Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Πρυτανεία Παν. Κρήτης: Επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει την πρόταση καθηγήτριας για τη δημιουργία εμβολίου αντιμετώπισης του Κορωνοϊού

«Η επιστημονική κοινότητα οφείλει να παρέχει λύσεις, όπου αυτές είναι εφικτές, αλλά και να αποφεύγει την καλλιέργεια αστήρικτων προσδοκιών που θα μπορούσαν να βλάψουν αντί να ωφελήσουν»
Δημοσίευση: 30/03/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Α. Η πρόταση της συναδέλφου θα εξεταστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες από ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων και τα αρμόδια συλλογικά όργανα του Πανεπιστημίου Κρήτης ως προς την ωριμότητα και την υποσχόμενη αποτελεσματικότητά της.

Β. Σε περίπτωση κατά την οποία υπάρξει θετική εισήγηση θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες, όπως για κάθε ερευνητική πρόταση, διαδικασίες

Τα παραπάνω ανακοίνωσε η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης, με αφορμή την επιστολή της   Ειρήνης Αθανασάκη, καθηγήτριας Ανοσολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του Ιδρύματος, με την οποία  ζητά τη συνδρομή της Περιφέρειας  Κρήτης  , καθώς όπως υποστηρίζει  η ερευνητική της ομάδα βρίσκονται κοντά στην ανάπτυξη εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό.

Παράλληλα η Πρυτανεία σημειώνει :

  • Σε εποχές μεγάλης αγωνίας και φόβου, τα όρια μεταξύ μιας ενδιαφέρουσας ερευνητικής υπόθεσης και ενός πανίσχυρου θεραπευτικού μέσου γίνονται δυσδιάκριτα για πολλούς ανθρώπους.
  • Η επιστημονική κοινότητα οφείλει να παρέχει λύσεις, όπου αυτές είναι εφικτές, αλλά και να αποφεύγει την καλλιέργεια αστήρικτων προσδοκιών που θα μπορούσαν να βλάψουν αντί να ωφελήσουν.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΊΑΣ

Ευρεία δημοσιότητα γνωρίζει τις τελευταίες ώρες η πρόταση χρηματοδότησης που υπέβαλε στον Περιφερειάρχη Κρήτης διακεκριμένο μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης για τη δημιουργία εμβολίου αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Για το λόγο αυτό και για την αποφυγή της άκριτης διακίνησης στα ΜΜΕ της   πρότασης, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Σύμφωνα με τα διεθνώς παραδεδεγμένα, υπάρχει ένας συστηματικός τρόπος χαρακτηρισμού του επιπέδου ωριμότητας (Technology Readiness Level - TRL) οποιασδήποτε νέας τεχνολογίας, κατά τον κύκλο ανάπτυξης ενός προϊόντος, από τη βασική έρευνα στην παραγωγή. Η μετάβαση από το εργαστήριο στο τελικό προϊόν είναι μία διαδικασία επίπονη και χρονοβόρα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη δημιουργία ενός εμβολίου για ένα νέο ιό.

Σε εποχές μεγάλης αγωνίας και φόβου, τα όρια μεταξύ μιας ενδιαφέρουσας ερευνητικής υπόθεσης και ενός πανίσχυρου θεραπευτικού μέσου γίνονται δυσδιάκριτα για πολλούς ανθρώπους. Η επιστημονική κοινότητα οφείλει να παρέχει λύσεις, όπου αυτές είναι εφικτές, αλλά και να αποφεύγει την καλλιέργεια αστήρικτων προσδοκιών που θα μπορούσαν να βλάψουν αντί να ωφελήσουν.

Επίσης, η χρηματοδότηση της έρευνας βασίζεται στην κατάθεση προτάσεων και δεδομένων, ακολουθώντας συγκεκριμένες διαδικασίες αξιολόγησης. Οι έκτακτες καταστάσεις για τη δημόσια υγεία που δημιουργεί η πανδημία του COVID-19 έχουν αναδείξει μια σειρά από οδούς χρηματοδότησης για πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα που ασχολούνται με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Η πρόταση της συναδέλφου θα εξεταστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες από ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων και τα αρμόδια συλλογικά όργανα του Πανεπιστημίου Κρήτης ως προς την ωριμότητα και την υποσχόμενη αποτελεσματικότητά της. Σε περίπτωση κατά την οποία υπάρξει θετική εισήγηση θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες, όπως για κάθε ερευνητική πρόταση, διαδικασίες.

Από την Πρυτανεία

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ

Σχόλια (1)

 
Ερωτηματικά
31 Μαρ 2020 13:24

Παρακαλώ ενημερώστε μας κάποιος για το τί έχει προηγηθεί ακριβώς, γιατί η εντύπωσή μου, διαβάζοντας ανάμεσα στις γραμμές των ανακοινωθέντων από τις δύο πλευρές, είναι ότι κυρία ερευνήτρια δεν εξάντλησε τις ενδοπανεπιστημιακές οδούς χρηματοδότησης πριν ζητήσει βοήθεια από αλλού. Το αναφερόμενο ποσό το θεωρώ σαφώς ρεαλιστικό για τις δυνατότητες του οικείου ΕΛΚΕ, σε συνδυασμό με τον προϋπολογισμό της Πρυτανείας.

Δυστυχώς η ύπαρξη και μόνο αυτών των δύο κειμένων, και κατά μείζονα λόγο η δημοσίευσή τους, κατά τη γνώμη μου δημιουργεί πολλά ερωτηματικά όσον αφορά την εικόνα που εκπέμπουμε και προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό. Η αναζήτηση λύσεων σε καιρό κρίσης και η επιστημονική έρευνα γενικότερα δεν έχουν ανάγκη ούτε από επιστολές ούτε από ανακοινωθέντα - τα πολλά λόγια είναι φτώχια.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ