Placeholder

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Άμεσες ενέργειες για τη στελέχωση των ελληνόγλωσσων σχολείων του εξωτερικού για το σχολικό έτος 2020-2021

Δημοσίευση: 06/04/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ, Αξιότιμη Κυρία Υφυπουργέ,

Η πρωτόγνωρη κατάσταση από την εξάπλωση του ιού COVID-19, αλλά και τα μετρά πρόληψης που έχουν ληφθεί σε όλες τις χώρες του πλανήτη με σκοπό τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, έφερε και την αναγκαία αναστολή λειτουργίας των ελληνόγλωσσων σχολείων και της Γερμανίας όπως πολύ καλά γνωρίζετε.

Σε αυτό το ζοφερό και ρευστό περιβάλλον, οι Έλληνες Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, από την πρώτη στιγμή βρισκόμαστε σε άμεση επικοινωνία με μαθητές και γονείς, παρέχοντας εξ αποστάσεως διδασκαλία με κάθε πρόσφορο μέσο και μέθοδο, παρά τις δυσκολίες και ελλείψεις που υπάρχουν και έχουμε εκτενώς αναφέρει σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας.

Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στις νέες και ιδιαίτερες συνθήκες. Όλοι μας αυτή τη στιγμή έχουμε στραμμένα τα βλέμματα στην υγεία του πληθυσμού ολόκληρου του πλανήτη. Πλέον όμως, έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση που μας προβληματίζει έντονα και αφορά τη στελέχωση των ελληνόγλωσσων σχολικών μονάδων του εξωτερικού από το επόμενο σχολικό έτος, το οποίο δεν είναι καθόλου μακριά.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν μέχρι τώρα, στην περιοχή μας το σχολικό έτος τελειώνει στις 26 Ιουνίου 2020. Για τους εκπαιδευτικούς που λήγει η απόσπαση ή η παράτασή τους αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τη νομοθεσία στη Γερμανία, ότι 3 μήνες πριν την λήξη απόσπασης/παράτασης (στα τέλη Ιουνίου), θα πρέπει να έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εγκαταλείψουν τη στέγη τους. Δηλαδή από τις αρχές Απριλίου, που ήδη διανύουμε. Αν δεν γίνουν αυτές οι ενέργειες, επιβάλλονται σημαντικά οικονομικά πρόστιμα. Όμως λόγω της πανδημίας, πιθανολογείται παράταση του σχολικού έτους στη Γερμανία και οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί βρίσκονται μπροστά σε μία επιπλέον κατάσταση που δημιουργεί απόγνωση.

Ακόμη, λόγω της εξάπλωσης του ιού COVID-19 και του πολύ υψηλού αριθμού κρουσμάτων που υπάρχουν στη Γερμανία, με ό,τι ανασφάλεια δημιουργεί αυτό σε κάποιον ώστε να εγκαταλείψει την Ελλάδα, θεωρούμε ότι οι εκπαιδευτικοί που θα ζητήσουν απόσπαση για το επόμενο σχολικό έτος, θα είναι ελάχιστοι. Να συνυπολογίσουμε επίσης ότι είναι άγνωστο ακόμη το πότε θα αρθεί η απαγόρευση πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

Επιπλέον μην εκπλαγείτε, αν εκπαιδευτικοί που ήδη υπηρετούν με απόσπαση στο εξωτερικό, ζητήσουν ανάκληση της απόσπασης λόγου του φόβου και του άγχους να ζει κάποιος μακριά από την πατρίδα και τους οικείους του σε ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές.

Αν λάβουμε υπόψη ότι τα λειτουργικά κενά στις σχολικές μονάδες του εξωτερικού δεν καλύπτονται, παρά τις επαναλαμβανόμενες προσκλήσεις ενδιαφέροντος που εκδίδει η υπηρεσία σας και κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, διότι στην ουσία δεν υπάρχουν κίνητρα, τότε μπορούμε να διαβλέψουμε τι θα συμβεί στα σχολεία μας με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς  στις 12 Αυγούστου 2020.

Δε θέλουμε να το σκεφτόμαστε γιατί μας τρομάζει.

Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ, Αξιότιμη Κυρία Υφυπουργέ,

Λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί, για να μη δοκιμαστεί η αντοχή των ελληνόγλωσσων σχολείων και των οικογενειών των μαθητών που φοιτούν σε αυτά, αλλά ταυτόχρονα να δοθεί τέλος στην ανασφάλεια που διακατέχει τους εκπαιδευτικούς λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης, προτείνουμε να εφαρμοστούν άμεσα από το σχολικό έτος 2020-2021 τα εξής:

•    Χορήγηση του ειδικού επιμισθίου σε όλους τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στο εξωτερικό και δεν έχουν λάβει στο παρελθόν πάνω από 5 έτη επιμίσθιο ανεξάρτητα αν θα είναι στον 5ο, 6ο, κ.ο.κ. χρόνο απόσπασης ή παράτασης.

•    Ειδικά για το σχολικό έτος 2020-2021 και λόγω ειδικών συνθηκών, να δοθεί άμεσα δικαίωμα υποβολής παράτασης σε όλους τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό.

Έχει ιδιαίτερη αξία η άμεση (εντός Απριλίου) θεσμοθέτηση των παραπάνω δύο σημείων:

•    για να εξασφαλιστεί η παιδαγωγική συνέχεια που τόσο έχουν ανάγκη οι μαθητές και μαθήτριες, ιδιαίτερα αυτή την εποχή,

•    για την έγκαιρη και αποτελεσματική οργάνωση της παραμονής των εκπαιδευτικών στο εξωτερικό,

•    για να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων από την έναρξη των μαθημάτων,

•    για να λειτουργήσει ως κίνητρο για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και την υποβολή και νέων αιτήσεων απόσπασης στο εξωτερικό από εκπαιδευτικούς που έχουν σημαντική εμπειρία και είναι αποκλειστικά μόνιμοι υπάλληλοι του ελληνικού δημοσίου.

Οι παραπάνω προτάσεις αποτελούν ένα βασικό βήμα αντιμετώπισης της πρωτόγνωρης έκτακτης κατάστασης που βιώνουμε και μόνο. Ο Σύλλογός μας έχει αναδείξει πολλές φορές τα προβλήματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό και έχει προτείνει λύσεις. Το ίδιο θα κάνει εκ νέου, προσεχώς, με αναλυτικό υπόμνημα θέσεων και προτάσεις για μόνιμες όμως λύσεις των βασικών ζητημάτων που προϋπήρχαν.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΒΟΡΕΙΑΣ ΡΗΝΑΝΙΑΣ-ΒΕΣΤΦΑΛΙΑΣ

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                Ο Γ. Γραμματέας

Νικόλαος Ράμμος                   Ιωάννης Τσούμπανος

Σχόλια (25)

 
Ελένη
10 Απρ 2020 22:26

1. Επιτέλους να εφαρμοστεί ο νόμος. Να μην αλλάζει κάθε χρόνο και τη μια χρονιά κάποιοι "τυχεροί" να μένουν με επιμίσθιο και την επόμενη κάποιοι "άτυχοι" να μη το δικαιούνται.
2. Το επιμίσθιο είναι απαραίτητο για να ζήσει κάποιος στο εξωτερικό.
3. Αν κάποιος θεωρεί ότι θέλει για προσωπικούς λόγους να μείνει χωρίς επιμίσθιο, δεκτό και κατανοητό.
4. Να ανακοινώσει το υπουργείο εγκαίρως τις "βουλές του" για να ξέρουν και οι συνάδελφοι τι να πράξουν.
5. Το διδακτικό έτος στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία ξεκινάει νωρίς, 12.08. Με σωστή οργάνωση θα επιτευχθεί ο στόχος, να είναι τα σχολεία επανδρωμένα.
6. Ίσως η ομογενείς και οι παντρεμένοι με μόνιμο κάτοικο για οικογενειακούς λόγους θα έπρεπε να προηγούνται. Ίσως με κάποια μοριοδότηση.
7. Όσοι αποσπάστηκαν στο παρελθόν με την κυβέρνηση Σαμαρά λόγω κρίσης χωρίς επιμίσθιο και στήριξαν την ελληνόγλωσση και το ελληνικό κράτος εν καιρώ κρίσης να έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν νέας απόσπασης με επιμίσθιο. Να υπάρξει δικαιοσύνη.

 
Έλλην πολίτης
10 Απρ 2020 10:49

Αυτό που περιγράφεται στα τελευταία σχόλια αφορά, προφανώς, Γερμανός πολίτες με ελληνική καταγωγή, οι οποίοι ζητούν από το ελληνικό κράτος να χρηματοδοτεί τη διαμονή τους -καθώς και την επιλογή παραμονής τους- στη Γερμανία, για όσο ζουν.
Βεβαίως ο καθένας μπορεί να ζητά ό,τι θέλει.

 
ΔΟΥΚΙΣΑ
10 Απρ 2020 01:35

ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ, ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΣΗ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΜΕ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΤΟΠΟ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ, ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ, ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΙΣΑ, ΔΙΚΑΙΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ, ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ !!!
ΕΝΝΟΩ ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝΕ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝΕ ΜΕΙΝΕΙ ΕΚΕΙ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝΕ 18 ΧΡΟΝΩΝ.
ΑΥΤΟ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΕ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΕΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ, ΠΡΟΞΕΝΕΙΑ, ΔΗΜΑΡΧΕΙΑ...
ΑΥΤΟ ΜΟΝΟ ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ...
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΙ, ΕΧΟΥΝΕ ΓΕΝΝΗΘΕΙ, ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΕΚΕΙ, ΕΧΟΥΝΕ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΟΥΣ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ, ΜΙΛΑΝΕ ΤΕΛΕΙΑ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ, ΓΝΨΡΙΖΟΥΝΕ ΤΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΚΕΙ, ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΘΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΕΚΠΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ 2Η ΚΑΙ 3Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΦΕΤΟΣ...
ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΑΥΤΟΙ, ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΝΑΝΕ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΓΧΟΣ, ΑΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΞΑΝΑ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥΣ...
ΙΣΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ, ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΧΩΡΑΣ !!!

 
Ευριδικη
10 Απρ 2020 00:59

Πολλές αδικίες...κάποιοι πήγανε ΜΕ απόσπαση στο εξωτερικό για 5 έτη κ Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξαφνικά κάνει τα 5 έτη 3. Πέρυσι ΓΙΑ να πάρει ψήφους Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει 4 χρόνια επιμίσθιο μόνο σε όσους διανυανε ΤΟΝ 3ο ΧΡΟΝΟ! Γιατί? Γιατί όχι σε όλους? ΔΕΝ είναι όλοι πολίτες και εκπαιδευτικοί της ίδιας χώρας...του ίδιου υπουργείου? Η ΣΕ ΟΛΟΥΣ Η ΣΕ κανέναν...Κ τώρα φλέγονται να πάρουνε κ 5ο ΧΡΟΝΟ επιμίσθιο...Όσοι ΕΙΝΑΙ μέσα στην 5ετια Η ΚΑΙ πέρα ΤΗΣ 5ετιας δικαιούνται να πάρουνε κ αυτοί μια ΧΡΟΝΙΑ επιπλέον επιμίσθιο!!!!! οι άλλοι που ήταν πέρυσι 3η ΧΡΟΝΙΑ κ πήρανε 4ο ΧΡΟΝΟ επιμίσθιο....υπογραψανε ΝΑ μείνουμε ΤΗΝ 5η ΧΡΟΝΙΑ δίχως επιμισθιο....αν δεν θελούν....τζους....Πρωτα οι παρατασεις σε οσους υπηρετουν και φετος στα σχολεια του εξωτερικου!!! Και επιτελους να εχουνε προτεραιοτητα οσοι ειναι πραγματικα κατοικοι εξωτερικού...Δηλαδή γεννημένοι κ μεγαλωμένοι στο εξωτερικο!!! Με πιστοποιητικο γεννησης απο το Standesamt κ βεβαιωση διαμονης απο την γεννηση τους εως κ την ενηλικιωση τους στο εξωτερικο...απο το Einwohnermeldeamt!!

 
Μάνος
09 Απρ 2020 16:22

Διαβάζω σχόλια και δεν πιστεύω αυτά που διαβάζω!
Για να ξεκαθαρίζουμε: Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει κανέναν εκπαιδευτικό να παραμείνει αποσπασμένος χωρίς ο ίδιος να το θέλει. Λ.χ. παίρνει ένας που συμπλήρωσε 3ετία άλλα 2 έτη παράταση. Τον πρώτο είχε επιμίσθιο. Αν δεν δοθεί και το 2ο επιμίσθιο και βλέπει πως δεν τον συμφέρει, άντε γεια.
Ακόμα και ζεύγος που ανεβαίνει μόλις για 3+2 έτη αποσπασμένος, αν ξαφνικά ο συντονιστής τον στείλει αυτόν σε μία πόλη και τη σύζυγό του σε άλλη γιατί έχουν ήδη "καβατζωθεί" θέσεις ή απλά δουν ότι δε βρίσκουν σπίτι ή δεν βγαίνουν οικονομικά, Hello!!!, απλά φεύγουν και ψάξτε άλλα κορόιδα. Αυτό γίνονταν συνεχώς στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια που μειώθηκαν τα έτη και το ύψος του επιμισθίου ενώ αυξάνονταν το κόστος ζωής, δεν το είχατε προσέξει;
Τέλος, αυτή η μιζέρια, και συνεχή υπονόμευση και διαμάχη μεταξύ παλαιών, 5+ετών αποσπασμένων και νεοαποσπασμένων, έχει δηλητηριάσει όλο το κλίμα στην εκπαιδευτική κοινότητα και λειτουργεί σαν γάγραινα που εξαπλώνεται. Γιατί; Γιατί ποτέ δεν υπήρχαν διάφανοι κανόνες χωρίς παραθυράκια, λες και ζούμε ακόμα 30+ χρόνια πριν, ένα παράλληλο ελληνικό σύμπαν που βασιλεύει το μέσο.
Γιατί έγινε συστηματική προσπάθεια να γίνει η Γερμανία δύσκολος προορισμός για νεοαποσπασμένους και αυτό εν πολλοίς έχει γίνει κατορθωτό.
Και την πληρώνουν εννοείτε τελικά γονείς και μαθητές.
Τι έκπληξη...

 
Δάσκαλος αποσπασμένος στη Γερμανία
09 Απρ 2020 14:16

Κάποιοι ψάχνουν για εκπαιδευτικούς με μισθούς πείνας στη Γερμανία (ο βασικός μισθός της Ελλάδος μετά βίας επαρκεί για ένα ενοίκιο).
Καλή επιτυχία λοιπόν στο να τους βρουν.
Η προσωπική μου άποψη βέβαια είναι ότι, κατά κανόνα, ό,τι πληρώσει παίρνει κανείς.
Αλλά και πάλι... καλή επιτυχία στην εύρεση κακοπληρωμένων εκπαιδευτικών (αν μπορεί να γίνει δουλειά πιο "φθηνά", γιατί όχι).

 
argyro
09 Απρ 2020 12:30

Σύμφωνα με το νόμο η απόσπαση είναι 3 χρόνια με επιμίσθιο και 2 χωρίς .
Ήδη έγινε μια παρέκλιση του νόμου, κακώς, και πήραν και 4ο χρόνο επιμίσθιο.
Γνώριζαν με υπογραφή τους ότι ο 5ος χρόνος θα είναι χωρίς επιμίσθιο.
Προς τι όλη αυτή η συζήτηση;
Μια χαρά θα πάει κόσμος στο εξωτερικό να μην ανησυχεί κανένας!!!!!!!
Ουδείς αναντικατάστατος!!!!!!!

 
ΠΕ04
08 Απρ 2020 23:12

Το επιμισθιο πρέπει να είναι για όσα χρόνια είναι η απόσπαση. Αν ο νόμος ορίζει τρία χρόνια 3, αν ορίζει πέντε 5. Καμία εξαίρεση καμία παράταση. Δεν γίνεται κάποιοι να είναι 10 Χρόνια στο εξωτερικό .

 
Hello!
08 Απρ 2020 21:13

Κάνεις αίτηση για παραμονή τον 4ο χρόνο με επιμίσθιο με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνεις τον 5ο χρόνο χωρίς επιμίσθιο και μάλιστα με την υπογραφή σου. Ελπίζω όχι εκ του πονηρού ή να πάρεις επιμίσθιο τον 5ο χρόνο και να παραμείνεις ή να επιστρέψεις πίσω στην Ελλάδα αν δε σου δωθεί επιμίσθιο τον 5ο χρόνο. Κατά τα άλλα νοιαζόμαστε για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση.

 
maria
08 Απρ 2020 16:52

Σε μια εποχή που η πατρίδα μας μαστίζεται από μια άνευ προηγουμένου κρίση και προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια πανδημία,
σε μια εποχή που επιχειρήσεις κλείνουν, εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους , η ανεργία αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο,
σε μια εποχή που ακόμα και η πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε συμβολικά από το μισθό της,
σε μια εποχή που ο πρωθυπουργός ζήτησε και από τους βουλευτές να δώσουν το μισό μισθό τους,
σε μια εποχή που πρέπει να στηριχθούν άμεσα οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό
Εσείς αντί να προσφέρεται στην πατρίδα ένα χρόνο χωρίς επιμίσθιο ζητάτε και πέμπτο έτος επιμίσθιο !!!!!!!!!!!
Να μη σχολιάσω και το γεγονός ότι πέρισυ πήρατε τον 4ο χρόνο επιμίσθιο με την προϋπόθεση ότι θα μείνετε τον 5ο χωρίς επιμίσθιο. Σωστά;;;
φανταστείτε λοιπόν πως αισθάνονται οι υπόλοιποι έλληνες όταν διάβάζουν τα αιτήματα σας και τον "πόνο" σας για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση........

 
Δημόπουλος Ιωαννης
08 Απρ 2020 14:31

Το υπουργειο μελετα ενόψει της νεας οικονομικής κρισης να ξαναεπαναφερει το νομο της κυβερνησης Σαμαρα.Εχουμε και λεμε λοιπον:πινακας Α παρατασεις χωρις επιμισθιο σε ολους παντρεμενους και μη εκπαιδευτικους και αποσπασεις φυσικα .Στον ιδιο πινακα και οι αναπληρωτες
Πινακας Β: αποσπασεις με επιμισθιο για τα τέσσαρα η ακομα και για τα τρια πρωτα χρονια τα υπολοιπα χωρις.
Ο νομος αυτος εφαρμοστηκε με μεγαλη επιτυχια στην προηγουμενη οικ.κριση.
Οποτε αγαπητε εκπαιδευτικε αποσπασμενε στη Γερμανια τωρα ξερεις .

 
Μέτρα για την κοινωνία και τους ανέργους
08 Απρ 2020 14:23

Το τοπίο θα είναι πάρα πολύ αρνητικό μόλις τελειώσει η υγειονομική κρίση. Ήδη, έχουν γίνει εκατομμύρια απολύσεις σε όλο τον πλανήτη, οι μειώσεις μισθών είναι δεδομένες, οι αναστολές συμβάσεων προχωρούν και όλα οδηγούν σε ένα μαύρο μέλλον.

 
Γονέας
08 Απρ 2020 14:08

Με μισθό Ελλάδας δε ζεις στη Γερμανία.
Βρείτε λύση!

 
Μάνος
08 Απρ 2020 13:32

5ετία ή ακόμα και 9ετία όπως στα ευρωπαϊκά με αξιοπρεπές επιμίσθιο, χωρίς παρατάσεις και περίεργες εξαιρέσεις.
Ξεκάθαρες αποσπάσεις και τοποθετήσεις με ΓΝΩΣΤΑ τα κενά και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ με κριτήρια επιστημονικά και ξεκάθαρα.
Το χύμα βοηθάει μόνο στο να υπάρξει συνδιαλλαγή. Και αυτό δεν ωφελεί τελικά ούτε γονείς, ούτε μαθητές, ούτε την εκπαίδευση γενικότερα.

Τέλος, μήπως πρέπει να θιχτεί το θέμα της τηλεκπαίδευσης και στο εξωτερικό;

 
Ιωάννης
08 Απρ 2020 13:06

Όσοι έχουν συμπληρώσει τέσσερα έτη μπορούν να μείνουν πέμπτο έτος χωρίς το επιμίσθιο. Δεν τους εμποδίζει κανείς και γνώριζαν το νομικό πλαίσιο όταν αιτήθηκαν παράταση για συμπλήρωση πενταετίας. Επιπλέον, φέτος καρπώνονται το επιμίσθιο αν και τα σχολεία είναι κλειστά και οι περισσότεροι έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα. Με βάση το νόμο θα έπρεπε να τους γίνει και περικοπή επιμισθίου ή για να το πούμε και αλλιώς, μιας και η επιστολή των κυρίων Ρηνανίας κλπ επικαλείται το συναίσθημα, θα μπορούσαν να σκεφτούν αυτούς που δεν έχουν καν μισθό και να προσφέρουν τα επιμίσθιά τους καθώς "βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που δημιουργεί απόγνωση". Ωστόσο, αντί να σκεφτούν τους συμπολίτες μας προτείνουν στην υπουργό να αγνοήσει το υπάρχον νομικό πλαίσιο, να δώσει επιμίσθια, να κρατήσει πέραν πενταετίας (με επιμίσθιο!, το ακούσαμε και αυτό) αντί να ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία της πρόσκλησης απόσπασης νέων εκπαιδευτικών στο εξωτερικό και πρόσκλησης παράτασης χωρίς επιμίσθιο για αυτούς που δικαιούνται με βάση το νόμο. Αν πραγματικά αγχώνονται για το πώς θα στελεχωθούν τα σχολεία από Σεπτέμβρη γιατί δεν προτείνουν την ενεργοποίηση των εκπαιδευτικών που ζουν και έχουν οικογένεια στο εξωτερικό και των οποίων οι αποσπάσεις κόπηκαν τα προηγούμενα χρόνια παρότι ήταν πρόθυμοι να μείνουν χωρίς επιμίσθιο;

 
Δάσκαλος αποσπασμένος στη Γερμανία
08 Απρ 2020 11:25

Αν δεν υπάρξει άμεση ρύθμιση στο θέμα του επιμισθίου και για τα πέντε έτη της απόσπασης που δικαιούται ο εκπαιδευτικός, θα υπάρξει ντόμινο εξελίξεων στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση, ιδιαίτερα στη Γερμανία.
Από όσο έχω αντιληφθεί, η πρόθεση του υπουργείου είναι να προχωρήσει σε σχετική ρύθμιση. Αφού λοιπόν έχει σκοπό να το κάνει, οφείλει να το κάνει άμεσα.
Ειδάλλως…
Είναι θέμα ημερών, εκπαιδευτικοί που διανύουν σήμερα το 4ο έτος απόσπασης στη Γερμανία -στο πλαίσιο της αβεβαιότητας που κυριαρχεί- να αρχίζουν να εγκαταλείπουν τις εστίες τους.
Γερμανία μόνο με τον μισθό της Ελλάδος ΔΕΝ ζεις.
Όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο, απλά εμπαίζει τον συνομιλητή του.
Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί, αποσπασμένοι στη Γερμανία, είμαστε υπάλληλοι του ελληνικού δημοσίου και ΔΕΝ δικαιούμαστε να "συμπληρώνουμε" το εισόδημά μας με άλλου είδους δραστηριότητες (εργασία σε γερμανικά νηπιαγωγεία, εστιατόρια και λοιπές επιχειρήσεις), ούτε μπορεί η πολιτεία να βασίζεται σε τυχόν "γάμους" που θα μας "συντηρούν" οικονομικά (αυτό ως προς το επιχείρημα να στελεχώνεται η ελληνόγλωσση εκπαίδευση της Γερμανίας με όσους έχουν συνάψει γάμο με μόνιμο κάτοικο της Γερμανίας).
Πέντε έτη δικαιούμαστε απόσπαση, πέντε έτη οφείλουμε να λαμβάνουμε τις απαραίτητες αποδοχές για να μπορούμε να ζήσουμε με στοιχειώδη αξιοπρέπεια (χωρίς το επιμίσθιο ούτε καν επιβίωση στη Γερμανία δεν είναι εφικτή).
Όλα τα παραπάνω επιχειρήματα, ισχύουν για την περίπτωση και μόνο, που η Ελλάδα ενδιαφέρεται να συνεχίσει την υποστήριξη της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στη Γερμανία. Αν υπάρχουν άλλα σχέδια, ας ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι... να κάνουν κι αυτοί τον προγραμματισμό τους.

 
Michael
08 Απρ 2020 00:25

George, με κάλυψες!!! Και κάτι άλλο σημαντικό. Οι άνθρωποι μιλούν για την επόμενη σχολική χρονιά και μόνο, λόγω ειδικών συνθηκών.

 
George
07 Απρ 2020 21:49

Ποιος θα πάει στο εξωτερικό ή ποιος θα μείνει εκεί με τον κοροναΐο; Στη Γερμανία, και στην Αγγλία με πάνω από 100.000 κρούσματα ή σε άλλες χώρες με υποβαθμισμένα συστήματα υγείας; Σκεφτείτε Ουκρανία, Ρουμανία, Αφρικανικές χώρες, ακόμη και Η.Π.Α. που γίνεται χαμός! Μόνο με επιμίσθιο ίσως το σκεφτούν μερικοί. Όσο για το δικαίωμα παράτασης που γράφουν είναι σωστό να έχουν δικαίωμα αίτησης και αν δεν πάνε άλλοι νέοι, που δε θα πάνε, τότε να πάρει από αυτούς αλλά να τους πληρώσει. Διαφορετικά πως θα ζήσουν οι άνθρωποι; Τα σχολεία αυτά θέλουν στήριξη και ειδικά τώρα! Μπράβο στους συντάκτες του κειμένου.

 
Θωμας Λανοπουλος
07 Απρ 2020 20:24

H επέκταση της χορήγησης του επιμισθίου για δύο ακόμη έτη, μέχρι την συμπλήρωση της πενταετίας, για όσους έχουν ήδη αποσπαστεί και για όσους πρόκειται να αποσπαστούν στο μέλλον, θα λύσει πολλά προβλήματα και θα εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων και τη στελέχωσή τους με εκπαιδευτικούς καθώς θα λειτουργήσει ως κίνητρο για την υποβολή αιτήσεων από περισσότερους εκπαιδευτικούς. Δεν έχει σκοπό να γίνουν πλούσιοι οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί. Επίσης πρέπει να ξέρουμε εάν θα μείνουμε στη χώρα απόσπασης ή θα επιστρέψουμε Ελλάδα για να ρυθμίσουμε θέματα που αφορούν το σπίτι, μεταφορά πραγμάτων κ.λ.π.

 
bougdani
07 Απρ 2020 17:33

Αριάδνη και λοιποί που συμμερίζονται τις απόψεις σου,
μάλλον ζεις σε κάποιον άλλον κόσμο. Άνετα μπορούν να σταλούν άλλοι εκπαιδευτικοί αλλά γιοκ. Δεν πηγαίνουν. Έτσι απλά. Περάσαν τα 2/3 της χρονιάς και στο Λύκειο Στουτγάρδης ένα μόνο παράδειγμα οι μαθητές δεν έχουν κάνει ακόμη Βιολογία Κατεύθυνσης. Αλλά μπορούν να σταλούν. ΟΧΙ ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΤΑΛΟΥΝ. ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΜΙΣΘΙΟ. ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ ΧΩΝΕΨΤΕ ΤΟ, ΕΜΠΕΔΩΣΤΕ ΤΟ!!!!!!!!!!!!! ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.

 
Fani
07 Απρ 2020 17:31

Οσοι συμπληρώνουν 5ετια πίσω....

 
Κώστας
07 Απρ 2020 17:29

Μια χαρά τα λένε. 5 χρόνια ειδικό επιμίσθιο είναι απαραίτητο για να μπορεί να ζήσει κάποιος στο εξωτερικό και ειδικά σε ακριβές χώρες όπως η Γερμανία, ή Αγγλία κλπ., αν αναλογιστούμε το κόστος ζωής χωρίς να χρειάζεται να κάνει άλλη δουλειά και να είναι συγκεντρωμένος στα εκπαιδευτικά καθήκοντα. Πουθενά δεν αναφέρουν ότι οι παρατάσεις πέρα της 5ετιας, θα προηγούνται των νέων αποσπάσεων. Απλά ζητάνε, λόγω ειδικών συνθηκών, να έχουν το δικαίωμα αίτησης και σε περίπτωση που δεν καλυφθούν τα κενά, να πάρει το υπουργείο από αυτούς που υπηρετούν τώρα εκεί για να μη μείνουν τα σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς.

 
Βάσω
07 Απρ 2020 09:42

1. Με αυτή την κατάσταση και με αυτά που περνάει η χώρα, ζητάτε παρατάσεις με επιμίσθια;
2. Καμία αναφορά στους παντρεμένους με κάτοικο εξωτερικού; Υπάρχουν οικογένειες που χωρίστηκαν και ζουν χώρια και τώρα με την απαγόρευση των πτήσεων δεν ξέρουν πότε θα βρεθούν με τους δικούς τους. Ας τους γυρίσουν πίσω. Δε ζητούν επιμίσθια. Ούτε για 4ο οΰτε για 5ο χρόνο... Θα... σας βοηθήσουν και στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση...
Ντροπή συνάδελφοι...

 
Bill
07 Απρ 2020 00:28

Χορήγηση του ειδικού επιμισθίου σε όλους τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στο εξωτερικό και δεν έχουν λάβει στο παρελθόν πάνω από 5 έτη επιμίσθιο ανεξάρτητα αν θα είναι στον 5ο, 6ο, κ.ο.κ. χρόνο απόσπασης ή παράτασης.

Τι λέτε .........

 
Αριαδνη
06 Απρ 2020 23:06

Μια χαρά μπορούν να σταλούν άλλοι εκπαιδευτικοί. Έλεος με τις παρατάσεις

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ