Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Υφ. Παιδείας: Δεν θα αλλάξει η ημερομηνία των Πανελλαδικών ούτε θα παραταθεί το διδακτικό έτος εάν τα σχολεία ανοίξουν στις 27 Απριλίου

Στο Γυμνάσιο και Λύκειο θα γίνουν πιο μεγάλες παρεμβάσεις στη διδακτέα ύλη
Δημοσίευση: 21/03/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δεν θα χρειαστεί παράταση του διδακτικού έτους, και ούτε θα μετακινηθούν οι ημερομηνίες διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων , εάν τα σχολεία ανοίξουν , μετά τις γιορτές του Πάσχα, στις 27Απριλίου, από τον αρχικό προγραμματισμό, ξεκαθάρισε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη ,μιλώντας σήμερα στον Αντέννα, στους δημοσιογράφους Π. Στάθη και Ν. Ρογκάκο.

Οι Πανελλαδικές  Εξετάσεις θα γίνουν αργότερα, μετά δηλαδή τις ήδη προγραμματισμένες τις ημερομηνίες, μόνο αν υπάρξει νέα απόφαση απαγόρευσης λειτουργίας των σχολείων, μετά το Πάσχα, είπε χαρακτηριστικά η Σ. Ζαχαράκη.

Για το διδακτικό έτος η υφ. Παιδείας δήλωσε ότι παράταση θα γίνει μόνο εάν τα σχολεία θα είναι κλειστά και μετά τις γιορτές το Πάσχα, ενώ σημείωσε τα εξής:

  • Η νέα ΚΥΑ ορίζει την απαγόρευση λειτουργίας μέχρι 10 Απριλίου και επανερχόμαστε στις 27 Απριλίου , ημέρα Δευτέρα, αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα.
  • Το εάν θα ανοίξουν τα σχολεία στις 27 Απριλίου  αυτό εξαρτάται άμεσα από το τι θα μας πει εκείνη τη στιγμή  η αρμόδια επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας.
  •  Δεν υπάρχει περίπτωση να χαθεί το σχολικό έτος
  • Όσο περισσότερο προχωράμε σε μια περαιτέρω αναστολή κ οι Σύλλογοι Διδασκόντων θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν την ύλη τους , με μικρότερο άγχος για το Δημοτικό  Σχολείο γιατί το 1/3 της ύλης μπορείς  πιο εύκολα να το διαχειριστείς με τον εκπαιδευτικό.
  • Στο Γυμνάσιο και Λύκειο θα γίνουν πιο μεγάλες παρεμβάσεις

 Η λήξη μαθημάτων και οι ημερομηνίες εξετάσεων το περσινό σχ. έτος

Πέρσι τα μαθήματα έληξαν:

α. Την Τετάρτη 29 Μαΐου 2019, για τα ημερήσια και εσπερινά Γυμνάσια, Ειδικά Γυμνάσια, Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια και Γυμνάσια των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων (δημόσιων και ιδιωτικών) της χώρας.

β. Την Τετάρτη 22 Μαΐου 2019, για τα ημερήσια και εσπερινά Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, Ειδικά Λύκεια, Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια και Λύκεια των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων (δημόσιων και ιδιωτικών) της χώρας.

Το περσινό πρόγραμμα των  Πανελλαδικών

Πέρσι οι  Πανελλαδικές Εξετάσεις άρχισαν   για τους υποψηφίους των ΓΕΛ στις 7 Ιουνίου και των ΕΠΑΛ 6 Ιουνίου.

Δείτε εδώ το περσινό πρόγραμμα

Οι προαγωγικές εξετάσεις

Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών/τριών της Α ́ και Β ́ τάξης των Ημερησίων ΓΕ.Λ. και της Α ́, Β ́ και Γ ́ τάξης των Εσπερινών ΓΕ.Λ. και οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών/τριών της Γ ́ τάξης Ημερησίων ΓΕ.Λ. και της Δ ́ τάξης των Εσπερινών ΓΕ.Λ. της πρώτης εξεταστικής περιόδου, συμπεριλαμβανομένων και των εξετάσεων των μαθητών/τριών που απουσίαζαν δικαιολογημένα, διεξήχθηαν από την Πέμπτη 23 Μαΐου 2019 έως την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019, ημερομηνία έκδοσης αποτελεσμάτων.

Οι εξετάσεις της ειδικής εξεταστικής περιόδου διενεργήθηκαν κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Στο Γυμνάσιο

Οι γραπτές ανακεφαλαιωτικές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις πέρσι διεξήχθησαν  από την Πέμπτη 30 Μαΐου  έως την Πέμπτη 6 Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους προόδου του δευτέρου τετραμήνου, αυτοί   επιδίδονταν  στους κηδεμόνες των μαθητών κατά το διάστημα από 29 Μαΐου έως 11 Ιουνίου 2019, σε ημερομηνία που έκρινε κάθε σχολική μονάδα.

Στα Δημοτικά

Σύμφωνα  με το Προεδρικό Διάταγμα για την “Οργάνωση και λειτουργία Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολειών” η  διδασκαλία των μαθημάτων    λήγει στις 15 Ιουνίου  .

Την ημέρα λήξης των μαθημάτων χορηγούνται στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Τίτλοι Προόδου και αντίγραφα Τίτλου Σπουδών  .

Σχόλια (14)

 
Γονιός
22 Μαρ 2020 02:17

Οι μαθητές της Γ΄Λυκείου βρίσκονται σε μια μέγγενη, βιώνοντας από τη μία το γενικότερο άγχος λόγω της παγκόσμιας κατάστασης κι από την άλλη το δικό τους ειδικότερο άγχος που αφορά τις Πανελλήνιες Εξετάσεις που θα δώσουν. Λαμβάνοντας ακόμη υπόψη και μια σειρά άλλων ζητημάτων, π.χ. α) τη μη διδασκαλία με φυσική παρουσία (η εξ αποστάσεως διδασκαλία - όσο καλή κι αν είναι - δεν αποτελεί παρά ένα υποκατάστατο της τάξης), β) την οικονομική και κοινωνική αστάθεια/αποσάθρωση της ελληνικής οικογένειας από την κρίση της πανδημίας (ανεργία, μείωση εισοδήματος), κ.ά., αντιλαμβανόμαστε ότι η μέγγενη γίνεται ακόμη πιο ασφυκτική.
Για να μην εκτροχιαστούν επομένως ψυχολογικά οι μαθητές (κάθε παιδί έχει- ή δεν έχει- τις δικές του αντοχές ) θα πρέπει το Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα σε μείωση της ύλης.
Αν έχει σκοπό να το κάνει, ΑΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΤΩΡΑ, όσο είναι καιρός. Αν καθυστερήσει πολύ, θα θυμίζει καψόνι ή απλά σκοτσέζικο ντουζ ..

 
Αμυ
22 Μαρ 2020 01:48

Στον ΠΟΛΕΜΟ προτεραιοτητα εχει η ζωη.
Και δυστυχως για σας, δεν γινονται αναπληρωσεις. Ουτε στις ΖΩΕΣ, ουτε στην οικονομια, ουτε πουθενα. Ο πολεμος ειναι καταστροφη.
Δεχθειτε οτι υπαρχουν παραπλευρες απωλειες. Και μη θελετε " την πιτα ολοκληρη και το σκυλο χορτατο".
Συνειδητοποιηστε την κατασταση που βρισκομαστε, και κυριως οι αλλες χωρες, με τον εφιαλτη να συνεχιζεται..
Και χωρις να ξερουμε ποιο θα ειναι το τελος..
Μη στενοχωριεστε με τα παιδια. Ολα θα παρουν το δρομο τους οταν τελειωσει ο εφιαλτης.
Να σας νοιαζει η ζωη τους και η δικη σας ΤΩΡΑ. Ας σκεφτουμε οτι θα εχει αλλαξει η ζωη μας οταν φυγει η λαιλαπα, και μονο αυτο προεχει, ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ.
Τα υπολοιπα ειναι επουσιωδη.
Βλεπετε οτι εδω ο κοσμος φλεγεται..

 
Μπητ. Μαρία
22 Μαρ 2020 00:32

Ρε φιλε βγαινει η υπουργος και λεει οτι θα διεξαχθουν τον Ιούλιο και μετά βγαίνει η υφυπουργός και λέει ότι θα διεξαχθουν κανονικά. Ποιον θα πιστέψουν τα παιδιά?

 
Στοιχεία Ισπανίας
21 Μαρ 2020 23:47

«Σχεδόν το 70% των ασθενών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας είναι άνω των 60 ετών», από την άλλη πλευρά, οι ασθενείς κάτω των 20 ετών αντιπροσωπεύουν το «1% έως 2% των νοσηλευόμενων ασθενών».

Ας ξεκινήσουν μαθήματα νωρίτερα το φθινόπωρο, αν γίνεται. Τα παιδιά είναι το μέλλον.

 
Ρούγγα Ειρήνη
21 Μαρ 2020 20:33

Προφανώς το πιο σημαντικό τώρα είναι η υγεία και η ηρεμία. Καταλαβαίνω ότι δεν είναι δυνατόν τώρα να γνωρίζει κάποιος και να παίρνει αποφάσεις για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία ή αν θα υπάρχει παράταση του σχολικού έτους ή όχι, θα ήθελα όμως να επισημάνω τα εξής:
1. Την ύλη που πρέπει να διδαχθεί δεν την καθορίζει ο σύλλογος διδασκόντων αλλά το υπουργείο παιδείας. Σε πολλά μαθήματα κάτι που δεν έχει διδαχθεί σε προηγούμενη χρονιά είναι προαπαιτούμενο για την επόμενη και δεν υπάρχει πάντα ο χρόνος για να καλυφθούν όλες οι απαραίτητες ενότητες (ειδικά όταν υπάρχουν κενά σε σχολεία μέχρι και τα Χριστούγεννα πολλές φορές).
2. Η ύλη των Πανελλαδικών μαθημάτων όμως θα μπορούσε να μειωθεί κάπως φέτος. Έχω διαβάσει πολλά δημοσιεύματα ότι οι περισσότεροι καθηγητές την είχαν ήδη τελειώσει. Δεν νομίζω να ισχύει αυτό, τουλάχιστον από συζητήσεις με συναδέλφους οι οποίοι (όπως και εγώ) υπολόγιζαν να την τελειώσουν μέχρι το Πάσχα. Θα μπορούσε το υπουργείο να ζητήσει την ύλη όπως τη ζητάει κάθε μήνα να δει αν έχει καλυφθεί σε όλα τα σχολεία.

 
Δημήτρης
21 Μαρ 2020 20:26

Είναι σημαντικό ή όχι να διδαχθούν τα παιδιά αυτά που προβλέπονται στο αναλυτικό πρόγραμμα ; Προφανώς η άποψη της Υφυπουργού είναι όχι, γι αυτό και δεν πρόκειται να παραταθεί το σχολικό έτος. Αν όμως η λύση είναι να περικοπούν οι "άχρηστες¨γνώσεις, τότε γιατί αυτό δεν το εφαρμόζουν γενικώς και στο μέλλον ; Τόσες οδηγίες για να μη χαθεί μια ώρα μάθημα (π.χ. Τριών Ιεραρχών) και στο τέλος, ε καλά δεν τρέχει τίποτε αν για δυο μήνες δεν γίνουν μαθήματα ! Η προτεινόμενη λύση η 45λεπτη ώρα να γίνει 35λεπτη είναι για γέλια και αποδεικνύει συν τοις άλλοις την ασχετοσύνη τους σε απλούς κανόνες αριθμητικής.

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
21 Μαρ 2020 20:09

Λογικές μου φαίνονται οι επισημάνσεις της υφυπουργού. Όλα φυσικά εξαρτώνται από την πορεία ελέγχου του ιού. Δε μου φαίνεται πολύ πιθανό βέβαια ν' ανοίξουν τα σχολεία στις 27 Απριλίου, μάλλον προς τα μέσα Μαΐου μοιάζει το πιο λογικό. Έστω και τότε όμως ν' ανοίξουν, όλα μπορούν να δρομολογηθούν με πολύ άνετο τρόπο (ενδοσχολιές κια πανελλαδικές εξετάσεις), αρκεί να αποφασιστεί η περικοπή της ύλης που αποτελεί μονόδρομο. Κι αυτό είναι αναγκαίο να αποφασιστεί και να ανακοινωθεί άμεσα, για να ηρεμήσουν οι υπόψήφιοι που αγωνιούν περισσότερο απ' όλους!

 
Παράταση μέχρι Ιούνιο
21 Μαρ 2020 20:05

Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν Μάϊο και να δοθεί παράταση μέχρι Ιούνιο για ολοκλήρωση ύλης και εξετάσεις. Μόνο έτσι θα διαφυλαχθεί η ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων το φθινόπωρο, και θα μπει σε κανονικό ρυθμό πάλι η εκπαίδευση.

 
Μην παίζετε με τα νεύρα των παιδιών
21 Μαρ 2020 19:51

Προβείτε άμεσα σε ανακοίνωση μείωσης της ύλης έτσι ώστε τα παιδιά που δίνουν Πανελλαδικές να ηρεμήσουν και να προσπαθήσουν να συγκεντρωθούν στο διάβασμά τους. Μπείτε κυρία Υπουργέ/Υφυπουργέ για μια στιγμή νοερά στη θέση τους, με τι ψυχολογία θα προσέλθουν στις πανελλαδικές ιδίως αν έχουν χάσει κάποιο συγγενικό αγαπημένο τους πρόσωπο; Δυστυχώς τα σχολεία στο καλύτερο σενάριο όπως λέτε θα ανοίξουν στις 27/4 αλλά υπάρχει και η πιθανότητα να ανοίξουν (αν δεν έχουμε ξεπεράσει ως τότε το μέγιστο αριθμό κρουσμάτων) μια - δυο εβδομάδες αργότερα. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο, οι Πανελλαδικές πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε το αργότερο τέλος Ιουνίου για να μην χαθεί η χρονιά και το ακαδημαικό εξάμηνο στα ΑΕΙ.

 
xara
21 Μαρ 2020 19:35

Τουλάχιστον να ανακοινώσουν τη μείωση της ύλης για τους μαθητές της Γ Λυκείου!!!Τόση πίεση βιώνουν αυτά τα παιδιά,είναι κρίμα!!!Δίνουν αγώνα κι έχουν επηρεαστεί αρνητικά με όλα αυτά που ζούμε.Φοβούνται για τους δικούς τους κ για το μέλλον τους!!!Ας τα βοηθήσουμε όλοι!!!

 
Μητέρα μαθητή Γ Λυκείου
21 Μαρ 2020 18:47

Μπράβο στην Κυρία Ζαχαράκη. Επιτέλους μια ψύχραιμη φωνή που καταλαβαίνει το άγχος και την αγωνία που βιώνουν Γονείς και Μαθητές για τις Πανελλήνιες. Μένουμε σπίτι και όλα θα πάνε καλά.

 
ΣΠΥΡΟΣ
21 Μαρ 2020 18:44

Καλά πιστεύει κανείς ότι υπάρχει περίπτωση τα σχολεία να ανοίξουν στις 27 Απριλίου;

 
Άνοιγμα σχολείων
21 Μαρ 2020 17:48

Τέλος Απριλίου, να ορθοποδήσει η χώρα.

 
vasipa
21 Μαρ 2020 16:54

Έχουν ανακοινωθεί οι ημερομηνίες διεξαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων; Γιατί το κρατουν επτασφράγιστο μυστικό; τΙ φοβούνται;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ