ΜΑΘΗΤΕΣ

Κορωνοϊός: Προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και ΑΕΙ -εάν χρειαστεί -με Πράξη νομοθετικού περιεχομένου

Tα ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας
Δημοσίευση: 25/02/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Προσωρινή αναστολή   λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.

Το προληπτικό αυτό μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί, εφόσον χρειαστεί, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ειδικότερα, τα μέτρα που  μπορούν  να εφαρμοστούν εφόσον χρειαστεί,  για την αποφυγή κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα , περιλαμβάνονται στην  Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου,  των ακόλουθων πέντε άρθρων,   :

Α. Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

  1.  Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
  2. Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
  3. Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.
  4.  Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.

Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

  1. Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.
  2. Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.

Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.

Ο Πρωθυπουργός έχει δώσει σαφείς οδηγίες για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, πτυχές του οποίου θα αναπτύσσονται, ανάλογα με την εξέλιξη του κορονοϊού σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Παραμένουμε ψύχραιμοι-είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος-υλοποιούμε τα μέτρα που έχουμε αποφασίσει και είμαστε σε εγρήγορση να κάνουμε ο,τιδήποτε χρειαστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ετικέτες: 
ΓρίπηΚορωνοϊός

Σχόλια (8)

 
Εκπαιδευτικός! !!
08 Μαρ 2020 08:54

Αν περιμένουν να γίνουμε Ιταλία. ..τότε θα είναι αργά. Οι τάξεις είναι μια "βόμβα " διασποράς των ιώσεων!! Αυτή η βόμβα μεταφέρεται στις οικογένειες των παιδιών και στους εκπαιδευτικούς, που αποτελούν πολλές φορές τις ομάδες υψηλού κινδύνου! ! Τι περιμένετε άραγε; Η γνώση μπορεί να αντικατασταθει....ή υγεία όχι τόσο εύκολα! !!

 
Εκπαιδευτικος
07 Μαρ 2020 17:02

Η κυβέρνηση δεν πρόκεται δυστυχώς να κάνει κάτι τέτοιο γιατί φοβάται την οικονομική καταστροφή Και την διασπορά στον κόσμο θα την θεώρησει «παράπλευρη απώλεια» ετσι λοιπον τρενάρει όσο μπορεί το κλείσιμο των σχολείων και των πανεπιστημίων, θεάτρων και κέντρων μαζωξης ρεστοράν κλπ ενώ έπρεπε να γίνεται όσο το δυνατόν νωρίτερα για να προληφθεί η διασπορά γιατί ξέρουμε ότι οι ασθένειες μεταδίδονται στις οικογένειές κυρίως μέσω των παιδιών. Γι αυτο το πάει κοντά στο Πάσχα ούτως ώστε να μην έχει κανένα αντίκτυπο στην αγορά δύο καρπούζια σε μια μασχάλη δεν μπορούμε να τα κρατάμε γιατί θα μας πέσουν και θα σπάσουνε .

 
Γιώργος
26 Φεβ 2020 00:08

Προφανώς ως δικηγόροι κάποιοι είναι άσχετοι με το θέμα και προκαλούν πανικό είτε ηθελημένα είτε λόγω άγνοιας.

 
Εκπαιδευτικός
25 Φεβ 2020 22:04

Πληροφορήθηκα από συνάδελφο ότι μαθητές που επέστρεψαν εκτάκτως από τη Βόρεια Ιταλία σε σχολείο της Θεσσαλίας παρακολουθούν τα μαθήματα κανονικά. Γιατί δεν εφαρμόζεται το πρωτόκολλο - οδηγία του κατ' οίκον αυτο-περιορισμού για 14 ημέρες, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Παίζουμε με την πιθανότητα εξάπλωσης ή περιμένουμε το πρώτο διαγνωσμένο κρούσμα στο περιβάλλον του σχολείου ή των μαθητών, ώστε να σοβαρευτούμε; Η πρόθεσή μου δεν είναι να σπείρω τον πανικό, ωστόσο αναρωτιέμαι για τη μη εφαρμογή ενός εκ των βασικότερων μέτρων πρόληψης.

 
δικηγορίνα
25 Φεβ 2020 20:51

Σε όλη την Ευρώπη έχει σημάνει συναγερμός και η δική μας υπουργός ζει στον κόσμο της. Δε μιλάω για τον υπουργό υγείας που δεν ξέρει να μιλήσει και υπόσχεται ότι θα ελέγξει την κατάσταση (!!!!). Όποιο σχολείο είναι στο εξωτερικό πρέπει να γυρίσει χτες. Ούτε καν σήμερα. Να απαγορευτούν δια ροπάλου ΟΛΕΣ οι εκδρομές προς το εξωτερικό. Σοβαρευτείτε κύριοι του επιτελικού κράτους γιατί έχετε καταντήσει ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ!!

 
Τ.Γ.Κ.
25 Φεβ 2020 19:41

Εντωμεταξύ στα νησιά οι αφίξεις προσφύγων από Ιράκ, Ιράν, Αφγανιστάν κλπ. είναι καθημερινές. στην καλύτερη περίπτωση αντιστοιχεί ένας γιατρός για κάθε 5.000 άτομα, έτσι όπως είναι στοιβαγμένοι κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο, αν ένα κρούσμα εμφανιστεί, την άλλη μέρα θα έχει κολλήσει όλο το camp, και τα παιδιά φοιτούν (και καλά κάνουν και φοιτούν, γιατί τα παιδιά δεν φταίνε σε τίποτα) στις ΔΥΕΠ. Αλλά κατά τ' άλλα όλα καλά. Θα σταματήσουμε τις πτήσεις από την Ιταλία κι είμαστε ασφαλείς.

 
Ελένη
25 Φεβ 2020 19:06

Ανθή συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ.

 
Ανθή
25 Φεβ 2020 16:39

Αναστολή των σχολικών εκδρομών σε ΟΛΕΣ τις χώρες του εξωτερικού θα ήταν ένα θετικό προληπτικό μέτρο.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ