Κορωνοϊός και σχολεία: «Μην περιμένετε τόσο ώστε να είναι αργά…»

Του Ανδρέα Παπαδαντωνάκη
Ειδικού Γραμματέα της ΟΛΜΕ
Με τον τίτλο αυτό ο Howard Markel, καθηγητής και ιστορικός των επιδημικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, σε χθεσινό του άρθρο στους New York Times, καλεί τις αρχές των Η.Π.Α. να κλείσουν τα σχολεία πριν και όχι μετά την ευρεία διάδοση της επιδημίας στη χώρα.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης αυτής, η διακοπή της λειτουργίας των σχολείων αποτελεί βασικό παράγοντα της επιβράδυνσης της διάδοσης της νόσου.
Πέρα όμως από αυτό, μπορεί να συμβάλει στον να μην κορεστούν τα νοσοκομεία από αρρώστους, αλλά και να κερδηθεί χρόνος για να βρεθούν αντιϊκά φάρμακα ή εμβόλια.
Το 2007, το τμήμα της Ιστορίας της Ιατρικής του Παν/μιου του Μίσιγκαν και το κέντρο για τον έλεγχο των επιδημιών των Η.Π.Α. δημοσίευσαν έρευνα βασισμένη στην μελέτη της πανδημίας της Ισπανικής Γρίπης του 1918-1919.
Η Ισπανική γρίπη του 1918 που κόστισε τη ζωή σε πάνω από 20.000.000 ανθρώπους, είχε περίπου 750.000 θύματα στις Η.Π.Α.
Σύμφωνα με την έρευνα που έλαβε υπόψη τα μέτρα που είχαν τότε πάρει 43 Πολιτείες, , «η διακοπή της λειτουργίας των σχολείων αποτέλεσε ένα από τα πιο αποτελεσματικά τείχη προστασίας από την εξάπλωση της πανδημίας. Πολιτείες που έδρασαν γρήγορα και συμπεριλάμβαναν κλείσιμο σχολείων και είδαν τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτου».
«Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα σχολεία για πάντα γι΄αυτό είναι ανάγκη να σκεφτούμε ποια είναι η σωστή στιγμή να το κάνουμε και για ποιο χρονικό διάστημα».
Από την άλλη δεν μπορεί κανείς να αγνοεί ότι τέτοιου είδους μέτρα μπορούν να προκαλέσουν πανικό και κοινωνική αποδιοργάνωση.
Η UNESCO παραθέτει στο δικτυακό της τόπο κάποιες από τις συνέπειες του κλεισίματος των σχολικών μονάδων, μεταξύ των οποίων η κοινωνική απομόνωση, η πίεση προς τους γονείς, το οικονομικό κόστος, όξυνση των ανισοτήτων στη μάθηση κ.ά.
Ένα από τα βασικότερα ίσως προβλήματα έχει να κάνει με την φροντίδα των παιδιών που θα μείνουν σπίτι, πράγμα που θα αναγκάσει πολλούς γονείς να λείψουν από την εργασία τους, αλλά και την φροντίδα των παιδιών με ειδικές ανάγκες.
Με βάση στοιχεία της UNESCO μέχρι και την Παρασκευή 14 συνολικά χώρες είχαν κλείσει τα σχολεία σε εθνικό επίπεδο (σε όλη τη χώρα).
Αυτές είναι:
Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Μπαχρέιν, Κίνα, Κορέα (Βόρεια και Νότια), Γεωργία, Ιράν, Ιταλία, Ιαπωνία, Κουβέιτ, Λίβανος, Μογγολία.
Άλλες 13 έχουν διακόψει τη λειτουργία των σχολείων σε τοπικό επίπεδο:
Αφγανιστάν, Μπουτάν, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ινδία, Ιράκ, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Ουκρανία, Αγγλία, Η.Π.Α., Βιετνάμ.
Η απόφαση ασφαλώς δεν είναι εύκολη. Σε κάθε όμως περίπτωση, η προστασία της υγείας και της ζωής των πολιτών δεν μπορεί παρά να είναι προτεραιότητα.
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Έγγραφο: Διαπίστωση λαθών και παραλείψεων στην καταχώρηση της διδακτέας ύλης των μαθημάτων που θα εξεταστούν στις Πανελ...
- ΑΣΕΠ: Οι απορριφθέντες εκπαιδευτικοί, λόγω παραβόλου, μπορούν να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια
- Ο υπ. Δικαιοσύνης για τις καταγγελίες στην Εισαγγελία Πειραιά κατά γονέων
- Υφ. Εξωτερικών: Σημαντική μείωση το αριθμού των Ελλήνων μαθητών στην Κωνσταντινούπολη
- Υφ. Εθν. Άμυνας:Τα πτυχία των ΑΣΣΥ δεν είναι ισότιμα με τα πτυχία των ΤΕΙ
- Το υπ. Άμυνας για τον αποκλεισμό των υποψηφίων με δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμισία κ.α από τις Στρατιωτικές Σχολές
- Το υπ. Προστασίας του Πολίτη για τον αποκλεισμό των υποψηφίων με δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμισία κ.α από τις Σχολέ...
- Ν. Κεραμέως: Από τα Ιδρύματα των πρωθυπουργών μόνο το Ίδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος χρηματοδοτείται από το υπ. Παιδείας
- Μετεγγραφές: Ρύθμιση για τους φοιτητές αδέλφια που σπουδαζόντων σε Στρατιωτικές Σχολές
- Το υπ. Εξωτερικών για τη μετατροπή των δίγλωσσων Ελληνικών Σχολειών της Βαυαρίας σε σχολικές μονάδες γερμανικού τύπου
Σχόλια (4)
ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΝ ΟΛΟΙ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΕΚΡΟΥΣ
Το πριν είναι σωτήριο.Το μετά μπορεί να αποβεί καταστροφικό.Η γειτνίασή μας με την Ιταλία είναι μια επιπλέον σοβαρή παράμετρος.Αν ληφθεί υπόψη η άποψη της κ.Κρεμαστινού ότι θα έχουμε έξαρση του κορωνοιού προς το τέλος του Απρίλη με αρχές Μάη, το να κλείσουν όλα τα σχολεία για ένα μήνα πριν το Πάσχα ίσως αποβεί σωτήριο μέτρο...Η επισήμανση του Ειδικού Γραμματέα της ΟΛΜΕ είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.. Για το ιστορείν του πράγματος θυμίζω ότι το 1918 πέθανε από την ισπανική γρίπη η σύζυγος του διάσημου αυστριακού Egon Schiele και ένα μήνα μετά ο ίδιος
Διάβασες το άρθρο; Σε κανέναν δεν κάνει υποδείξεις. Επισημαίνει το τι λενε και κάνουν άλλοι που ξέρουν πολλά περισσότερα από σένα και μένα και αυτόν - και πιθανόν και από αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας.
Εντάξει, ξέρει ο ειδικός γραμματέας της ΟΛΜΕ περισσότερα από τους ειδικούς και τους κάνει υποδείξεις..