Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

«sos» από τους υπαλλήλους Διευθύνσεων Εκπαίδευσης

"Η κατάσταση στην πλειονότητα των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης της χώρας και κυρίως της Αττικής, οι οποίες εκ των πραγμάτων επωμίζονται το μεγαλύτερο φορτίο, είναι απελπιστική"
Δημοσίευση: 26/02/2020
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

κ. Υπουργέ, κ. Υφυπουργέ, κ. Γ. Γραμματέα

Τις τελευταίες ημέρες οι υπάλληλοι των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης βιώνουμε μια άνευ προηγουμένου εργασιακή και ψυχολογική πίεση η οποία επιδεινώνεται καθημερινά με γεωμετρική πρόοδο.

Αποδεικνύεται στην πράξη ότι η διαδικασία της παραλαβής των αιτήσεων για τον διορισμό μονίμων εκπαιδευτικών δεν αξιολογήθηκε ορθώς ως προς το εύρος και τις δυσκολίες της από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Η κατάσταση στην πλειονότητα των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης της χώρας και κυρίως της Αττικής, οι οποίες εκ των πραγμάτων επωμίζονται το μεγαλύτερο φορτίο, είναι απελπιστική. Οι λιγοστοί υπάλληλοι των υποστελεχομένων υπηρεσιών, υπερβάλλουν εαυτούς καθώς υποχρεούνται αφενός να εξυπηρετήσουν δυσανάλογο αριθμό αιτούντων ανά υπάλληλο και αφετέρου να διεκπεραιώσουν και τα τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα, κάτω από αντίξοες σε πολλές περιπτώσεις συνθήκες εργασίας. Συνθήκες ακαταλληλότητας κτιρίων, έλλειψης καθαριότητας σε εποχή έξαρσης των μεταδοτικών ιώσεων και απουσίας υλικοτεχνικής υποδομής.

Παράλληλα, οι πλέον των 150.000 υποψήφιοι εκπαιδευτικοί προς μόνιμο διορισμό που κατακλύζουν καθημερινά κατά εκατοντάδες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, αγανακτούν και εξοργίζονται για την ταλαιπωρία που υφίστανται από την πολύωρη αναμονή στους διαδρόμους και τα σκαλιά των κτιρίων. Οι διαμορφούμενες συνθήκες οχλαγωγίας και δυσανασχέτησης έχουν αποδέκτες τους συναδέλφους που πασχίζουν να τους εξυπηρετήσουν. Δημιουργείται έτσι μια εκρηκτική ατμόσφαιρα εις βάρος των υπαλλήλων με άμεσο κίνδυνο για την υγεία τους και έχει παρατηρηθεί περίπτωση συναδέλφου που οδηγήθηκε στο νοσοκομείο.

Βεβαίως η προαναφερόμενη κατάσταση δεν θα ήταν τόσο βεβαρημένη εάν:

•    Υπήρχε έγκαιρος σχεδιασμός και αξιολόγηση για το εύρος και τις ιδιαίτερες δυσκολίες του έργου.

•    Αξιοποιούνταν για τον σχεδιασμό και την υλοποίησης του έργου πρωτίστως η εμπειρία και η τεχνογνωσία που διαθέτουν οι υπάλληλοι και  ειδικότερα οι προϊστάμενοι του Τμήματος Γ΄- Προσωπικού των Διευθύνσεων, λόγω της εξ αντικειμένου ενασχόλησής τους με την εποπτεία και την ευθύνη της παραλαβής αιτήσεων και δικαιολογητικών διορισμού. Ενδεικτικά αναφέρεται η πρόσφατη εμπειρία από τη διαχείριση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων των 45.000 υποψηφίων εκπαιδευτικών για μόνιμο διορισμό στην ειδική αγωγή καθώς και οι εκατοντάδες ανά Διεύθυνση προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών κάθε χρόνο. Αντ’ αυτού, σε συμβούλια που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στην Αττική με πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας, για την εκτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης και εξεύρεσης λύσεων, συμμετείχαν πέραν των εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, μόνο οι Διευθυντές Εκπαίδευσης και όχι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι που χειρίζονται και υλοποιούν το έργο σε όλες του τις παραμέτρους, δηλαδή οι προϊστάμενοι προσωπικού.

•    Αξιοποιούνταν οι νέες τεχνολογίες και οι προτάσεις του συλλόγου μας σχετικά με την μείωση της γραφειοκρατίας, σε συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΥΠΑΙΘ. Στην περίπτωση αυτή δε θα ήταν απαραίτητη η προσέλευση των εκπαιδευτικών στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Στο σημείο που βρισκόμαστε πλέον, διακατεχόμενοι από αίσθημα ευθύνης και συνέπειας θα εξαντλήσουμε όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να φέρουμε εις πέρας το έργο αυτό, το οποίο θα συμβάλει στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Ωστόσο η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να αναλάβει δεσμεύσεις ως απόδειξη της κατανόησης και αναγνώρισης της προσπάθειας που καταβάλλουμε.

Προκειμένου να καταστεί διαχειρίσιμη η διαδικασία υποβολής και καταχώρησης των αιτήσεων, εκτός από την πρόσθετη παράταση που έχει ήδη ζητηθεί για την κατάθεση των δικαιολογητικών από τους εκπαιδευτικούς, ζητούμε επιπλέον:

- Παράταση και της περιόδου καταχώρισης των συνυποβαλλόμενων με τις αιτήσεις δικαιολογητικών, από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης

- Επίσπευση της διοικητικής διαδικασίας για την έγκριση και τη δημοσίευση σε ΦΕΚ των υπερωριών των υπαλλήλων των περιφερειακών υπηρεσιών του ΥΠΑΙΘ, ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη αποζημίωσή τους.

- Άμεση συγκρότηση συνεργείων από υπαλλήλους των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης με αντικείμενο την καταχώριση των δικαιολογητικών και την καταβολή σε αυτούς ειδικής αποζημίωσης.
Αναμένουμε στο ανωτέρω περιγραφόμενο πλαίσιο την άμεση ανακοίνωση δεσμεύσεων από την πολιτική ηγεσία, προκειμένου να αποφύγουμε κλιμακούμενες κινητοποιήσεις εις βάρος της υλοποίησης της διαδικασίας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Υ.Π.Ε.Π.Θ. (Σ.Υ.Π.Υ.Υ.Π.)

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥΠΥΥΠ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                     Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΓΚΑΣ              ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ   

Σχόλια (8)

 
Ο προφήτης με την πυρηνική κεφαλή
26 Φεβ 2020 13:47

Κάποιος που είναι πχ. 40 χρονών και δεν έχει διδάξει ΠΟΤΕ πάει και κάνει αίτηση για μόνιμος εκπαιδευτικός. Η πιθανότητα να μονιμοποιηθεί από τη συγκεκριμένη αίτηση είναι μηδέν. Και όμως...θα πάει ''να κάνει τα χαρτιά''.

 
Πετρος
26 Φεβ 2020 14:22

πολύ σωστές οι παρατηρήσεις των συναδέλφων
και επίσης

δεν φτάνουν όλα αυτά εκδόθηκε και πρόσκληση ενδιαφέροντος για αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό.

Μα καλά δεν γνωρίζουν στο Υπουργείο οι αρμόδιοι ότι και αυτήν την πρόσκληση καλούνται να την εφαρμόσουν τα τμήματα Γ Προσωπικού;
τι ακριβώς θα κάνουν πρώτα από όλα τα τμήματα Γ' Προσωπικού;
ποιος υπάλληλος από τα τμήματα Γ' Προσωπικού θα αναλάβει τις αιτήσεις αποσπάσεων στο εξωτερικό;
ποιος υπάλληλος από τα τμήματα Γ' Προσωπικού θα κάνει τα δεκάδες πειθαρχικά;
Ποιος υπάλληλος τα δεκάδες αιτήματα γνησιότητας;
Ποιος υπάλληλος τα εκατοντάδες θέματα των αναπληρωτών και ωρομισθίων;
Ποιος υπάλληλος τα δεκάδες αιτήματα για έκδοση πιστοποιητικών υπηρεσιακών μεταβολών που ζητάνε κάθε ημέρα για τον οποιονδήποτε λόγο;
ποιος υπάλληλος θα κάνει τις εκατοντάδες (ακόμη και σήμερα) καθημερινές μετακινήσεις απο σχολείο σε σχολείο των εκπαιδευτικών;
ποιος θα κάνει όλα τα θέματα του Υπηρεσιακού συμβουλίου;
ποιος τις δεκάδες αιτήσεις για έγκριση και έκδοση διοικητικών πράξεων για τις άδειες;
ποιος τις καθημερινές ενημερώσεις στο σύστημα e-data ;
ποιος τις ακόμη και σήμερα προσκλήσεις για τοποθέτηση νέων διευθυντών ή υποδιευθυντών σχολικών μονάδων; (αφού κάποιοι μετατίθενται και αποσπούνται έως και σήμερα)
ποιος θα κάνει τις συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών οι οποίοι ακόμη και έως αυτές τις ημέρες (ήδη μήνας Φεβρουάριος) κάνουν αιτήσεις (για λόγους υγείας ή σοβαρούς προσωπικούς) για σύνταξη;
ποιος θα κάνει τους νέους μόνιμους διορισμούς;
ποιος υπάλληλος θα ασχοληθεί με την κινητικότητα και τα οργανογράμματα των υπηρεσιών ( που και αυτό έχει βαλτώσει στο υπουργείο παιδείας);
ποιος υπάλληλος αλήθεια υπάλληλος από το άμοιρο τμήμα Γ' Προσωπικού;

Οι σύμβουλοι της πολιτικής ηγεσίας δε γνωρίζουν τις αρμοδιότητες των τμημάτων; δε γνωρίζουν ότι είναι σε διαδικασία 3 προκηρύξεις για μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς;
και βγάζουν και άλλη προκήρυξη για αποσπάσεις στο εξωτερικό;
μα κανένας σχεδιασμός;
κανένας από τους συμβούλους δεν ενημερώνει την πολιτική ηγεσία;
αλήθεια, ποιόν συμβουλεύεστε;

ίσως θα πρέπει να υπάρξει σκέψη και σοβαρότητα για να μπορέσουν να λυθούν τέτοια θέματα αλλά κυρίως

ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία σας

 
PE86
26 Φεβ 2020 14:55

Τόσο δύσκολο ήταν να δέχονται αιτήσεις και δικαιολογητικά ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή?
Τόσο δύσκολο θα ήταν να φτιαχτεί μια ιστοσελίδα (μέσα στο ΟΠΣΥΔ) ώστε να ανεβάζει ο χρήστης τα αντίγραφα-δικαιολγητικά του απευθείας?
Είναι φανερό πως γίνεται επίτηδες αυτή η ταλαιπωρία ώστε να μειωθούν όσο ειναι δυνατόν οι αιτήσεις (από αυτούς που έχουν αξιοπρέπεια και δεν θα κάτσουν στην ουρά για 3+ ώρες).
Γιαυτό και είχαν βγει κάποια παλαιά κρούσματα βίας στα σχολεία στην δημοσιότητα αυτές τις μέρες. Για να αποθαρύνουν ορισμένους από το να υποβάλλουν αίτηση.

 
αυτονομιστής
26 Φεβ 2020 20:59

Κι έρχονται και οι αιτήσεις με τα σχετικά Φύλλα Μητρώου των χιλιάδων υποψηφίων για τις κρίσεις των νέων στελεχών (Διευθυντών Εκπαίδευσης, Σχολικών Συμβούλων, Διευθυντών Σχολείων), ούτε ανάσα δηλαδή για τους υπαλλήλους των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης ιδίως της Αττικής.
Γι αυτό κλείστε τις Διευθύνσεις και δώστε ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ στην κάθε σχολική μονάδα για να διασωθείτε.

 
Γνώμη
26 Φεβ 2020 22:24

@Επιτελικό κράτος-ΥΠΑΙΘ-Harvard...
Αν είχατε κάνει γραπτό ΑΣΕΠ :
-αντί για 200.000, max 30.000 θα πήγαιναν να γράψουν
- οι μισοί μόνιμοι, οι μισοί αναπληρωτές το Σεπτέμβρη
- θα επιλέγονταν οι καλύτεροι (αξιοκρατία - αριστεία - διαφάνεια)
- θα είχατε γλυτώσει από τη γκρίνια (ένθεν & ένθεν)
- από λίστες-ενστάσεις-νέες λίστες-ίσως και από μερικές αγωγές
- από χιλιάδες χαμένες εργατοώρες των διοικητικών
- από χαμένες ώρες των υποψηφών σε ουρές της ντροπής
- από Φίλη και Γαβρόγλου που σας περιμένουν στη γωνία....

 
Anastasia
26 Φεβ 2020 23:44

Εστια μεταδοσης του ιου οι διευθυνσεις εκπαιδευσης. Στη θεσσαλονικη πρεπει να κλεισουν τα γραφεια για το κοινο. Επι τη ευκαιρια καντε μια τροποποιηση εγκυκλιου προσκλησης για καταθεση αιτησεων ηλεκτρονικα ή ταχυδρομικα. Η δημοσια υγεια δεν κινδυνευει μονο στα σχολεια. 500 ατομα τη μερα περνουν για καταθεση αιτησεων στις δνσεις εκπαιδευσης θεσσαλονικης.

 
ΙΩΑΝΝΗΣ Θ. Κ.
27 Φεβ 2020 12:05

Είναι τα πρώτα θλιβερά αποτελέσματα του νόμου Γαβρόγλου. Ενός νόμου που ΄΄ φτιάχτηκε στο πόδι ΄΄ και ψηφίστηκε μόνο από 149 βουλευτές, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων στάλθηκαν από τον Ελληνικό λαό, σπίτι τους. Σύντομα θα αποκαλυφθούν και άλλες δυσάρεστες πτυχές,αυτού του μορφώματος.

 
Skyfall ή θαπηδηχτωαπτοπαραθυρο
28 Φεβ 2020 00:21

@ΙΩΑΝΝΗΣ Θ. Κ.
Αλήθεια λέτε τώρα? Δηλαδή η κα. Κεραμέως και η ΝΔ που κυβερνούν τώρα, ήταν από πουθενά υποχρεωμένοι, να τον εφαρμόσουν το νόμο του Γαβρόγλου? Δεν ήταν οι "έτοιμοι από καιρό", που είχαν τους καλούς νόμους έτοιμους στο συρτάρι? Μήπως να ψάξουν λίγο και στη ντουλάπα? Πω πω, πέφτω από τα σύννεφα τώρα....

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ