Πριν το Πάσχα η νέα εξεταστέα ύλη της Γ Λυκείου

Μέχρι τη Δευτέρα το υπ. Παιδείας θα έχει πλήρη εικόνα για την ύλη που έχουν διδαχθεί οι μαθητές στο κάθε μάθημα, κάθε τμήματος της Γ τάξης, όλων των Λυκείων της χώρας

02/04/2020

Άκουσε το άρθρο

Αγώνα “δρόμου” κάνει το υπουργείο Παιδείας για να συγκεντρώσει τα στοιχεία από όλα τα Λύκεια της χώρας για τον όγκο της ύλης που έχουν διδαχθεί στο κάθε μάθημα οι μαθητές όλων  κάθε τμήματος της Γ τάξη όλων των Λυκείων της χώρας, προκειμένου να ανακοινώσει σε πρώτη φάση πριν το Πάσχα τη  μείωσης της εξεταστέας ύλης των μαθητών της Γ Λυκείου, που ήδη έχει προαναγγείλει η υπουργός Ν. Κεραμέως.

Η γενική εικόνα που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι ότι οι μαθητές  κατά μέσω όρο έχουν διδαχθεί  το 75 με 85% της ύλης σε όλα τα μαθήματα.
 
Πρόβλημα δημιουργούν κάποια τμήματα σχολείων σε ορισμένα μαθήματα, κυρίως στη Βιολογία, όπου, λόγω  καθυστέρησης πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι μαθητές διδάχθηκαν μικρότερο όγκο ύλης, σε σχέση με τη γενική εικόνα που παρουσιάζουν όλα τα Λύκεια της χώρας.

Γι αυτές τις περιπτώσεις  , ενδεχομένως, να υπάρξει κάποιο μέτρο εξ αποστάσεως διδασκαλία, προκειμένου το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει οριζόντια σε μείωση της εξεταστέας ύλης κατά 15 με 25%.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ

Το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο είχε ζητήσει από τα σχολεία  (Διαβάστε εδώ) να γνωστοποιήσουν μέχρι προχθές Τρίτη 31 Μαρτίου,  την πορεία της ύλης που έχουν  διδαχθεί οι μαθητές της Γ Λυκείου, ανά μάθημα, έως την ημερομηνία έναρξης της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων,

Μέχρι χθες το υπουργείο Παιδείας δεν είχε παραλάβει πίνακες από όλα τα σχολεία. Εκτιμάται ότι σήμερα ή αύριο θα έχει ολοκληρωθεί η αποστολή των στοιχείων, όποτε από Δευτέρα το υπουργείο Παιδείας θα έχει πλήρη εικόνα, προκειμένου να λάβει αποφάσεις μείωσης εξεταστέας ύλης ανά μάθημα.

Σε περίπτωση που ανοίξουν τα σχολεία

Στην περίπτωση που ανοίξουν τα σχολεία και γίνουν  κανονικά τα μαθήματα για ένα χρονικό διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει και β φάση εξεταστέας ύλης , που θα είναι επιπλέον της προηγούμενης φάσης.

Σχόλια (22)

ΤΚ9
|

Η μόνη λογική άποψη της φίλης Αναστασίας.

Μητερα μαθητη γ λυκειου
|

Μείωση Υλης και Ίσος αριθμός εισακτέων (τουλάχιστον)!!!! Γονεις και μαθητές!Κινδυνος και απο τα δυο. Και τα δυο να οριστούν άμεσα. Η μείωση ύλης είναι φανερή προτεραιότητα.Ο κίνδυνος απο οποιαδήποτε αλλαγή εισακτέων είναι ορατός αφού δεν δεσμεύεται το υπουργείο. Και τα αποτελέσματα ... άνοδος βασεων ...μειωση εισακτέων... μεγαλύτερη ζημιά από το πρόβλημα της ύλης. Γιατί δεν το βλέπετε; γιατί δεν ξεκαθαρίζει τη θέση του το υπουργείο; Ας φωνάξουμε, ας απαιτήσουμε και τα δύο!

Παρασκευή
|

Συμφωνώ η ύλη πρέπει να είναι η ίδια με περυσι

Βασιλης
|

Η λογικα σκεπτομενη υπουργος θσ επαναφερει την υλη σε αυτη που εδωσαν οι μαθητες της Γ Λυκειου το 2019.Εμμονη στην αυξηση της υλης Γαβρογλου δεν εξηγειται στη σημερινη κατασταση.

Ερτ
|

Εσύ Γιώργο την έχεις σκεφτεί; Γιατί αν την έχεις σκεφτεί απορώ πως είναι δυνατόν να είσαι όχι εκπαιδευτικός, αλλά απόφοιτος Λυκείου. Γνωρίζεις πόσοι δηλώνουν την Ιατρική Αθήνας ως πρώτη προτίμηση;

Αναστασία
|

Δεν μπορώ να καταλάβω, ειλικρινά, αυτή την αγωνία και τον πανικό. Κάποτε χάναμε ολόκληρα εξάμηνα από καταλήψεις στα πανεπιστήμια και δεν ίδρωνε το αυτί κανενός.
Οι φετινοί τελειόφοιτοι βρίσκονται σε μία εξαιρετικά προνομιακή θέση, όπου έχουν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν την αποχή από το σχολείο για να μελετήσουν την ύλη τους. Τόσο απλά!
Όσο για τις διάφορες προφάσεις, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να γελοιοποιούμαστε. Από τη μία στο σχολείο δε γίνεται δουλειά όταν έτσι μας συμφέρει, αλλά εν προκειμένω είναι πρόβλημα ότι τα παιδιά δεν έχουν αλληλεπίδραση στην τάξη.
Όσο για το εκπαιδευτικό υλικό και τα φροντιστήρια, υπάρχει τόση πληθώρα και ποικιλία υλικού στο διαδίκτυο (σύγχρονου και ασύγχρονου) που αν θέλει κάποιος μπορεί να μελετάει 24/7 και πάλι δε θα προλάβει να το εξαντλήσει μέχρι τις εξετάσεις.
Τέλος, για το πότε θα γίνουν οι εξετάσεις....πρέπει για μια ακόμα φορά να κοιτάζουμε το γάιδαρο στα δόντια;
Τα παιδιά έχουν ανάγκη υποστήριξης από τους γονείς τους για να μη βλέπουμε φαινόμενα υστερίας και πανικού. Αυτό που διαφαίνεται, αντίθετα, είναι ότι οι γονείς ανατροφοδοτούν και πολλές φορές προκαλούν τέτοιες συμπεριφορές.
Επιτέλους, αν, ούτε μέσα από τέτοιες καταστάσεις δεν μπορούμε να δείξουμε λίγη υπευθυνότητα και ψυχραιμία, τι να πω...

Αντώνης Παπαδημητρίου
|

Πρέπει να γίνουν κανονικά μαθήματα από αρχές μαϊου μέχρι τέλος Ιουνίου. Πανελλαδικές τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου. Μέχρι τέλος Απριλίου διακοπές.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ
|

ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΧΕΤΕ ΣΚΕΦΤΕΙ

Φωτεινή
|

Τα παιδιά που δίνουν για δεύτερη φορά δίνουν με το παλιό σύστημα λογω ύλης τώρα που θα υπάρξει μειώση θα πρέπει να διαγωνιστούν για τις ίδιες θέσεις με τα παιδιά της φετινής γ λυκείου.

Δημητρα
|

ειμαι μητερα ενος παιδιου που θα δωσει ξανα παννεληνιες,τη θα γινει με αυτα τα παιδια δεν θα ισχυει η μιωσει της υλης;

Νίκος Παπαβασιλείου
|

Πολύ κακό για το τίποτα ή μάλλον για να μη μένουμε πίσω σε υποκρισία. Στα φροντιστήρια όπου γίνεται η πραγματική προετοιμασία για τις Πανελλαδικές, όχι μόνο έχουν τελειώσει την ύλη αλλά έχουν προχωρήσει και στην επανάληψη. Αυτοί που δεν έχουν εξωσχολική βοήθεια, δεν ενδιαφέρονται και δεν θα έγραφαν τίποτα ούτως ή άλλως, αφού το εύρος και το είδος της ύλης που εξετάζεται είναι αδύνατο να καλυφθεί στοιχειωδώς ακόμα και από το καλύτερο σχολείο. Η μείωση της ύλης είναι τιμωρία για τους μαθητές που έλιωσαν στο διάβασμα από τον Ιούνιο του 2019 ή και νωρίτερα ακόμα αλλά και για τους γονείς τους που έκαναν το αυτό τους παξιμάδι για να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή βοήθεια στα παιδιά τους.
Και κάτι πολύ σημαντικό επιπλέον, με δραστική μείωση της ύλης, θα αυξηθεί δραματικά ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων, αλλιώς θα έχουμε και πάλι συνωστισμό σε βαθμούς άνω του 90% και η εισαγωγή μαθητών στις υψηλόβαθμες σχολές θα παραμείνει τζόγος. Αυτός ήταν ο λόγος που αυξήθηκε φέτος η εξεταστέα ύλη στα περισσότερα μαθήματα, οπότε αν αρχίσουν να κόβονται κεφάλαια, οι φετινές εξετάσεις θα θυμίζουν εξάμηνα πρώτου έτους σε σχολές της αντίστοιχης ειδικότητας.

Τον Αύγουστο που μου χρωστάς
|

@Αύγουστος
Μά-ιος, Ιούν-ιος, Ιούλ-ιος έχουν ιό. Τον Αύγουστο λοιπόν νομίζω ότι θα γίνουν και εξετάσεις και διακοπές και πληρωμές και εκλογές. Και θα είναι και η Παναγία μαζί μας.
Σοβαρά τώρα, λύσεις και κατανόηση στα προβλήματα και στο άγχος παιδιών και γονιών με τις Πανελλαδικές, δεν περιμένω προσωπικά, από κάποιον που σπούδασε στη Σορβώνη και στο Χάρβαρντ και δεν ξέρει τί είναι οι Πανελλαδικές.

Αύγουστος
|

Η ύλη που θα ανακοινωθεί πρέπει να είναι η οριστική! Επίσης είναι απορίας άξιο, γιατί από τους πιθανούς μήνες για τις εξετάσεις έχει αφαιρεθεί ο Αύγουστος! Υπάρχει κάποιος που σκέφτεται να πάει διακοπές; Ή μήπως η ατμόσφαιρα "θανάτου" που μας περιβάλλει δεν είναι αρκετά δυσάρεστη, ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες σε νομοθετικό/θεσμικό επίπεδο;

ΝΔ
|

Το καλύτερο (και το λιγότερο) που θα μπορούσε να γίνει σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες είναι να ανακοινωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα η εξεταστέα ύλη που θα ισχύσει ανεξαρτήτως του αν και για πόσο θα ανοίξουν τα σχολεία. Έτσι, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένο κομμάτι της ύλης, με μειωμένο το άγχος της αβεβαιότητας, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας πραγματοποίησης των εξετάσεων, ενώ αν και όταν τα σχολεία ανοίξουν θα μπορέσει να γίνει επανάληψη της ήδη διδαγμένης ύλης (με προαιρετική παρουσία των μαθητών, χωρίς απουσίες). Αφού δεν υπάρχει σαφές πλάνο όσον αφορά στις ημερομηνίες, τουλάχιστον ας υπάρχει σαφήνεια όσον αφορά στην ύλη! Η κατάσταση είναι πολύ ψυχοφθόρα για τους υποψηφίους (παιδιά) στις ήδη δύσκολες και αγχώδεις συνθήκες που ζούμε όλοι καθημερινά.

Ανήσυχος εκπαιδευτικός
|

Αυτό το παιχνίδι νεύρων σε βάρος των μαθητών που ετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις ξεπερνά πλέον κάθε όριο λογικής και ανοχής! Καθημερινά συντηρείται στην επικαιρότητα το θέμα της εξεταστέας ύλης, αλλά δε λένε επιτέλους να πάρουν μία απόφαση, ρητή και οριστική. Κι αυτή η απόφαση δεν μπορεί να είναι άλλη από την περικοπή της ύλης στο σημείο που είχε καλυφθεί μέχρι τις 10 Μαρτίου. Είναι αστειότητες ότι το υπουργείο ακόμη περιμένει τα στοιχεία από τα σχολεία. Γιατί τα στοιχεία τα έχει από την περασμένη Παρασκευή! Άλλωστε όλα διακινούνται πλέον ηλεκτρονικά και απαιτούν ελάχιστο χρόνο και να συλλεγούν και να αντιπαραβληθούν.
Δεν ξέρω από πού προέρχεται η πληροφορία που αναφέρει το άρθρο ότι η ύλη έχει καλυφθεί στο 75-85%. Νομίζω πως αυτό είναι εκτός πραγματικότητας και δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις. Στα περισσότερα μαθήματα η ύλη έχει ολοκληρωθεί στο 100%, ενώ σε ορισμένα κινείται στο 90%. Πιθανό πρόβλημα να υπάρχει μόνο με τη Βιολογία κι αυτό με απόλυτη ευθύνη του υπουργείου λόγω μη έγκαιρων διορισμών.
Τέλος πάντων, μιλάμε για ψίχουλα τώρα και καθόμαστε να τα ψειρίσουμε μέρες και μέρες κρατώντας τους μαθητές σε αναμμένα κάρβουνα!

Σωστή εκπαίδευση
|

Ανοιχτά σχολεία (Λύκεια) από αρχές Μαΐου είναι η μόνη λύση στο πρόβλημα της εκπαίδευσης. Κανένα νόημα δεν έχει η παραπάνω επιβάρυνση, οι μαθητές ήδη θα έχουν χάσει 2 μήνες.

Γεωργιος Β
|

Τα σχολεία κατα πασα πιθανοτητα δεν θα ανοιξουν καθολου μετα το πασχα

Εδω το πιο πιθανο ειναι η απαγορευση κυκλοφοριας να ισχυσει μεχρι τελος Μαιου, οποτε τι συζηταμε. ΟΙ πανελληνιες θα γινουν ξαφνικα η σε καποια ημερομηνια τον Ιουλιο η Σεπτεμβρη...η Καθολου...μπορει να τις κανουν και ηλεκτρονικα ....για να μη βγουνε τα παιδια απ το σπιτι μεχρι τα χριστουγεννα....

Ρούγγα Ειρήνη
|

Αν τα σχολεία ανοίξουν, καλό θα είναι η ύλη να μείνει στα όρια που θα έχει ανακοινωθεί, δηλαδή μειωμένη. Τα παιδιά είναι πολύ κουρασμένα με την αβεβαιότητα, χωρίς να θέλω να πω ότι φταίει το υπουργείο για την κατάσταση αυτή. Ακόμα και στις 26/4 να ανοίξουν τα σχολεία (μάλλον απίθανο) ας μείνει η ύλη μειωμένη. Θα γίνουν επαναλήψεις και οι εξετάσεις στην ώρα τους. Μην παιδευετε άλλο τους μαθητές. Δεν φταίει το υπουργείο για το κλείσιμο των σχολείων, αλλά ας μην έχει εμμονές με την ύλη.

"νέο" λύκειο
|

τόση ένταση για την υλοποίηση του λυκείου γαβρόγλου με την τεράστια ύλη
και η ζωή έδωσε τη λύση (όχι με καλό τρόπο)..

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΥΛΟΣ
|

"Στην περίπτωση που ανοίξουν τα σχολεία και γίνουν κανονικά τα μαθήματα για ένα χρονικό διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει και β φάση εξεταστέας ύλης , που θα είναι επιπλέον της προηγούμενης φάσης."
Σχόλιο: Μήπως εννοείτε το αντίθετο, ότι δηλαδή η αρχική ανακοίνωση θα προβλέπει μειωμένη ύλη με το σημερινό δεδομένο ότι τα σχολεία θα είναι κλειστά μέχρι το Πάσχα και εάν δεν ανοίξουν αμέσως μετά θα υπάρξει δεύτερη ανακοίνωση με ακόμη μεγαλύτερη μείωση της εξεταζόμενης ύλης;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ
|

Γιατί απαιτείται αγώνας δρόμου για να συγκεντρώσουν την ύλη;
Ποιος το αναφέρει αυτό;
Δε γνωρίζει ο συγγραφέας του συγκεριμένου άρθρου ότι στο τέλος του μήνα αποστέλλεται η ύλη από κάθε σχολείο στο ΔΔΕ και απο εκεί στο υπουργείο;
Οι ιθύνοντες του υπουργείου μάλλον δε γνωρίζουν σε ποιο τμήμα βρίσκεται η ύλη

Dinos
|

Δεν έχει καμία σημασία πόσο ποσοστό της ύλης θα αφαιρεθεί.
Δώστε από τώρα την ύλη που έχει διδαχθεί κοινά από όλα τα σχολεία και μια ασφαλή ημερομηνία διεξαγωγής των εξετάσεων (22-6-2020).
Γνωρίζετε ήδη από τα σχολεία ποια είναι η κοινή ύλη που έχει διδαχθεί μέχρι τώρα.
Αν τα σχολεία ανοίξουν νωρίτερα να γίνει επανάληψη στη Γ λυκείου και προαιρετική συμμετοχή χωρίς απουσίες.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ