Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Απόφαση “Κεραμέως”: Απαγορεύεται η θεία λειτουργία στις εκκλησίες τις Κυριακές ,αλλά και οι κατ' εξαίρεση γάμοι και βαφτίσια

Η απόφαση αφορά όλα τα δόγματα και όλες τις θρησκείες
Δημοσίευση: 16/03/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Απαγόρευση λειτουργίας στις εκκλησίες τις Κυριακές ,αλλά και τους  κατ' εξαίρεση γάμους και βαφτίσια για όλα τα δόγματα και όλες τις θρησκείες, προβλέπει απόφαση την οποία υπέγραψε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ν. Κεραμέως.

Ειδικότερα,όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας,  η απόφαση προβλέπει τα εξής: Αναστέλλεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, με εξαίρεση α) τις κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις και β) την ατομική προσευχή, και στις δύο περιπτώσεις τηρουμένων αυστηρών μέτρων προστασίας (όπως αυτά θα εξειδικεύονται σε ΚΥΑ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας). Η αναστολή ισχύει για το διάστημα από 16.3.2020 έως και 30.3.2020.  

Το esos επικοινώνησε με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας , το οποίο μας ξεκαθάρισε:

"1) Καμία λειτουργία, ούτε της Κυριακής
2) Καθόλου γάμοι και βαφτίσια, ούτε κατ'εξαίρεση
3) Κι αυτό για ολα τα δόγματα και όλες τις θρησκείες
Προχωράμε ένα βήμα πιο πέρα.
Καθαρές λύσεις και όχι μεσοβέζικες καταστάσεις.
Η δημόσια υγεία πάνω απ’ όλα".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Συνήλθε εκτάκτως σήμερα, 16 Μαρτίου 2020 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (Δ.Ι.Σ.) της Εκκλησίας της Ελλάδος της 163ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου προκειμένου να επανεκτιμήσει τις αποφάσεις Της εξαιτίας της εκθετικής αυξήσεως των κρουσμάτων του κορωνοΐού. Στην Συνεδρία παρέστησαν και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες των 11 Ιερών Μητροπόλεων της Αττικής.

Η Δ.Ι.Σ. και οι Σεβασμιώτατοι ενημερώθηκαν για τους κινδύνους διασποράς του κορωνοϊού από τον κ. Σωτήριο Τσιόδρα, Καθηγητή Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, ο οποίος προσκλήθηκε υπό του Μακαριωτάτου Προέδρου προς τον σκοπό αυτό.

Μετά την ενημέρωση ακολούθησε εκτενής διαλογική συζήτηση. Κατοπιν της συζητήσεως η Δ.Ι.Σ. απεφάσισε:

1. Οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για κατ’ ιδίαν προσευχή των πιστών.

2. Παρακαλεί τους πάντες και ιδιαιτέρως τους ηλικιωμένους ανθρώπους και όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να παραμένουν στις οικίες τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός τους με άλλους συνανθρώπους τους. Ο καθένας πρέπει να αισθάνεται σαν να είναι φορέας του συγκεκριμένου ιού, τον οποίο οφείλει να μην μεταδώσει στον  διπλανό του, και ως εκ τούτου πρέπει να προφυλάξει τους συνανθρώπους του και τον εαυτό του.

Με αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης λοιπόν υποδεικνύει την λιτή τέλεση της Θείας Λειτουργίας από την ερχόμενη Κυριακή (22.3.2020) μέχρι του Σαββάτου του Λαζάρου (11.4.2020), από 7:00 έως 8:00 π.μ., ως και κατά την εορτή του Ευαγγελισμού.

3. Αναβάλλονται προσωρινώς όλες οι καθημερινές Ιερές Ακολουθίες και όλα τα προγραμματισμένα Μυστήρια Βαπτίσεως και Γάμου, εν περιπτώσει δε ανάγκης η τέλεση των ανωτέρω Μυστηρίων θα πραγματοποιείται με την παρουσία αποκλειστικώς και μόνο των γονέων, του αναδόχου και του παρανύμφου.

4. Οι κηδείες θα πραγματοποιούνται εντός του Ιερού Ναού με την παρουσία μόνον του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του κεκοιμημένου. Καθ’ όμοιο τρόπο θα τελούνται και τα μνημόσυνα μόνον επί του τάφου των κεκοιμημένων.

5. Στις Ιερές Μονές θα τελούνται οι προβλεπόμενες Ιερές Ακολουθίες υπό των Μοναστικών Αδελφότητων άνευ της συμμετοχής προσκυνητών.

6. Υιοθετεί όλα τα μέτρα, που λαμβάνει άμεσα η Ελληνική Πολιτεία για την αντιμετώπιση διασποράς του ιού και το ίδιο θα πράξει σε ο,τιδήποτε άλλο υποδειχθεί σε σχέση προς την πορεία εξέλιξης του ιού κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

7. Συνιστά ηρεμία, αυτοσυγκράτηση, εμπιστοσύνη στις Υγειονομικές Αρχές και στην Κυβέρνηση και προτρέπει στην αποφυγή δημιουργίας αισθήματος πανικού και ανασφάλειας. Τονίζει δε και πάλι ότι υποχρέωση όλων είναι η συμμόρφωση στους κανόνες υγιεινής και στις εντολές των αρμοδίων υπηρεσιών Δημοσίας Υγείας σύμφωνα και με τις προηγούμενες Εγκυκλίους της Ιεράς Συνόδου.

8. Εκτιμά την διακριτικότητα με την οποία η Πολιτεία εκφράζει τον σεβασμό της προς το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών της Εκκλησίας μας. Δηλώνει επίσης ότι εάν η εξέλιξη στο επόμενο χρονικό διάστημα οδηγήσει τις αρμόδιες αρχές στην απόφαση για την λήψη επί πλέον εκτάκτων μέτρων, θα επανέλθει προκειμένου να εξετασθεί και πάλι το θέμα.

Οι αποφάσεις αυτές της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου είναι αποτέλεσμα της κενωτικής και αγαπητικής διαθέσεως της Εκκλησίας μας και της βουλήσεώς Της να αγκαλιάσει το σύνολο των ανθρώπων που κατοικούν στην Πατρίδα μας.

Προτρέπει τους χριστιανούς μας κάθε βράδυ από τις 10:00 μέχρι τις 10:15 να προσεύχονται μαζί μας στα σπίτια τους υπέρ της καταπαύσεως του πειρασμού και της νόσου και υπέρ της ενισχύσεως του θυσιαστικού έργου των ιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού και των επιστημόνων – ερευνητών, τους οποίους και ευγνωμόνως ευχαριστεί και ευλογεί.

Ήδη στα Μοναστήριά μας έχει σημάνει συναγερμός αδιάλειπτης προσευχής.

Ευχή όλων μας είναι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός να παράσχει ανάπαυση στους ήδη κεκοιμημένους αδελφούς μας από τον θανατηφόρο αυτό ιό και την εξ ύψους παρηγορία στους πενθούντες συγγενείς τους, δεόμεθα δε για την θεραπεία και ταχεία ανάρρωση των νοσούντων και πλήρη εξάλειψη της φοβεράς αυτής δοκιμασίας.

Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σχόλια (11)

 
Ε.Κ
16 Μαρ 2020 23:31

Μα η Κεραμέως δεν είναι χριστιανοταλιμπαν; Έτσι δεν λέγαν κάποιοι; Απλά να αναφέρω ότι,μεταξύ άλλων, έχει απαλείψει το θρήσκευμα από το απολυτήριο και έχει ψηφίσει υπέρ του συμφώνου συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών και υπέρ της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Πρέπει να καταλάβουμε σε αυτήν τη χώρα ότι δεν είσαι αυτό που λες άλλο αυτό που κάνεις και η κ. Κεραμέως δείχνει με τις πράξεις της ποια είναι.

 
Καθολικά σχολεία
17 Μαρ 2020 00:05

Στην Ισπανία και την Ιταλία οι εκκλησίες έκλεισαν για το ευρύ κοινό αμέσως και χωρίς χρονοτριβές για περιττές διαβουλεύσεις. Όταν πρέπει να επέμβει ο πρωθυπουργός για το αυτονόητο το κράτος δυσλειτουργεί.

 
Α.Κ
17 Μαρ 2020 01:40

Δεν περιμενα κατι διαφορετικο. Οτι η λειτουργια τις Κυριακες εστω και κουτσερεμενη θα δημιουργουσε προβλημα με ξεπερναει. Προφανως θα το λυσουν τα Σουπερ Μαρκετ.Με τα συσσιτια της Εκκλησιας η υπουργος εχει λυση. Μηπως να τα καταργησει και αυτα για να ολοκληρωθει το θαυμα;

 
απάντηση Ε.Κ
17 Μαρ 2020 05:38

Μάλιστα. Έτσι είναι αν έτσι νομίζεις. Τα όσα είπατε ότι έκανε η κυρία, υποχρεώθηκε να τα κάνει μετά από αποφάσεις δικαστηρίων. Προφανώς οι "άριστοι" είδαν καμιά δημοσκοπησούλα (γιατί έτσι δουλεύουν και αποφασίζουν οι "άριστοι") ότι ο κόσμος δε "τρώει άλλο παπά" και συμμορφώθηκαν. Ναι όντως οι πράξεις δείχνουν ποιος/ποια είσαι....Αυτή η κυβέρνηση σε πράξεις (δε κρίνω τις προθέσεις) έχει φέρει τη χώρα...στα όρια του ΧΑΟΥΣ!

 
@απαντηση Ε.Κ
17 Μαρ 2020 13:14

Υποχρεώθηκε να ψηφίσει τις διατάξεις για τους ομοφύλους; Ήταν από τους ελάχιστους βουλευτές της ΝΔ που ψήφισαν τη διάταξη με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Την απαλοιφή του θρησκεύματος γιατί δεν την εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ 5 χρόνια; Υπήρχαν και τότε αποφάσεις δικαστηρίων...δεν ακούσατε την αυτοκριτική του συντρόφου Φίλη; Βγάλτε επιτέλους τις κομματικές παρωπίδες

 
Qwerty
17 Μαρ 2020 19:09

Για τους "Αγίους" Πατέρες ισχύει το της Παλαιάς Διαθήκης, ελαφρώς τροποποιημένο: Εμετρήθησαν, εζυγίσθησαν και ευρέθησαν ελλιπείς"

 
ΓΙΑΝΝΗ Π. δάσκ.
17 Μαρ 2020 21:19

Οι αρχιερείς ΔΕΝ μπορούν να πουν να κλείσουν οι εκκλησίες, είναι πολύ τραβηγμένο. Σπεύδουν όμως να εφαρμόσουν τις αποφάσεις, που και γι' αυτούς ίσως είναι λύτρωση, γιατί αναλαμβάνει άλλος την ευθύνη και τυχόν κόστος, χωρίς να «προδώσουν» τα πιστεύω τους, αλλά και να μην χρεωθούν αντικοινωνική συμπεριφορά, δεδομένων των πιέσεων της κυβέρνησης, των γιατρών και μερίδας του κόσμου. Η υπουργός δεν είναι ούτε χριστιανοταλιμπάν (ειδικά αυτή!), ούτε προοδευτικιά! Υπηρετεί κι αυτή, όπως και οι περισσότεροι πολιτικοί παντός φάσματος, τη Νέα Τάξη και τους σκοπούς της που είναι πέρα από κομματικές ιδεολογίες. Αυτέ είναι για μας τους αφελείς!

 
@Qwerty
17 Μαρ 2020 22:12

Προσωπικά άκουσα στην τηλεόραση τον Μητροπολίτη Λαγκαδά και τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος. Οι λόγοι τους ήταν βάλσαμο για όλα αυτά που περνάμε ως χώρα. Ο Τριαδικός Θεός ας αξιώσει τους βιολόγους ερευνητές των ιών να ανακαλύψουν το εμβόλιο ώστε να φτάσει στα ράφια των φαρμακείων και να το κάνουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές στους πολίτες.

 
Απαράδεκτοι
17 Μαρ 2020 22:56

Σε όλα τα άλλα θρησκεύματα οι πνευματικές ηγεσίες επέβαλαν περιορισμούς στην λατρευτική πρακτική και κανείς δεν αντέδρασε. Θρησκευόμενοι άνθρωποι ζουν σε δεκάδες άλλες χώρες, και υπάρχουν τόσα χριστιανικά δόγματα, μόνον οι καθολικοί είναι εκατομμύρια. Είναι κρίμα ορισμένοι στην Ελλάδα να μην μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά μεταφυσικής πίστης και κοινωνικής πραγματικότητας.

 
Πίστη και επιστήμη
17 Μαρ 2020 23:01

Δεν είναι η "θεία κοινωνία" ως θεολογικό μυστήριο το ζήτημα στην παρούσα φάση. Μυωπική αντιμετώπιση που θυμίζει περασμένους αιώνες στην ιστορία της ανθρώποτητα δημιουργεί πρόβλημα εκεί που δεν υπάρχει, η αληθινή πίστη δεν αξιολογείται με τελετουργικά όπως φαίνεται και από την Αγία Γραφή: τον ληστή πάνω στον σταυρό τον συγχώρεσε ο Ιησούς.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.