Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Εγκύκλιος “Διγαλάκη”:Οι πανεπιστημιακοί είναι υποχρεωμένοι να αναρτούν στο διαδίκτυο τις παραδόσεις – σημειώσεις κάθε μαθήματος

Δύσκολη η διανομή κατ οίκον των συγγραμμάτων των φοιτητών
Δημοσίευση: 03/04/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Tο διδακτικό προσωπικό των ΑΕΙ  υποχρεούται να αναρτά στο διαδίκτυο τις παραδόσεις – σημειώσεις κάθε μαθήματος.

Αυτό ξεκαθαρίζει με εγκύκλιο προς τα ΑΕΙ ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης επικαλούμενος τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 37 του ν. 4009/2011 (Α’ 195), όπως ισχύει.

“Η επιμελής εκπλήρωση της εν λόγω υποχρέωσης είναι απολύτως αναγκαία, ιδίως τη δεδομένη χρονική στιγμή, όπου η διεξαγωγή των μαθημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης” σημειώνει ο υφυπουργός Παιδείας.

Διανομή συγγραμμάτων

Οσον αφορά τη διανομή των συγγραμμάτων στους φοιτητές, ο υφυπουργός Παιδείας ενημερώνει τα Πανεπιστήμια ότι:

Α. Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με τους εκπροσώπους των εκδοτικών οίκων προκειμένου να εξευρεθεί μία λύση για την έγκαιρη διανομή των διδακτικών συγγραμμάτων προς όλους τους δικαιούχους φοιτητές.

Β. Μία από τις επιλογές που εξετάζεται είναι η κατ’ οίκον διανομή αυτών με τον συντονισμό της διαδικασίας από τον εκάστοτε αρμόδιο εκδοτικό οίκο στο πλαίσιο των συμβατικών του υποχρεώσεων, πλην όμως η επιφόρτιση, η οποία έχει προκληθεί στις εταιρίες ταχυμεταφοράς (courier) λόγω των ειδικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα εξαιτίας της πανδημίας του COVID 19, καθιστά δυσχερώς εφαρμόσιμη την υιοθέτηση αυτής, ως προτεινόμενης λύσης.

Γ.  Ο ιδιαίτερα υψηλός αριθμός των προς διανομή διδακτικών συγγραμμάτων, ο οποίος ξεπερνάει το 1.000.000 σύμφωνα με τα στοιχεία των προηγούμενων ετών, σε συνδυασμό με την ανάγκη παράδοσης αυτών σε κάθε πιθανή περιοχή εντός της ελληνικής επικράτειας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την εφαρμογή της εν λόγω επιλογής.

Δ. Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την εύρεση της καλύτερης δυνατής επιλογής και θα υπάρξει άμεσα σχετική ενημέρωσή σας τόσο για τη διαδικασία διανομής, όσο και για τις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων των συγγραμμάτων από μέρους των φοιτητών.

Ο Β. Διγαλάκης καλεί όλα τα Α.Ε.Ι. και οι Α.Ε.Α. να ενημερώσουν τις Γραμματείες των Τμημάτων τους ότι θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τον κατάλογο των διαθέσιμων διδακτικών συγγραμμάτων ανά διδασκόμενο υποχρεωτικό ή επιλεγόμενο μάθημα του προγράμματος σπουδών του Τμήματος, κατόπιν σχετικής εισήγησης του διδάσκοντος, στον οποίον έχει ανατεθεί η διδασκαλία του σχετικού μαθήματος, χωρίς να απαιτείται η συνδρομή ή απόφαση κάποιου άλλου οργάνου, κατά παρέκκλιση οποιασδήποτε άλλης διάταξης.

Για τον λόγο αυτό ο υφ. Παιδείας  προτείνει όλοι οι διδάσκοντες των μαθημάτων να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα ηλεκτρονικά συγγράμματα (Κάλλιπος, HEAL-Link και Δωρεάν Ηλεκτρονικές Σημειώσεις), τα οποία μπορούν να αναζητήσουν στη Γενική Βάση Συγγραμμάτων του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΥΔΟΞΟΣ» (https://service.eudoxus.gr/search/).

Επιπροσθέτως, οποιοσδήποτε διδάσκων, στον οποίον έχει ανατεθεί διδασκαλία στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών των Α.Ε.Ι. και Α.Ε.Α. κατά το εαρινό εξάμηνο, δύναται να εγγραφεί στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΥΔΟΞΟΣ» ως Διαθέτης Δωρεάν Ηλεκτρονικών Βοηθημάτων και Σημειώσεων
 (https://submit.eudoxus.gr/) και, αφού πιστοποιηθεί, να αναρτήσει πρόσθετο διδακτικό υλικό για το οποίο θα έχει το δικαιώματα διανομής και διάθεσης, προκειμένου αυτό να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα Α.Ε.Ι. και Α.Ε.Α..

Οι φοιτητές , έχουν την δυνατότητα να ανακτήσουν ελεύθερα το περιεχόμενο των ηλεκτρονικών συγγραμμάτων που προτείνονται από τους διδάσκοντες για κάθε μάθημα ακόμα και μετά το πέρας της περιόδου υποβολής δηλώσεων των διδακτικών συγγραμμάτων από μέρους τους. Αναλυτικές οδηγίες για την πρόσβαση στα ηλεκτρονικά συγγράμματα υπάρχουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση
https://eudoxus.gr/files/prostheto_didaktiko_uliko.pdf.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΊΑΣ

Σχόλια (27)

 
Observator
08 Απρ 2020 00:44

@ιανος
Με κάλυψες.

@Ηλεκτρονικές Σημειώσεις
Τα μέλη ΔΕΠ σήμερα δοκιμάζουν διαφορετικούς τρόπους παρουσίασης της ύλης αλλα και με χρήση ΤΠΕ. Μπορει αυτο να διαφέρει απο τμημα σε τμημα. Εχει να κάνει με την εναλλαγη των γενεών. Οσες φορές εχω παει στο εξωτερικό και έχω παρακολουθησει διαλέξεις, ομιλιες και μαθηματα, εχω δει ολους του τρόπους: πινακας με μαρκαδόρο, πίνακα με κιμωλια, διαφανιες σε συνδυασμο με πίνακα. Δεν υπάρχει ο παλιός τροπος διδασκαλίας και ο νέος τρόπος διδασκαλίας. Ειναι ο ιδιος τροπος με περισσότερα εργαλεια.

 
αιωνιος φοιτητής
06 Απρ 2020 12:07

@ ιανός
Ναί έχεις δήκιο , δεν έδωσα στοιχεία . Απλά αυτό λέει η εμπειρία μου .
Οπότε καλόν είναι όποιος απο εδώ και πέρα αναφερθεί στο θέμα να μην βασίζεται στην εμπειρία του , γιατί όπως εσύ αμφισβητείς αυτά που λέω εγώ , άλλο τόσο αμφισβητώ και εγώ αυτά που υποστηρίζεις εσύ και ο observator .Kαλόν λοιπόν θα ήταν όποιος ξανααναφερθεί στο θέμα να μας δώσει συγκεκριμένα στοιχεία , ώστε να μπορούμε να τα ελέγξουμε .
Νομίζω ότι μόνον έτσι αναδυκνύεται η αλήθεια .

 
Ιανός
06 Απρ 2020 10:55

@ αιωνιος φοιτητής

Τώρα κατά πόσον μπορείς εσύ να ισχυρίζεσαι ότι ένας στους 10 έχει αναρτήσει υλικό, χωρίς φυσικά να παραθέτεις στοιχεία, αλλά ο οποιοσδήποτε άλλος που λέει για παράδειγμα, 8 στους 10, πρέπει να αναρτήσει στοιχεία, αλλιώς κατά τη γνώμη σου δημιουργεί εντυπώσεις.... είναι ένα θέμα που απαιτεί μελέτη...

 
Πανεπιστημιακά μαθήματα
06 Απρ 2020 01:30

Όταν καθηγητές διδάσκουν ένα μάθημα πέντε ή δέκα χρόνια είναι παράλογο να μην έχουν διαθέσιμες σημειώσεις στους φοιτητές είτε στην σελίδα τους είτε σε κάποιο eclass. Βέβαια υπάρχουν καθηγητές που δεν έχουν ενημερωμένο βιογραφικό στην σελίδα

 
Ηλεκτρονικές σημειώσεις
06 Απρ 2020 01:20

Στο εξωτερικό η καταγραφή σημειώσεων από φοιτητές που μετά τις επιμελείται ο καθηγητής και γίνονται διαθέσιμες είναι στοιχείο που βαθμολογείται, μαζί με τη συμμετοχή στα μαθήματα (πχ. ένα ποσοστό 10%). Σε πολλές ιστοσελίδες ξένων καθηγητών βρίσκεις αναλυτικές σημειώσεις για τα μαθήματα που διδάσκουν, ελεύθερα διαθέσιμες.

Ξεκινώντας από αυτή την παράδοση έχουν οργανώσει μαζικά διαδικτυακά μαθήματα την τελευταία δεκαετία, δεν γίνονται όλα ξαφνικά και στο πόδι όπως προσπαθεί να επιβάλλει το υπουργείο.

@ Οbservator Τα μέλη ΔΕΠ στην Ελλάδα συνήθως ακολουθούν το παραδοσιακό σύστημα διδασκαλίας που έμαθαν όταν σπούδαζαν στα ελληνικά πανεπιστήμια πριν από τρεις δεκαετίες.

 
foititis
06 Απρ 2020 00:24

Μια χαρά μπορούν να στείλουν τα βιβλία με courier δεν θέλει υπερφυσικές ικανότητες, απλό συντονισμό θέλει κάτι που η υπουργός και οι υφυπουργοί έχουν ξεχάσει παντελώς και άπλα περνάνε την ίδια στιγμή νομούς πετώντας κυριολεκτικά χρήματα από δω και από κει εκτός βεβαία από εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη (11 εκατομμύρια σε κανάλια, που θα μπορούσαν κάλλιστα να πάνε για διανομή βιβλίων ή και υποστήριξη του ΕΣΥ λογού των σημερινών συνθηκών). Όσο και χάλια να είναι η κατάσταση λύση υπάρχει δεν θέλουν να το κάνουν...το γιατί το είπα σε πιο πάνω σχόλιο.

 
αιωνιος φοιτητής
05 Απρ 2020 21:40

Προς observator . Όπως είπα και στο μήνυμά μου καλόν είναι όταν λέμε κάτι να το στηρίζουμε με πραγματικά στοιχεία , αλλιώς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε εντυπώσεις , έτσι δεν είναι ?Εφόσον λοιπόν υποστηρίζεις οτι οι 8 στους 10 καθηγητές αναρτούν τις σημειώσεις τους θα πρέπει να μας πείς σε ποιά τμήματα αναφέρεσαι συγκεκριμένα , έτσι ώστε να ελέγξουμε τα λεγόμενά σου, να δούμε δηλαδή πόσοι έχουν ανεβάσει σημειώσεις τους στο e-class ή στο course .

 
Observator
05 Απρ 2020 20:04

@φοιτητής
Αν το μάθημα γίνεται από απόσταση θα έχετε πρόσβαση είτε σε εκπαιδευτικό υλικό είτε στην ίδια τη διάλεξη. Αν το μάθημα δεν γινεται, τότε τι υλικό να αναρτηθεί.

@Μελη ΔΕΠ.
Τα μέλη ΔΕΠ δεν έχουν καμμία υποχρεώση να ετοιμάζουν εκπαιδευτικό υλικό. Εχουν υποχρεώση να δώσουν βιβλιογραφία με ενα βιβλιο από τον Ευδοξο και οδηγό μελέτης της. Ο φοιτητής παρακολουθεί τις διαλέξεις και κρατάει σημειώσεις. Για τα Πανεπιστημια του εξωτερικού αμφιβάλω αν ειναι ελευθερα ολα στο διαδίκτυο. Τα πιο πολλά ειναι διαθέσιμα για τους φοιτητές τους και μόνο. Σε ορισμένα γνωστικά αντικείμενα υπάρχει και ειδικη τεχνογνωσία και ανταγωνισμός μεταξυ των Πανεπιστημίων.

@φοιτητής αιωνιος.
8 στους 10 αναρτούν υλικό. Αν στο τμημα σας είναι 1 στους 10 τοτε το πρόβλημα ειναι στο τμήμα σας και δεν θα σας το λύσουν κάποιοι απέξω.

 
Δημόσια εκπαίδευση
05 Απρ 2020 13:36

Οι καθηγητές εργάζονται σε δημόσια κρατικά πανεπιστήμια και παρέχουν και εκπαιδευτικό έργο. Δεν είναι εκεί απλώς για να αναπαράγουν στις διαλέξεις ένα σύγγραμμα κατά τη διάρκεια του εξαμήνου.

 
Ανοικτά Μαθήματα Open eClass
05 Απρ 2020 13:33

Αρκετοί διδάσκοντες πλέον διαθέτουν υλικό μαθημάτων, ελεύθερα και μέσω διαδικτύου. Το θέμα είναι να καλλιεργηθεί αυτή η κουλτούρα σε κάθε ΑΕΙ και να οργανωθεί καλύτερα μια βάση δεδομένων, όπως είχε γίνει η προσπάθεια με τα ανοιχτά διαδικτυακά μαθήματα.

 
Μέλη ΔΕΠ
05 Απρ 2020 13:24

Τα μέλη ΔΕΠ έχουν διοριστεί σε Δημόσια ΑΕΙ και οι θέσεις εργασίας τους χρηματοδοτούνται από το κράτος για διδακτικά και ερευνητικά καθήκοντα. Στα διδακτικά καθήκοντα περιλαμβάνεται και η οργάνωση μαθημάτων, που προφανώς περιλαμβάνει την παραγωγή πρωτότυπου υλικού (διαφάνειες παρουσίασης, σημειώσεις, ασκήσεις).

Προφανώς σε θέματα πνευματικών δικαιωμάτων γίνεται μια επεξεργασία του υλικού. Το θέμα δεν είναι να παραχθούν ηλεκτρονικά συγγράμματα αλλά να υπάρχει διαθέσιμος ο σκελετός του κάθε μαθήματος. Πουθενά στον κόσμο δε λένε στους φοιτητές διαβάστε 1.000 σελίδες βιβλιογραφίας μόνοι σας. Σχεδόν κανένας καθηγητής δεν ακολουθεί πιστά τα κεφάλαια ενός και μοναδικού συγγράμματος. Με τις σημειώσεις σε κάθε εξάμηνο (50-80 σελίδες) καθοδηγεί τους φοιτητές σε ποια σημεία θέλει να εστιάσει και ποιες ασκήσεις θεωρεί σημαντικές.

Σε πανεπιστήμια στο εξωτερικό από την προηγούμενη δεκαετία έχουν αναρτηθεί ακαδημαϊκές διαλέξεις και υλικό μαθημάτων, ελεύθερα στο διαδίκτυο. Οι καθηγητές στην Ελλάδα γιατί αποτελούν την εξαίρεση;

 
φοιτητής αιώνιος
05 Απρ 2020 13:06

Λέει οτι οι καθηγητές υποχρεούνται να αναρτούν σημειώσεις , σε κάθε μάθημα .
Οι ερώτηση είναι πολύ απλή . Πόσοι καθηγητές το κάνουν αυτό ?Νομίζω λιγότεροι απο ένας στους 10 . Αν κάποιος άλλος έχει διαφορετική γνώμη θα πρέπει να καταθέσει συγκεκριμένα στοιχεία για να το αποδείξει , έτσι δεν είναι ?
Αν κάνω λάθος ας μου πεί κάποιος . Επίσης όταν ο νόμος λέει <<είναι υποχρεωμένοι >> , εννοεί πως αυτό δεν επαφίεται στην καλή διάθεση του κάθε διδάσκοντα , αλλά πρέπει να γίνει και εαν δεν γίνει ο νόμος θα πρέπει να προβλέπει για τους παραβάτες κάποιες συνέπειες . Έτσι δεν είναι ? Εαν κάνω κάπου λάθος στους συλλογισμούς μου , παρακαλώ ας με διορθώσει κάποιος . Θεωρώ λοιπόν πως αυτό που λέει ο νόμος ήδη απο το 2011 δεν εφαρμόζεται στα Πανεπιστήμια , και ούτε υπάρχει η οποιαδήποτε συνέπεια για τους παραβάτες .Άρα προς τι αυτή η διάταξη ? Μήπως απλά και μόνο για εντυπωσιασμό ?

 
Πνευματικά δικαιώματα
05 Απρ 2020 10:50

Η "υποχρέωση" ανάρτησης εκπαιδευτικού υλικού (π.χ. παρουσιάσεις μαθήματος τύπου powerpoint και αντίστοιχο υλικό) κρύβει κι έναν κίνδυνο.
Συχνά οι διδάσκοντες χρησιμοποιούν στις παρουσιάσεις τους υλικό από άλλα βιβλία, άρθρα κτλ, προκειμένου να επιτύχουν το μέγιστο εκπαιδευτικό αποτέλεσμα. Αυτό, εφόσον γίνεται στο πλαίσιο της παρουσίασης στην τάξη, νομίζω πως δεν είναι παράνομο (δίχως κι εδώ να είμαι 100% σίγουρος). Με την προυπόθεση βεβαίως (κυρίως για λόγους ηθικής δεοντολογίας) να υπάρχει έστω μια αναφορά στον δημιουργό/συγγραφέα, καθώς είναι πρακτικά αδύνατο για την κάθε φωτογραφία ή τμήμα κειμένου που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος να ζητείται επίσημη άδεια από τους συντελεστές του αρχικού δημιουργήματος.
Σε περίπτωση όμως που οι εν λόγω σημειώσεις "αναρτηθούν" με οποιονδήποτε τρόπο στο διαδίκτυο, πόσο μάλλον να ενταχθούν ως "ηλεκτρονικό σύγγραμμα" στον Εύδοξο, είμαστε σίγουροι πως δεν υπάρχει θέμα πνευματικών δικαιωμάτων;
Όσοι (νέοι συγγραφείς) συμμετείχαν στη δράση Κάλλιπος πριν λίγα χρόνια, έμαθαν το πόσο προβληματική μπορεί να είναι η ορθή οδός εξασφάλισης της σύμφωνης γνώμης για την αναπαραγωγή υλικού άλλων δημιουργών..

 
φοιτητής
05 Απρ 2020 03:16

Αναμένουμε σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα την άμεση εφαρμογή του νόμου για την ανάρτηση εκπαιδευτικού υλικού.

 
Observator
05 Απρ 2020 01:11

Η κατάσταση είναι περίπλοκη και οι λύσεις σολομώντειες.

 
ΓΣ
05 Απρ 2020 00:01

Συγνώμη αλλά αυτό είναι ανοησία. Κανένας καθηγητής δεν είναι *υποχρεωμένος* να αναρτά σημειώσεις του στο διαδίκτυο. Οι σημειώσεις του υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Πολλοί τις αναρτούν και καλά κάνουν, αλλά *υποχρεωμένοι* ΔΕΝ είναι. Το μάθημα έχει συγγραμμα, και απο εκεί παραδίδει ο καθηγητής - το αν δε μπορεί το κράτος να εξασφαλίσει συγγράμματα στους φοιτητές είναι άλλο ζήτημα. Υπάρχουν ηλεκτρονικά βιβλία, τα έχουν ακούσει ποτέ τους;

 
Πανεπιστημιακές εκδόσεις
04 Απρ 2020 23:50

Σημειώσεις και εκπαιδευτικό υλικό έπρεπε να είναι υποχρεωμένα τα μέλη ΔΕΠ να παράγουν και να διαθέτουν ηλεκτρονικά.

Τα συγγράμματα που είναι διεθνώς αναγνωρισμένα σε κάθε επιστημονικό τομέα είναι γνωστά, η εγχώρια βιομηχανία παραγωγής βιβλίων δεν είναι στο ίδιο επίπεδο. Θα έπρεπε να επικεντρωθούν στη μετάφραση των γνωστών βιβλίων και όχι στην παραγωγή δικών τους, που θα διανέμονται μόνο στους φοιτητές του κάθε τμήματος.

 
Εύδοξος
04 Απρ 2020 21:34

Στην Ελλάδα οι επιλογές είναι συνήθως ένα ξενόγλωσσο γνωστό βιβλίο αναφοράς και το "σύγγραμμα" που κάθε ομάδα καθηγητών μοιράζει αποκλειστικά στο κάθε τμήμα. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα, όχι η διανομή τόμων με courier.

Καμία θετική εξέλιξη στην παραγωγή βιβλίων από μέλη ΔΕΠ στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με μόνο σκοπό να συντηρούν μια ελεγχόμενη εγχώρια αγορά.Θα μπορούσαν να έχουν επενδύσει όλα αυτά τα χρήματα σε ηλεκτρονικές συνδρομές και ενίσχυση των υπηρεσιών στις πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες.

@ makis

Σε όλο τον κόσμο οι ερευνητές διαβάζουν ηλεκτρονικά και σημειώνουν γραπτώς. Το ίδιο και οι φοιτητές Δε γίνεται πλέον αλλιώς, δεν μπορείς να τυπώνεις εκατοντάδες φύλλα χαρτιού κάθε μήνα.

 
Ηλεκτρονική τάξη
04 Απρ 2020 21:27

Οι φοιτητές διεθνώς σπανίως διαβάζουν ολόκληρο ένα βιβλίο, βασίζονται κυρίως σε σημειώσεις καθηγητών και κεφάλαια βιβλίων. Εξάλλου, σε επιστημονικό επίπεδο η σημαντική βιβλιογραφία δεν είναι γραμμένη στα ελληνικά και τα 20 βασικά μαθήματα για κάθε πτυχίο έχουν δεδομένη ύλη που δεν έχει αλλάξει εδώ και δεκαετίες.

Επομένως, το ελάχιστο που έπρεπε να έχουν κάνει τα μέλη ΔΕΠ των ελληνικών Πανεπιστημίων εδώ και 15 χρόνια που υπάρχουν οι τεχνολογικές δυνατότητες είναι να έχουν δημιουργήσει μια βάση με σωστές ηλεκτρονικές σημειώσεις και ασκήσεις για τα κύρια (υποχρεωτικά) μαθήματα και να μην περιμένουν μια περίοδο ειδικών συνθηκών για να είναι συνεπείς στις σύγχρονες εκπαιδευτικές υποχρεώσεις. Όπως βρίσκουμε σημειώσεις μαθημάτων και διαλέξεις απο καθηγητές στο εξωτερικό έτσι θα έπρεπε να γίνεται και στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα όμως τα ΑΕΙ δε λειτουργούν ούτε με φυσική ούτε με ηλεκτρονική βιβλιογραφία. Να σταματήσουμε να βρίσκουμε δικαιολογίες για την απαράδεκτη κατάσταση, που κανείς δεν τολμάει να αλλάξει. @ Observator

Αυτό το καθεστώς διαμοιρασμού 50+ βιβλίων σε κάθε φοιτητή θα έπρεπε να είχε καταργηθεί εδώ και πολλά χρόνια και αντιθέτως να έχουν ενισχυθεί οι βιβλιοθήκες.

 
makis
04 Απρ 2020 20:23

όλοι αυτοί οι οπαδοί των ηλεκτρονικών βιβλίων και ηλεκτρονικών σημειώσεων κλπ., ας αναζητήσουν τη φράση του Bill Gates που είπε: έχω την καλύτερη οθόνη του κόσμου αλλά όταν κάτι είναι πάνω από 3-4 σελίδες το τυπώνω.
Καταρχήν το βιβλίο στο πανεπιστήμιο είναι αναντικατάστατο για τον απλούστατο λόγο ότι μπορεί κάποιος να σημειώνει, να γράφει σημειώσεις δίπλα, και υπογραμμίζει κλπ. Η οθόνη είναι απίστευτα ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΗ!
Όσο για τις σημειώσεις, αυτές συνήθως είναι κάποιες σελίδες σε powerpoint με μεγάλα γράμματα τα κύρια σημεία και κάποια λίγα σχήματα ή φωτογραφίες κλπ.
Θέλουμε ως κοινωνία να βγάλουμε γιατρούς και μηχανικούς με σημειώσεις;
Ποια είναι η επιστημονική εγκυρότητα των σημειώσεων; Τουλάχιστον τα βιβλία κυκλοφορούν και έχει ο καθένας τη δυνατότητα να κρίνει την ποιότητά τους.
Ας βρει λοιπόν το υπουργείο έναν τρόπο να διανεμηθούν βιβλία και να αφήσει τις πονηριές τύπου "βρήκαμε παπά, ας θάψουμε πέντε έξι"
Τέλος, αν υπάρχει έστω και μία χώρα που να υποκατέστησε το πανεπιστημιακό βιβλίο με ηλεκτρονικές σημειώσεις ας βγει και να το πει όποιος το ξέρει.

 
Observator
04 Απρ 2020 19:32

Το ερώτημα ομως ειναι αν οι εταιρειες courier μπορουν να το κάνουν. Υπάρχει ενα πρακτικο ζητημα. Αυτο που γινεται τώρα ειναι οτι τα βιβλια συγκεντρωνονται σε ενα βιβλιοπωλειο, από ολες τις εκδοσεις, και ο φοιτητης
μπορει να πάρει ολα τα βιβλια από ενα σημειο. Με το courier πρέπει ο κάθε εκδοτης να στειλει τα βιβλια μεμονωμένα. Το φυσιολογικο ερώτημα ειναι γιατι το κοστος αυτο πρέπει να καταβληθει εκει και οχι κάπου που υπάρχει ανάγκη οπως το ΕΣΥ. Η ανάρτηση υλικου απο τους διδάσκοντες των ΑΕΙ ειναι υποχρέωσή τους και να πιέζετε προς αυτη την κατευθυνση.

 
foititis
04 Απρ 2020 18:44

Άπλα και κατανοητά είναι τα πράγματα, αν ήθελαν θα μοίραζαν τα συγγράμματα με courier αλλά από ότι φαίνεται δεν θέλουν να δώσουν τα λεφτά, δεν θέλουν να μοιράσουν συγγράμματα και για να τα μοιράσουν θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις τόσο για να μοιραστούν όσο και για να αναρτούνται σημειώσεις στα eclass των πανεπιστημίων. Λύση υπάρχει απλά δεν θέλετε να το κάνετε, σας είναι πιο εύκολο να εντείνεται την κατάσταση ώστε με ΠΝΠ να αρπάξετε ότι μπορείτε αλλά πόσα και για πόσο πια θα φάτε....ιδού η απορία!!!

 
Observator
04 Απρ 2020 15:11

@ΓΙΑΝΝΗΣ
Ο Εύδοξος ανοίγει κάθε χρόνο περίπου 17 Μαρτίου. Για πολλά περιφερειακά Πανεπιστημια ειναι το μέσον του εξαμήνου. Κάποια στιγμή το υπουργείο πρέπει να καταλάβει ότι ολα τα ΑΕΙ δεν έχουν ακριβώς το ιδιο ημερολογιο. Φέτος δεν άνοιξε ακόμα διότι υπάρχει το πρόβλημα της διανομής. Αυτή τη στιγμή τα ΑΕΙ προσθέτουν την ηλεκτρονική επιλογή που ζητά το υπουργείο με την ΠΝΠ. Ήδη έχουν προστεθεί επιπλέον συγγράμματα ως επιλογή. Μετά από αυτή τη διαδικασία θα ανοίξει. Είναι ήδη αρκετά αργά.
@ΑΕΙ και eclass
Μέχρι τώρα δεν υπήρξε πρόβλημα. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι στον Εύδοξο
δε φαίνεται να υπήρχαν τα ηλεκτρονικά βιβλία ως επιλογή πέρα από τα συγγράμματα Καλιπος. Το όλα τζάμπα και όλα δωρεάν, δεν είναι ποτέ λύση. Η επιστήμη εξελίσσεται, οι διδάσκοντες εξελίσσονται και τα συγγράμματα οφείλουν να ανανεώνονται συνεχώς. Λίγα είναι τα διαχρονικά συγγράμματα.
@μέλος ΔΕΠ
Το μοντέλο ηλεκτρονικό βιβλίο= pdf δεν προστατεύει την διανομή του βιβλίου. Ήδη εκδοτικοί οίκοι του εξωτερικού π.x. CRC Press έχουν άλλο
σύστημα ηλεκτρονικού βιβλίου απόλυτα προστατευόμενο. Όμως το
ηλεκτρονικό βιβλίο δεν είναι εύχρηστο.
@Δημήτρης
Θα σας συνιστούσα να διαβάσετε προσεκτικά την εγκύκλιο. Δεν αλλάζει το προτεινόμενο προς διανομή από τον Εύδοξο σύγγραμμα. Απλά προστίθεται η επιλογή ενός ηλεκτρονικού. Μπορεί το ίδιο το χάρτινο βιβλίο να είναι και ηλεκτρονικό. Έτσι και αλλιώς το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι οι βιβλιοθήκες είναι κλειστές και όχι ότι δεν μπορεί να γίνει διανομή των βιβλίων. Υπάρχουν Τμήμα που οι εγγραφές έχουν ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο. Επειδή η κατάσταση είναι έκτακτη, πρέπει κάθε διδάσκων να προσπαθήσει να καλύψει όσο γίνεται τους φοιτητές του.

 
Δημήτρης
04 Απρ 2020 13:10

Οι φωστήρες του υπουργείου καλό θα ήταν πριν δημοσιοποιήσουν την επόμενη ανοησία τους να ξέρουν οτι τα ΑΕΙ διανύουν την 7η ή 8η εβδομάδα μαθημάτων του εαρινού εξαμήνου από τις 13 συνολικά . Τα μαθήματα βασίζονται στο ήδη εγκεκριμένο από πέρυσι τον Μάιο 2019 πανεπιστημιακό σύγγραμμα, το οποίο αν αλλάξει αυτή τη στιγμή προφανώς και δημιουργεί ανυπέρβλητες δυσκολίες στο περιεχόμενο των μαθημάτων, τους ίδιους τους φοιτητές και τους διδάσκοντες ταυτόχρονα. Ορθότερο λοιπόν θα ήταν να βρουν μία λύση με τους εκδότες που να σχετίζεται με την ηλεκτρονική εκδοχή των συγγραμμάτων και όχι να ταλαιπωρούν το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας με τις ανέφικτες προτάσεις που εκστομίζουν και οι οποίες είναι απολύτως άδικες για τους φοιτητές που παρακολουθούν, συμμετέχουν και πασχίζουν να κατανοήσουν την ήδη διδαχθείσα ύλη από απόσταση.

 
ΓΙΑΝΝΗΣ
03 Απρ 2020 21:47

Πότε θα αρχίσουν οι δηλώσεις μαθημάτων του τρέχοντος εξαμήνου για να πάρουμε τα συγγράμματα;

 
μελος δεπ
03 Απρ 2020 16:06

ηλεκτρονικα συγραμματα σε ολους τους φοιτητες μεσω μειλ!!
και λυνετε το προβλημα σε 5 λεπτα!

 
ΑΕΙ και eclass
03 Απρ 2020 15:48

Εδώ και χρόνια (από το 2010 ή και νωρίτερα) έπρεπε να έχουν δημιουργηθεί από τα Δημόσια ΑΕΙ ηλεκτρονικά ψηφιακά αποθετήρια, με υλικό μαθημάτων διαθέσιμο ΕΛΕΥΘΕΡΑ για όλους τους φοιτητές και πολίτες.

Φτάνουμε σε σημείο να μην υπάρχουν εναλλακτικές.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.