Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Η Υγειονομική κρίση, ευκαιρία για αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης

Kαμία μορφή τηλεεκπαίδευσης δε μπορεί να αντικαταστήσει το μάθημα σε μία τάξη με φυσική παρουσία
Δημοσίευση: 30/03/2020
Παληγιάννης
Alt Text: 
Παληγιάννης
Title Text: 
Παληγιάννης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Του Βασίλη Παληγιάννη

Η πανδημία του ιού covid-19 απειλεί τη ζωή και την υγεία όλων των πολιτών του κόσμου. Η χώρα μας βιώνει μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα. Η κυβέρνηση με πίστη ότι οι ζωές των ανθρώπων έχουν μεγαλύτερη αξία  από τις συνέπειες για την οικονομία,  πήρε έγκαιρα  τα κατάλληλα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης  του ιού.

Μεταξύ αυτών των μέτρων συμπεριέλαβε την αναστολή λειτουργίας των σχολείων μας. Οι εκπαιδευτικοί στις δύσκολες και ιδιαίτερες αυτές συνθήκες προσπάθησαν από την πρώτη στιγμή να κάνουν αυτό που τους υπαγορεύει το επαγγελματικό τους καθήκον.

Η πλειοψηφία τους πέρα από ιδεοληψίες και με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών και της εκπαίδευσης προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να έχει άμεση επικοινωνία με τους μαθητές,  ανταποκρινόμενοι στην ανάγκη της ψυχολογικής στήριξής τους. Ταυτόχρονα προσπαθούν να υλοποιούν με φιλότιμες προσπάθειες και με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των μαθητών, παρά τις αδυναμίες και τις ελλείψεις του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, που αναμφισβήτητα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον τεράστιο φόρτο που δέχεται καθημερινά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν ευθύνονται οι εκπαιδευτικοί για την δυσλειτουργία και τα προβλήματα αυτής της μορφής εκπαίδευσης, αλλά η έλλειψη υποδομών και η πίεση να ανταποκριθούν κάτω από τέτοιες εκπαιδευτικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες.

Ελπίζω και πιστεύω πως η πολιτική ηγεσία  έχει κατανοήσει τις φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών και κατά συνέπεια την άδικη κριτική μικρής μερίδας του δημοσιογραφικού κόσμου.

Η αλήθεια είναι πως στο εκπαιδευτικό μας σύστημα οι Νέες Τεχνολογίες δεν αποτελούν ουσιαστικά εργαλεία μάθησης. Όπως αλήθεια είναι πως η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στις Νέες Τεχνολογίες και τη χρήση τους  στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι ελλιπής έως ανύπαρκτη.

Αλήθεια είναι επίσης ότι καμία μορφή τηλεεκπαίδευσης δε μπορεί να αντικαταστήσει το μάθημα σε μία τάξη με φυσική παρουσία.

Η υγειονομική κρίση  έδωσε σε όλους την ευκαιρία να κατανοήσουμε την αδήριτη ανάγκη της ενίσχυσης και της αναβάθμισης  του συστήματος υγείας αλλά και ταυτόχρονα την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη της ουσιαστικής αναβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης.

Η πολιτική ηγεσία, με τη στήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας, οφείλει να ενισχύσει και να ενδυναμώσει τις πρωτοβουλίες  της ώστε:

•    Να συμπεριλάβει στους σχεδιασμούς της τη γενικευμένη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών όχι μόνο σε παιδαγωγικά και διδακτικά θέματα αλλά και στη σωστή χρήση των νέων τεχνολογιών.
•    Να αναζητήσει πόρους  για  να εξοπλιστούν όχι μόνο τα σχολεία μας αλλά και οι εκπαιδευτικοί με Η/Υ καθώς και με άλλα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα.
•    Να ενισχύσει τους οικονομικά αδύναμους μαθητές με τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό, ώστε  σύντομα να περάσουμε στη νέα ψηφιακή εποχή.

Ευχή όλων μας είναι να ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση όσων των δυνατόν γρηγορότερα και ανώδυνα, για να επανέλθει η εκπαίδευση στον φυσικό της χώρο και στις αυτονόητες μαθησιακές και παιδαγωγικές συνθήκες.

Σχόλια (12)

 
Ντίνος
30 Μαρ 2020 12:32

Η κυβέρνηση σου κ.Παληγιάννη ετοιμάζεται να μειώσει μισθούς και συντάξεις.Έχει όμως λεφτά να μοιράζει για την διαφήμιση της και να χαρίζει πρόστιμα.Αυτά που γράφεις δεν είναι της παρούσης στιγμής

 
Ερώτημα....
30 Μαρ 2020 14:13

Οι δεξιοί είναι υπέρ της δημόσιας εκπαίδευσης;

 
Nikos
30 Μαρ 2020 15:11

Εγώ κ. Παληγιαννη σας καλώ να πάρετε θέση για την επερχόμενη μείωση μισθών που φημολογείται ότι θα έχει και αναδρομική ισχύ, καθως και για την συνεχή άνανδρη επιθεση που δέχεται ο κλάδος από συστημικα μμε και δημοσιογράφους. Ποια η άποψη σας για τα ανωτέρω;

 
Επίδομα βιβλιοθηκης
30 Μαρ 2020 17:44

Οι κυβερνησεις έκοψαν κ το επίδομα βιβλιοθήκης για τους εκπαιδευτικούς , σιγά μην τους απασχολγσει το κομμάτι των υπολογιστών κ της επικοινωνίας .

 
Ert
30 Μαρ 2020 18:03

Η δεξιά δεν είναι ούτε υπέρ ούτε κατά της δημόσια εκπαίδευσης. Ειναι υπέρ της ποιοτικής δημόσιας εκπαίδευσης. Καλύτερα να διαβάζεις τα μαθήματά σου, άρχισε η εκπαιδευτική τηλεόραση σήμερα.

 
Βιοπληροφορική
30 Μαρ 2020 19:22

κ. Παληγιάννη χρειάζεται αναβάθμιση του μαθήματος της πληροφορικής στην εκπαίδευση, όπως στην Αμερική όπου η πληροφορική είναι πλέον βασικό μάθημα - όχι εξωδιδακτική δραστηριότητα - ήδη από το δημοτικό. Δεν είναι μόνο επιστημονική αλήθεια, είναι κοινωνική αναγκαιότητα σήμερα σε όλον τον κόσμο. Τουλάχιστον δίωρο μάθημα πληροφορικής σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, υποχρεωτικό για όλους και γραπτώς εξεταζόμενο στο τέλος της χρονιάς (για τα γυμνάσια και τα λύκεια) σε όλες τις τάξεις.

 
@Ert
30 Μαρ 2020 19:51

Ποιά δεξιά;Που την είδες;Ο Μητσοτάκης λέει ότι είναι κεντρώος.Πάρα πολλοί υπουργοί,υφυπουργοί,ΓΓ υπουργείων κλπ προέρχονται από ΠΑΣΟΚ,ΚΝΕ ,ΠΟΤΑΜΙ και υπόλοιπη αριστερά.Το αυτό και στους διοικητές ΔΕΚΟ(ΟΑΣΘ,ΟΣΕ κλπ).Το αυτό και στα στέλέχη δημοσίου,στελέχη εκπαίδευσης κλπ.Κόψε αυτό το παραμύθι.Η ΝΔ είναι κεντροαριστερά και έχει σαν μικρή δεξιά συνιστώσα τους Άδωνη και Βορίδη.Όπως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τον Καμμένο.Δεν υπάρχει δεξιά.Υπάρχει κεντροαριστερά (ΝΔ),αριστερά(ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ -ΜΕΡΑ) κομμουνισμός (ΚΚΕ).Έλεος με τις ιδεολογικές ανακρίβειες.

 
OMG γίναμε Σοβιέτ!
31 Μαρ 2020 00:59

Βρε τί μαθαίνει κανείς στο esos?! Στη Ελλάδα, δεξιά είναι μόνο ο Άδωνης, ο Βορίδης, ο Καμμένος και ο-η Ert! Τον Βελόπουλο, σε ποιό ημισφαίριο να τον βάλουμε λέτε?

 
@ΟMG
31 Μαρ 2020 10:04

Μα και ο κ.Βελόπουλος είναι γνωστό ότι από το πρώτο ΠΑΣΟΚ του 1981 προέρχεται.Άλλο η μετέπειτα μεταπήδηση του στον Καρατζαφέρη και μετά στην ΝΔ με τον Σαμαρά.Ο ίδιος τα λέει.Άρα σωστά συμπεραίνετε.Στο ημισφαίριο της πασοκονεοδημοκρατίας .Σωστό λοιπόν το συμπέρασμα σας.

 
OMG
31 Μαρ 2020 12:08

@OMG
Δεν θέλω να σας αμφισβητήσω αλλά το 1981 ήταν 16 Μαίων ο Βελόπουλος... και ο Ανδρέας έλεγε ότι θα καταργούσε και τις Πανελλαδικές...

 
@OMG
31 Μαρ 2020 15:00

Μην το αμφισβητείτε είναι ακριβές μέχρι τελείας .

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ