ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Κορωνοϊός: Το ΕΑΠ προσφέρει την τεχνογνωσία του στα θέματα εξ' αποστάσεως εκπαίδευσης σε σχολεία και Πανεπιστήμια

Δημοσίευση: 08/03/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με δεδομένη την ανάγκη που έχει προκύψει τις τελευταίες ήμερες για κάλυψη μαθημάτων στα σχολεία της χώρας, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ ανακοίνωσε ότι με βάση:

α) Τις διατάξεις των περ. α), ιγ) και ιδ) της παρ. 15 του άρθρου 15 του ν. 4485/2017 (Α ́ 114) .

β) Την από 6.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

γ) Το γεγονός ότι η δομή και η λειτουργία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, κύριου φορέα δια βίου και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης της Χώρας, δεν επιβάλλει τη δια ζώσης διδασκαλία και τη συνάθροιση μεγάλου αριθμού προσώπων στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στην έδρα του Ιδρύματος στην Πάτρα.

δ) Την ανάγκη ενίσχυσης της κοινωνικής προσφοράς του Ιδρύματος στην ελληνική κοινωνία, κατά την τρέχουσα κρίσιμη περίοδο.

ε) Τη με ημερομηνία 5.3.2020 ανακοίνωση του Ιδρύματος σχετικά με τη λειτουργία του.

Αποφασίζουμε

1. Τη λειτουργία των υπηρεσιών του Ιδρύματος στην Πάτρα κατά το αναφερόμενο στη β) σχετική εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας χρονικό διάστημα των δεκαπέντε ημερών.

2. Την προσωρινή αναστολή των προγραμματισμένων δια ζώσης Ομαδικών Συμβουλευτικών Συναντήσεων (Ο.Σ.Σ.) σε όλη τη χώρα, κατά το ως άνω χρονικό διάστημα.

3. Τη διάθεση της τεχνογνωσίας του Ιδρύματος και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, στις δομές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις πληττόμενες περιοχές της Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου και όπου αλλού απαιτηθεί στην Επικράτεια.

4. Την διάθεση, το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, της πλατφόρμας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης του Ιδρύματος, σε όλα τα Πανεπιστήμια της Χώρας σε συνδυασμό με τη διάθεση του νέου καινοτόμου μοντέλου σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, ώστε οι φοιτητές όλων των ΑΕΙ να είναι σε θέση να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους.

Η παρούσα απόφαση δύναται να τροποποιηθεί ή ανακληθεί μερικώς ή στο σύνολό της, σε περίπτωση μεταβολής των λόγων έκδοσής της.

Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
Καθηγητής, Οδυσσέας - Ιωάννης Ζώρας

Σχόλια (9)

 
Webex vs Skype
09 Μαρ 2020 15:09

To webex που η πλατφόρμα του χρησιμοποιείται από σοβαρά πανεπιστήμια του εξωτερικού που έχουν προγράμματα σπουδών εξ' αποστάσεως, δίνει δωρεάν άδειες για 30 ημέρες στις χώρες που έχουν πολλά περιστατικά κορωνοϊού. Είναι θέμα χρόνου να δώσει και στην Ελλάδα.
Ως ΣΕΠ του ΕΑΠ σε ηλεκτρονικό τμήμα, έχω να δηλώσω ότι δεν υπάρχει περίπτωση το Skype for bussiness (που δε θα το έχουν οι μαθητές και πρέπει να κάνει χορηγία η microsoft) να σηκώσει τόσο μεγάλο φορτίο.

 
SEP
09 Μαρ 2020 11:27

Χρησιμοποιώ το σύστημα του ΕΑΠ εδώ και πολλά χρόνια. Δυστυχώς το σύστημα αυτό δεν μπορεί καλά καλά να "σηκώσει" το βάρος του ίδιου του ΕΑΠ. Η πλατφόρμα δεν είναι σπάνιο να "πεφτει" π.χ. σε περιόδους αιχμής, υποβολής εργασιών κλπ. Πως είναι δυνατό να σηκώσει το βάρος και άλλων ΑΕΙ; Δεν είναι. Και για να "δοθεί" για εγκατάσταση στα υπόλοιπα ΑΕΙ της χώρας θα χρειαστεί πολύς καιρός - το μέσο ΑΕΙ έχει υπαλληλους που εργάζονται στο κέντρο υπολογιστών οι οποίοι δεν είναι έτοιμοι για τόσο μεγάλες / γρήγορες αλλαγές.

 
λιγος σεβασμος
08 Μαρ 2020 21:58

παιδια, αν η εξ αποστασεως εκπαιδευση ηταν απλα τα τεχνολγικα εργαλεια τοτε δεν βλεπω τον λογο που να μην καταστει απλα ακομα μια ειδικοτητα ενος πληροφορικου

ειναι ομως ετσι; οποιος δηλαδη ξερει να στηνει και να χρησιμοποιει τα εργαλεια αυτα ειναι αυτοματα παροχος εξ ασποστασεως εκπαιδευσης ;

λιγος σεβασμος ρε παιδια στο ιδρυμα που ξερει αυτη την δουλεια, ας μην τα τσουβαλιαζουμε ολα, δεν ειναι ολα ιδια

 
ΠΕ86
08 Μαρ 2020 19:39

Στην Π/θμια και τη Δ/θμια, δεν μας λείπει τόσο η τεχνογνωσία όσο οι υποδομές, το εκπαιδευτικό υλικό και οι δυνατότητες αξιοποίησής της.

Ο αριθμός των ενεργών φοιτητών του ΕΑΠ αντιστοιχεί σε λιγότερους από τους μισούς μαθητές μίας και μόνο τάξης γυμνασίου της χώρας? (ενεργοί φοιτητές ΕΑΠ : ~40.000, μαθητές Α' γυμνασίου στην Ελλάδα : >90.000). Το εκπαιδευτικό υλικό του σχολείου είναι πολύ δύσκολο να αξιοποιηθεί άμεσα και αποδοτικά σε τηλεκπαίδευση. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα για πολύ μεγάλο ποσοστό μαθητών-γονέων αλλά και των ίδιων των εκπαιδευτικών να αξιοποιήσουμε την τηλεκπαίδευση.

 
@
08 Μαρ 2020 16:24

Ποια τεχνογνωσία άραγε ; του Skype for Businesses που χρησιμοποιούμε για τις ΟΣΣ ή την πλατφόρμα Moodle ή τα απαρχαιωμένα βιβλία ???

 
Στράτος
08 Μαρ 2020 12:30

Πόσο εύκολα "κολλάνε" και "πέφτουν" αυτές οι πλατφόρμες γνωρίζουν μόνο όσοι τις χρησιμοποιούν. Δυστυχώς δεν έχουμε πλατφόρμες ούτε και την κατάλληλη εκπαίδευση των μαθητών και εκπαιδευτικών μας για να γίνει (στα σοβαρά) μάθημα εξ αποστάσεως σε μαθητές των ελληνικών σχολείων.

 
Τεχνογνωσία 2.0
08 Μαρ 2020 11:16

Το ΕΑΠ έχει μείνει πίσω σε αυτό...καθότι χρησιμοποιεί εργαλεία της αγοράς και η οποία εκπαίδευση από απόσταση είναι σε επίπεδο απλού class που το έχουν όλα τα ανώτατα ιδρύματα εδώ και χρόνια.
Εδώ και χρόνια έχω αναπτυχθεί αντίστοιχα το σχολικό δίκτυο με ανάλογες υπηρεσίες....

Πρόταση μου είναι αν χρειαστεί να απευθυνθούν οι περιφερειακές σχολικές διευθύνσεις στα Πανεπιστήμια της περιοχής τους ώστε να τους δώσουν τεχνογνωσία, αλλά και να τους βοηθήσουν σε θέματα αποθήκευσης, πρόσβασης κτλ. Δεν είναι η ώρα να πούμε ότι υπάρχει μόνο ΈΝΑΣ, όλοι μπορούμε και όλοι θέλουμε να βοηθήσουμε...

 
ΣΕΠ
08 Μαρ 2020 08:33

Μπράβο στο ΕΑΠ για την πρωτοβουλία του.

 
Τεχνογνωσία
08 Μαρ 2020 02:36

Τεχνολογία e-class έχουν από την ΕΔΕΤ όλα τα σχολεία και ΑΕΙ.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.