Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Σύγκλητος Ακαδημίας Αθηνών: Τα μέλη μας είχαν επισημάνει εγκαίρως για την άμεση λήψη δραστικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Κορωνοϊού

Δημοσίευση: 02/04/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τα αρμόδια επιστημονικώς μέλη της Ακαδημίας Αθηνών (ιατροί και βιολόγοι) είχαν εγκαίρως επισημάνει ότι βάσει των δεικτών δημόσιας υγείας του πληθυσμού της Ελλάδας (γηρασμένος πληθυσμός, περιορισμένος αριθμός κλινών εντατικής θεραπείας, ορισμένες ανεπάρκειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, επιπολασμός καπνίσματος κλπ.) απαιτείται η άμεση λήψη δραστικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Αυτό τονίζει σε ανακοινωθέν η Σύγκλητος της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ σημειώνει τα εξής:

  • Με βάση τα ανωτέρω, η Ακαδημία Αθηνών διέκοψε τις πάσης φύσεως συνεδριάσεις των πολυμελών συλλογικών οργάνων της και ομαδικές εκδηλώσεις ήδη από τις 5 Μαρτίου 2020.
  • Η αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας προϋποθέτει πέραν της εφαρμογής των ορθώς ληφθέντων περιοριστικών μέτρων πολιτικής προστασίας, την ουσιαστική συμβολή του ιατρών και νοσηλευτών, καθώς και την συντονισμένη δράση του ερευνητικού και εργαστηριακού προσωπικού της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, η Ακαδημία Αθηνών επισημαίνει επίσης ότι η επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας και η στρατηγική εξόδου από την κρίση απαιτεί εντατικές ερευνητικές προσπάθειες στον τομέα της βιολογίας και επιδημιολογίας του ιού καθώς και της ανάπτυξης θεραπειών και εμβολίων.

Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης, συμβάλλει στην προσπάθεια αυτή με το εξειδικευμένο επιστημονικό του προσωπικό και τις σύγχρονες ερευνητικές του υποδομές.

Συγκεκριμένα:

α) έχει δρομολογήσει τη διενέργεια μοριακών διαγνωστικών αναλύσεων για την ανίχνευση του ιού στον πληθυσμό,

β) πραγματοποιεί μετρήσεις βιο-δεικτών φλεγμονής και ανοσολογικής απάντησης για την επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής για τους ασθενείς των μονάδων εντατικής θεραπείας,

γ) προγραμματίζει την διεξαγωγή μελετών ανάπτυξης ανοσίας του πληθυσμού μέσω της ανίχνευσης των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του ιού,

δ) δημιουργεί προτυποποιημένες συλλογές βιολογικού υλικού από πάσχοντες με τη νόσο COVID-19, οι οποίες θα επιτρέψουν την εκπόνηση μελετών με αντικείμενο την κατανόηση της μοριακής εξέλιξης του ιού στον Ελληνικό πληθυσμό και της αλληλεπίδρασης του ιού με τα κύτταρα του ανθρώπου με σκοπό την ταυτοποίηση νέων φαρμακευτικών στόχων και

ε) σε στενή συνεργασία με το Κέντρο Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, διερευνάται η σχέση μεταξύ των επιπτώσεων του κορωνοϊού σε παγκόσμια κλίμακα και των επικρατουσών κλιματολογικών-περιβαλλοντικών συνθηκών.

Επίσης, το Κέντρο Ερευνών Θεωρητικών και Εφηρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών που συνεργάζεται με το ΙΙΒΕΑΑ έχει αναπτύξει έγκυρα μοντέλα πρόβλεψης της διάδοσης του ιού, τα οποία είναι χρήσιμα για τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό διαχείρισης της επιδημίας.

Το συνεργαζόμενο Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλ. Φλέμιγκ» αναπτύσσει ζωϊκά πρότυπα μελέτης της λοίμωξης και της φλεγμονής με σκοπό την κατανόηση της παθογένειας που προκαλείται από τον ιό.

  • Στον τομέα της περίθαλψης των πασχόντων με τη νόσο COVID-19, οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι Ακαδημαϊκοί, και ιδίως οι εντατικολόγοι, προσφέρουν πολύτιμες ιατρικές συμβουλές στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας”

Σχόλια (1)

 
COVID και κουνούπια-έντομα
03 Απρ 2020 15:13

Έχουν αρχίσει να εμφανίζονται προ-δημοσιεύσεις σχετικά με μελέτες για COVID και γάτες, κατοικίδια.
Όμως, ακόμη δεν έχουμε δει κάποια επιστημονικά δεδομένα (μόνο αναρτήσεις σε ιστοσελίδες) για COVID σε έντομα, και ειδικά σε κουνούπια. Ίσως οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι Ακαδημαϊκοί να παρήγαγαν κάποια επιστημονικά δεδομένα σε αυτό το θέμα, βάσει πρωτοκόλλων ελέγχου μετάδοσης.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ