Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

ΕΑΠ: Ενδοσχολικές εξετάσεις μαθητών θεωρητικά μπορούν να γίνουν και εξ αποστάσεως

“Υπάρχουν διάφορες λύσεις για "από μακριά εξετάσεις"
Δημοσίευση: 06/04/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Οι εξ αποστάσεως ενδοσχολικές εξετάσεις των μαθητών  , θεωρητικά είναι κάτι που μπορεί   να εφαρμοστούν , αλλά πρακτικά είναι νωρίς ακόμη για να το πούμε. Αυτή τη στιγμή, πρακτικά ενδεχομένως να προκύψουν πολλά προβλήματα, όπως η χωρητικότητα του δικτύου, το πλήθος των συμμετεχόντων ταυτόχρονα κλπ.

Την απάντηση  αυτή έδωσε ο πρόεδρος της  Διοικούσας  Επιτροπής του  Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Καθηγητής Οδ. Ζώρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του esos, στη σημερινή εξ αποστάσεων Συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε: . Στο ΕΑΠ εδώ κι ένα μήνα, από την αρχή δηλαδή της κρίσιμης περιόδου που διανύουμε, εξετάζει διάφορες προτάσεις και λύσεις για τις εξετάσεις μας, τόσο συμβατικές, όσο και εναλλακτικές. Με τη νέα αυτή συμφωνία για το εξειδικευμένο σύστημα από τις ΗΠΑ που ανακοινώσαμε, αποκτούμε για μας και τους φοιτητές μας μια ακόμη επιλογή και μάλιστα πολύ προχωρημένη! Η γενικότερη εξέλιξη της κατάστασης της χώρας, θα μας καλέσει εν καιρώ, να πάρουμε αποφάσεις”.

Σε άλλη ερώτηση μας εάν έχουν υπάρξει σχετικές συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας   ο κ. Ζώρας είπε πως  “σε αυτή τη φάση  θα πρέπει να το δούμε πρώτα εμείς στην πράξη και πως θα το προσαρμόσουμε στις ανάγκες μας” και ότι  “δεν έχουμε κάνει περαιτέρω συζητήσεις με το υπουργείο Παιδείας”.

Στην ερώτηση επίσης του esos εάν το ΕΑΠ , αυτή την περίοδο, προτίθεται να ενεργοποιήσει το   Εθνικό Κέντρο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (Ε.Κ.ΕΠ.Ε.)  σχετικά με την επιμόρφωση, ο πρόεδρος του ΕΑΠ απάντησε:  

  • Το ΕΚΕΠΕ είναι μια μονάδα του ΕΑΠ η οποία έχει μια δική της δομή και ΔΣ.
  •  Το ΕΑΠ θα αξιοποιήσει όλη την τεχνογνωσία του και το δυναμικό του ώστε να καλύψει τα θέματα επιμόρφωσης στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και είμαστε σε στενή συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής γι αυτό.

Κληθείς  από το esos να σχολιάσει η Διοικούσα  την αντίδραση του Συλλόγου των μελών ΔΕΠ   στην πρωτοβουλία   για εξ αποστάσεως εξετάσεις, ο κ. Ζώρας δήλωσε: “Είναι μια ατυχής προσέγγιση και αντίδραση η συγκεκριμένη του Συλλόγου μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ. Κατ' αρχάς θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν ανακοινώιθηκε κάτι από τη διοίκηση, αλλά συζητήθηκε και αποφασίστηκε (με συντριπτική πλειοψηφία) στη Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος που είναι το ανώτατο όργανο του ΕΑΠ, η τεχνολογική αναβάθμιση του Ιδρύματος με νέες σύγχρονες πλατφόρμες τόσο για σύγχρονη όσο  και για ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Ποιό ακριβώς είναι το ζητούμενο στην εποχή της ταχύτατης τεχνολογικής εξέλιξης; Η στασιμότητα σε τεχνολογίες ξεπερασμένες; Το ΕΑΠ έχει τεράστιες δυνατότητες και οφείλει να είναι στην πρωτοπορία της ανοιχτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με την εμπειρία του και την εγκατεστημένη κουλτούρα στο αντικείμενο. Τέτοιου είδους τοποθετήσεις δεν βοηθούν και δεν κάνουν καλό στο Ίδρυμα”.

Στην ενημέρωση συμμετείχαν από πλευράς ΕΑΠ, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Καθηγητής Οδυσσέας – Ιωάννης Ζώρας, οι Αντιπρόεδροι, Καθηγητές Ευστάθιος Ευσταθόπουλος, Διονύσιος Μαντζαβίνος και Κωνσταντίνος Καραμάνης και το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ, Καθηγητής Κυριάκος Κουβελιώτης.

Από όλους τους συμμετέχοντες τονίστηκε η θέληση της Διοίκησης, να αναπτύξει περαιτέρω το Πανεπιστήμιο, δίνοντας έμφαση σε νέα Προγράμματα Σπουδών, πλατφόρμες και τεχνολογίες. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκε η νέα δυνατότητα του ΕΑΠ να διεξάγει εξ αποστάσεως εξετάσεις.

Όπως σημειώθηκε, η εν λόγω λύση, θα δοθεί εφόσον οι εξελίξεις δεν επιτρέψουν παραδοσιακούς τρόπους διεξαγωγής των εξετάσεων, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις δυνατότητες των φοιτητών. Πρόθεση της Διοίκησης είναι να προχωρήσει εν καιρώ, σε ένα μοντέλο πλήρους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων και των εξετάσεων.

“Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Ελλάδας μπορεί να εφαρμόσει και να προσφέρει και στα υπόλοιπα ελληνικά Πανεπιστήμια εφόσον το θελήσουν το αποτέλεσμα της συμφωνίας του με το μεγαλύτερο οργανισμό στον κόσμο πιστοποίησης και ηλεκτρονικής επίβλεψης εξετάσεων από απόσταση” τόνισε ο πρόεδρος του ΕΑΠ και υπογράμμισε: “Η διαδικασία αυτή που ονομάζεται exam proctoring θα προσφερθεί από το ΕΑΠ για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αποτελεί το κορυφαίο εργαλείο για την διεξαγωγή πανεπιστημιακών εξετάσεων. Το ΕΑΠ εξασφάλισε από τον Οργανισμό, που εδρεύει, όπως όλες οι κορυφαίες τεχνολογικές εταιρίες στον κόσμο στη Silicon Valley, την αποκλειστικότητα για τη χώρα μας της χρήσης των συγκεκριμένων υπηρεσιών”.

Ο κ. Ζώρας ανακοίνωσε την χορήγηση εκπαιδευτικών υποτροφιών   από το ΕΑΠ για το επόμενο ακαδημαικό έτος. Οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης των υποτροφιών τους θα ανακοινωθούν  τις επόμενες ημέρες.

Τα Μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, αναφέρθηκαν και στην προσπάθεια εξορθολογισμού των οικονομικών του Ιδρύματος, σημειώνοντας πως ήδη έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Σημειώθηκε δε, πως δεν νοείται για ένα αυτοχρηματοδοτούμενο Πανεπιστήμιο να είναι τα περισσότερα Προγράμματά του ζημιογόνα και αυτό είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί.

Επίσης τονίστηκε ότι ήδη κατατέθηκε ολοκληρωμένος φάκελος για την πιστοποίηση των Προγραμμάτων του ΕΑΠ, ενώ προωθείται η δημιουργία σειράς νέων Μεταπτυχιακών, μεταξύ των οποίων και αγγλόφωνα.

Τέλος, ανακοινώθηκε ο σχεδιασμός για δημιουργία παραρτήματος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στο Βερολίνο, αλλά και η διοργάνωση τον Οκτώβριο του 2021 του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Ανοικτών Πανεπιστημίων στη χώρα.

Σχόλια (11)

 
Γιώργος πρεκ.
07 Απρ 2020 22:35

Για κανένα καινούργιο βιβλίο ούτε λέξη αμερικανικές πλατφορμιτσες αγοράζουμε που είναι στημένες για άλλες κοινωνίες με άλλες υποδομές ,που θα βρείτε έναν επιτηρητή για κάθε έναν φοιτητή ,με τι ταχύτητες θα δώσουμε εξετάσεις όταν εδώ το internet είναι αρχαίο ,από ότι είδα συνήθως δίνουν εξετάσεις έτσι με ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών θα το κάνετε ετσι;Τα μηχανήματα των περισσότερων είναι απλά αν το παλιό μου μηχανήματα δεν υποστηρίζει την πλατφόρμα τι θα κάνω;Τι είναι εδώ Αμερική που με μισό μισθό παίρνουν έναν mac και τρέχουν με ταχύτητες 200mps; Μόλις δει πιθανόν ο Αμερικανός επιτηρητής καθυστερήσεις η διακοπές σήματος θα με κόψει η θα χάνω χρόνο να του εξηγήσω τι σκατα internet έχουμε εδώ.Αλλες τεχνολογίες για άλλες χώρες , μπλέξαμε με τις διαφημιστικές πρωτοπορειες κάποιων

 
Pe19
07 Απρ 2020 15:51

@Ανώνυμο
Αγαπητέ μου φίλε δεν έχετε άδικο για το πολύ μεγάλο ποσοστό χρήσης Η/Υ ή κινητών από μαθητές και την χρήση του ίντερνετ από αυτούς πλην όμως δεν έχετε ιδέα του τι σημαίνει εξετάσεις και το πόσο σοβαρό θέμα είναι. Περιττό να αναφερθώ στις πανελλαδικές που οποιαδήποτε άλλη μορφή τους από την παραδοσιακή είναι νομικά ανύπαρκτη. Ακόμα και σε προαγωγικές εξετάσεις Α Λυκείου θα κόβατε μαθητή σε διαδικτυακές εξετάσεις ? Νομικά έχει οπλοστάσιο μεγαλύτερο τα όπλα του ψυχρού πολέμου για να ζητήσει αρκετά χρήματα αλλά και την επανάληψη όλων των εξετάσεων. Είναι άλλο να βάζουμε pulling στο webex και άλλο να διενεργούμε εξετάσεις. Το ελληνικό κράτος αν διενεργήσει τέτοιου είδους εξετάσεις (μιλάω για προαγωγικές) θα πρέπει να έχει ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ για τον ΚΑΘΕ μαθητή ομοιόμορφο τρόπο εξέτασης. Επειδή είσαι νέος/α να σου θυμίσω ότι στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις δίνουμε όμοιες κόλλες με το λογότυπο του σχολείου σε όλους τους μαθητές και πέρα από αυτές δεν λαμβάνετε τίποτα άλλο υπόψη για τη βαθμολόγηση των γραπτών απαγορεύεται δε η χρήση blanco αλλά και μικρουπολογιστή ενώ για τη τήρηση της τάξης εν ώρα εξετάσεων χρειάζονται 2 επιτηρητές. Μήπως μπορείς να μου πεις πως θα γίνει αυτό διαδικτυακά ? Άντε να υπάρχει κάμερα/ες που θα ελέγχει τον εξεταζόμενο αυτό δεν παραβαίνει τα προσωπικά δεδομένα? φανταστείτε οικογένειες που ζουν σε σπίτια 1-2 δωματίων (??? ) θα υπάρχει μια κάμερα που θα καταγράφει τις κινήσεις όλης της οικογένειας???? νομικά λοιπόν δεν θα υπάρξει δικαστήριο που θα θεωρήσει νόμιμες τέτοιου είδους εξετάσεις.
Το καλύτερο .... Μόνο πανελλαδικές εισαγωγικές εξετάσεις και προαγωγή - απόλυση με τους βαθμούς των τριμήνων.
Στα ΑΕΙ βλέπουμε (υπάρχουν και εργασίες)

 
Φοιτητής ΕΑΠ
07 Απρ 2020 12:11

Τέτοιου είδους πρωτοπορίες χρειάζονται χρόνο για υλοποίηση σύμφωνη γνώμη απο όλους (καθηγητές και φοιτητές) και σωστή προετοιμασία.
Έχει αναλογιστεί κανείς αν υπάρχει υποδομή απο τους φοιτητές; (web κάμερες μικρόφωνα και σωστό internet απο όλους τους φοιτητές). Τι θα γίνει σε περίπτωση που κολλάει το internet κατα την διάρκεια της εξέτασης, θα απορριφθεί ο διαγωνιζόμενος !!!
Τι θα γίνει αν κλαίει το μωρό η τα παιδία κάνουν φασαρία; Πως θα συγκεντρωθεί ο διαγωνιζόμενος στην εξέταση; Πως θα βρεί ένας εξεταζόμενος χώρο με απόλυτη ησυχία σε ενα σπίτι 60 τμ και 4μελής οικογένεια;
Υπάρχουν και αλλες λύσεις για εξετάσεις οι οποίες θα έπρεπε να εξεταστούν:
1) Μια τελική εργασία εφ'όλης της ύλης.
2)Μετάθεση ημερομηνίας των εξετάσεων (δια ζώσης).

Ας μην γίνουμε πειραματόζωα !!!!!!

 
Ανώνυμο
07 Απρ 2020 10:14

Είμαι εκπαιδευτικός σε Γενικό Λύκειο της επαρχίας . Κάθε φορά στο μάθημα μου χρησιμοποιώ το polling της webex σαν τεστ αξιολόγησης στο μάθημα . Πιστεύω πως μπορούν να ΓΊΝΟΥΝ οι ενδοσχολικές εξετάσεις με μια αντίστοιχη πλατφόρμα μια χαρά ! Γιατι οχι και οι Πανελληνιες ( Μη μου πειτε για αδιαβλητο κ.λ.π. νομιζω η κοινωνια θα κινδυνεύσει λιγότερο απο καποιον που θα ...δολιευσει τις εξετασεις απο τη διασπορά που μπορει να υπάρξει εαν γινουν κανονικα οι Πανελληνιες) .Μακάρι να προχωρήσει σε νέα βήματα το Υπουργείο. Και μη μου πείτε για αδιάβλητο κ.λ.π όταν είναι κοινό μυστικό πως μπαίνουν οι βαθμοί στα λύκεια. Ούτε πάλι το παραμύθι πως τα καημένα τα παιδιά δεν έχουν υπολογιστές, πρόσβαση σε ίντερνετ κ.λ.π. Ας δούμε πόσοι λογαριασμοί μαθητών υπάρχουν και λειτουργούν στο Instagram .Σίγουρα υπάρχει κάποιο ποσοστό μαθητων που μπορει να μην εχει πρόσβαση στον εξοπλισμό . Στόχος μας και χρέος μας είναι να βρούμε λύσεις για αυτό κι όχι να κρατάμε όλους πίσω Θα μπορούσαν τα σχολεια να εξοπλιστουν με netbook που είναι πιο φθηνά τα οποία θα τα χρησιμοποιούμε κι αργότερα στα μαθήματα μας . Επίσης θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλους τους συναδέλφους που κοινητοποιθηκαμε και "επιμορφωθηκαμε" μόνοι μας με εφαρμογές κα πλατφόρμες. Επίσης σχετικά με την Γ Λυκείου είναι πολύ μικρό το ποσοστό που συμμετέχει στα μαθήματα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης , .... τα γνωστά κορόιδα δηλ . Καποιοι αλλοι κανουν επαναληψεις στα φροντιστήριο και δε θελουν να .... χάσουν το χρόνο τους και μεγάλο ποσοστό αδιάφορο εντελως απολαμβάνει τις .....διακοπες του ποσταροντας και τις βόλτες τους στο Instagram. ( θα δείτε πως αν ανοιξουν τα σχολεία θα κανουν χρηση δικαιωματος και των υπολοιπων απουσιων τους ) Θα πρέπει το Υπουργείο να προτείνει λυσεις αμεσα γι αυτούς που είναι συνεπείς , ιδιως της Γ ταξης , και παρακολουθουν τα διαδικτυακά μαθήματα. Μια άλλη λύση για τις Πανελλήνιες , εκτος απο την εξ αποστασεως , θα ήταν ελεύθερη πρόσβαση για άλλους με τους βαθμούς όλων των τάξεων του Λυκείου και όποιος δεν "πιάνει " τη Σχολή που θέλει δίνει πανελλήνιες οπότε γίνουν .

 
PE19
07 Απρ 2020 09:35

Ας γίνουν πρώτα οι εξετάσεις στο ΕΑΠ διαδικτυακά,
Μετά να γίνουν σε όλα τα ΑΕΙ αν μου πει πως θα εξετάσει 500 ή 1000 φοιτητές ταυτόχρονα (ή όχι) και πως θα γίνει η πιστοποίηση σε 200.000-300.000 φοιτητές
για να γίνουν οι εξετάσεις αυτές και να κρατηθεί εγκυρότητα αυτών ? και ο κάθε ένας που κόβεται να μην τρέχει στα δικαστήρια.
Για τον κάθε μαθητή (~500.000 το πλήθος) η πιθανότητα και μόνο να εξεταστεί σε υπολογιστή (που πιθανόν να μην έχει) εγείρει άμεσα θέμα συνταγματικότητας εδώ δεν μπορούν να θεωρηθούν έγκυρα τα μαθήματα εξ' αποστάσεως (αφού δεν μπαίνουν απουσίες θεωρούνται ως μη γενόμενα) ποσό δε μάλλον εξετάσεις !!!!!!!!!
Αποτελέσματα προαγωγής και απόλυσης μαθητών χωρίς εξετάσεις και πανελλαδικές μέχρι 20 Ιουνίου με την μέγιστη δυνατή συμμετοχή καθηγητών.
και πάλι είναι τιτάνιο έργο.
Αγαπητέ κύριε πρύτανη ασχοληθείτε με τα πράγματα που ξέρετε. Αφήστε τα υπόλοιπα σε εμάς τους φτωχούς δασκάλους της Δευτεροβάθμιας που τα ξέρουμε λίγο καλύτερα τα πράγματα αυτά.

 
@φοιτητες ΕΑΠ
07 Απρ 2020 09:29

Η εξ αποστάσεως εξέταση προσπαθεί να χρησιμοποιηθεί μαζικά ως αντίμετρο στην εξάπλωση του COVID. Αυτό είναι ένα πρωτόγνωρο μέτρο και χρειάζεται η κάθε μια μέθοδος να δοκιμαστεί πρώτα και μετά να κριθεί ως κατάλληλη ή ακατάλληλη προς εκτεταμένη χρήση. Αυτή είναι μια στανταρ διαδικασία που ακολουθείται όταν γίνεται μετάβαση από ένα σύστημα σε ένα άλλο. Αυτή η διαδικασία λέγεται προετοιμασία, και όσοι συμμετέχουν σε αυτή δεν μπορεί να θεωρηθούν πειραματόζωα (είναι όπως όταν κάποιος προετοιμάζεται για να παρουσιάσει πχ μια εργασία του). Η κριτική μου λοιπόν προς την διοίκηση του ΕΑΠ είχε να κάνει πρωτίστως με την προσπάθεια διαφήμισης μιας μεθόδου, δίχως να έχει προηγηθεί καμία δοκιμή ή προετοιμασία.
Όλοι γνωρίζουμε ότι το κύριο πρόβλημα στην εξ αποστάσεως εξέταση είναι η ταυτοποίηση του ποιος πραγματικά συμμετέχει ως εξεταζόμενος (αυτός που πρέπει ή κάποιος άλλος). Η διαφημιζόμενη μέθοδος proctoring ισχυρίζεται ότι αντιμετωπίζει αυτό το καίριο ζήτημα, της ταυτοποίησης. Αλλά χρειάζεται δοκιμή ως προς την εφαρμογή της. Γιατί εξέταση δίχως ταυτοποίηση δεν εννοείται.
Άλλο λοιπόν είναι να δοκιμάσεις μια μέθοδο εξέτασης σε ένα περιορισμένο κοινό από ανθρώπους, και άλλο είναι να δοκιμάσεις απευθείας ένα άγνωστο φάρμακο σε ανθρώπους πριν να έχουν προηγηθεί άλλα στάδια. Αρα, όλοι μας, εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι πρέπει να υποβληθούμε στην διαδικασία της δοκιμής και προετοιμασίας για την μετάβαση σε ένα νέο τρόπο εξέτασης, γιατί αυτό που θέλουμε όλοι οι συμμετέχοντες στις εξετάσεις είναι η πιστοποίηση της γνώσης από τον κάθε εξεταζόμενο (όχι από κάποιον άλλον στην θέση του), ως αποτέλεσμα της προηγηθείσας εκπαιδευτικής διαδικασίας σε κάθε μάθημα.

 
@ Διαφημιστικά σποτ
07 Απρ 2020 07:42

Οι φοιτητές του ΕΑΠ δεν είναι πειραματόζωα...

 
Διαφημιστικά σποτ
06 Απρ 2020 21:08

Ας προσπαθήσουν πρώτα να εφαρμόσουν το proctoring exam έστω και σε ένα τμήμα του ΕΑΠ, και μετά από αξιολόγηση ως προς την εγκυρότητα και την απόδοση αυτής της υπηρεσίας διαδικτύου, να κάνουν και προτάσεις και σε άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Μπορεί να φαίνεται πρόσφορο πεδίο για δηλώσεις το θέμα των εξετάσεων υπό τις παρούσες συνθήκες, αλλά δεν μπορεί να προβάλλονται ως διαφημιστικά σποτ προιόντα ή υπηρεσίες του διαδικτύου, δίχως καν να έχουν δοκιμαστεί από τους προτείνοντες.
Δοκιμάστε το πρώτα στο ΕΑΠ, και εκ του αποτελέσματος να βγείτε και να κάνετε δηλώσεις. Μην δημιουργείτε παραπάνω θόρυβο, προβάλλοντας δήθεν λύσεις με διαφημιστικά σπότ.

 
κ. Ζώρα έχετε κάνει μελέτη εφικτότητας;
06 Απρ 2020 20:05

Δηλαδή έχετε δει πως λειτουργούν τα συγκεκριμένα συστήματα και πιστεύετε ότι θα λειτουργήσουν στην...Ελλάδα;

 
Ακης
06 Απρ 2020 19:33

Προφορικές εξετάσεις για όλους φέτος στο ΕΑΠ. Έτσι απλά.

 
Ιωάννης Καρπ.
06 Απρ 2020 18:43

Θερμή παράκληση. Σε καμία περίπτωση μην επιτρέψετε να πάνε οι εξετάσεις τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο που προτείνουν στην ανακοίνωσή τους οι ΔΕΠ. Αυτό είναι ανεύθυνο. Τους φοιτητές τους σκεφτήκατε?? Δηλαδή μετά από όλη αυτή την τραγική κατάσταση, τον Δεκαπενταύγουστο όπως ζητάνε, θα πάνε οι φοιτητές να δώσουν και εξετάσεις?? Εσείς που είστε η ΔΕ να βρείτε μια λύση να κλείσει η ακαδημαϊκή χρονιά τον Ιούνιο όπως ήταν προγραμματισμένο. Είτε δια ζώσης είτε ηλεκτρονικά είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ