Yπ. Παιδείας: Ανοικτό το ενδεχόμενο οι Πανελλαδικές να γίνουν το Σεπτέμβριο

Πως θα γίνει η αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών

14/03/2020

Ενημερώθηκε: 14/03/2020, 19:46

Άκουσε το άρθρο

 “ Αποκλείεται  τον Σεπτέμβριο να γίνουν οι Πανελλαδικές;”,  ήταν το ερώτημα δημοσιογράφου  στην τηλεόραση open  προς την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως.

Η απάντηση που έδωσε η Νίκη Κεραμέως ήταν: “Δεν αποκλείεται, αλλά επιδίωξή μας είναι να πάμε όσο το δυνατόν πιο κοντά γίνεται στην αρχική ημερομηνία έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων”.

Η υπουργός Παιδείας το ξεκαθάρισε ότι “ σε κάθε περίπτωση όταν ανοίξουν τα σχολεία θα αναπληρωθούν όλες οι χαμένες διδακτικές ώρες”, κι εξήγησε πως:

Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα τα σχολεία είναι να ανοίξουν στις 26 Μαρτίου.

Με βάσει αυτά τα δεδομένα, εάν τα σχολεία μείνουν κλειστά για δύο, τρεις εβδομάδες, τα μέτρα αναπλήρωσης θα είναι ήπιας μορφής, δηλαδή:

Μείωση της διάρκειας της διδακτικής ώρας σε 35 από 45 λεπτά.  

Περικοπή περιπάτων, εκδρομών κλπ.

Για αναστολή λειτουργίας των σχολείων μεγαλύτερης διάρκειας , πάνω από τρεις  εβδομάδες, θα πρέπει να σκεφτούμε άλλα μέτρα,όπως:

  • ενδεχομένως επέκταση σχολικού έτους
  • ενδεχομένως μείωση της ύλης
  • ενδεχομένως μια μετακίνηση της ημερομηνίας έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Σε ερώτηση εάν θα γίνουν μαθήματα και τα Σάββατα η υπουργός απάντησε “θα το δούμε”.

Για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία η Νίκη Κεραμέως είπε πως “Θα περιμένουμε τους ειδικούς να μας υποδείξουν “.

Πότε έληξαν τα μαθήματα το περσινό σχολικό έτος

Πέρσι τα μαθήματα έληξαν:

α. Την Τετάρτη 29 Μαΐου 2019, για τα ημερήσια και εσπερινά Γυμνάσια, Ειδικά Γυμνάσια, Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια και Γυμνάσια των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων (δημόσιων και ιδιωτικών) της χώρας.

β. Την Τετάρτη 22 Μαΐου 2019, για τα ημερήσια και εσπερινά Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, Ειδικά Λύκεια, Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια και Λύκεια των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων (δημόσιων και ιδιωτικών) της χώρας.

Το περσινό πρόγραμμα των  Πανελλαδικών

Πέρσι οι  Πανελλαδικές Εξετάσεις άρχισαν   για τους υποψηφίους των ΓΕΛ στις 7 Ιουνίου και των ΕΠΑΛ 6 Ιουνίου.

Δείτε εδώ το περσινό πρόγραμμα

Οι προαγωγικές εξετάσεις

Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών/τριών της Α ́ και Β ́ τάξης των Ημερησίων ΓΕ.Λ. και της Α ́, Β ́ και Γ ́ τάξης των Εσπερινών ΓΕ.Λ. και οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών/τριών της Γ ́ τάξης Ημερησίων ΓΕ.Λ. και της Δ ́ τάξης των Εσπερινών ΓΕ.Λ. της πρώτης εξεταστικής περιόδου, συμπεριλαμβανομένων και των εξετάσεων των μαθητών/τριών που απουσίαζαν δικαιολογημένα, διεξήχθηαν από την Πέμπτη 23 Μαΐου 2019 έως την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019, ημερομηνία έκδοσης αποτελεσμάτων.

Οι εξετάσεις της ειδικής εξεταστικής περιόδου διενεργήθηκαν κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Στο Γυμνάσιο

Οι γραπτές ανακεφαλαιωτικές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις πέρσι διεξήχθησαν  από την Πέμπτη 30 Μαΐου  έως την Πέμπτη 6 Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους προόδου του δευτέρου τετραμήνου, αυτοί   επιδίδονταν  στους κηδεμόνες των μαθητών κατά το διάστημα από 29 Μαΐου έως 11 Ιουνίου 2019, σε ημερομηνία που έκρινε κάθε σχολική μονάδα.

Στα Δημοτικά

Σύμφωνα  με το Προεδρικό Διάταγμα για την “Οργάνωση και λειτουργία Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολειών” η  διδασκαλία των μαθημάτων    λήγει στις 15 Ιουνίου  .

Την ημέρα λήξης των μαθημάτων χορηγούνται στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Τίτλοι Προόδου και αντίγραφα Τίτλου Σπουδών  .

Σχόλια (24)

Μητέρα μαθητή Γ Λυκείου
|

Έλεος μιλάνε κάποιοι για μαθητές της Γ΄ Λυκείου και για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις χωρίς να έχουν παιδιά οι ίδιοι στη Γ΄ Λυκείου ή χωρίς να έχουν καν παιδιά!!!
Όσοι περνάμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο το Γολγοθά προετοιμασίας για τις εξετάσεις πιστέψτε με δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση τον Σεπτέμβρη αλλά ούτε και την παράταση. Γιατί να μη μειωθεί η ύλη; η οποία έχει σχεδόν διπλασιαστεί με το σχέδιο Γαβρόγλου; εμείς που έχουμε παιδιά στη Γ΄ Λυκείου το ξέρουμε καλά εσείς οι άλλοι; Γιατί δε λέτε τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση;

πολίτης
|

Να παρακαλάτε μόνο να μην εξελιχθεί ο ιος σε χολέρα και ο κόσμος πεθαίνει σαν τα ποντίκια .

Ελεύθερος
|

Γενικώς ήμουν επιμελής φοιτητής (γι' αυτό πέρασα και στον γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ του 2000 από τους πρώτους). Απέφευγα τον Σεπτέμβριο εκτός αν θεωρούσα ότι δεν ήμουν έτοιμος για αξιοπρεπή βαθμό. Τις περισσότερες φορές που έδωσα Σεπτέμβριο μήνα ήταν όχι με δική μου υπαιτιότητα, αλλά διότι απεργούσαν κάτι... ΕΕΠ! Αρίστευα πάντοτε τον Σεπτέμβριο πάντως. Θεωρώ ότι δεν είναι καθόλου κακή ιδέα να γίνουν οι Πανελλαδικές τον Σεπτέμβριο. Ούτως ή άλλως, τα μαθήματα στα Πανεπιστήμια Οκτώβριο ξεκινάνε. Ψυχραιμία λοιπόν!

Γιώργος
|

Ο Σεπτέμβρης είναι μια επιλογή για την περίπτωση που η επιδημία δεν περάσει μέχρι τα μέσα Μαίου. Οι μαθητές της Γ Λυκείου από εδώ και πέρα κάθε χρόνο κάνουν αυτό που γίνεται τώρα: δεν πάνε Σχολείο αξιοποιώντας τη δυνατότητα να πάρουν μαζεμένες τις απουσίες που τους δίνει δικαίωμα ο νόμος. Κάποιοι έχουν πάρει ήδη και τις απουσίες ( 5 μέρες) για την εποχική γρίπη. Επομένως οι υποψήφιοι δεν περιμένουν τίποτε από το Σχολείο. Θέλουν όμως να τελειώσει το μαρτύριο της προετοιμασίας τους στην ώρα του. Βέβαια το Υπουργείο θέλει το τυπικό: να τελειώσουν τα Σχολεία την ύλη. Για το λόγο αυτό η λύση της μείωσης της εξεταστέας ύλης για λόγους ψυχικής οδύνης -αν ανακοινωθεί άμεσα - νομίζω ότι είναι η λιγότερο προβληματική λύση. Με τον Σεπτέμβρη κερδισμένοι είναι μόνο οι φροντιστές .

Ελένη
|

Θεωρώ πως αν πραγματοποιηθούν οι πανελλήνιες τον Σεπτέμβριο θα έχουν όφελος τα παιδιά λόγω του αυξημένου χρόνου για επαναλήψεις και δεν θα πρέπει να αγχώνονται τόσο, ίσα ίσα θα πάνε να γράψουν πιο προετοιμασμένα. Προτιμώ να δούμε αυτή την πανδημία ότι έχει να προσφέρει και κάτι θετικό και να μην εστιάζουμε μόνο στα αρνητικά και να μην πανικοβαλλόμαστε. Ούτως ή άλλως πάνω από όλα υγεία. Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε και να καταπολεμήσουμε τον ιό.

Θέη-απόφοιτος/υποψήφια πανελλαδικών ΞΑΝΑ
|

Αρχικά να απευθυνθώ στον/στη β.ι. Φαίνεται πως περιγράφετε προπολεμικές καταστάσεις. Όπως και να έχει όμως, γνωρίζατε εκ των προτέρων την ημερρομηνία των εξετάσεών σας και δεν ξυπνήσατε ένα πρωί και σας ανακοίνωσαν ότι η ήδη υπεράνθρωπη προσπάθειά σας θα παραταθεί μαζί με το άγχος και την αγωνία σας. Ότι αντί να ξεκουραστείτε και να κάνετε διακοπές, θα περάσετε ένα μακρύ καυτό καλοκαίρι παρέα με αρχάια και βιολογία. Ξανά. Ζώντας λοιπόν τέτοιες πρωτόγνωρες καταστάσεις καλό θα ήταν όλοι μας, αντί να τη λέμε σε μαθητές που κάνουν τον αγώνα τους και αισθάνονται τα όνειρά τους να πάνε περίπατο, να ασκήσουμε πιέσεις ώστε οι Πανελλαδικές να πραγματοποιηθούν, αν όχι στις αρχικές τους ημερομηνίες, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Και ας μην έχουμε αυταπάτες. Η δουλειά των εξετάσεων γίνεται στα φροντηστήρια ή τα ιδιαίτερα, κι αν γίνει και τότε (έχω προσωπική εμπειρία και σε αυτό). Αφήστε που οι περισσότεροι καθηγητές στα σχολεία, έχουν ήδη τελειώσει την ύλη τους υποτυπωδώς το Μάρτιο. Ας κάνουν οι μαθητές τα μαθήματά τους διαδικτυακά ή με όποιον προσφιλή τρόπο και να δώσουν κανονικά εξετάσεις. Ειδικά τώρα δεν είναι καιρός να παίζει το Υπουργείο με τις τύχες των παιδιών.

μαθητής Γ Λυκείου sos
|

Κρίμα κύριε Καθηγητή β.ι.
Γνωρίζω ότι οι περισσότεροι καθηγητές έχουν τον παιδαγωγικό τρόπο και την ανθρωπιά και καταλαβαίνουν τους μαθητές τους σε αυτές τις δύσκολες ημέρες.
Θα βάλουν πλάτη μόνο για τις πανελλήνιες και θα μας βοηθήσουν.
Αφουγκραστήτε την αγωνία μας! Δεν αντέχουμε άλλο!

β.ι
|

μαθητή Γ Λυκείου sos, στα χρόνια μου Πανελλήνιες δίναμε το Σεπτέμβριο. Μάθε να μιλάς, αν δεν πας να δώσεις οι καθηγητές θα κλαίνε!!!

μαθητής Γ Λυκείου sos
|

Τον Σεπτέμβριο να πάνε μόνοι τους οι Καθηγητές.
Εγώ Πανελλήνιες το Σεπτέμβρη δεν δίνω.
Έχουμε εξοντωθεί.

Spyros
|

Δεν ξέρω αν η υπουργός διαβάζει σχόλια αναγνωστών. Όπως και να έχει, το καλύτερο για φέτος, όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, είναι:
1. Να ζητήσει από όλα τα σχολεία την ύλη που απομένει να διδαχθεί για την Γ΄Λυκείου στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, και εφόσον όλα λήξουν προς το τέλος Απρίλη, να γίνουν τόσες αναπληρώσεις, όσες χρειάζονται για το κλείσιμο της ύλης, την οποία οι μαθητές με τους δασκάλους τους, στο μέτρο του δυνατού, θα την έχουν επεξεργαστεί από απόσταση.
2. Να κλείσει το έτος όπως κάθε χρόνο, με τις Πανελλήνιες να γίνονται όπως πάντα τον Ιούνιο.
3. Τα κενά της ύλης για την Α΄και την Β΄ τάξη, να αναπληρωθούν στο διάστημα λειτουργίας του σχολείου και από την 1η Σεπτεμβρίου έως την επίσημη έναρξη του επόμενου σχολικού έτους.
4. Με τη νέα χρονιά, να δοθεί βαρύτητα στην εξ αποστάσεως διδασκαλία, με την εξοικείωση καθηγητών και μαθητών στη διαδικασία αυτή.

Κωστας_Δ
|

Ο Σεπτέμβριος θα πρέπει να είναι η τελευταία-τελευταία και αναγκαστική επιλογή.
Τα παιδιά ήδη διαβάζουν πάνω από 1 χρόνο και έχουν κάνει προγραμματισμό για εξετάσεις τον Ιούνιο. Η μεγάλη παράταση θα τα εξουθενώσει ψυχικά.
Νομίζω και από το Υπουργείο το έχουν καταλάβει και θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό να γίνουν οι πανελλήνιες όσο συντομότερα γίνεται. Οι δηλώσεις αυτό λένε.
Όσοι προτάσσουν το Σεπτέμβριο με ευκολία, πολύ απλά δεν έχουν επαφή με την αγωνία και την προσπάθεια χιλιάδων μαθητών.
Αυτό που προέχει όμως τώρα είναι η υγεία και η συμμόρφωση στις οδηγίες για να πάει η πανδημία σε ύφεση. Αλλιώς δεν κάνουμε τίποτα.

ΚΩΣΤΑΣ
|

Το πλοτε θα ηίνουν θα εξαρτηθεί απλο την πορεία του ιού.Όποτε ειναι ασφαλές.Τώρα τα υπόλοιπα είναι άλλα λόγια....

σεπτέμβριο
|

θα είναι πιο ήρεμα, θα διαβάσουν περισσότερο, θα είναι - ελπίζουμε - σε ύφεση ο ιός. οι αποφάσεις να είναι αυστηρές και γνωστές από νωρίς (μέσα στην εβδομάδα με ξεκάθαρο τρόπο ΥΑ για όλα τα θέματα της εκπαίδευσης ! ). τα άλλα σχόλια είναι αστεία, και πολύ παλιότερα έδιναν εξετάσεις σεπτέμβριο, όλα θα είναι πιο ήρεμα και το σχολικό έτος δεν θα έχει αρχίσει ακόμα. όλα καλύτερα έτσι. σοβαρευτείτε στο υπουργείο.

Μητέρα - Πανελλαδικές -Έλεος
|

Κυρία Κεραμέως

Λυπηθείτε και τους γονείς, δεν έχουμε ψυχικές αντοχές μέχρι το Σεπτέμβριο.
Θα καταλήξουμε σε ψυχίατρο ή στο Δαφνί.Ούτε να το συζητάτε για Σεπτέμβριο.Οι μαθητές είναι σε υπερένταση και είδη έχουν εξαντληθεί.
Μένουμε σπίτι και όλα θα πάνε καλά, για να γίνουν οι Πανελλήνιες τέλος Ιουνίου.
Ελπίζουμε στη λογική σας.

Μπιπ
|

Μπιπ την μπιπ μου Ε αντε και μπιπ δηλαδή μπιπ κοινωνία και μπιπ . Μην μου μπιπ τα μπιπ θα μου μπιπ τα μπιπ ρε . Με ρωτήσατε ρε παλιομπιπ να θέλω να δώσω Σεπτέμβριο μπιπ μπιπ μπιπ παλιομπιπ !!!!

κωνσταντίνος αναστασίου
|

Με κάθε τρόπο αποτροπή εξετάσεων τον Σεπτέμβριο. Θα εξαντληθούν τα παιδιά με τις ζέστες και την αναμονή, ενώ και οικονομικά θα είναι πολύ μεγάλη η επιβάρυνση των γονέων για ευνόητους λόγους. Μετά μάλιστα από όλη αυτή την κρίση είναι απαραίτητες οι διακοπές για όλους και η ενίσχυση του τουριστικού κλάδου. Άλλωστε πότε οι μαθητές πήγαιναν στα σχολεία τον Μάιο, για να θεωρείται μήνας που χάνεται; Πρέπει άμεσα να αποκλειστεί αυτή η πιθανότητα για να συγκεντρωθούν τα παιδιά στο διάβασμά τους χωρίς αμφιβολίες. Να λάβουμε υπόψιν ότι παράδοση της ύλης έχει ολοκληρωθεί και όλοι κάνουν επαναλήψεις.

κωνσταντίνος αναστασίου
|

Με κάθε τρόπο αποτροπή εξετάσεων τον Σεπτέμβριο. Θα εξαντληθούν τα παιδιά με τις ζέστες και την αναμονή, ενώ και οικονομικά θα είναι πολύ μεγάλη η επιβάρυνση των γονέων για ευνόητους λόγους. Μετά μάλιστα από όλη αυτή την κρίση είναι απαραίτητες οι διακοπές για όλους και η ενίσχυση του τουριστικού κλάδου. Άλλωστε πότε οι μαθητές πήγαιναν στα σχολεία τον Μάιο, για να θεωρείται μήνας που χάνεται; Πρέπει άμεσα να αποκλειστεί αυτή η πιθανότητα για να συγκεντρωθούν τα παιδιά στο διάβασμά τους χωρίς αμφιβολίες.

Ακης
|

Τα παιδιά στο σπίτι και ο ένας γονιός στη δουλειά και εκτεθειμένος. Τι νόημα έχει να είμαστε στη δουλειά σε επαφή με κόσμο και κατά τα άλλα μας λέτε μείνετε σπίτι.

Αννα
|

Εχω παιδι που ξαναδινει δευτερη φορα πανελληνιες. Θα πεθανουν απο το αγχος τα παιδια που θα ειναι διπλο, των πανελληνιων και του κορονοιου

Σε καμία περίπτωση το Σεπτέμβριο- πατέρας
|

Δεν αντέχουμε άλλο άγχος και πίεση.Το καλοκαίρι να κάνεις επαναλήψεις? Θα έχουμε περισσότερα θύματα μαζί με τον καύσωνα. Καλύτερα αρχές Ιουλίου οι Πανελλαδικές.

Σπάρτακος
|

Αυτό είναι το πιο πιθανό,αλλά και το πρέπον και λογικό!

Alani
|

Άμεση αναβολή των εξετάσεων για Σεπτέμβρη. Δε χρειάζεται να κοροιδευομαστε. Η ιστορία με τον κορωνοιο θα κρατήσει πολύ. Να τελειώνουμε με αυτό. Να απαλλαγούν και οι μαθητές από αυτό το άγχος των εξετάσεων οταν όλος ο κόσμος ασχολείται με την πανδημία...

Σ.Κ.@Enduring Dilemma
|

Ανοικτό και πιθανό είναι αυτό το ενδεχόμενο για τους εξής λόγους:
1.Σύμφωνα με τις υποθέσεις των ειδικών, η φάση της ύφεσης του κορονοιού τποθετείται μετά το πρώτο δεκαήμερο του Μάη.
2.Μετά τις 10 του Ιούλη δεν συζητάμε βέβαια για πανελλήνιες.
3.Άρα, αν η ύλη καλυφθεί μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη,ίσως να μη μετατεθούν για τον Σεπτέμβρη.
4.Όμως αυτό για να γίνει θα πρέπει να έχουμε την πλήρη αποδρομή του ιού.Αυτό δεν είναι σίγουρο.Ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός για τα περαιτέρω συνάδει με την πλήρη αποδρομή του ιού...
5.Η μετάθεση των εξετάσεων για τον Σεπτέμβρη μεταθέτει και το άγχος των μαθητών μας για την επιτυχία αλλά αυξάνει ζωτικά τον χρόνο προετοιμασίας τους.

Εργαζόμενη Μητέρα.
|

Δεν εξετάζω το πιθανό σενάριο αυτή η άσχημη κατάσταση να κρατήσει μέχρι αρχές Ιουλίου.
Σκέφτομαι ότι στην καλύτερη περίπτωση και εάν οι πολίτες ενεργήσουν σωστά να κρατήσει μέχρι μέσα Μάιου, 2 μήνες δηλαδή.
Πρέπει να κρατήσω τα παιδιά στο σπίτι .Τα παιδιά αρχίζουν ήδη και έχουν προβλήματα με κλειστά τα σχολεία από τις 6 Μαρτίου.
Οι περισσότεροι και εγώ τηρούν ευλαβικά τα μέτρα και έτσι πρέπει να κάνουν.
Όσοι δεν τα τηρούν θα τα τηρήσουν αναγκαστικά το επόμενο χρονικό διάστημα.
Μέσα στους δύο μήνες δουλειές θα χαθούν ,η οικονομική δυσπραγία θα γιγαντωθεί, κόσμος θα χάσει συγγενικά του πρόσωπα και ο φόβος θα κυριαρχήσει.
Θα πρέπει να προσπαθήστε να βοηθήστε τον κόσμο και τα παιδιά τουλάχιστον ψυχολογικά και όχι με σκέψεις εντατικοποίησης στην συνέχεια σε θέματα σπουδών.
Πέρα από την σωματική υγεία προέχει και η ψυχική υγεία του πληθυσμού
Πως θα τρέξουν γονείς και παιδιά μετά από αυτό το σοκ που θα περάσουμε
Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά .Τα στατιστικά και τα μαθηματικά μοντέλα δεν μπορούν να εφαρμοστούν με ακρίβεια για έναν επιθετικό ιό που ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε.
Πρέπει να μειωθούν παράλληλα και οι επιπτώσεις από την κρίση που θα περάσουμε όλοι.
Πιστεύω ότι αυτή την στιγμή προέχει και η ηθική ενδυνάμωση των παιδιών απέναντι στην δύσκολη κατάσταση που και αυτά θα βιώσουν.
Οι σκέψεις μου δεν αφορούν μόνο το δικό σας Υπουργείο αλλά και τα υπόλοιπα που θα πρέπει πολύ σοβαρά πλέον να εξετάζουν αυτό το ζήτημα.
Εύχομαι από καρδιάς να τελειώσουν όλα αύριο και να υλοποιηθούν τα σχέδια και η προσπάθεια που κάνει το Υπουργείο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ