Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Εξι αναπάντητα ερωτήματα προς το υπ. Παιδείας για τις μετακινήσεις των μαθητών

Οι Διευθυντές και τα στελέχη της Διευθύνσεων Εκπαίδευσης απειλούνται με προσφυγές σε εισαγγελικές αρχές
Δημοσίευση: 25/02/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Βροχή» ερωτημάτων τίθενται από τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων, σχετικά με τις εκπαιδευτικές επισκέψεις των μαθητών σε χώρες της Ευρώπης.  

Ερωτήματα που πρέπει το υπουργείο Παιδείας να απαντήσει άμεσα, με τη μορφή οδηγιών προς όλα τα σχολεία της χώρας:

1. Ποιος και με ποια κριτήρια αποφασίζει την επιστροφή ή την παραμονή μαθητών (και εκπαιδευτικών) στην Ιταλία, με ποιες διαδικασίες και υγειονομικές προφυλάξεις πραγματοποιείται η επιστροφή, με ποιανού ενέργειες και έξοδα;

2. Φιλοξενούνται ιταλοί μαθητές και εκπαιδευτικοί στα πλαίσια προγράμματος Erasmus+. Σε τι διαδικασίες πρέπει να προβούμε για την προστασία της υγείας των μαθητών και οικογενειών του φιλοξενούντος σχολείου, των άλλων αποστολών, των πολιτών και των ιδίων των επισκεπτών; Για το θέμα αυτό υφίσταται σοβαρή ανησυχία και ένταση μεταξύ γονέων, εκπαιδευτικών, μαθητών και πολιτών. Σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν απειλές για προσφυγή στις εισαγγελικές αρχές.

3. Μαθητές επέστρεψαν πρόσφατα ή πρόκειται να επιστρέψουν το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα από την Ιταλία. Υφίσταται σοβαρή ανησυχία και πραγματοποιούνται εντονότατες οχλήσεις στους Διευθυντές και την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας, εκ μέρους γονέων αλλά και τρίτων οι οποίοι απαιτούν καραντίνα αυτών των μαθητών ή άλλα μέτρα. Οι Διευθυντές και τα στελέχη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας απειλούνται με προσφυγές σε εισαγγελικές αρχές.

4. Μαθητές πρέπει να μετακινηθούν στην Ευρώπη με ενδιάμεσο σταθμό αεροδρόμιο ή πόλη της Ιταλίας. Τι ισχύει γι αυτούς; Τι διαδικασίες θα πρέπει να ακολουθηθούν κατά τη μετάβασή τους και κατά την επιστροφή τους;

5. Μαθητές συμμετέχουν σε προγράμματα Erasmus, σε χώρες εκτός Ιταλίας αλλά ήρθαν, έρχονται ή θα έρθουν σε επαφή με μαθητές οι οποίοι προέρχονται από την Ιταλία ή επέστρεψαν πρόσφατα από αυτή. Τι διαδικασίες θα πρέπει να ακολουθηθούν κατά τη μετάβασή τους και κατά την επιστροφή τους;

6. Τελικά, υφίσταται κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης του κορωνοϊού στα σχολεία; (το ερώτημα όλων)

 

Ετικέτες: 
Κορωνοϊός

Σχόλια (10)

 
Ερωτήματα
25 Φεβ 2020 21:06

Το Υπουργείο Παιδείας της Ιταλίας απαγόρευσε τη συμμετοχή των ιταλικών σχολείων, των Ιταλών εκπαιδευτικών και των Ιταλών μαθητών σε οποιαδήποτε μετακίνηση και κινητικότητα στο πλαίσιο προγραμμάτων. Προτίθεται το ελληνικό ΥΠΑΙΘ να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις και να καλύψει τα σχολεία προκειμένου να επιστραφούν οι δαπάνες των εισιτηρίων και της προκράτησης των ξενοδοχείων;

 
@Ερωτηματα
26 Φεβ 2020 06:41

Έλεος με τις διευκρινήσεις. Γράψτε το σωστά: Διευκρινίσεις.

 
@Υπουργό
26 Φεβ 2020 07:49

Μεγάλη ατολμία από εσάς υπουργέ μου. Και μεγάλη ανακολουθία λόγων και πραγματικότητας. Ακόμα και όλα τα παιδιά του Λυκείου να είχαν κολλήσει τον ιό, είναι πολύ πιθανόν να ήταν όλα ακόμα ασυμπτωματικά. Πώς είναι δυνατόν να λέτε ότι κανένα παιδί δεν έχει τίποτε και όλα γυρίζουν κανονικά στις ζωές τους; Η λέξη καραντίνα κα υπουργέ βγαίνει από τη λέξη quarante που σημαίνει 40. Ήταν (και είναι) ο λογικός χρόνος για να εκδηλωθούν συμπτώματα από κάποια ασθένεια. Απόδειξη αυτού είναι ότι αναθεωρήθηκε ο χρόνος των 14 ημερών απομόνωσης και έγινε 30 ημέρες για τους υπόπτους για κορωνοϊό. Κι εδω; Όλη η Ιταλία πλέον έχει παρουσία του κορωνοϊού, που σημαίνει ότι υπήρχαν ασυμπτωματικοί ασθενείς στα μέρη όπου τα σχολεία ήταν στην Ιταλία. Υπάρχουν έννοιες όπως η Δημόσια Υγεία, με τις οποίες δεν παίζουν και πιστεύω ότι η τελευταία απόφαση, όχι η δική σας μόνο, αλλά και του Υπουργείου Υγείας, έβαλε σε σοβαρό κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία. Ο χρόνος θα δείξει, αλλά ακόμα κι αν δεν παρουσιαστεί κάτι από τα συγκεκριμένα άτομα, το ρίσκο πάλι ήταν μεγάλο...

 
Erasmus
26 Φεβ 2020 07:53

Δεν ξέρω αν είναι λύση να ανασταλεί η συμμετοχή ελληνικών σχολείων σε διεθνικές συναντήσεις στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες του εξωτερικού. Δημιουργείται ένα κλίμα πανικού, στο οποίο το επόμενο βήμα θα είναι να κλείσουν τα σχολεία, επειδή κάποιοι ήρθαν σε επαφή με ξένους μαθητές, χωρίς ακόμα να έχει παρουσιαστεί κανένα κρούσμα. Στη συνέχεια το άδειασμα των ραφιών των σουπερμάρκετ δεν είναι μακριά.

 
@erasmus
26 Φεβ 2020 08:46

Πραγματικά θλιβερή τοποθέτηση. Κατά τη γνώμη σας πρέπει πρώτα να παρουσιαστούν τα κρούσματα και μετά να γίνει η όποια ενέργεια για να μη στεναχωρηθούν τα ταξιδιωτικά πρακτορεία και να μη χάσουν τις ονειρεμένες διακοπές τα παιδάκια μας. Κατάντια πραγματική.

 
Ψυχραιμία
26 Φεβ 2020 09:38

Από τη μια υπάρχει διάχυτος φόβος. Από την άλλη με 70 νεκρούς στην Ελλάδα από την εποχική γρίπη δεν λήφθηκε κάποιο ακραίο μέτρο. Κατά τη γνώμη μου ο πανικός δεν ωφέλησε ποτέ κανέναν. Ας σταματήσουν με την ίδια λογική τη δουλειά τους οι ξεναγοί και όσοι έχουν μαγαζιά με τουριστικά ή όσοι εργάζονται σε ξενοδοχεία ή αλλους κλαδους γιατί έρχονται σε επαφή με ξένους. Στη συνέχεια ας καταρρεύσει η οικονομία. Δεν μπορεί να τα έχουμε όλα σε αυτη τη χώρα.

 
Από βδομάδα...
26 Φεβ 2020 09:47

που θα έχουν τελειώσεις οι Αποκριές και θα γνωστοποιηθούν τα κρούσματα, τότε να δείτε τι έχει να γίνει.
Δεν αρκεί μόνον η γνωστοποίηση των μέτρων, χρειάζεται και η εφαρμογή τους.
Οι μάσκες και τα αντισηπτικά έχουν ήδη εξαντληθεί στα φαρμακεία. Από βδομάδα, όταν τελειώσουν τα γλέντια, δε θα μείνει ούτε οδοντογλυφίδα στα super market.

 
@ψυχραιμία
26 Φεβ 2020 10:11

Είναι σοβαρά αυτά που λέτε; Για την εποχική γρίπη υπάρχει εμβόλιο. Το υπουργείο και τα ΜΜΕ δε λένε τίποτα για τους 95 νεκρούς από τη γρίπη για ευνόητους λόγους. Δείτε στην Ιταλία τι γίνεται και πείτε τα φληναφήματα στους ξεναγούς και τους λοιπούς εργαζομένους στον τουριστικό κλάδο όταν θα αρχίσουν τα ανακοινώνονται το ένα κρούσμα μετά το άλλο.

 
@ Ψυχραιμία
26 Φεβ 2020 10:40

όλα για χάριν της οικονομίας!
Έεε, και λίγες παράπλευρες απώλειες δεν πειράζει. Κάθε μέρα τόσοι χάνονται και κανείς δε νοιάζεται. Αρκεί να μην έρθει στο σπίτι μας. Τότε αλλάζουν τα πράγματα.
Όταν όμως αυτή η άποψη είναι του κράτους που βάζει πάνω από τη Δημόσια Υγεία την οικονομική ζημία, τότε τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα.
Με την εποχική γρίπη που κάθε χρόνο χάνονται 100 περίπου άτομα, τα πράγματα είναι γνωστά. Όταν όμως έχεις να αντιμετωπίσεις για πρώτη φορά κάτι που είναι άγνωστο, θα πρέπει να πάρεις όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Σε άλλη ανάρτηση του esos, αναφέρεται ότι σχολείο που είναι στην Ιταλία αποφάσισε λέει να μείνει εκεί, ενώ τα υπόλοιπα γύρισαν. Και ποιο είναι αυτοί (μαθητές, καθηγητές) που αποφασίζουν τι είναι το ορθό και τι όχι;

 
Νικος
27 Φεβ 2020 02:16

Τα παιδιά δεν αρρωσταίνουν σοβαρά. Στα παιδιά ηλικίας 1-9 ετών δεν είχαμε ούτε έναν θάνατο και μέχρι πριν από μία εβδομάδα, μόνο 30 παιδιά είχαν νοσήσει. Το θέμα είναι ότι δεν παύουν να κολλάνε τους άλλους», πρόσθεσε η κυρία Γιαμαρέλου, τονίζοντας ότι «τα παιδιά που γυρίζουν από την Ιταλία θα τα είχα στο σπίτι και όταν πρέπει να βγουν έξω θα πρέπει να φοράνε μάσκα για να μην κολλάνε τους άλλους»

Αυτά δήλωσε η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας, Ελένη Γιαμαρέλου. Και η υπουργός λέει ότι οι μαθητές θα συνεχίσουν τα μαθήματά τους αγνοώντας ότι η επώαση του ιού παίρνει 14 ημέρες και ότι υπάρχουν και ασυμπτωματικοί ασθενείς που μεταφέρουν τον ιό.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ