Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Ιερά Σύνοδος: Η Θεία κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο , ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών

Δημοσίευση: 09/03/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Α. Για τα μέλη της Εκκλησίας, η προσέλευση στην Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών, γιατί οι πιστοί όλων των εποχών, γνωρίζουν ότι η προσέλευση στη Θεία Κοινωνία, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, συνιστά αφ᾿ ενός μια έμπρακτη κατάφαση αυτοπαράδοσης στον Ζώντα Θεό, και αφ᾿ ετέρου τρανή φανέρωση αγάπης, η οποία κατανικά κάθε ανθρώπινο και ίσως δικαιολογημένο φόβο: «φόβος δεν υπάρχει στην αγάπη, αλλά η τέλεια αγάπη διώχνει τον φόβο» (Α΄ Ἰωάν. 4, 18). Τα μέλη της Εκκλησίας γνωρίζουν ότι η κοινωνία, δηλαδή η σχέση, είναι καρπός αγάπης και άθλημα ελευθερίας, ακριβώς γιατί αγνοεί την καχυποψία, τις επιφυλάξεις, τους φόβους.

Β. Οι συζητήσεις και οι απόψεις που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για το όλο ζήτημα, ακόμη και για ενδεχόμενη απαγόρευση της Θείας Ευχαριστίας, ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία και έχουν διαφορετική προσέγγιση. Όσοι προσέρχονται «μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης» και απολύτως ελεύθερα χωρίς κανένα δυναστικό καταναγκασμό, κοινωνούν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, που γίνεται «φάρμακο αθανασίας», «εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον».

Τα παραπάνω τονίζει η Ιερά Σύνοδος της Ελλαδικής εκκλησίας, σε ανακοινωθέν, και σημειώνει τα εξής:

  • Όλοι αυτοί οι πιστοί, ο ευσεβής και γεμάτος αγάπη ορθόδοξος Λαός, και ο ευαγής Ιερός Κλήρος που μέσα από την θεία Κοινωνία εκφράζουν την αγάπη τους και την δίψα τους για ζωή και σχέση, το ελάχιστο που δικαιούνται από τους συμμετέχοντες στον δημόσιο διάλογο είναι ο σεβασμός προς την πίστη τους και την επιλογή τους αυτή, να αγαπούν χωρίς φόβο και ανασφάλεια.
  • Χωρίς να καταδικάζουμε κανέναν για τον φόβο και την ανησυχία του, ομολογούμε ότι όλοι οι πιστοί, επιτελώντας το χρέος της εν ελευθερία αγάπης μας, θα εξακολουθήσουμε στις Ορθόδοξες Εκκλησίες μας να λειτουργούμε και να κοινωνούμε, έχοντας την βεβαιότητα ότι κοινωνούμε στη Ζωή και στην αθανασία.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού, της εκκλησιαστικής κοινότητος, αλλά και όσων στέκονται με διάθεση κριτικής ή και αντίθεσης έναντι Αυτής, κατά την σημερινή συνεδρίαση Αυτής συζήτησε, μεταξύ άλλων, και το ζήτημα του νέου κορωνοϊού (Covid-19), για το οποίο έγκαιρα απεστάλη ήδη Εγκύκλιο Σημείωμα προς τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Κρατικές Αρχές, με σκοπό την συμβολή της Εκκλησίας στην προσπάθεια για την πρόληψη διασποράς της νόσου, την οποία προκαλεί ο νέος αυτός ιός.

Η Ιερά Σύνοδος κατά την σημερινή συνεδρίαση Αυτής απεφάσισε και πάλι να απευθυνθεί προς τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Ορθόδοξο Λαό καί πατρικά να προτρέψει και να επισημάνει τα εξής:

1) Να εντείνουμε όλοι τις προσευχές μας προς τον Νικητή της φθοράς και του θανάτου Κύριο Ιησού Χριστό, ώστε να διαφυλάξει υγιή και ακέραιο τον Λαό Του. Προς τον σκοπό αυτό παρακαλεί τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες να συστήσουν στους Εφημερίους, ώστε πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας της ερχομένης Β΄ Κυριακής των Νηστειών (15-3-2020), να τελεσθεί Δέηση σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπέρ της αποτροπής εξαπλώσεως της νόσου.

2) Να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, κατά τις συστάσεις των αρμοδίων κρατικών Αρχών, προς τον σκοπό της διασποράς του ιού: α) Τακτικό και καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι. β) Χρησιμοποίηση αντισηπτικών με οινόπνευμα. γ) Τήρηση αποστάσεων από όποιον παρουσιάζει συμπτώματα. δ) Να γίνεται επιμελής καθαριότητα των επιφανειών και σωστός αερισμός των Ιερών Ναών και των λοιπών εκκλησιαστικών χώρων. ε) Προτρέπονται όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα ασθενείας, αλλά και όσοι ανήκουν στις υγειονομικώς ευπαθείς ομάδες, πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα  ή σακχαρώδη διαβήτη  ή καρδιαγγειακά νοσήματα, ως και οι ανοσοκατεσταλμένοι, να αποφύγουν προσωρινώς την έξοδο από την οικία τους, εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί στην σχολαστική υγιεινή και καθαριότητα, να αποφύγουν τους χώρους μαζικής συναθροίσεως καθώς και τους ασπασμούς και εναγκαλισμούς, χάριν της προστασίας της υγείας των ιδίων αλλά και των αδελφών τους. στ) Όποιος παρουσιάζει συμπτώματα να επικοινωνεί με την τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κορωνοϊό.
Προς τον σκοπό της ενημέρωσης του πιστού λαού, η Ιερά Σύνοδος απεφάσισε την εκτύπωση ειδικού ενημερωτικού φυλλαδίου με τις παραπάνω οδηγίες και την διανομή του στους Ιερούς Ναούς.

3) Για τα μέλη της Εκκλησίας, η προσέλευση στην Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών, γιατί οι πιστοί όλων των εποχών, γνωρίζουν ότι η προσέλευση στη Θεία Κοινωνία, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, συνιστά αφ᾿ ενός μια έμπρακτη κατάφαση αυτοπαράδοσης στον Ζώντα Θεό, και αφ᾿ ετέρου τρανή φανέρωση αγάπης, η οποία κατανικά κάθε ανθρώπινο και ίσως δικαιολογημένο φόβο: «φόβος δεν υπάρχει στην αγάπη, αλλά η τέλεια αγάπη διώχνει τον φόβο» (Α΄ Ἰωάν. 4, 18). Τα μέλη της Εκκλησίας γνωρίζουν ότι η κοινωνία, δηλαδή η σχέση, είναι καρπός αγάπης και άθλημα ελευθερίας, ακριβώς γιατί αγνοεί την καχυποψία, τις επιφυλάξεις, τους φόβους.

Οι συζητήσεις και οι απόψεις που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για το όλο ζήτημα, ακόμη και για ενδεχόμενη απαγόρευση της Θείας Ευχαριστίας, ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία και έχουν διαφορετική προσέγγιση. Όσοι προσέρχονται «μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης» και απολύτως ελεύθερα χωρίς κανένα δυναστικό καταναγκασμό, κοινωνούν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, που γίνεται «φάρμακο αθανασίας», «εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον».

Όλοι αυτοί οι πιστοί, ο ευσεβής και γεμάτος αγάπη ορθόδοξος Λαός, και ο ευαγής Ιερός Κλήρος που μέσα από την θεία Κοινωνία εκφράζουν την αγάπη τους και την δίψα τους για ζωή και σχέση, το ελάχιστο που δικαιούνται από τους συμμετέχοντες στον δημόσιο διάλογο είναι ο σεβασμός προς την πίστη τους και την επιλογή τους αυτή, να αγαπούν χωρίς φόβο και ανασφάλεια. Χωρίς να καταδικάζουμε κανέναν για τον φόβο και την ανησυχία του, ομολογούμε ότι όλοι οι πιστοί, επιτελώντας το χρέος της εν ελευθερία αγάπης μας, θα εξακολουθήσουμε στις Ορθόδοξες Εκκλησίες μας να λειτουργούμε και να κοινωνούμε, έχοντας την βεβαιότητα ότι κοινωνούμε στη Ζωή και στην αθανασία.

Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

 

Σχόλια (19)

 
Ιοαν Laouretmiou
10 Μαρ 2020 21:39

Γιατι δεν κάνετε ένα πείραμα. Τραβάτε σε κάποιο νοσκομείο λοιμωδών νόσων και παρακολουθήστε τον παπά να κοινωνει τους βαριά ασθενείς. Και μετά τραβάτε να το δείτε να καταλύει την Θ. Κοινωνία (από την οποία μετάλαβαν οι βαριά ασθενεις). Και δώστε του λιγο χρόνο, του παπά, να δείτε αν αρρωστήσει. Θα δείτε ότι δεν θα αρρωστήσει. Επαναλάβετε το πείραμα άλλες δύο φόρες (αν θέλετε και εικοσιδύο) για να είναι έγκυρο. Και μετά μιλάμε ξανά

 
Λουκάς
10 Μαρ 2020 19:36

Για τους δήθεν ανησυχούντες που βρίσκουν προφάσεις για να εκφράσουν το μίσος τους για την Εκκλησία, ας ανοίξουν κανένα επιστημονικό βιβλίο ιστορίας ή στατιστικής και τότε θα μάθουν ότι ποτέ, αιώνες τώρα, δεν κόλλησε κάτι μεταδοτικό ιερέας που κοινωνάει χιλιάδες άτομα με νοσήματα. Κι ας μείνουν στην απιστία τους, αφού ούτε και τα μαθηματικά τους πείθουν.

 
Αγαπάτε αλλήλους
10 Μαρ 2020 06:45

Σε όσους ζητούν να σεβαστούμε τη μεσαιωνική σκέψη τους για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα(!), απαντώ ότι το πρόβλημα είναι ότι σε λίγο θα τρέξουν κι αυτοί να διεκδικήσουν θέσεις από άλλους σε υπερκορεσμένα νοσοκομεία...

 
Θανασης
10 Μαρ 2020 03:52

Η Εκκλησία θα λύσει το ασφαλιστικό. Στηρίζω.

 
Οι ίδιοι πάντα και παντού σε κάθε τι που χτυπά την Ελλάδα
10 Μαρ 2020 03:27

Οι ίδιοι που δεν πάτησαν σε εκκλησία και δεν μεταλαβαν ποτέ κόπτονται για την ασφάλεια των πιστών. Είναι οι ίδιοι που θέλουν ανοιχτά σύνορα και κατηγορούν ότι γίνεται στον Έβρο και σε αντίθεση με το 92% που συμφωνεί για τα κλειστά σύνορα. Είναι οι ίδιοι που ζητάν συν εκμετάλευση στο Αιγαίο. Είναι οι ίδιοι που ήταν υπέρ της εθνοκτόνου συμφωνίας των Πρεσπών. Οι ίδιοι και οι ίδιοι από μια συγκεκριμένη ιδεολογία. Είναι οι ίδιοι "Έλληνες" που φώναζαν χθες έξω από την Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο "Έλληνες φονιάδες των λαών".

 
Makis
10 Μαρ 2020 00:46

Ζούμε σε μια κοινωνία πολιτών και όχι πιστών, όπως είναι οι ισλαμικες χώρες.

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
09 Μαρ 2020 23:35

@ Ι.
Αυτό λέγεται μεσαίωνας, αγαπητέ ή αγαπητή μου! Και σκοταδισμός του αισχίστου είδους! Κανείς δε δικαιούται να θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία με αναχρονιστικές επικλήσεις ηρωικών στιγμών του χριστιανισμού που σήμερα δεν έχουν το παραμικρό αντίκρισμα στον ελεύθερο και δημοκρατικό κόσμο.

 
Πέτρος
09 Μαρ 2020 22:18

Έθνος που τα βάζει με τη θρησκεία των πατέρων του με την πρώτη ευκαιρία αξίζει όχι τρία αλλά δεκατρία μνημόνια. Το θέμα αυτό είναι θέμα πίστεως και ευσυνειδησίας. Βρήκαν τώρα την ευκαιρία οι ψευτοπροοδευτικοί να ρίξουν το δηλητήριό τους, λες και δεν καταλαβαίνει ο κόσμος τις αληθινές προθέσεις τους! Ματαιοπονούν όμως!

 
Απορία ψαλτου
09 Μαρ 2020 21:51

Γιατί δεν κοινωνουν χωρίς κουτάλι; να βουτάει λίγο ψωμάκι στο κρασί όπως νομίζω έκανε κι ο Χριστός και να το δίνει στο στόμα.

 
Ι.
09 Μαρ 2020 21:15

Σε όσους ζητούν ακόμη και διώξεις των χριστιανών επειδή κοινωνούν (!) απαντώ ότι οι χριστιανοί γνώρισαν στο διάβα των αιώνων πολύ χειρότερες διώξεις και διωγμούς. Όχι απλώς δεν έπαυσαν να κοινωνούν αλλά πρόθυμα έδωσαν και το αίμα τους για την πίστη τους στο Χριστό. Ποια πολιτική απόφαση ή ποιος φόβος δικαστικού ελέγχου ή δίωξης πιστεύετε ότι είναι δυνατόν να σταματήσει την ζωντανή πίστη των αληθινών Χριστιανών; Αν επιχειρηθεί θα έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Χριστιανοί που λόγω αμέλειας κοινωνούσαν ελάχιστες φορές το χρόνο, τώρα θα αρχίσουν να κοινωνούν πολύ συχνότερα.

 
Πανδημία
09 Μαρ 2020 21:01

Δηλαδή προτρέπονται οι φορείς του ιού να χρησιμοποιήσουν το ίδιο κουτάλι με τους υπόλοιπους...

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
09 Μαρ 2020 20:43

Ασφαλώς και απαιτείται άμεση εισαγγελική παρέμβαση για τις συγκεκριμένες εκκλησιαστικές απόψεις και για όσους με το δημόσιο λόγο τους διακηρύσσουν παρόμοιες θρησκοληπτικές αντιλήψεις που θέτουν ευθέως σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, καθώς μάλιστα βρισκόμαστε και σε περίοδο Σαρακοστής και βαίνουμε προς το Πάσχα. Και βεβαίως το Υπουργείο Παιδείας είναι και υπουργείο θρησκευμάτων, οπότε οφείλει ex officio να παρέμβει άμεσα υποδεικνύοντας κατηγορηματικά ότι αυτές οι εκκλησιαστικές θέσεις είναι επικίνδυνες για την υγεία των μαθητών και σπουδαστών που έχει υπό την αιγίδα του.

 
Αντιεμβολιαστές και παππάδες!!!
09 Μαρ 2020 20:25

Μετά τους αντιεμβολιαστές, οι παπάδες της ορθόδοξης χριστιανικής εκκλησίας (γιατί τα υπόλοιπα δόγματα πήραν μέτρα) αποτελούν το μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία.
Μην ξεχνάμε ότι από τις επισκέψεις στους Αγίους Τόπους φτάσαμε να πλησιάζουμε τα 100 κρούσματα.
Κάποιος πρέπει να πάρει δραστικά μέτρα αλλιώς οι παππούδες και οι γιαγιάδες θα φύγουν χωρίς να το πάρουν χαμπάρι.
Φυσικά από αυτό θα χάσει μελλοντικά και η εκκλησία αφού αυτοί είναι οι σταθεροί πελάτες της

 
Panos
09 Μαρ 2020 19:36

Μετατρέψτε τους ναούς σε σχολεία...δεν κολλάει...

 
αθεοι
09 Μαρ 2020 19:31

Για τα μπαρακια ,ταβερνες ,σουπερ μαρκετ, καρναβαλια κτλ μουγκα στην στρουγκα , μην ασχολεισται με τους χριστιανους , δεν ακουσα τιποτα για τα Τζαμια ..........

 
Qwerty
09 Μαρ 2020 19:28

Σε μια κανονική χώρα, οι εισαγγελικές αρχές θα έπρεπε να έχουν κινητοποιηθεί, ασκώντας διώξεις. Δείτε τι γίνεται στην Ιταλία όπου γίνεται λόγος ακόμη και για ένα εκατομμύριο νεκρούς (!). Η πίστη είναι προσωπική υπόθεση, δεν ισχύει όμως αυτή η αρχή στην περίπτωση μεταδοτικών ασθενειών. Εδώ τον κυρίαρχο λόγο έχει η επιστήμη και ο ορθολογισμός. Η υπέρτατη αξία της ζωής είναι υπεράνω όλων. Με ποιο δικαίωμα μπορεί κάποιος να μεταδώσει ιό και να προκαλέσει θάνατο, επειδή ο ίδιος είναι ...πιστός; Πρόκειται όχι απλώς για αντικοινωνική, ανορθολογική, αλλά για εγκληματική συμπεριφορά. Αντίστοιχα υπεύθυνη, ως ηθικός αυτουργός, είναι η Ιερά Σύνοδος που εξέδωσε αυτή την ανακοίνωση.

 
Γιωτα
09 Μαρ 2020 18:50

Καλώς ήρθατε στο μεσαίωνα. Θα τρίζουν τα Κόκκαλα του Φλέμινγκ.

 
Αριστεία, όχι αστεία
09 Μαρ 2020 18:41

Θα μας κάψει ο Θεός, άγιοι πατέρες.

 
Οικονομολόγος
09 Μαρ 2020 18:34

Πρόκειται για αντικοινωνική συμπεριφορά γιατί όλοι αυτοί που θα κολλήσουν επειδή θα πίνουν από το ίδιο κουταλάκι στην συνέχεια θα κολλήσουν και άλλους ανυποψίαστους ανθρώπους.
Ηλικιωμένους, εγκύους, ασθενείς, παιδιά κλπ.

Είναι αντικοινωνική συμπεριφορά όπως είναι η άρνηση κάποιων να εμβολιάσουν τα παιδιά τους βάζοντας έτσι σε κίνδυνο τους πάντες και όχι μόνον τον εαυτό τους.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ