Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Οι οδηγίες “Κεραμέως” για την εξ αποστάσεως διδασκαλία προς όφελος των μαθητών

Η διαδικασία θα υλοποιηθεί από κάθε εκπαιδευτικό είτε με σύγχρονες, είτε με ασύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας, είτε συνδυαστικά.
Δημοσίευση: 15/03/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τις οδηγίες της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, προς τους Διευθυντές των σχολείων και τους  εκπαιδευτικούς παρουσιάζει κατ' αποκλειστικότητα το esos.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

ΠΑΤΗΣΤΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ

Η Νίκη Κεραμέως μπαίνει από σήμερα στη “μάχη”  για την υλοποίηση  ενός πρωτοποριακού εγχειρήματος, που υλοποιήθηκε σε χρόνο "αστραπή" για τα ελληνικά δεδομένα, με στόχο για όσο διάστημα βρίσκονται κλειστά τα σχολεία εκπαιδευτικοί και μαθητές να διατηρήσουν την διδακτική επαφή έστω και εξ αποστάσεως.

Οι οδηγίες αφορούν το Λύκειο και Θα ακολουθήσουν αντίστοιχες  για τα Γυμνάσια και τα Δημοτικά σχολεία της χώρας.


Ν. Κεραμέως: Η διαδικασία θα υλοποιηθεί από κάθε εκπαιδευτικό είτε με σύγχρονες, είτε με ασύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας, είτε συνδυαστικά.


Το υπουργείο εξειδικεύει τις δύο αυτές κατηγορίες:

• Σύγχρονη (τηλεκπαίδευση) είναι η απευθείας διδασκαλία και μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο από εκπαιδευτικό, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, σε μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές που παρακολουθούν ζωντανά μέσω υπολογιστή, κινητού ή tablet. Στην πλατφόρμα μπορεί κανείς να συνδεθεί και διαδικτυακά και τηλεφωνικά.

• Ασύγχρονη είναι η διδασκαλία κατά την οποία ο/η μαθητής/τρια συνεργάζεται με τον εκπαιδευτικό σε διαφορετικό χρόνο από τη διαδικασία παράδοσης του μαθήματος ή δημιουργίας υλικού από τον εκπαιδευτικό, έχοντας πρόσβαση σε μαθησιακό υλικό και χρονοδιάγραμμα μελέτης μέσω διαδικτύου (σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες ή πλατφόρμες που παρέχει το Υπουργείο).


Η υπουργός Παιδείας   διερευνά και άλλες μεθόδους και εργαλεία εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για τη βέλτιστη παροχή εξ αποστάσεως διδασκαλίας στους μαθητές.


Η επιλογή των εκάστοτε μεθόδων και εργαλείων γίνεται με γνώμονα ιδίως τις ποιοτικές και τεχνικές προδιαγραφές τους, και ειδικότερα την ασφάλεια, την τεχνική δυνατότητα ταυτόχρονης εξυπηρέτησης του μέγιστου αριθμού χρηστών και το φιλικό περιβάλλον εγκατάστασης και χρήσης, καθώς και την εμπειρία από την επιτυχή εφαρμογή τους – για ανάλογο σκοπό και σε αντίστοιχη κλίμακα – σε άλλες χώρες.

Οι οδηγίες προς τους Διευθυντές

 Αναφορικά με τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, το υπουργείο θα διαθέσει σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας ειδικά διαμορφωμένη ψηφιακή πλατφόρμα για την πραγματοποίηση μαθημάτων, μέσω τηλεδιάσκεψης, από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς προς τους μαθητές τους.

Η πιλοτική εφαρμογή θα πραγματοποιηθεί από αύριο Δευτέρα 16 Μαρτίου για τη Γ ́ Λυκείου, που έχει προτεραιοποιηθεί λόγω των επερχόμενων Πανελλαδικών Εξετάσεων και θα ακολουθήσουν οι λοιπές τάξεις.

Στόχος δεν είναι η κάλυψη της διδακτέας ύλης, αλλά η συνέχιση της επαφής των μαθητών με τη μαθησιακή διαδικασία.

Επιδίωξη του υπουργείου Παιδείας είναι να δοθεί μεγαλύτερη αυτονομία σε κάθε σχολική μονάδα, έτσι ώστε να προσαρμόσει την παρεχόμενη δυνατότητα εξ αποστάσεως διδασκαλίας στις υφιστάμενες ανάγκες της. Για το λόγο αυτό οι Διευθυντές/ντριες των σχολείων, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, θα διαμορφώνουν το πρόγραμμα για κάθε σχολική τάξη.

Συγκεκριμένα:

Ο/η Διευθυντής/ντρια όλων των τύπων Λυκείου θα οριστεί υπεύθυνος ομάδας υποστήριξης, η οποία θα αποτελείται από τον ίδιο και από τουλάχιστον έναν εκπαιδευτικό με εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες (π.χ. εκπαιδευτικός Πληροφορικής ΠΕ86, επιμορφωτής Β’ επιπέδου ΤΠΕ κτλ.), για να προσφέρει υποστήριξη στους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς του σχολείου (πρώτη γραμμή υποστήριξης).

Η ομάδα υποστήριξης, καθώς και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί του σχολείου, θα λάβουν στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση (email):

• Ένα ατομικό σύνδεσμο (link) εγκατάστασης της εφαρμογής Webex Meetings ο οποίος θα σταλεί από την ψηφιακή πλατφόρμα του ΥΠΑΙΘ (ηλεκτρονική διεύθυνση webex_comm@webex.com).

• Σαφείς οδηγίες εγκατάστασης και χρήσης.

Ακολουθώντας τις οδηγίες, ο κάθε εκπαιδευτικός ολοκληρώνει την εγκατάσταση της εφαρμογής και αποκτά την ατομική του ψηφιακή τάξη διδασκαλίας. Αυτή η ψηφιακή τάξη αντιστοιχεί σε ένα μοναδικό, προσωπικό σύνδεσμο του κάθε εκπαιδευτικού. Σημειώνεται ότι αυτός ο σύνδεσμος θα χρησιμοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και με αυτόν ο εκπαιδευτικός θα προγραμματίζει με τους μαθητές του το κάθε μάθημα.

Ειδικά η ομάδα υποστήριξης θα λάβει επιπλέον οδηγίες εγκατάστασης και της εφαρμογής Webex Teams. Μέσω της εφαρμογής αυτής η ομάδα υποστήριξης του σχολείου θα επικοινωνεί με την Κεντρική Ομάδα Τηλεκπαίδευσης του Υπουργείου, η οποία θα προσφέρει υποστήριξη, υπό τη γενικότερη ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας (δεύτερη γραμμή υποστήριξης).

Στη συνέχεια, ο/η Διευθυντής/ντρια αναλαμβάνει να συντονίσει την επικοινωνία του κάθε εκπαιδευτικού με τους μαθητές του, μετά από ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων (βλ.φόρμα ενημέρωσης παρακάτω).

Ο/η εκπαιδευτικός, με τη σειρά του, αποστέλλει το σύνδεσμο της προσωπικής του ψηφιακής τάξης στους μαθητές του μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος.

Με αυτόν τον τρόπο, οι μαθητές μπορούν να συμμετέχουν σε όλα τα μαθήματα πατώντας απλώς τον αντίστοιχο σύνδεσμο, χωρίς να απαιτείται η δημιουργία προσωπικού λογαριασμού στη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Πρώτο βήμα:

Α. Έναρξη Εφαρμογής: Δευτέρα 16 Μαρτίου, ξεκινάει η πιλοτική εφαρμογή της εξ αποστάσεως διδασκαλίας στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου. Ο σύνδεσμος εγκατάστασης και οι οδηγίες αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση των μελών της ομάδας υποστήριξης έως 10.00 π.μ. Θα δοθεί εύλογος χρόνος ενεργοποίησης των λογαριασμών σύμφωνα με τις οδηγίες, για την εξοικείωση με το περιβάλλον της πλατφόρμας.

Β. Πρώτη Τηλεδιάσκεψη Κεντρικής Ομάδας Τηλεκπαίδευσης ΥΠΑΙΘ με Ομάδες Υποστήριξης: Δευτέρα 16 Μαρτίου στις 12:00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η ενημέρωση των ομάδων υποστήριξης των σχολείων από την Κεντρική Ομάδα Τηλεκπαίδευσης του Υπουργείου, μέσω της ίδιας της πλατφόρμας που θα χρησιμοποιείται για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τo Webex Meetings. Στόχος είναι η περαιτέρω κατανόηση της διαδικασίας, έτσι ώστε από Τρίτη 17 Μαρτίου να ξεκινήσει η άμεση εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στις περιοχές αυτές, αφού λάβουν και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί ατομικό σύνδεσμο και οδηγίες εγκατάστασης.

Γ. Κέντρο Εξυπηρέτησης (Help Desk): Στις περιπτώσεις που οι ομάδες υποστήριξης αδυνατούν να επιλύσουν κάποιο ζήτημα, μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης της Κεντρικής Ομάδας Τηλεκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘ μέσω της εφαρμογής Webex Teams. Όπως προαναφέρθηκε, οι ομάδες υποστήριξης θα λάβουν δεύτερο ηλεκτρονικό μήνυμα με τις οδηγίες εγκατάστασης της εφαρμογής Webex Teams. Το Υπουργείο θα θέσει σε λειτουργία και τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης εντός εβδομάδας.

Δεύτερο βήμα:

Από Τρίτη 17 Μαρτίου και σταδιακά, θα αποστέλλονται με τον ίδιο τρόπο σύνδεσμοι και οδηγίες σε όλα τα Λύκεια της χώρας.

Καθ’ όλη την επόμενη εβδομάδα, σταδιακά ανά νομό, θα δημιουργούνται ομάδες υποστήριξης σε κάθε Λύκειο με την ανάλογη διαδικασία. Οι ομάδες αυτές, με τη σειρά τους, θα καθοδηγούν και θα διευκολύνουν τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς στην εγκατάσταση και χρήση της ψηφιακής τους τάξης.

Επισημάνσεις:

1) Παρακαλούμε να παρακολουθείτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση για τη συνεχή ενημέρωσή σας.

2) Κατ’ εφαρμογή του Νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων 2016/679 και του νόμου 4624/2019, θα θέλαμε) σας ενημερώνουμε σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων σας από το Ελληνικό Δημόσιο όπως εκπροσωπείται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ως υπεύθυνο επεξεργασίας. Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση (e-mail) αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας λόγω της ιδιότητά σας ως Διευθυντών, Υποδιευθυντών Σχολικών Μονάδων και νομίμων αναπληρωτών τους καθώς και ως εκπαιδευτικών και της σχέσης σας με το Ελληνικό Δημόσιο, είναι δε αναγκαία για την εκπλήρωση των σκοπών και υποχρεώσεων τουΕλληνικού Δημοσίου,κατά τις κείμενες διατάξεις, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της εκπαιδευτικής δραστηριότητας κατά την περίοδο εφαρμογής των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού Covid-19 και την απαγόρευση διδασκαλίας με φυσική παρουσία. Τα ως άνω δεδομένα θα κοινοποιηθούν σε συνεργαζόμενους με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων παρόχους υπηρεσιών πληροφορικής και διαδικτυακού χώρου, αποκλειστικά και μόνο προκειμένου να καταστεί τεχνικά δυνατή η σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία, μέσω της σχετικής πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων, και αποκλειστικά για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η ως άνω απαγόρευση, και εν συνεχεία θα διαγραφούν από τους εν λόγω παρόχους.

Έχετε δικαίωμα να λάβετε επιβεβαίωση για το κατά πόσον ή όχι προσωπικά δεδομένα που σας αφορούν υφίστανται επεξεργασία. Σε περίπτωση που τα προσωπικά σας δεδομένα υφίστανται επεξεργασία, έχετε το δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά σας δεδομένα, λήψης αντιγράφου αυτών, διόρθωσης ανακριβειών, συμπλήρωσης ελλιπών προσωπικών δεδομένων, διαγραφής προσωπικών δεδομένων, διακοπής της επεξεργασίας τους, λήψης τους σε δομημένη, κοινώς χρησιμοποιούμενη και αναγνωρίσιμη από μηχανήματα μορφή, διαβίβασής τους σε άλλον υπεύθυνο επεξεργασίας, χωρίς αντίρρηση από το Ελληνικό Δημόσιο, διαβίβασής τους από το Ελληνικό Δημόσιο σε άλλον υπεύθυνο επεξεργασίας, εφόσον αυτό είναι τεχνικά εφικτό, υποβολής καταγγελίας στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αντίταξης ανά πάσα στιγμή στην επεξεργασία τους, αντίταξης ανά πάσα στιγμή στην επεξεργασία τους για σκοπούς εμπορικής προώθησης.

Για οποιαδήποτε απορία έχετε σε σχέση με την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων από το Ελληνικό Δημόσιο ή/και τα σχετικά δικαιώματά σας, παραμένουμε στη διάθεσή σας (e-mail επικοινωνίας gengram.abe@minedu.gov.gr).

3) Ο Διευθυντής αναλαμβάνει να ενημερώσει όλους τους γονείς/κηδεμόνες και μαθητές σχετικά με την επεξεργασία της ηλεκτρονικής τους διεύθυνσης (email) αποκλειστικά από το σχολείο και αποκλειστικά για τον σκοπό της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, κοινοποιώντας τους την παρακάτω φόρμα:

Κατ’ εφαρμογή του Νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων 2016/679 και του νόμου 4624/2019, θα θέλαμε) σας ενημερώνουμε σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων σας από το Ελληνικό Δημόσιο όπως εκπροσωπείται από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ως υπεύθυνο επεξεργασίας. Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση (e-mail) αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας λόγω της ιδιότητά σας ως μαθητών ή/και γονεών ή κηδεμόνων και της σχέσης σας με το Ελληνικό Δημόσιο, είναι δε αναγκαία για την εκπλήρωση των σκοπών και υποχρεώσεων τουΕλληνικού Δημοσίου, κατά τις κείμενες διατάξεις, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της εκπαιδευτικής δραστηριότητας κατά την περίοδο εφαρμογής των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊούCovid-19 και την απαγόρευση διδασκαλίας με φυσική παρουσία.

Έχετε δικαίωμα να λάβετε επιβεβαίωση για το κατά πόσον ή όχι προσωπικά δεδομένα που σας αφορούν υφίστανται επεξεργασία. Σε περίπτωση που τα προσωπικά σας δεδομένα υφίστανται επεξεργασία, έχετε το δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά σας δεδομένα, λήψης αντιγράφου αυτών, διόρθωσης ανακριβειών, συμπλήρωσης ελλιπών προσωπικών δεδομένων, διαγραφής προσωπικών δεδομένων, διακοπής της επεξεργασίας τους, λήψης τους σε δομημένη, κοινώς χρησιμοποιούμενη και αναγνωρίσιμη από μηχανήματα μορφή, διαβίβασής τους σε άλλον υπεύθυνο επεξεργασίας, χωρίς αντίρρηση από το Ελληνικό Δημόσιο, διαβίβασής τους από το Ελληνικό Δημόσιο σε άλλον υπεύθυνο επεξεργασίας, εφόσον αυτό είναι τεχνικά εφικτό, υποβολής καταγγελίας στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αντίταξης ανά πάσα στιγμή στην επεξεργασία τους, αντίταξης ανά πάσα στιγμή στην επεξεργασία τους για σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Για οποιαδήποτε απορία έχετε σε σχέση με την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων από το Ελληνικό Δημόσιο ή/και τα σχετικά δικαιώματά σας, παραμένουμε στη διάθεσή σας (e-mail επικοινωνίας gengram.abe@minedu.gov.gr).

Οδηγίες για ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Αναφορικά με τηνασύγχρονη εκπαίδευση, οι υφιστάμενες ψηφιακές δομές του υπουργείου, όπως τα Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία (Ε-Books), το Ψηφιακό Εκπαιδευτικό Υλικό (Φωτόδεντρο) και τα Ψηφιακά Διδακτικά Σενάρια (Πλατφόρμα «Αίσωπος») είναι ήδη οργανωμένες ανά βαθμίδα (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, ΕΠΑΛ), μάθημα και ενότητες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν επίσης να δημιουργήσουν ψηφιακές τάξεις (π.χ. e-class ή e-me) για την ασύγχρονη ανταλλαγή εκπαιδευτικού υλικού, ασκήσεων και οδηγιών προγράμματος διδασκαλίας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν όλοι οι μαθητές και εκπαιδευτικοί κωδικούς Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (οδηγίες στη σελίδα 8).

Α) E-books: Οδηγίες χρήσης

• Εισέρχεστε στον ιστότοπο https://dschool.edu.gr/


• Κάνετε κλικ στα Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία.
• Κάνετε κλικ στην τάξη σας, ή το αντικείμενο που θέλετε να αναζητήσετε.
• Κάνετε κλικ σε ένα βιβλίο και ανοίγει σε νέα σελίδα.
• Πάνω δεξιά υπάρχει η λίστα με τα περιεχόμενα, σε drop down μενού, το οποίο σας δείχνει τις διαθέσιμες ενότητες.

Για τα βιβλία με ενσωματωμένους συνδέσμους html

• Αφού επιλέξετε το κεφάλαιο, εμφανίζεται το κείμενο με εικονίδια (π.χ. τα παραπάνω) ή ενσωματωμένους συνδέσμους, πάνω στους οποίους μπορείτε να πατήσετε προκειμένου να μεταβείτε σε επιπρόσθετο εκπαιδευτικό υλικό (ασκήσεις, προσομοιώσεις, πολλαπλές πηγές).

Β) Φωτόδεντρο: Οδηγίες χρήσης

• Εισέρχεστε στον ιστότοπο https://dschool.edu.gr/


• Κάνετε κλικ Φωτόδεντρο (aggregator).

• Το διαδραστικό υλικό του συσσωρευτή είναι οργανωμένο σε θεματικές περιοχές.

• Επιλέγετε την θεματική περιοχή που σας ενδιαφέρει και εμφανίζεται όλο το διαθέσιμο υλικό ή πληκτρολογείτε λέξεις κλειδιά από την μπάρα αναζήτησης.

• Επιλογή εκπαιδευτικής βαθμίδας: Αναζητάτε το διαδραστικό υλικό ανάλογα τα με φίλτρα που σας ενδιαφέρουν (από τις επιλογές που βρίσκονται στα αριστερά της σελίδας), ή αναζητώντας με λέξεις κλειδιά στη μπάρα αναζήτησης στο πάνω μέρος της σελίδας.

• Μόλις βρείτε το υλικό που σας ενδιαφέρει, πατάτε επάνω στον τίτλο και μεταβαίνετε σε νέα σελίδα.

• Πατάτε πάνω στο εικονίδιο και ξεκινάει η δραστηριότητα (βίντεο, προσομοίωση, οπτικοποίηση, πείραμα, άσκηση, εκπαιδευτικό παιχνίδι, κλπ.).

Γ) Αίσωπος: Οδηγίες χρήσης εκπαιδευτικού για υπάρχοντα εκπαιδευτικά σενάρια

• Εισέρχεστε στον ιστότοπο http://aesop.iep.edu.gr/

• Πατάτε στο εικονίδιο «ΨΗΦΙΑΚΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ».

• Επιλογή μαθήματος και βαθμίδας: Αναζητείτε το σενάριο που σας ενδιαφέρει, χρησιμοποιώντας τα φίλτρα που φαίνονται στην αριστερή πλευρά της σελίδας, ή κάνοντας αναζήτηση με λέξεις κλειδιά στην μπάρα αναζήτησης που βρίσκεται στην κορυφή της σελίδας.

• Επιλέγετε το σενάριο που σας ενδιαφέρει (π.χ. το πρώτο «Ας φτιάξουμε μια ιστορία ωραία με τον Αίσωπο παρέα»).


• Οδηγείστε στην γενική περιγραφή του σεναρίου, απ’ όπου μπορείτε να μεταβείτε στις φάσεις/κεφάλαια του σεναρίου επιλέγοντάς από την κορυφή της σελίδας (βλ. την εικόνα παρακάτω).


• Κάνετε κλικ στην πρώτη φάση και ακολουθήστε τα στάδια του σεναρίου, ζητώντας στους μαθητές σας να ολοκληρώσουν τις προτεινόμενες δράσεις.

Εγγραφή στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ)

Χρήση λογαριασμού ΠΣΔ για τη δημιουργία ψηφιακών τάξεων:

Για την ασύγχρονη διδασκαλία, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δημιουργήσουν ψηφιακές τάξεις, ώστε να προγραμματίζουν το μάθημά τους, να αποστέλλουν εκπαιδευτικό υλικό και ασκήσεις, να αναρτούν εργασίες κτλ.

Οι μαθητές αντίστοιχα θα μπορούν έτσι να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις ψηφιακές τάξεις του ΠΣΔ (π.χ. e-class, e-me).

Οδηγίες εγγραφής:

• Εκπαιδευτικοί: https://register.sch.gr/teachers/
• Μαθητές: https://register.sch.gr/students/

Ο μαθητής θα δίνει στη φόρμα εγγραφής τα στοιχεία του, όπως αυτά αναγράφονται σε έλεγχο προόδου τριμήνου.

ΣεπερίπτωσηπουδενγνωρίζειτονΑριθμόΜητρώου,μπορείνατοναφήσει κενό.
Ψηφιακές τάξεις:

• e-class του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (https://www.sch.gr/)

Σχόλια (65)

 
Κωστας Μελλιος
04 Μάιος 2020 22:52

Μετρανε οι απουσιες στις τηλεδιασκεψεις?(Λυκειο)

 
Giorgos
14 Απρ 2020 13:58

υπάρχει αντίστοιχη πλατφόρμα για παιδιά νηπιαγωγείου?

 
Η δουλειά μας
07 Απρ 2020 17:03

Στη δουλειά του εκπαιδευτικού δεν είναι αυτοσκοπός το φαίνεσθαι. Πού είναι η ουσία;
Τα παιδιά μας κάθονται ώρες ατελείωτες στρεσαρισμένα μπροστά σε οθόνες για να κάνουν φύλλα εργασίας κατά δεκάδες με αποτέλεσμα τι; Αυτά λένε οι σύγχρονες παιδαγωγικές και μέθοδοι διδασκαλίας;

 
@Μπραβο
29 Μαρ 2020 17:44

Αχ ψεύτη κι άδικε ντουνιά, ο ο ο Ι

 
Μπράβο στους εργαζομενους
29 Μαρ 2020 15:20

Ο πατερας μου, 50 χρόνων, δουλεύει το πρωί ως κούριερ και το βράδυ ντελίβερι, ενώ βρέχει εδώ και μέρες και ο κορωνοϊός είναι εκεί έξω. Βάζει σε κίνδυνο τον εαυτό του καθημερινά και δεν θα πάρει επίδομα. Σου χρωστάω/χρωστάνε πολλά.

 
Sofia
29 Μαρ 2020 01:27

Από την προηγούμενη εβδομάδα που ξεκίνησα μαθήματα Γ λυκείου πανελλαδικό, 8 στους 10 μαθητές μου είναι "μέσα".. Είτε μέσω τηλ, είτε pc, ακόμα και χωρίς κάμερα με ακούν και με βλέπουν και ρωτούν απορίες με μήνυμα. Μπορώ να πω ότι τους αρέσει πολύ! Έχω "βγάλει" την ύλη πριν κλείσουμε. Εάν θες.. και θα μάθεις και θα μάθουν και τα παιδιά. Το κακό σε αυτή την Χώρα είναι πως δεν θέλουν ή κάνουν πως δεν μπορούν..

 
GIANNIS
22 Μαρ 2020 14:23

Ακούστηκαν απόψεις όπως: Δεν θέλω να κάνω έτσι μάθημα.....Δεν ξέρω.....εΓΩ έχω τελειώσει την ύλη.....δε με υποχρεώνει κανένας.
ΩΡΑΙΑ ...όποιος τα λέει αυτά να ανασταλεί ο μισθός τους !

 
flashtime
20 Μαρ 2020 22:49

Για να δώ.. η κόρη β λυκείου θα κάνει τηλεμάθημα, ο γιος θα συνδεέται για μαθηματα στο πανεπιστημιο, η κυρά , δασκάλα, να κάνει μάθημα στο δημοτικό , εγώ για το λύκειο ...υπολογιστές ένας (χωρίς κάμερα). Μάλιστα.

 
@dredd
20 Μαρ 2020 14:38

Η δουλειά μας ΤΩΡΑ απαιτεί να την κάνεις μπροστά από τον υπολογιστή. Αν δεν έχεις, καλά θα κάνεις να βρεις. Όποιος μπορεί και στέλνει μηνυματα εδώ έχει όλα τα εφόδια που χρειάζεται, τα υπόλοιπα μπορεί να ψάξει να τα βρει. Αυτό που μάλλον δεν έχει είναι η θέληση να βοηθήσει.

 
dredd
18 Μαρ 2020 00:04

Για κάποιους που κάνουν κριτική αρνητική σε συναδέλφους. Η δουλειά μας είναι στις τάξεις σε κάθε νησί και βουνό της χώρας. Η δουλειά μας δεν είναι μπροστά από ενα pc. Kανείς δε φρόντισε για την εκπαίδευσή μας σε ψηφιακό περιβάλλον.
Αν λοιπόν θέλουν κάποιοι να κάνουμε τη δουλειά μας ας φρόντιζαν να έχουν επιλέξει κυβερνήσεις που θα έριχναν λεφτά στη εκπαίδευση ώστε τώρα να μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας .......... ΥΓ. Μη γράψει κανείς για επιμόρφωση ΤΠΕ Α και Β επιπέδου για γέλια.

 
Giannis
17 Μαρ 2020 17:40

"Ερώτημα 1ο Τι γίνεται με τους μαθητές που δεν έχουν Η/Υ ?
Ερώτημα 2ο Τι γίνεται με τους μαθητές που δεν έχουν Ιντερνέτ ?
Ερώτημα 3ο Τι γίνεται με τους μαθητές που δεν έχουν Η/Υ και Ιντερνέτ ?"

Βαση συντάγματος το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι ολικό. Δεν μπορεί πχ το κράτος να κλείσει ένα σχολειο σε ένα νησί (που έχει πχ 3 μαθητές). Αρα δεν μπορεί να γίνει υποχρεωτική τηλεκπαίδευση όταν υπάρχουν μαθητές που δεν έχουν ούτε ιντερνετ , ούτε υπολογιστή

 
Μαθητής Β' Λυκείου ΕΠΑΛ
17 Μαρ 2020 01:35

Ωραία όλα αυτά ρε παιδιά αλλά εγώ τουλάχιστον ξέρω πολλά παιδιά που δεν έχουν ίντερνετ και υπολογιστές στα σπίτια τους. Βέβαια αυτό είναι ένα καλό βήμα στην εξέλιξη της Ελλάδας...

 
d_Jpython
16 Μαρ 2020 23:03

Να που μάθαμε και τους τρόπους μετάδοσης, σύγχρονη και ασύγχρονη.
Επίσης μάθαμε ότι σε μία εβδομάδα στήνονται πλατφόρμες, γίνονται δοκιμές,
δίκτυα 100στάρια ε !!?
Η υπουργός έχει κάνει όμως μία γκάφα, όταν είπε ότι η εξ αποστάσεως δεν αντικαθιστά την δια ζώσης. Από αυτό και μόνο φαίνεται ότι όλα έγιναν, σε
αυτό που ονομάζεται "καρέκλας ποδάρι", όντως είναι μία άβυσσος, και όχι παράδεισος. Επίσης κανένας από τον χώρο της εκπαίδευσης δεν αντέδρασε στα λεγόμενά της, άραγε γιατί?
Αλοίμονο, αντικαθίσταται η εξ αποστάσεως με το " μαύρο ιδιαίτερο"?
Αντικαθίσταται η εξ αποστάσεως με την άγνοια, ότι " πράγματι" αντικαθίσταται "?
Τι, τα πανεπιστήμια θα κοιτάμε τώρα?
Αντικαθίσταται η άγνοια ότι ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα, προσφέρουν από απόσταση υψηλές υπηρεσίες εκπαίδευσης στο εξωτερικό και όχι μόνο?
Ανατρεπτικές μεταρρυθμίσεις όντως.

Καληνύχτα Ελλάδα....(φέτος δεν έχει eurovision)

 
Υπογραφή
16 Μαρ 2020 19:32

Καλησπέρα
Μήπως γνωρίζει κανείς που μπορώ να κατεβάσω την εγκύκλιο υπογεγραμμένη;
Ευχαριστώ.

 
Πότε πρόκοψες καημένη...
16 Μαρ 2020 18:13

Αγαπητές και αγαπητοί,
Απορώ που ασχολούμαστε όλοι σαν να επρόκειτο για μια σοβαρή παρέμβαση κάποιων σοβαρών διαχειριστών ενός προβλήματος που είναι πράγματι σοβαρό.
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η εξ’ αποστάσεως στήριξη έπρεπε να είναι συμπληρωματική της καθημερινής εκπαιδευτικής πράξης, με υλική υπόσταση (αναβαθμισμένο εξοπλισμό, επιμορφώσεις κτλ). Λειτουργικές πλατφόρμες και υποστηρικτικό υλικό για δημιουργική συνεργατική μάθηση θα έπρεπε να είναι ήδη δεξί μας χέρι και εργαλείο δουλειάς, μελέτης και έρευνας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και για όλα τα διδακτικά αντικείμενα. Αν μη τι άλλο, θα έδινε κίνητρο σε όλους τους εμπλεκόμενους για ουσιαστική αξιοποίηση των ΤΠΕ και θα έβαζε τέρμα στην ατελέσφορη χρήση/κατάχρηση τους που τείνει να οδηγήσει ακόμα και τη νέα γενιά σε λειτουργικό ψηφιακό αναλφαβητισμό.
Εδώ όμως, οι άνθρωποι μας δουλεύουν όλους: μαθητές εκπαιδευτικούς και γονείς. Την ώρα που έχουμε κόκκινο συναγερμό και προειδοποίηση για κυκλώνα ή τσουνάμι, καλούμαστε όλη η εκπαιδευτική κοινότητα να μετατοπίσουμε το κέντρο βάρους της πρωτόγνωρης καθημερινότητας των οικογενειών μιας ολόκληρης χώρας και μάλιστα με απροσδιόριστο αντίβαρο (λογισμικό, εξοπλισμό, μαθησιακό υλικό) και προς άγνωστη κατεύθυνση (ύλη, διάρκεια σχολικού έτους, ημερομηνία διενέργειας εξετάσεων). Υποβαθμίζοντας εν τέλει και την ίδια τη διαδικασία της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση σε τεχνοκρατική πομφόλυγα.
Τι ακριβώς συζητάμε; Και πού αποσκοπεί όλο αυτό; Αν είναι για να διασκεδάσουμε την αμηχανία και το φόβο όλων μας, να το καταλάβω. Αν πάλι είναι για να συνεισφέρουμε όλοι μαζί στο επικοινωνιακό προφίλ της κας Υπουργού, να βάλω πλάτη βρε αδερφέ. Αν τέλος πρόκειται για outsourcing και μπίζνες ας γιούζουαλ που λέμε και στο χωριό μου με «παρόχους υπηρεσιών πληροφορικής και διαδικτυακού χώρου» όπως αναφέρει η εγκύκλιος, τότε πείτε μου να αλλάξω πλευρό γιατί πιάστηκα.
Καλό κουράγιο σε όλες και όλους και… μένουμε σπίτι!

 
@@ΠΕ 86 16:26
16 Μαρ 2020 17:25

Πώς θα διεκδικούν;Η καταγγελία πρέπει να είναι ονομαστική.Άρα ο καταγγέλων θα μπει στην μαύρη λίστα και δουλειά στο νομό του δεν βρίσκει.Και αυτό και επί ΣΥΡΙΖΑ και τώρα.Εγώ λυπάμαι γιατί η λέξη διεκδίκηση αφορά πια μόνο τον δημόσιο τομέα.Όλοι αυτοί οι ιδιωτικοί υπάλληλοι δεν θα πληρωθούν τώρα που έκλεισαν όλα.Αν δεν γνωρίζεις την πιάτσα εύκολα από την σιγουριά του δημοσίου μιλάς για διεκδικήσεις.

 
Γιώργος
16 Μαρ 2020 16:44

Μια ζωή όλα για το φαίνεσθαι σε αυτή τη χώρα...Πώς θα κάνουμε τηλεκπαιδευση,αφού δεν τη διδαχθήκαμε ποτε?Δεν υπάρχουν οι άνθρωποι...

 
@ @ΠΕ 86 .Αφεντικό είμαι.Όποτε θέλω σας πληρώνω
16 Μαρ 2020 16:26

Η λογική σου βοηθάει τους εργοδότες που δεν πληρώνουν και εκμεταλλεύονται τους άλλους. Η λογική του μη μιλάς γιατί υπάρχουν και χειρότερα... αντί να διεκδικείς την αμοιβή σου. Ειλικρινά λυπάμαι .

 
@Ταπήρα
16 Μαρ 2020 16:21

Μπορείς και εσύ να μας κάνεις μαθήματα με σήματα καπνού, το ίδιο είναι.

 
ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ
16 Μαρ 2020 16:07

Προβλήματα σίγουρα υπάρχουν και η πρόκληση είναι η πρόταση λύσεων.
"Οποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει" τα μέτρα, για να βρει προβλήματα.
Μιλάμε για λύσεις ανάγκης.
Λιγοστές οι αντι-προτάσεις των "σχετικών" στις προτάσεις του "άσχετου" υπουργείου.

 
@Ταπήρα
16 Μαρ 2020 15:55

Να πας στην Ουγκάντα, μην σε κρατάμε με το ζόρι.

 
ΠΕ86
16 Μαρ 2020 15:33

@Ταπήρα, θεϊκό το σχόλιό σου:

Είναι ντροπή να βλέπεις "εκπαιδευτικούς" να γκρινιάζουν για ελλείψεις στις υποδομές όταν όλοι έχουμε δει τον δάσκαλο στην Ουγκάντα να διδάσκει Word σε πράσινο πίνακα με κιμωλία. Όποιος δε θέλει να ζυμώσει πέντε μέρες κοσκινίζει. Ντροπή.

 
@ΠΕ 86 .Αφεντικό είμαι.Όποτε θέλω σας πληρώνω
16 Μαρ 2020 15:23

Τάδε έφη στυλοβάτης του ιδιωτικού τομέα στους εργαζόμενους του.Χώρια που στα 4 οχτάωρα τους κολλάει ένα ένσημο χωρίς επιδόματα άδειας ,νυχτερινό κλπ με μεροκάματο 20€ το οχτάωρο.Και εσύ ζητάς έξτρα επίδομα.Για βγες λίγο στην πιάτσα και να δούμε αν θα αντέξεις.Γιατί το επίδομα που ζητάς θα στο πληρώσουν όλοι αυτοί.

 
Παντελής
16 Μαρ 2020 14:32

Τουλάχιστον άσχετοι για να μην πω επικίνδυνοι στο υπουργείο Παιδείας..

 
Ταπήρα
16 Μαρ 2020 14:31

Είναι ντροπή να βλέπεις "εκπαιδευτικούς" να γκρινιάζουν για ελλείψεις στις υποδομές όταν όλοι έχουμε δει τον δάσκαλο στην Ουγκάντα να διδάσκει Word σε πράσινο πίνακα με κιμωλία. Όποιος δε θέλει να ζυμώσει πέντε μέρες κοσκινίζει. Ντροπή.

 
Προς ειρωνευόμενους
16 Μαρ 2020 14:01

Όσοι προτρέπουν τους εκπαιδευτικούς να "κάνουν τη δουλειά τους" είναι εκτός τόπου και χρόνου. Η δουλειά μας θα γίνει και ενδεχομένως και μέσα στο Πάσχα ή μέσα στο καλοκαίρι...μην ανησυχείτε καλοθελητές. Τώρα καλή την καρδία και εθελοντικά θα μπουν οι εκπαιδευτικοί στην πλατφόρμα για να απασχολήσουν τα παιδιά σας. Δε θα καλυφθεί ύλη...γκέγκε; Την ακούμε και από πάνω!

 
Παύλος
16 Μαρ 2020 13:56

Γκρίνια για όλα. Από σήμερα οι Κύπριοι εκπαιδευτικοί όλοι στο σχολείο για δημιουργία υλικού για τους μαθητές τους. Εμείς γκρινιάζουμε ότι δε μπορούμε να εφαρμόσουμε τίποτε.

 
Νικος
16 Μαρ 2020 13:26

Δεν αναφέρουν πουθενά οι οδηγίες για φυσική παρουσία των ΠΕ86 στα σχολεία τους. Δεν είναι τόσο αφελής η Υπουργός. Η υποστήριξη μπορεί θα γίνεται από το σπίτι με το TeamViewer σε εκπαιδευτικούς που δεν μπορούν να κάνουν κλίκ στο link του webex για να στήσουν την πλατφόρμα. Εάν όμως κάποιος Δ/ντης παραβεί τις οδηγίες και καλεί τους ΠΕ86 στο σχολείο για να κάνουν την δουλειά από εκεί τότε θα φάει την μήνυσή του με μεγάλη ευχαρίστηση για έκθεση σε κίνδυνο της υγείας μου σε περίοδο πανδημίας. Αυτά για αρχή...

 
Ουτοπία!!!!????
16 Μαρ 2020 13:21

Εγώ που είμαι ΠΕ86 και έχω 3 μικρά παιδιά στο σπίτι θα κάνω μαζί τους μάθημα, την ώρα που ταΐζω το ένα ή παίζω με το άλλο ή προσπαθώ να ζωγραφίσω με το τρίτο ενώ εντωμεταξύ επιλυω καβγάδες μεταξύ των. Και ταυτόχρονα θα έχω το νου μου στην πλατφόρμα που θα έχει προβλήματα κ θα παραδίδω κ μάθημα!!!!! Προφανώς θα μπορούμε να κάνουμε κι εμείς χρήση της άδειας ειδικού σκοπού?!

 
Εκπαιδευτικός
16 Μαρ 2020 13:16

Ελπίζουμε να μην μας αναγκάσει το υπουργείο σε φυσική παρουσία στο σχολείο για τους λόγους της εξ' αποστάσεως εκπαίδευσης. Δώστε σαφείς οδηγίες, ώστε να μην χρειάζεται η συνάθροιση όλων των εκπαιδευτικών στο σχολείο. Ένας αν είναι μολυσμένος από τον κορωνοϊό, θα τον κολλήσουν και θα τον μεταφέρουν όλοι σε πολύ μεγάλο αριθμό οικογενειών στα σπίτια τους!!!

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ