Placeholder

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Επιστολή της ΠΟΣΕΕΠΕΑ προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τα μέτρα του ΥΠΑΙΘ για τον κορωνοϊό

Δημοσίευση: 08/03/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αξιότιμες κύριες Υπουργέ,  Υφυπουργέ και Γενική Γραμματέα,

Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ  εκφράζει την ανησυχία της για τη ραγδαία εξέλιξη στον εντοπισμό νέων κρουσμάτων κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας και συνιστά εγρήγορση και σύνεση στις αποφάσεις καθώς κινδυνεύει σοβαρά η δημόσια υγεία. Αποτελεί καίριας σημασίας να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα και να δοθεί βαρύτητα στη συλλογική ευθύνη για την πρόληψη  προκειμένου να αποτραπεί η διασπορά του ιού στο γενικό πληθυσμό.

Η Ομοσπονδία, τα μέλη της  που ανήκουν στους κλάδους του   Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού - Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, οι οποίοι παρέχουμε υπηρεσίες  σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή και αναπηρία και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, η εκπαιδευτική κοινότητα και οι γονείς, παρακολουθούμε με αγωνία τις εξελίξεις και τις ανακοινώσεις της Πολιτείας από όλες τις αρμόδιες αρχές.

Υπογραμμίζουμε την ανησυχία μας και θεωρούμε επιβεβλημένο να λάβετε υπόψη σας τα εξής:

➢    Να ληφθεί μέριμνα από την πολιτεία  για τους  μαθητές που κινδυνεύουν αν νοσήσουν οι οποίοι φοιτούν σε Ειδικά σχολεία, δεδομένου ότι πολλοί ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες λόγω συνοδών ιατρικών προβλημάτων είτε χρόνιων νοσημάτων. Επίσης πολλοί από τους μαθητές, που φοιτούν στη γενική εκπαίδευση, υποστηρίζονται από σχολικούς νοσηλευτές και ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.  

➢    Να επισημάνουμε ότι στα ειδικά σχολεία φοιτούν μαθητές από πολλούς δήμους και περιοχές με συνέπεια να ανοίγει η εμβέλεια κάλυψης σε τοποθεσίες και πληθυσμούς που δύναται να νοσήσουν και να κινδυνεύσουν πολλοί περισσότεροι. Επίσης οι μαθητές των ΣΜΕΑΕ κινούνται με μισθωμένα λεωφορεία  ως εκ τούτου είναι ακόμα ένας επιβαρυντικός παράγοντας, ο έλεγχος της διασποράς του SARS-CoV-2.

➢    Στα ΚΕΣΥ, ανάμεσα στις χιλιάδες μαθητές  που αξιολογούνται, συγκαταλέγονται παιδιά που πάσχουν από χρόνια νοσήματα ή έχουν συγγενείς στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Επίσης λόγω των κτιριακών  δυσλειτουργιών σε πολλά από αυτά δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες συνθήκες υγιεινής λόγω έλλειψης προσωπικού καθαριότητας.  

➢    Να ληφθεί μέριμνα για το ΕΕΠ – ΕΒΠ και  τους εκπαιδευτικούς  με αναπηρία ή χρόνια πάθηση, οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Γνωρίζουμε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας,  δηλαδή την παράταση των μέτρων για το κλείσιμο των σχολείων στους τρεις πληττόμενους νομούς -Αχαΐα, Ηλεία, Ζάκυνθο- μέχρι να συμπληρωθούν δύο εβδομάδες,  την οποία και επικροτούμε. Ωστόσο, παρατηρούμε το εξής παράδοξο, τα  ΚΕΣΥ Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου,  δεν αναφέρονται μέσα στους φορείς που κλείνουν, όπως τα σχολεία, παρόλο που είναι δομές της εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, αρ. φύλλου ΦΕΚ  42/25-2-2020, που αφορά στα "Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού", στο (στ) αναφέρεται: «η προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας σχολικών μονάδων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών, φορέων και ιδρυμάτων, δημοσίων και ιδιωτικών, κάθε τύπου και βαθμού, χώρων θρησκευτικής λατρείας, καθώς και στην προσωρινή απαγόρευση και αναστολή μετακινήσεων για οποιονδήποτε λόγο του εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού και μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών οποιωνδήποτε εκ των ανωτέρω σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικών δομών, φορέων και ιδρυμάτων».

Το να κλείνουν τα σχολεία, αλλά να μένουν ανοιχτά τα ΚΕΣΥ και να μετακινείται το εκπαιδευτικό προσωπικό, με όλο το σεβασμό, δεν αποτελούν μέτρα, αλλά ημίμετρα ασφαλείας. Γιατί λοιπόν τα ΚΕΣΥ εξαιρούνται;

Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ εισηγείται την άμεση προτεραιοποίηση μέτρων  της πολιτείας για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, το ΕΕΠ – ΕΒΠ με αναπηρία και χρόνια νοσήματα, τη συμπερίληψη των υποστηρικτικών δομών στην  προληπτική κάλυψη και απαιτεί να παρθούν αποφάσεις πρόληψης για την αποφυγή πανδημίας, με αναστολές λειτουργιών και διαδικασιών. Θέλουμε να πιστεύουμε πως η εξυγίανση του περιβάλλοντος, ο έλεγχος της εξάπλωσης του ιού και η εξασφάλιση ενός βιοτικού επιπέδου για τη διατήρηση της υγείας των μαθητών και των οικογενειών τους αποτελεί και για σας θέσφατο.

Διεκδικούμε:

•    Αναστολή της λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων και των ΚΕΣΥ στους πληττόμενους νομούς

•    Να εξασφαλιστεί η προμήθεια όλων των σχολείων και των υποστηρικτικών δομών σε ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης για τον κορωνοϊό  και ειδών υγιεινής. Να καθιερωθεί ημερήσια απολύμανση και καθαριότητα στα σχολεία και στα ΚΕΣΥ

•    Να υπάρξει πρόβλεψη μείωσης των συνεδριών στα ΚΕΣΥ της χώρας για την αποφυγή συνωστισμού

•    Να εξασφαλιστούν πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση στους συναδέλφους, μόνιμους και αναπληρωτές καθώς και στους γονείς των μαθητών. Πιο συγκεκριμένα:  

α) Σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς.  

β) Σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο ή αν είναι κλειστό το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός.

 Το ΔΣ   της  ΠΟΣΕΕΠΕΑ

 

Ετικέτες: 
ΠΟΣΕΕΠΕΑ

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ