Αίτημα των Κοσμητόρων των ΣΕΦΑΑ

27/02/2020

Ενημερώθηκε: 27/02/2020, 15:09

Άκουσε το άρθρο

Οι Κοσμήτορες των ΣΕΦΑΑ της χώρας και οι αντίστοιχες Γενικές Συνελεύσεις ζητούν τη συμμετοχή επιστημονικού προσωπικού με ειδίκευση στην φυσική αγωγή – αθλητική επιστήμη και διατροφή – διαιτολογία στα όργανα υλοποίησης του νομοσχεδίου «ΠΡΟΣΛΗΨΗ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΉ Της ΥΓΕΙΑΣ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ» που συζητιέται στη Βουλή των Ελλήνων με βάση τα παρακάτω:

θεωρούμε ότι το Νομοσχέδιο «ΠΡΟΛΗΨΗ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ» είναι πολύ σημαντικό διότι καθορίζει το πλαίσιο σύγχρονων πολιτικών και δράσεων Δημόσιας Υγείας, που μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνουν την υγιεινή διατροφή και τη σωματική άσκηση.

Ωστόσο, στο νομοσχέδιο απουσιάζει εντελώς το επιστημονικό προσωπικό που είναι αρμόδιο για την επιστημονική γνωμοδότηση πολιτικών και τον προγραμματισμό και εφαρμογή δράσεων που αφορούν στην υγιεινή διατροφή και τη σωματική άσκηση.

Συγκεκριμένα:

Άρθρο 9

Με βάση το Άρθρο 9, στις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ) συστήνεται Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας με τμήματα προγραμματισμού και εφαρμογής Δράσεων Δημόσιας Υγείας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν πάνω από δεκαπέντε άξονες δράσεων για προαγωγή της υγιεινής διατροφής και της σωματικής άσκησης όπως περιγράφονται στο Άρθρο 5,παρ. 3. Οι επιστήμονες που καταρτίζουν τον προγραμματισμό, συντονίζουν και ελέγχουν την εφαρμογή αυτών των δράσεων είναι απολύτως απαραίτητο να έχουν ικανότητες που αναπτύσσονται από εξειδικευμένη Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση (ΠΕ) στους τομείς της σωματικής άσκησης και διατροφής-διαιτολογίας. Για το λόγο αυτό κάθε ΔΥΠΕ κρίνεται αναγκαίο να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό πτυχιούχων Τ.Ε.Φ.Α.Α. και πτυχιούχων διατροφής-διαιτολογίας (προσθήκη στο Άρθρο 9).

Άρθρο 11

Στο Άρθρο 11 αναφέρεται ότι στο Υπουργείο Υγείας συστήνεται πολυμελής Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ) ως επιστημονικό, συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό όργανο. Με βάση το Άρθρο 12 Παρ. 1 τα μέλη της ΕΕΔΥ μεταξύ άλλων χρειάζεται να γνωμοδοτούν σε θέματα έρευνας, μεθοδολογίας, κριτηρίων ποιοτικού ελέγχου και αξιολόγησης επιστημονικού έργου που αφορά σε δράσεις για προαγωγή της σωματικής άσκησης και υγιεινής διατροφής που περιγράφονται στο Άρθρο 5 Παρ. 3. Για το λόγο αυτό στην ΕΕΔΥ κρίνεται αναγκαίο να προστεθεί ένας επιστήμονας με ειδίκευση σε θέματα προαγωγής της σωματικής άσκησης και ένας επιστήμονας με ειδίκευση στη διατροφή-διαιτολογία, με ιδιαίτερο επιστημονικό και κοινωνικό κύρος αντίστοιχα (προσθήκη στο Άρθρο 11).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ