Placeholder

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Καταγγελία της ΠΟΣΕΕΠΕΑ για τη μη συμπερίληψη των ΚΕΣΥ στις εκπαιδευτικές δομές που αναστέλλουν τη λειτουργίας τους λόγω του Covid-19

Δημοσίευση: 12/03/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ, η ομοσπονδία που εκπροσωπεί το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό που υπηρετεί στα Κέντρα Εκπαιδευτικής Συμβουλευτικής Υποστήριξης - ΚΕΣΥ, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, λογοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, Συμβούλους Επαγγελματικού Προσανατολισμού Τυφλών, Ειδικούς στην Νοηματική Γλώσσα Κωφών, Ειδικούς στη Κινητικότητα τον Προσανατολισμό Τυφλών και Συμβούλους στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, καταγγέλλει την εξαίρεση των ΚΕΣΥ  από τις εκπαιδευτικές δομές που έχει αποφασιστεί να αναστείλουν τη λειτουργία τους λόγω κορωνοϊού. Τα ΚΕΣΥ δεν αποτελούν διοικητικές υπηρεσίες, είναι εκπαιδευτικές δομές σύμφωνα με τον Ν. 4547/2018, προσφέρουν αποκλειστικά εκπαιδευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες και οι εκπαιδευτικοί και ΕΕΠ ασκούν  τα ίδια καθήκοντα με τους συναδέλφους  σχολικών μονάδων.

Καθώς το ζήτημα που αντιμετωπίζουμε είναι μείζονος σημασίας και θεωρούμε   ότι μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες οι οποίες δυνάμει αφορούν και σε  νομικές ευθύνες  ζητάμε να αναλάβουν  τις ευθύνες τους, το Υπουργείο Παιδείας, οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν ενημερωθεί από τα ΚΕΣΥ για τις συνθήκες και το συνωστισμό μαθητών και γονέων και τους κινδύνους δημόσιας υγείας που υπάρχουν.

Το Υπουργείο Παιδείας δεν τηρεί την απόφαση του για προστασία των παιδιών και του γενικού πληθυσμού. Ενώ κλείνει τα σχολεία και συστήνει την παραμονή των παιδιών στο σπίτι τους, παράλληλα δίνει οδηγία να μετακινούνται  και να επισκέπτονται τα ΚΕΣΥ για αξιολόγηση με φυσική παρουσία, εκθέτοντας παιδιά, γονείς και προσωπικό σε σοβαρό κίνδυνο διασποράς του ιού, καθώς δεν είναι δυνατή η τήρηση αρχών προστασίας (χώροι χωρίς προσωπικό καθαριότητας στις περισσότερες των περιπτώσεων, που δεν αερίζονται και με στενή επαφή προσώπων κατά την αξιολόγηση).
Μέσα στη σημερινή ημέρα λειτουργίας τους, είχαμε καταγγελίες από τα ΚΕΣΥ της επικράτειας, ότι αυξήθηκε ο αριθμός των γονέων που προσέρχονται διότι έχουν άδεια από την εργασία τους, οι οποίοι  προσέρχονται για την αξιολόγηση του παιδιού τους φέρνουν στην αίθουσα αναμονής και τα άλλα παιδιά της οικογένειας,  τα οποία δεν έχουν σχολείο. Παρατηρήθηκε συχνά να προσέρχονται ακόμα και άρρωστα παιδιά στα ΚΕΣΥ για αξιολόγηση.

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου  της 25-2-2020 ΦΕΚ 42/Α/25-2-2020 «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού» καλύπτει πλήρως τα επιχειρήματά μας.  Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι σε σχέση με τη λειτουργία των ΚΕΣΥ  θιγόμαστε από τα μέτρα της πολιτείας και επιφυλασσόμαστε των νόμιμων  δικαιωμάτων μας λόγω ότι  από τα μέτρα του παρόντος μπαίνει σε άμεσο κίνδυνο η υγεία μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, των οικογενειών τους και των εργαζομένων.

Ζητάμε την υπεύθυνη και σοβαρή αντιμετώπιση του προβλήματος που σύντομα θα ανακύψει με κλείσιμο των ΚΕΣΥ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Σχόλια (5)

 
εκπαιδευτικός
13 Μαρ 2020 08:06

τελικά δεν είστε υποστηρικτική δομή; δεν μας το λέγατε τόσα χρόνια ότι είστε εκπαιδευτική δομή;

 
ΜΑΡΙΑ
12 Μαρ 2020 17:33

Είναι καλό να μην αναφέρεται κανείς σε πράγματα που δεν γνωρίζει. Τα Κ.Ε.Σ.Υ. από τον κανονισμό λειτουργίας τους έχουν εκπαιδευτικό προσανατολισμό, το προσωπικό του είναι εκπαιδευτικό προσωπικό, το ωράριο είναι ωράριο εκπαιδευτικού (6 ώρες ημερησίως και 30 ώρες την εβδομάδα) και όχι διοικητικού προσωπικού, οι θέσεις καλύπτονται είτε με αποσπάσεις ή με μεταθέσεις από σχολικές μονάδες ή με διορισμούς και επιπλέον οι λειτουργίες που επιτελούν τα Κ.Ε.Σ.Υ. είναι εκπαιδευτικού περιεχομένου και απαιτούν φυσική παρουσία. Τα Κ.Ε.Σ.Υ. των μεγάλων αστικών κέντρων έχουν πάνω από 20 άτομα προσωπικό. Ναι υπάρχει συνωστισμός στην κανονική λειτουργία. Και ναι έχουμε και πολλούς επισκέπτες. Και αν δεν έχετε βρεθεί σε χώρο ενός Κ.Ε.Σ.Υ καλό είναι να μην εκφράζετε άποψη με τόση ευκολία.

 
ΕΛΕΟΣ...
12 Μαρ 2020 14:19

Από προχθες που βγήκε η ΚΥΑ τα ΚΕΣΥ έχετε φέρει τον κόσμο ανάποδα στο όνομα της προστασίας της δημόσιας υγείας και του προσωπικού. Σίγουρα υπάρχει κάποιος κίνδυνος, όμως η διαδικασία γνωματεύσεων δεν εγκυμονεί περισσότερους κινδύνους από οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία, εκπαιδευτική ή μη που δέχεται κόσμο και σίγουρα εφαρμόζοντας στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής μπορείτε να το διαχειριστείτε. 'Όταν υπάρξει αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών σε αυτό το επίπεδο σίγουρα δε θα εξαιρεθείτε. Αυτό που σκέφτομαι βλέποντας όλες αυτές τις αντιδράσεις και συμπεριφορές είναι ότι ο κορονοιός είναι μάλλον ο μικρότερος κίνδυνος . Αναρωτιέμαι αν έχουμε ελπίδα σωτηρίας σε αυτή τη χώρα.

 
Εκπαιδευτικός εργαζόμενη σε ΚΕΣΥ
12 Μαρ 2020 12:41

Κατανοώ την αγωνία σας και μην θεωρείτε ότι δεν συζητάμε εξαντλητικά και οι ίδιοι τρόπους ευέλικτης λειτουργίας της δομής μας. Η ίδια η υποβολή της αίτησης περιλαμβάνει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα για παιδιά και γονείς και ο νόμος μας υποχρεώνει να μη δεχόμαστε αίτημα παρά μόνο από τον γονέα , το οποίο κατατίθεται από αυτόν. Πως ξέρουμε ποιος μας μιλάει στην άλλη άκρη της γραμμής; Συχνά τηλεφωνούν για ένα περιστατικό τρίτοι, με καλή πρόθεση μεν, χωρίς να είναι οι γονείς δε. Διαφωνείτε ότι αρκεί μόνο ένα περιστατικό εξέτασης παιδιού με ιό στα μικρά κλειστά δωμάτια που διατέθουμε για να μπούμε όλοι σε καραντίνα; Είμαστε εκπαιδευτική δομή και οι ιδιαιτερότητες της λειτουργίας μας υπάρχουν για να εξυπηρετείστε κι εσείς καλύτερα (πχ με απογευματινά ραντεβού).

 
γονιός σε πολύμηνη αναμονή ραντεβού σε ΚΕΣΥ
12 Μαρ 2020 11:23

Μπορείτε να προστατευθείτε και να προστατεύσετε το κοινό σας με ποικίλους τρόπους, ώστε να αποτρέψετε τις αθρόες προσελεύσεις που μας λέτε. Όπως π.χ. το πιο απλό να κολλήσετε χαρτάκι με ωράριο ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΉΣ επικοινωνίας των γονέων μαζί σας για κλείσιμο ραντεβού με γονείς παιδιά, για να μην σας μαζεύονται τόσοι και να μην δέχεστε αδιάκριτα τόοοοοσο κοινό, που έγινε το αδιαχώρητο. Τόσοι πια έρχονται από μόνοι τους, παρακάμπτοντας το σχολείο φοίτησης;;;

Εξάλλου δεν είστε μονομερώς εκπαιδευτική δομή, γι αυτό και έχετε διαφορετικό ωράριο εργασίας και διαφορετικές διακοπές εργασίας.
Μην θολώνετε τα νερά στην αναμπουμπούλα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ