίκηση. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είχες τέτοιες απορίες, αφού οι απαντήσεις είναι κάτι παραπάνω προφανείς. Για να σου λυθούν όμως οι απορίες και να σου δοθούν οι προφανείς απαντήσεις να ρωτήσεις καλλίτερα τα μέλη ΔΕΠ των άλλων τριών Ιδρυμάτων πως θα λειτουργούσε το ΔΙΠΑΕ αν στη διοικούσα υπήρχαν μόνο μέλη ΔΕΠ της πανεπιστημιούπολής των Σερρών και άλλων Ιδρυμάτων εκτός ΔΙΠΑΕ.
Κι' αφού είναι προφανείς οι επιπτώσεις για τη δυσλειτουργικότητα του ΔΙΠΑΕ θα πρέπει να ρωτήσεις την κ. Υπουργό τα εξής:
α) γιατί έκανε διοικούσα επιτροπή σε ένα ΑΕΙ που σύμφωνα με το σύνταγμα θα πρέπει να έχει εκλεγμένη διοίκηση (τα ΑΕΙ είναι αυτοδιοικούμενα)
β) αφού αποφάσισε να κάνει διοικούσα, με ποια κριτήρια την συγκρότησε:
β1) ακαδημαϊκότητα των μελών ( δηλαδή διεθνώς μετρούμενη έρευνα);
β2) διοικητική εμπειρία στη διοίκηση τέτοιων Ιδρυμάτων;
β3) συνδυασμός των δύο παραπάνω;
β4) σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες (εκλεγμένα μέλη);
β5) κομματική επιλογή;

Ψυχραμία
|

Τραγικά τείνουν να γίνουν,γιατί ακριβώς δεν φαίνεται να διατηρείται η λογική της συνεργασίας. Συμφωνώ μαζί σας.

@Μερικές απορίες
|

Γιατί δεν υπάρχουν επιχειρήματα; Όταν ένα Πανεπιστήμιο διοικείται από Σύγκλητο (όπως θα έπρεπε ουσιαστικά ήδη να διοικούνταν το ΔΙΠΑΕ με τα περίπου 400 μέλη ΔΕΠ) τότε κάθε Τμήμα εκπροσωπείται εκεί από τον Πρόεδρό του. Όταν διοικείται από διοικούσα επιτροπή η οποία ουσιαστικά έχει σκοπό να συγκεράσει τις επιμέρους συνιστώσες σε ένα ενιαίο και λειτουργικό ίδρυμα, λαμβάνοντας υπόψη τις ΤΟΠΙΚΕΣ ιδιαιτερότητες και ανάγκες των παλαιών ιδρυμάτων, τότε δεν δικαιολογείται η μη εκπροσώπηση κάποιου κόμβου. Αυτόματα δημιουργείται ανασφάλεια στα μέλη της κοινότητας του κόμβου αυτού σε σχέση με τη διεκπεραίωση οποιουδήποτε θέματος τους αφορά.

Φυσικά και δεν υπάρχει αναλογία με αυτό που λέτε για το Τμήμα του Κιλκίς, γιατί πρόκειται για μή αυτοδύναμο διοικητικά Τμήμα το οποίο, εκ του νόμου, έχει προσωρινή Γ.Σ.
Άλλο Τμήμα στο Κιλκίς δεν υπάρχει για να μπει από εκεί Πρόεδρος.

Mερικές απορίες
|

Στο "νοιάξιμο" και τον "συναισθηματισμό" θα στηριχθεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση το 2020; Την επιτόπια ευθύνη υλοποίησης θα την αναλάβει εκείνος που καθορίζει το οργανόγραμμα του πανεπιστημίου και δε χρειάζεται ο τοπάρχης!

Δηλαδή τα μέλη της Διοικούσας θα λειτουργούν τοπικιστικά, αδιαφορώντας για τις Σέρρες; Μήπως κάποιοι κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια; Με την ίδια λογική το τμήμα του πρώην ΤΕΙ Σερρών στο Κιλκίς δεν έπρεπε να έχει επί 6 έτη προϊστάμενο προερχόμενο από Σέρρες, αλλά Κιλκισιώτη.

Εάν τα πράγματα είναι τόσο τραγικά και υπάρχει αυτή η καχυποψία, τι είδους συνεργασία θέλετε να υπάρξει;

Ψυχραμία
|

Ένα απλό παράδειγμα. Εστω ότι εκδίδεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τον κορονοίο (ευχόμαστε να μην φτασουμε μέχρι εκεί). Ποιός θα αναλάβει την επιτόπια ευθύνη υλοποίησης της στην πανεπιστημιούπολη Σερρών; Προφανώς υπάρχουν συστήματα διοίκησης εξ αποστάσεως φίλε, και είναι χρήσιμα, αλλά η ανθρώπινη παρουσία, το νοιάξιμο....όχι από υποχρέωση, αλλά από συναισθηματικούς λόγους, δεν νομίζετε και εσείς ότι είναι πιό αποτελεσματικά; Προφανώς μπορείτε να πείτε τα επιχειρήματά σας, ακούστε όμως λίγο και τα διαφορετικά. Δεν συγκρούονται με τα δικά σας. Συνθέτουν μια νέα προσεγγιση.

Μερικές απορίες
|

Προφανώς όταν δεν έχουμε επιχειρήματα, θεωρούμε ότι δεν υπάρχει χώρος για συζήτηση. Τότε, γιατί η ακαδημαϊκή κοινότητα των Σερρών δημοσίευσε ανοικτή επιστολή;

Πάντως απαντήσεις δε βλέπω να δίνονται. Μάλιστα, τα 3 σχόλια που δεν ασχολούνται με την ουσία, αποδεικνύουν ότι τα ερωτήματα που έθεσαν βρίσκονται στον πυρήνα των σκέψεων της ακαδημαϊκής κοινότητας των Σερρών.

@ Μερικές απορίες
|

Εφόσον θεωρείτε λογική τη στάση της Υπουργού, σε αντίθεση με σύσσωμη την ακαδημαϊκή κοινότητα των Σερρών, δεν υπάρχει χώρος για περαιτέρω συζήτηση...

Μερικές απορίες
|

@Ψυχραιμία
Γιατί αποπροσανατολίζει ο σχολιασμός μου;
Είναι κακό κάποιος να ρωτά με ηπιότητα;

@Μερικές απορίες
Γιατί θέτετε ερωτήσεις στις ερωτήσεις μου; Είναι απαράδεκτες οι ερωτήσεις μου; Στερούνται λογικής;
Απαντήσεις περιμένω. Θεωρώ λογική τη στάση της Υπουργού με εξαίρεση το σημείο (4), επομένως οι ερωτήσεις που θέτετε δε μου έχουν γεννηθεί για να τις θέσω κι ο ίδιος.
Το ερώτημα είναι κατά πόσον θα απαντήσει κάποιος στις δικές μου ερωτήσεις.

@ Μερικές απορίες
|

Γιατί σας δημιουργούνται απορίες για τη στάση των Προέδρων και όχι για τη στάση της κ. Υπουργού (η οποία και προκάλεσε τη σχετική αντίδραση);
Μήπως θα πρέπει να ερωτηθεί η κ. Υπουργός γιατί είχε αυτή την επιλεκτική στάση απέναντι στον κόμβο των Σερρών;

Ψυχραμία
|

Φίλε "μερικές απορίες" ο σχολιασμός σας προσπαθεί να αποπροσανατολίσει από το περιεχόμενο της ανοικτής επιστολής των Προέδρων. Δεν απειλούν. Επωνύμως εκφράζουν κόσμια την άποψη τους. Ψυχραιμία λοιπόν. Μια διαφορετική προσέγγιση δεν
πρέπει να είναι εξαρχής απορριπτέα. Ας εξεταστεί ψύχραιμα και ίσως βοηθήσει...

Μερικές απορίες
|

(1) Πώς «η μη άμεση αντιπροσώπευση της Πανεπιστημιούπολης Σερρών στο νέο σχήμα Διοίκησης του ΔΙΠΑΕ, επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στην καθημερινή ακαδημαϊκή και διοικητική λειτουργία αλλά και στην μελλοντική προοπτική των Τμημάτων στις Σέρρες»;
Δηλαδή οι Πρόεδροι υπονοούν ότι αυτό αποτελεί βήμα διάλυσης του κόμβου των Σερρών; Γνωρίζουν κάτι; Αν ναι, γιατί δε βγαίνουν να το πουν ανοικτά;

(2) «Αποκλείοντας τους περίπου 12.000 φοιτητές και τα 150 μέλη του ακαδημαϊκού, τεχνικού και διοικητικού προσωπικού από τον διοικητικό πυρήνα του νέου Πανεπιστημίου.»
Πώς αποκλείονται και δεν αποκλείονταν επί δεκαετίες τα περιφερειακά τμήματα πανεπιστημίων ή οι συνιστώσες του πανεπιστημίου Αιγαίου; Με τα τεχνικά μέσα του σήμερα, ποιο είναι το πρόβλημα;

(3) « Η παραπάνω ενέργεια, διαταράσσει την ισορροπία μεταξύ των συστατικών μερών του ΔΙΠΑΕ … δημιουργώντας (εύλογα) σοβαρά ερωτηματικά για το μέλλον του νέου Ιδρύματος.»
Δηλαδή απειλούν ότι θα διαλύσουν το ΔΙΠΑΕ; Και ποια ακαδημαϊκή μορφή θα έχουν οι Σέρρες; Ή φαντάζονται ανεξάρτητο πανεπιστήμιο στις Σέρρες;

(4) «Η νέα ΔΕ του ΔΙΠΑΕ, με μέλη ΔΕΠ εκτός ΔΙΠΑΕ, θεωρούμε ότι θίγει θεσμικά το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, αλλά και, προσωπικά, κάθε ένα από τα περίπου τετρακόσια υπηρετούντα τακτικά μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου, υπό την έννοια ότι δίδεται η εντύπωση πως κανένας/καμία εξ αυτών δεν είναι άξιος/α για να υπηρετήσει ως μέλος της Διοίκησής του.»
Εδώ έχουν απόλυτο δίκιο.

(5) «…πιστεύουμε πως τέτοιου είδους ενέργειες ενδέχεται να λειτουργήσουν ως τροχοπέδη στη μετάβαση του ΔΙΠΑΕ (γενικότερα) και της πανεπιστημιούπολης των Σερρών (ειδικότερα) σε μια νέα, ακόμα πιο δημιουργική περίοδο»
Πάλι απειλή.

Πρέπει οι Σερραίοι να βγουν και να πουν ξεκάθαρα τι υπονοούν και τι σκοπεύουν να κάνουν, γιατί η Διοικούσα δεν πρόκειται να μεταβληθεί.

Γιάννης
|

Συγχαρητήρια για την κίνησή σας.
Μην κάνετε πίσω στις διεκδικήσεις των νόμιμων και δίκαιων αιτημάτων σας.
Οι φοιτητές οι ίδιοι αλλά και οι γονείς των εκατοντάδων φοιτητών του ΔΙΠΑΕ των τμημάτων των Σερρών είναι μαζί σας.
Πρέπει να πάρουν θέση όμως και οι βουλευτές του νομού σας στους οποίους ανήκει πολιτικά η αρμοδιότητα της Πανεπιστημιούπολης των Σερρών.
Πρέπει επίσης να μας πούνε και τι θα γίνει με τις επιτροπές αξιολογήσεων των ΠΠΣ και τις αντιστοιχίες των τμημάτων (κυρίως των μηχανικών) αλλά και την τελική κατάληξη που είναι η δημιουργία αντίστοιχων πολυτεχνικών σχολών, (με επαγγελματικά δικαιώματα) όπως ήταν προγραμματισμένο να γίνει σύμφωνα με το άρθρο 66 του ν. 4610/2019.
Να σταματήσουν να κοροϊδεύουν και να εμπαίζουν τους γονείς και τους φοιτητές οι αρμόδιοι του υπουργείου γιατί η οργή εναντίον τους θα είναι μεγάλη.
Ευχαριστώ και καλή δύναμη στους αρμόδιους του ΔΙΠΑΕ Σερρών

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ