Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Προσοχή: Παράνομη πράξη η ψηφιακή ανάρτηση συγγραμμάτων λένε οι εκδότες

Προειδοποιούν για ρήτρες προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας των έργων που εκδίδουν, οι οποίες προβλέπουν περιορισμούς για συγκεκριμένη άδεια χρήσης
Δημοσίευση: 26/03/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η ψηφιακή ανάρτηση μέρους ή συνόλου του περιεχομένου των συγγραμμάτων, είναι πράξη παράνομη.

Αυτό ξεκαθαρίζει, με ανακοινωθέν, ο  Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων, και σημειώνει:

  • Είναι ενέργεια η οποία καταστρατηγεί την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας των δημιουργών και των εκδοτών και αποτελεί ΚΛΟΠΗ πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Οι εκδότες βιβλίων δεσμεύονται με ισχυρές, Ελληνικές και Διεθνείς, ρήτρες προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας των έργων που εκδίδουν, οι οποίες προβλέπουν περιορισμούς για συγκεκριμένη άδεια χρήσης. Ταυτόχρονα είναι υπόλογοι στη Ελληνική και Διεθνή νομοθεσία.
  • Είναι αδιανόητο και νομικά ανυπόστατο, σε χώρα του Δυτικού Κόσμου η οποία σέβεται και προστατεύει την αξία του πνευματικού δικαιώματος, προασπίζει τους ανθρώπους της διανόησης, της γνώσης, της επιστήμης και του γραπτού λόγου, να γίνει ανάρτηση Πνευματικών Έργων στο διαδίκτυο, προς χρήση οποιουδήποτε, ελεύθερα, δίχως την έγγραφη άδεια των κατόχων των πνευματικών, συγγενικών και ηθικών δικαιωμάτων.
  • Αδιαμφισβήτητα βρισκόμαστε όλοι σε μια  ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, η οποία έχει προκαλέσει, εκτός των άλλων, προβλήματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ποιο συγκεκριμένα, την προσωρινή αδυναμία των φοιτητών να παραλάβουν τα συγγράμματά τους έτσι ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Το κλείσιμο των σημείων διανομής (βιβλιοπωλεία), σε συνδυασμό με την έναρξη της εξ αποστάσεως διδασκαλίας και τις παράλληλες εκκλήσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας για διανομή συγγραμμάτων, μας έφεραν ενώπιον πρωτόγνωρων αποφάσεων. Έχουμε ήδη συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προκειμένου να βρεθεί άμεση λύση έτσι ώστε οι φοιτητές να προμηθευτούν τα συγγράμματα που αφορούν στο εαρινό εξάμηνο 2019-2020, -τα απαραίτητα και εξαιρετικά πολύτιμα εργαλεία για την εκπαίδευσή τους-.
  • Στόχος μας είναι οι φοιτητές να παραλάβουν ΑΜΕΣΑ τα συγγράμματα που θα επιλέξουν να διδαχθούν, μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς, με υπηρεσία κατ’ οίκον παράδοσης (door to door courier). Οι εκδότες θα αναλάβουν μέρος του συνολικού  κόστους.
  • Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες έγιναν γνωστές οι προθέσεις ορισμένων εμπλεκόμενων φορέων, περί άμεσης ηλεκτρονικής ανάρτησης μέρους ή συνόλου του περιεχομένου όλων των συγγραμμάτων στο e-class των Πανεπιστημίων ή σε άλλη παρόμοια βάση.

Σχόλια (18)

 
Γιάννης
29 Μαρ 2020 13:23

@ Μέλος ΔΕΠ Πάνος
1. Τα βιβλία ΔΕΝ τα κοστολογεί ο εκδότης όσο θέλει αλλά η επιτροπή κοστολόγησης του υπουργείου σε τιμές πολύ χαμηλές.
2. Επειδή το βιβλίο στην ελληνική γλώσσα έχει μικρή κυκλοφορία και ειδικά το επιστημονικό, το κόστος μοιραία είναι υψηλότερο. Πάντως χαμηλότερο από ανάλογα του εξωτερικού που κυκλοφορούν σε δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα.
3. Οι εκδοτικοί οίκοι δεν μπορούν να υπάρξουν αν δεν έχουν ένα ελάχιστο έσοδο και δυστυχώς αυτό βαίνει μειούμενο κάθε χρόνο. Αν καταργηθεί η διανομή βιβλίων χωρίς να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα εκδοτών, τοπογράφων, βιβλιοδετών, μεταφραστών, επιμελητών και άλλων όπως γραφίστες, επόμενη μέρα δεν θα έχουν!!!
Άρα δεν θα εχει επόμενη μέρα και το επιστημονικό βιβλίο είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή.
Ειναι ΛΑΘΟΣ να νομίζει κανείς ότι το ηλεκτρονικό βιβλίο ειναι φθηνότερο ή και τζάμπα. Το αντίθετο συμβαίνει γιατί όπως ανάφερα παραπάνω είμαστε ΜΙΚΡΗ αγορά.
Αν ο καθένας νομίζει ότι μπορεί μα αναρτήσει ένα word αρχείο και να το ονομάσει ηλεκτρονικό συγγραμμμα τότε δεν είμαστε μακριά από το τέλος του βιβλίου...

 
Περί ψηφιακής ανάρτησης
29 Μαρ 2020 13:07

Πόσοι από όσους σχολιάζουν γνωρίζουν τι πραγματικά ισχύει περί πνευματικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα;
Πόσοι γνωρίζουν τον πραγματικό κόπο που χρειάζεται για να συγγράψει κάποιος ένα αξιοπρεπές ακαδημαϊκό σύγγραμμα;
Πόσοι γνωρίζετε την διαδικασία και τους κλάδους που αφορά η έκδοση;
Δεν είναι μόνο οι εκδότες, πολλοί από τους οποίους παλεύουν να επιβιώσουν λόγω του τρόπου κοστολόγησης και αποπληρωμής των συγγραμμάτων.
Ο "κύκλος" συμπεριλαμβάνει τυπογράφους, βιβλιοδέτες, εμπόρους χάρτου και ένα σωρό ακόμα ειδικότητες, τις οποίες καταδικάζετε στην ανεργία με τις παραπάνω προτάσεις.
Στις δύσκολες εποχές που διανύουμε καλό θα ήταν να διατυπώνονται με περίσσια προσοχή τέτοιου είδους απόψεις.
Δεν είναι δυνατό, εκ των πραγμάτων να γίνει η διανομή με τους υπάρχοντες όρους. Τα βιβλιοπωλεία είναι κλειστά και καλώς.
Η μόνη λύση να γίνει η διανομή με ασφάλεια είναι με courier, το κόστος του οποίου πρέπει τουλάχιστον να μοιραστεί μεταξύ εκδοτών και υπουργείου.

 
arodos
29 Μαρ 2020 13:04

Έχοντας συνεργαστεί με εκδοτικό οίκο επί μακρόν, σαν γραφίστας, διακρίνω καταρχάς στα σχόλια μια πλήρη άγνοια επι του θέματος και αστήρικτους αλαλαγμούς περι ανάρτησης των βιβλίων έτσι απλά και χωρίς καμμία άλλη υποχρέωση. Ουδείς φαίνεται να γνωρίζει τι κόστος και εργασία υπάρχει για να δημιουργηθεί ένα επιστημονικό ΒΙΒΛΙΟ με αρχή, μέση και τέλος και όχι απλώς κάποιες σκόρπιες σημειώσεις. Είναι τεράστιο έργο (μιλάω εννοείται για τα αξιόλογα συγγράμματα που σέβονται πρωτίστως τους δημιουργούς κι έπειτα το κοινό που απευθύνονται), απαιτεί δουλειά μηνών από ανθρώπους, έχει μεγάλο κόστος δικαιωμάτων (για φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης κτλ.) και εμπλοκή ενός μεγάλου κύκλου ανθρώπων για τη δημιουργία του.
Όσον αφορά στη σύγκριση με Πανεπιστήμια του εξωτερικού θα το θέσω πολύ απλά και θα πω δυο πραγματάκια: ΓΛΩΣΣΑ. Αγγλικά (κυρίως) vs Ελληνικά. Σε τι αριθμό ανθρώπων απευθύνονται τα βιβλία των ξένων Εκδοτικών Οίκων; Και σε πόσους αυτά των ελληνικών; Σκεφτείτε μόνο οτι ένα βιβλίο στα Γερμανικά έχει πρόσβαση σε τουλάχιστον 10 εκατομ. ανθρώπους (αν πούμε οτι η Γερμανία είναι 80 εκατομ. συν την Αυστρία). Τι κίνητρο θα υπάρχει μετά για κάποιον Έλληνα καθηγητή-ερευνητή να μπεί στην πολύ κοπιαστική διαδικασία να ερευνήσει-μελετήσει-συγγράψει ένα πόνημα επιστημονικώς τεκμηριωμένο, ότα ξέρει οτι θα καταλήξει απλώς λίγα MB ενός PDF; Κανένα απολύτως! Επομένως το επόμενο βήμα είναι η πλήρης απαξίωση του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ συγγράμματος στην ελληνική γλώσσα, αφού δεν θα υπάρχει κίνητρο (είτε οικονομικό, είτε επιστημονικό είτε ακόμα και προσωπικό-να δει τον κόπο ετών-μηνών σαν μια ολοκληρωμένη δουλειά, σαν ΒΙΒΛΙΟ).

 
φοιτητής
28 Μαρ 2020 03:27

Εξαιρετική η πρόταση του Μέλος ΔΕΠ-Πάνος.
Εξαιρευνώντας βιβλιοθήκες του ΕΚΠΑ, ΠΑΔΑ, ΕΜΠ, ΠΑΤΡΑΣ έχω ανακαλύψει θησαυρό για την διπλωματική μου.
Σημειώσεις καθηγητών για μαθήματα του κάθε ιδρύματος στοχευμένα στο εκάστοτε μάθημα.
Εύχομαι να εισακουστεί η συγκεριμένη πρόταση.

 
Βιβλιοθήκες και συγγράμματα
27 Μαρ 2020 18:19

Με σωστά οργανωμένες Βιβλιοθήκες με Η/Υ, χώρους μελέτης, ανοικτές 7 ημέρες την εβδομάδα, δε θα χρειαζόταν να μοιράζουμε 15 βιβλία σε κάθε φοιτητή κάθε χρόνο. Τώρα είναι ειδικές οι συνθήκες αλλά το ελληνικό σύστημα με τα συγγράμματα είναι αναποτελεσματικό και πολυδάπανο και δεν εξυπηρετεί κανένα ακαδημαϊκό ή εκπαιδευτικό σκοπό. Συντηρείται η παραγωγή συγγραμμάτων που δε συνεισφέρουν τίποτε.

Οι φοιτητές διαβάζουν κυρίως σημειώσεις μαθημάτων και ορισμένα κεφάλαια από βιβλία, ό,τι τους παρέχει ο εκάστοτε καθηγητής. Φαίνεται ποια είναι τα βιβλία που αποτελούν καθιερωμένη επιλογή για όλα τα τμήματα (συνήθως μεταφρασμένα ξένα συγγράμματα) και ποια βιβλία είναι μόνο για εγχώρια κατανάλωση.

Το πιο σωστό θα ήταν να καθιερωθεί επίδομα βιβλιοθήκης για τους φοιτητές, ώστε με την ολοκλήρωση των σπουδών τους να επενδύσουν σε 10-12 βιβλία για την αποκλειστική προσωπική τους χρήση, αντί να συσσωρεύουν 50 τόμους που δεν πρόκειται να διαβάσουν ποτέ.

Σε όλα τα πανεπιστήμια διεθνώς οι φοιτητές μελετούν σε κοινά αναγνωστήρια, δεν απομονώνονται ο καθένας με το βιβλίο του.

 
DIMITRIOS KOUIS
27 Μαρ 2020 14:14

Όποιος ανοίξει τη διαδικασία διανομής βιβλίων να το κάνει επώνυμα ώστε να "χρεωθεί" και τις εκατόμβες των νεκρών που θα δημιουργήσουν οι 300.000 φοιτητές που θα περιφέρονται στα διάφορα σημεία, ειδικά στην Αθήνα, για να παραλάβουν τα συγγράμματα.
Συγκρίνετε την αντίδραση των ξένων εκδοτών .

Εδώ και τώρα όλα ηλεκτρονικά με συστήματα ελεγχόμενης πρόσβασης, όπως γίνεται σε όλο το κόσμο. Παράλληλα ουσιαστική ενίσχυση των ελευθερων συγγραμμάτων . Όποιοι δεν θέλουν να συμμετέχουν στο πόλεμο ας παραμερίσουν.

 
Ηλεκτρονικό βιβλίο
27 Μαρ 2020 12:05

Μπορεί να είμαι παλιός, αλλά σοβαρή μελέτη σε ηλεκτρονικό βιβλίο δεν μπορώ να κάνω. Ο δανεισμός από τις βιβλιοθήκες είναι ιδανικός.

 
Μέλος ΔΕΠ - Πάνος
27 Μαρ 2020 11:47

Για να επιτελεί το πανεπιστήμιο και ο ακαδημαϊκός δάσκαλος τον πραγματικό του ρόλο θα πρέπει:

1) Κάθε καθηγητής θα δημιουργήσει πλήρες διδακτικό-ηλεκτρονικό-συγγραφικό πακέτο για κάθε μάθημα που θα διδάσκει. Το πακέτο αυτό θα προσφέρεται δωρεάν και με ελεύθερη πρόσβαση όχι μόνο στο πανεπιστήμιο που ανήκει ο καθηγητής, αλλά σε κάθε ενδιαφερόμενο (διαφάνεια, προσφορά του πανεπιστημίου στη γνώση και την πρόοδο)

2) Δεν θα αγοράζει-πληρώνει πλέον το υπουργείο κανένα σύγγραμμα για τους φοιτητές, αφού τώρα όλο το υλικό θα είναι δωρεάν και ελεύθερο από τον ίδιο τον καθηγητή

3) Ο εκδότης ως επιχειρηματίας έχει φυσικά το δικαίωμα να εκδίδει βιβλία στο ελεύθερο εμπόριο, τα οποία θα μπορεί να αγοράζει όποιος θέλει -θυμίζω ότι το μάθημα θα καλύπτεται από το παραπάνω δωρεάν υλικό-, άρα δεν είναι υποχρεωτική η αγορά του βιβλίου από τον φοιτητή

4) Ο εκδότης θα προσαρμόσει πλέον τα βιβλία του σε σχήματα και όγκο που δεν θα ξεπερνά τις 400 σελίδες, έτσι ώστε να μπορεί τόσο ο ίδιος να διαχειριστεί το κόστος έκδοσης, όσο και όποιος ενδιαφέρεται να μπορεί να αποκτήσει το βιβλίο. Δεν είναι ανάγκη να βγάζει βιβλία 800 σελίδων, έγχρωμα που τα κοστολογεί 80-100 ευρώ απλά για το κέρδος.

5) Επίσης, ο εκδότης μπορεί να καθιερώσει το e-book το οποίο μπορεί να αγοράζει κάποιος με το download

6) Ο φοιτητής και όποιος άλλος ενδιαφερόμενος, θα μπορεί να έχει στον υπολογιστή, το tablet ή το κινητό του, μια ολόκληρη βιβλιοθήκη που θα την έχει πάντα μαζί του

7) Θα ανοίξουν ξανά τα βιβλιοπωλεία που θα διαθέτουν πλούσια συλλογή βιβλίων, όπως παλιά.

Πάντα μια κρίση πρέπει να είναι μια ευκαιρία για πρόοδο.

Θυμηθείτε ότι ο ακαδημαϊκός δάσκαλος έχει αποκλειστεί δια νόμου να εκδίδει μόνος του το βιβλίο και θα πρέπει να πηγαίνει μέσω ιδιώτη επιχειρηματία.

Τέλος, δεν θα πρέπει να είναι για έναν ακαδημαϊκό δάσκαλο, το βασικό κίνητρο συγγραφής ενός βιβλίου, το κέρδος.

 
Χρειάζεται καλή θέληση
27 Μαρ 2020 11:31

Αυτό που ισχύει π.χ. για την δημοσιοποίηση άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά είναι ότι η ανάρτηση κειμένων στην ίδια ακριβώς μορφή με την οποία τυπώνεται το βιβλίο (δηλ. με σελιδοποίηση από τον εκδότη) είναι σαφώς παράνομη. Η ανάρτηση των ίδιων κειμένων αλλά στην πρωταρχική τους μορφή με την οποία υποβλήθηκαν στον εκδότη (κείμενα π.χ. σε Word) ενδέχεται να είναι νόμιμη, αρκεί να προβλέπεται στις συμφωνίες του εκδότη με τον συγγραφέα.

Στην περίπτωση εργαστηρίου της Σχολής μας, επειδή ο Εύδοξος αργεί πολύ κάθε εξάμηνο να ανοίξει και τα εργαστήρια δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς το βιβλίο, ο εκδότης μας έχει δώσει άδεια να δημοσιοποιήσουμε τις βασικές οδηγίες εκτέλεσης των ασκήσεων στην αρχική τους μορφή (όχι αυτή που υπάρχει στο τυπωμένο βιβλίο). Είμαστε ευγνώμονες για αυτό.

Αντιλαμβάνομαι πλήρως την αγωνία των εκδοτών, οι οποίοι συνήθως πληρώνονται μετά από πολύ μεγάλες καθυστερήσεις, μερικές φορές και 2-3 ετών, ανάλογα με την κυβέρνηση και τα οικονομικά της χώρας. Πρέπει όμως η ζωή να συνεχιστεί και να μην χαθούν εξάμηνα. Ας εγγυηθεί η κα. Υπουργός στους εκδότες την άμεση αποπληρωμή των χρεωστουμένων σε όλους τους εκδότες και πιστεύω ότι θα βρεθεί με καλή θέληση μια συμβιβαστική λύση στο γράμμα και το πνεύμα των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

 
ΜΜ
27 Μαρ 2020 11:11

Πολύ εύκολα και χωρίς εκτεταμένη συζήτηση θα μπορούσαν να αποσταλούν από τους εκδότες τα δηλωθέντα από τους φοιτητές συγγράμματα στη διεύθυνση μόνιμης διαμονής, μέσω των συνεργαζόμενων εταιρειών ταχυμεταφοράς.

 
Κώστας Κ.
27 Μαρ 2020 11:00

Επιτέλους, θα πρέπει η γνώση να είναι ανοιχτή! Αυτή ειναι η έννοια της επιστήμης και της μετάδοσης της γνώσης στα πανεπιστήμια. Όταν η γνώση γίνεται εμπόριο και βρίσκεται κλειδαμπαρωμένη πίσω από στεγανές πόρτες τύπου paywall, τότε ο μόνος που κερδίζει είναι ο εκδότης. Αυτοί που χάνουν είναι η ανθρωπότητα...

 
μελος δεπ
27 Μαρ 2020 10:14

ολα αυτα τα χρονια λεμε οτι οι φοιτητες πρεπει να παιρνουν τα συγγραμματα ηλεκτρονικα.
ετσι τωρα θα αποφευγαμε ολη αυτη την ταλαιπωρια, οι φοιτητες θα ειχαν προσβαση σε περισσοτερα του 1 συγραμματα και θα ειμασταν και οικολογοι κ δεν θα καταστρεφαμε τοσο χαρτι για εκτυπωσεις.
κυρια υπουργε καντε κατι!!!
επιτελους το θεμα δεν ειναι το κερδος των αμεσα ωφελουμενων αλλα η προσβαση του φοιτητη σε πολλαπλο υλικο αμεσα με φθηνοτερο κοστος και οικολογικα!

 
Θανασης
27 Μαρ 2020 08:29

Για αυτό όλα τα ακαδημαϊκα συγγράμματα για να χρηματοδοτηθούν θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΆ να εκδίδονται με άδειες CC.

 
Τι έγινε, έπεσαν οι πωλήσεις;
27 Μαρ 2020 07:30

Τώρα θυμήθηκαν οι εκδότες τα παράνομα αντίτυπα; Όταν επί χρόνια πηγαίνεις με το στικάκι σου, έχοντας κατεβάσει pdf από ιστοσελίδες τρίτων, σε 'φωτοτυπαδικα'. Με μόλις πενήντα ευρώ είχες (και συνεχίζεις ακόμα να έχεις) 3 πανεπιστημιακά βιβλία τελευταίας έκδοσης. Ενώ ένα γνήσιο, αξιόλογο πανεπιστημιακό βιβλίο κοστολογείται γύρω στα 100€...

 
Observator
27 Μαρ 2020 04:39

Kανείς δεν ασχολείται με την έγκαιρη παράδοση των βιβλίων.
Τα πανεπιστήμια είναι ήδη στο μέσο του εξαμήνου. Τα μαθήματα
τρέχουν εξ αποστάσεως, οι βιβλιοθήκες κλειστές και κανείς δεν
μοιράζει βιβλία.

 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
27 Μαρ 2020 00:12

Ωχ!!!!! ....άρχισαν τα όργανα.....

 
Θύμιος
26 Μαρ 2020 21:38

Ας ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία που γίνεται η διανομή των συγγραμμάτων. Μπορούν να εξυπηρετούν τους φοιτητές στο πεζοδρόμιο, όπως πχ κάνουν τα κρεοπωλεια.

Όμως το ότι είμαστε στην μέση του εξαμήνου και οι φοιτητές δεν έχουν πάρει βιβλία δείχνει το στραβό του συστήματος. Πότε θα αναλάβουν οι βιβλιοθήκες να δανείζουν τα συγγράματα στους φοιτητές αντί να τα πληρώνει κάθε χρόνο ξανά ο φορολογούμενος;

 
ΟΣΔΕΛ
26 Μαρ 2020 20:42

Υπάρχει ο Ο.Σ.Δ.Ε.Λ. για τα πνευματικά δικαιώματα των συγγραφέων αλλά και των εκδοτών κάθε είδους βιβλίου. Θα πρέπει κάποιος να αφυπνίσει τον ΟΣΔΕΛ για να πάρει θέση.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ