Ποιες βασικές γνώσεις παραμένουν στους αποφοίτους των Λυκείων;

Γιάννης Π. Πλατάρος -Μαθηματικός
Στο παρόν σημείωμα, παρουσιάζουμε κάποια ευρήματα όπως και σχόλια που ανιχνεύσαμε μέσω ενός τεστ με την εφαρμογή «Φόρμες Google» μέσω του διαδικτύου και συγκεκριμένα μέσω του Facebook.
Το βασικό πρόβλημα είναι η αξιοπιστία μιας τέτοιας έρευνας, καθώς το δείγμα, δεν είναι αντιπροσωπευτικό, η τυχάρπαστη δειγματοληψία είναι ενάντια σε κάθε αρχή αντιπροσωπευτικού δείγματος και σε κάθε βασική οδηγία Επιστημονικής Έρευνας. Για να παρακαμφθεί αυτό το πρωταρχικό εμπόδιο, κάναμε έναν σχεδιασμό έτσι ώστε να αντλήσουμε -εξορύξουμε απολύτως έγκυρα στοιχεία, που να αποτελούν ανώτερα και κατώτερα φράγματα της ίδιας της πραγματικότητας.
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Προσφορά θέσεων μαθητείας από φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για το «Μεταλυκειακό έτος-Τάξη μαθητείας» περιόδου...
- Απόφαση τοποθέτησης Συμβούλων Εκπαίδευσης του Δ ́ Περιφερειακού Συμβουλίου Επιλογής Συμβούλων Εκπαίδευσης (Π.Σ.Ε.Σ.Ε.)
- Σχολιασμός των θεμάτων στα Μαθηματικά ομάδων προσανατολισμού των Πανελλαδικών Εξετάσεων
- Τι ισχύει για τα σχολικά κτήρια (αρμοδιότητα επισκευής, συντήρησης, ανέγερσης νέας σχολικής δομής, συστέγασης, μ...
- Το σχόλιο της Μαθηματικής Εταιρείας για τα θέματα των Μαθηματικών
- Τα θέματα στα Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία
- Στην 9η θέση παγκοσμίως το ΕΚΠΑ για την πολιτική του σε θέματα «Ισότητας των φύλων» και στην 27η θέση στην «Ποιοτική Εκ...
- Πρυτανικές εκλογές ΕΚΠΑ: Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία- Αμετακίνητες οι δύο πλευρές παρά τις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις
- Πανελλαδικές: Στα Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία διαγωνίζονται σήμερα οι υποψήφιοι
- Συμμετοχή του ΟΠΑ στο Διεθνές Συνέδριο CESifo-Delphi Conference με θέμα: “Fiscal Capacity: Origins, Consequences and Ch...
Σχόλια (3)
Το θέμα της Μαθηματικοφοβίας υφίσταται παγκοσμίως . Τολμάω να δώσω μια εξήγηση που κατά την προσωπική μου γνώμη πρέπει να εξηγεί ένα μεγάλο μέρος της:
Ο όλος κοινωνικός περίγυρος του μαθητή, του βάζε ιτην ιδέα, ότι κια τα μαθηματικά, είνια όπως τα άλλα μαθήματα, που ΑΝ τα διαβάσεις παπαγαλιστί, μπορείς να ανταποκριθείς! Αυτή η γενική αντίληψη δημιουργεί ψυχολογικό πρόβλημα στο παιδί, αφού τα Μαθηματικά έχουν πτυχές δύσκολες και χρειάζεται κατοχή καλή του θέματος και από τον δάσκαλο και από τον μαθητή. Οι δάσκαλοι, είναι απολύτως βέβαιον, ότι έχουν ήδη την μαθηματικοφοβία την οποία μεταδίδουν ακουσίως όπως τον Κορωνοϊό . Πολλοί Μαθηματικοί έχουν την νοοτροπία «αυτά τα εύκολα δεν μπορείτε να λύσετε;» και λέγοντας εύκολα, εννοούν κάποια επώνυμα θεωρήματα επωνύμων λ.χ. στην Γερωμετρία. Εκεί ο μαθητής ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ και χάνει σε αυτοεκτίμηση.
Φυσικά υπάρχει και άλλα βάθος, αλλά εξέθεσα όλο όσο είναι αναστρέψιμο ανθρωπίνως με μεσοπρόθεσμα μέτρα.
Αν γκουγκλάρετε το «μαθηματική δεξιότητα Πλατάρος» έχω μια εργασία με την οποία έχω ασχοληθεί με το θέμα και σας την συνιστώ γιατί είναι η πιο ευανάγνωστη και προσιτή που έχω γράψει. (2003)
Ευχαριστώ.
@ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ...
1. Οι γνώσεις είναι δημοτικού Γυμνασίου και α λυκείου.
2. Ετέθη σε στέκια φυσικό-μαθηματικά αυστηρά και μόνον.
3. Στα στέκια αυτά συχνάζουν κατά πλειονότητα πρόσωπα με γνώσεις άνω του λυκείου και αν ίσως είναι του Λυκείου είναι φοιτητές ή τελειόφοιτοι που ενδιαφέρονται για τα Μαθηματικά κ Φυσική. Οι υπόλοιποι δεν συχνάζουν λόγω και μαθηματικο φοβίας...
Τα έχω εξηγήσει όλα στο κείμενο μέσα που είναι μεγάλο δυστυχώς, αλλά ελπίζω με κάποιο ενδιαφέρον.
Διαγνωστικά τεστ και με στοιχεία σημασίας λέξεων, τα χρησιμοποιώ στα πρωτάκια του Γυμνασίου. Τα αποτελέσματα ανάλογα.
1) Η έρευνα δεν λαμβάνει υπόψη ότι η πλειοψηφία των μαθητών ακολουθεί την κατεύθυνση των ανθρωπιστικών σπουδών και είναι λογικό να έχει περισσότερο ανεπτυγμένη την γλωσσική νοημοσύνη (η οποία δεν εξετάζεται καθόλου στην έρευνα αυτή) και όχι την λογικομαθηματική. Η απόφαση αυτή λαμβάνεται από το γυμνάσιο, λόγω της τραυματικής εμπειρίας που έχουν από το δημοτικό στα μαθηματικά και τα φυσικά, και ως εκ τούτου δεν καταβάλλουν την προσήκουσα προσπάθεια στα μαθηματικά και στις φυσικές επιστήμες.
2) Η πλειοψηφία των μαθηματικών και των φυσικών είναι ακατάλληλοι να διδάξουν μαθηματικά και φυσική, γεγονός που δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό την επικρατούσα κατάσταση. Ελπίζω ο κειμενογράφος να μην εντάσσεται σε αυτή την πλειοψηφία, διότι δεν είναι λίγοι οι καθηγητές που ψέγουν τα κακώς κείμενα την στιγμή που οι ίδιοι ευθύνονται για αυτά.
3) Από το δημοτικό οι μαθητές δέχονται έναν απίστευτο καταιονισμό πληροφοριών που δεν θα έπρεπε, καθώς δεν έχουν προλάβει καλά καλά να αφομοιώσουν βασικές γνώσεις. Ανεβαίνοντας τάξεις η κατάσταση αυτή καθίσταται πιο έντονη. Ενδεικτικό είναι ότι στο λύκειο οι μαθητές που θα ακολουθήσουν τον προσανατολισμό των ανθρωπιστικών σπουδών διδάσκονται μαθηματικά εξαιρετικά προχωρημένα που δεν τα χρειάζονται πλην της στατιστικής . Η κατάσταση αυτή εκτραχύνεται δεδομένου ότι η πλειοψηφία αυτών δεν έχει αφομοιώσει την ύλη του δημοτικού και του γυμνασίου.