ΟΙΕΛΕ: Εργοδότες εισπράττουν κανονικά τα δίδακτρα αλλά υποχρεώνουν εκπαιδευτικούς να ενταχθούν στο «μηχανισμό στήριξης εργαζόμενων» (για τα 800 ευρώ)

Ζητούμε την άμεση παρέμβασή και των ελεγκτικών μηχανισμών των υπουργείων Παιδείας και Δικαιοσύνης για να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον και οι ήδη βαρύτατα πληττόμενοι εκπαιδευτικοί

26/03/2020

Άκουσε το άρθρο

Η ΟΙΕΛΕ επικαλούμενη καταγγελίες εκατοντάδων εκπαιδευτικών απέστειλε σήμερα επιστολή προς τους υπουργούς Παιδείας, Εργασίας και Δικαιοσύνης  , στην οποία αναφέρει   σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι Ιδιοκτήτες Φροντιστηρίων και Ξένων Γλωσσών, επιβάλλουν διαδικτυακή εργασία σε εκπαιδευτικούς, αλλά αν και είναι υποχρεωμένοι να τους καταβάλλουν το μισθό, τους υποχρεώνουν παράνομα να ενταχθούν στο «μηχανισμό στήριξης εργαζόμενων» (για τα 800 ευρώ).

Με τον τρόπο , τονίζει η Ομοσπονδία, αυτό ενώ εισπράττουν κανονικά δίδακτρα, απαλλάσσονται από την καταβολή μισθών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και ταυτόχρονα παίρνουν και το επίδομα της πολιτείας για τη στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων.  

Πολύ μικρότερη έκταση, σημειώνει η ΟΙΕΛΕ,  έχει το φαινόμενο αυτό στο χώρο των ιδιωτικών σχολείων, καθώς ελάχιστα (ευτυχώς) εκπαιδευτήρια ακολουθούν τέτοιες πρακτικές.
 
Ακολουθεί η επιστολή της Ομοσπονδίας:

Αξιότιμοι,

Η χώρα μας ζει μια πρωτόγνωρη κατάσταση που έχει εύλογα επηρεάσει τις υπηρεσίες και τις παραγωγικές δραστηριότητες. Δυστυχώς, στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης ένας σημαντικός αριθμός επιχειρηματιών εκμεταλλεύονται τις έκτακτες συνθήκες καταστρατηγώντας ρυθμίσεις που πρόσφατα επιβλήθηκαν προκειμένου να καταληστεύσουν τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και τα δημόσια ταμεία.

Η κατάσταση είναι τραγική στο χώρο των Φροντιστηρίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών. Μεγάλος αριθμός εργοδοτών με περίσσεια θράσους, αναλγησίας και αντικοινωνικής συμπεριφοράς επιχειρεί να μετατρέψει την κρίση σε «ευκαιρία», παραβιάζοντας βάναυσα τις έκτακτες ρυθμίσεις που έχουν επιβληθεί και δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με αποτέλεσμα να πλήττονται οι επιχειρηματίες που τηρούν το νόμο. Η τακτική είναι κοινή. Δηλώνουν ψευδώς αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης και θέτουν τις συμβάσεις των εκπαιδευτικών σε αναστολή. Ωστόσο, συνεχίζουν να παρέχουν υπηρεσίες, υποχρεώνοντας τους συναδέλφους σε εξ αποστάσεως διδασκαλία και παρανόμως τους επιβάλλουν  την ένταξη στο μηχανισμό στήριξης των 800 ευρώ.

Εν ολίγοις οι επιτήδειοι εισπράττουν κανονικά δίδακτρα, παρέχουν υπηρεσίες, αλλά αναστέλλοντας εικονικά τη λειτουργία της επιχείρησης και παγώνοντας τις συμβάσεις των εκπαιδευτικών:

•    Αποφεύγουν την καταβολή των μισθών
•    Δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές
•    Εισπράττουν την ενίσχυση του κράτους για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, αν και απαιτούν από τους γονείς την καταβολή των διδάκτρων

Σε μικρότερο βαθμό τέτοια φαινόμενα παρουσιάζονται σε κάποια ιδιωτικά σχολεία (μέχρι στιγμής έχουμε συγκεκριμένες καταγγελίες για 2 εκπαιδευτήρια), τα οποία:

•    διαχωρίζουν τους εκπαιδευτικούς σε αυτούς που διδάσκουν διαδικτυακά και σε αυτούς που, χωρίς δική τους υπαιτιότητα αλλά με απόφαση της ιδιοκτησίας, δεν το πράττουν και, ενώ δεν έχουν κηρύξει αναστολή λειτουργίας, ζητούν από τη δεύτερη κατηγορία εκπαιδευτικών παρανόμως να ενταχθούν στο μηχανισμό στήριξης
•    αν και παρέχουν διαδικτυακές υπηρεσίες, αναστέλλουν τη λειτουργία τους παρανόμως, ενημερώνουν τους εκπαιδευτικούς ότι θα τους καταβάλλουν «μαύρα» το μισθό και τους καλούν να ενταχθούν στο μηχανισμό στήριξης και να επιστρέψουν στο σχολείο τα 800 ευρώ!

Η μετακύλιση της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών υποχρεώσεων από λειτουργούσες επιχειρήσεις στα δημόσια ταμεία και η καταλήστευση κράτους, εργαζόμενων και της κοινωνίας δεν είναι απλώς μια θρασεία πράξη, από αυτές που πολλοί επιχειρηματίες της εκπαίδευσης έχουν συνηθίσει την ελληνική κοινωνία. Αποτελούν βαριές πειθαρχικές και ποινικές παραβάσεις που η πολιτεία οφείλει να ελέγξει άμεσα, προκειμένου να αποδείξει ότι στις δύσκολες τούτες ώρες δεν διαχωρίζει τους πολίτες και δεν πρόκειται να χαρίσει εκατομμύρια ευρώ σε φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών και ιδιωτικά σχολεία που έχουν έσοδα από τα δίδακτρα.

Ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας και των ελεγκτικών μηχανισμών των Υπουργείων σας για να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον και οι ήδη βαρύτατα πληττόμενοι εκπαιδευτικοί. Είναι ο μόνος δρόμος για να ικανοποιηθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα και να γίνει σαφές πως η συνταγματικά οριζόμενη ισονομία και ισοπολιτεία δεν παραχαράσσονται με πρόσχημα την υγειονομική κρίση.

Προσκαλούμε, δε, τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων στην ιδιωτική εκπαίδευση να πάρουν δημόσια θέση για τις παράνομες και αντικοινωνικές πρακτικές σε εκπαιδευτικές μονάδες του χώρου που δεν πλήττουν μόνο δημόσια ταμεία και εργαζόμενους, αλλά και τους νομοταγείς εργοδότες.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ                    ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ