Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Εγκύκλιος: Εντολή στους Διευθυντές σχολείων να καταγράψουν αριθμητικά τους μαθητές και εκπαιδευτικούς που δεν έχουν υπολογιστές για να τους χορηγηθούν laptop και tablet

Δείτε την εγκύκλιο - Διατάξεις στη Βουλή για αποδοχή δωρεών
Δημοσίευση: 07/04/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Εγκύκλιο με την ένδειξη ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ   εξέδωσε σήμερα  το υπουργείο Παιδείας   (σ.σ, την οποία παρουσιάζει κατ αποκλειστικότητα το esos), με την οποία διατυπώνει την πρόθεση  να προβεί στην προμήθεια και παροχή εξοπλισμού φορητών ηλεκτρονικών συσκευών (laptop και tablet) στις σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, προκειμένου να αξιοποιηθεί από εκπαιδευτικούς ή/και μαθητές, λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια και τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε σχολικής μονάδας.

Γι αυτό το υπουργείο Παιδείας, με την εγκύκλιο,  προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες ενέργειες καλεί τους Διευθυντές όλων των σχολείων της χώρας  όπως μεριμνήσουν άμεσα για την καταγραφή των αναγκών (εκπαιδευτικών  και μαθητών)  σε επίπεδο σχολικής μονάδας (σ.σ. η εγκύκλιος δεν αναφέρει κριτήρια) και να   αποστείλουν τα στοιχεία , μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου , έως την Πέμπτη 9/4/2020 και ώρα 12.00.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Η καταγραφή, σημειώνει το υπουργείο Παιδείας,  θα γίνει αυστηρά με τη χρήση (συμπλήρωση) σχετικής   φόρμας  .

Η τήρηση της ανωτέρω προθεσμίας, υπογραμμίζει το υπουργείο,  είναι επιτακτική, δεδομένου ότι η όλη διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα.

Παράλληλα,τονίζει, ότι   η μη υποβολή των αναγκών εντός της προαναφερθείσας προθεσμίας συνεπάγεται τη μη συμμετοχή σας στην πράξη.

Στόχος,  είναι, σύμφωνα με την εγκύκλιο,  να υποστηριχθεί άμεσα η εκπαιδευτική διαδικασία, τόσο κατά την περίοδο αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού όσο και μετέπειτα στην ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών στόχων, για την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων μαθητών και εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και για την υποστήριξη της διδασκαλίας και των νέων μορφών μάθησης.

Παράλληλα , αναφέρει η εγκύκλιος,  να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία από όλους αφού πολλοί εκπαιδευτικοί και μαθητές (σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης) είτε σε περιοχές με χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, είτε σε απομακρυσμένες περιοχές, είτε λόγω της οικονομικής κρίσης της χώρας μας δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση λόγω έλλειψης βασικού εξοπλισμού.

Την κατάσταση αυτή, υπογραμμίζει το υπουργείο Παιδείας, επιβαρύνει περαιτέρω το γεγονός ότι αρκετές οικογένειες δεν διαθέτουν επαρκή αριθμό ηλεκτρονικών συσκευών για χρήση στο διαδίκτυο (π.χ. λόγω χαμηλού εισοδήματος, πολύτεκνες οικογένειες, τηλεργασία γονέων/κηδεμόνων).

Δωρεές

Στο μεταξύ υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατέθεσε προς ψήφιση, στη Βουλή τις ακόλουθες διατάξεις, προκειμένου το υπουργείο Παιδείας να μπορεί να κάνει δεκτές δωρεές.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Σχόλια (46)

 
τριτοβάθμια
07 Απρ 2020 22:39

Είμαστε και εμείς στην τριτοβάθμια, δεν είναι μόνο τα δημοτικά και γυμνάσια-λύκεια. Γιατί μας "ξεχάσατε"; Είμαστε και εμείς Έλληνες πολίτες (ψηφίζουμε κιόλας)!

 
Oresti Hila
07 Απρ 2020 22:57

Πραγματικά το έχουμε ανάγκη όλο αυτό

 
Dionysis
08 Απρ 2020 00:13

Άλλο ένα έγγραφο γεμάτο ασάφειες. Στην Ανατολ. Αττική ζητάνε τα στοιχεία μεχρι αύριο βράδυ !!!
Σε ένα σχολείο με 500 παιδιά πως θα διαπιστωθεί ποιά έχουν ανάγκη για υπολογιστή σε 24 ώρες ;

 
Θωμάς
08 Απρ 2020 00:33

"...δύναται να συνάπτει συμβάσεις με απευθείας ανάθεση...", ωχ ωχ!!!

 
Τ'ακούτε Δον?
08 Απρ 2020 00:46

Νάτα και τα γαιδουράκια που λέγαμε. Έρχονται εξπρές+δωρεάν από τους ευεργέτες μας! Τί χαρά τί χαρά! Λέτε να προκύψουν τίποτα διπλο-δωρεές με τόση βιασύνη? Μπα... Μάρβιουλους Έξελαντ Φάμπιουλους που λέμε και στα διαλείμματα της εξ αποστάσεως!

 
Αχ ψεύτη κι άδικε ντουνιά
08 Απρ 2020 01:15

Τόσο άτυχος άνθρωπος αυτός ο Αλέξης Τσίπρας βρε παιδί μου?

 
Ακατ-άσχετο?
08 Απρ 2020 01:21

Να δωθεί διευκρίνιση, εάν θα είναι ακατάσχετο από εφορία και τράπεζες.

 
GEORGE
08 Απρ 2020 07:24

Τόσο καιρό φωνάζαμε ότι δεν έχουμε λάπυοπ υποδομές κλπ. Τώρα που η πολιτεία προτίθεται να στηρίξει εκπαιδευτικούς και παιδιά γκρινιάζουμε.

 
Οι μαθητές χρειάζονται
08 Απρ 2020 08:22

εκτός από laptop και ιντερνετ. Θα φροντίσει και γι' αυτό το Υπουργείο;

 
Ναστου Σοφία
08 Απρ 2020 09:53

Συμφωνώ απόλυτα αλλά με. Το ίντερνετ τι γίνεται?

 
Σπυριδούλα Ζερδ.
08 Απρ 2020 09:59

Μαλιστα....Πως θα κρινουν οι Διευθυντες οταν υοπαρχουν 2-3 και 4 παιδια στο σπιτι και εργαζεται και ο γονεας απο το σπιτι; Και για τους φοιτητες τι προβλεπει; Και θα τα παρει πισω;
Εμεις που εχουμε και δημοτικο και αει και ειναι 3 παιδια με νουμερακι θα ειναι ; Γιατι ξεχναει τους φοιτητες;

 
Νίκος
08 Απρ 2020 10:18

Εξαιρετικά ασαφής η εγκύκλιος και αφήνει τη δυνατότητα σε Διευθυντές σχολείων να προχωρήσουν σε μια "πλειοδοσία" αναγκών, αφού η εκτίμηση των πραγματικών αναγκών είναι σχετικά δύσκολη. Έχουμε μια γενική εικόνα για την οικονομική κατάσταση των μαθητών μας, όμως πραγματικά δεν γνωρίζω αν στ' αλήθεια δεν μπορούν να έχουν έναν υπολογιστή αξίας 200 ευρώ για να μπαίνουν στο δίκτυο (μια χαρά refubrished βρίσκεις με αυτά τα χρήματα, αν δεν σου περισσεύουν), όταν τα τηλέφωνα των γονέων κοστίζουν 200-300 ευρώ το καθένα. Και το θέμα της πρόσβασης λύθηκε; Επίσημη ανακοίνωση δεν έχω διαβάσει κάπου. Πάλι μπάχαλο είμαστε. Και οδηγούμαστε στην πλειοδοσία αναγκών σε κάθε σχολείο, με αποτέλεσμα στο τέλος αυτοί που θα έχουν ανάγκη να μην πάρουν;

 
Παναγιώτης Β.
08 Απρ 2020 10:29

@Οι μαθητές χρειάζονται
Φρόντισε ήδη. 18 ιστοσελίδες σχετιζόμενες με την εξ αποστάσεως διδασκαλία είναι με δωρεάν ογκοχρέωση κι από τους τρεις παρόχους κινητής τηλεφωνίας.
Για την ...ρευματοδότηση δεν έχουν φροντίσει ακόμα!

 
Γιατί δεν λέτε και για το άλλο email ;
08 Απρ 2020 10:40

Eχει αποσταλλεί email που ζητά απο τους διευθυντές των σχολείων να δηλώσουν στο myschool σε έξτρα πεδίο που προστέθηκε πρόσφατα τον αριθμό των σταθερών και φορητών υπολογιστών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την σύγχρονη εξ' αποστάσεως διδασκαλία ! Δηλαδή ουσιαστικά να αναφέρουν πόσα laptop έχουν διαθέσιμα (γιατί οι σταθεροί δεν έχουν ούτε κάμερα, ούτε ακουστικά) για να "δανείσουν" τα σχολεία στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς ; Πως μπορεί να δανειστεί υλικό σχολικής μονάδας που τα περισσότερα είναι απο ευρωπαικά προγράμματα και όχι απο δωρεές γονέων, ή αγορές μέσω σχολικών επιτροπών σε άτομα εκτός σχολείου. Ξέρουν οι διευθυντές τη ευθύνη αναλαμβάνουν; Θα επιστραφεί πίσω αυτός ο εξοπλισμός μετά την καραντίνα και σε ποιά κατάσταση; ποιός θα πληρώσει πιθανές ζημιές; Αυτά είναι τα δωρεάν laptop;

 
nikos
08 Απρ 2020 10:40

Μηπως θέλετε και γραμματέα συνάδελφοι. Αντί να πείτε ένα μπράβο, όλο μέσα στην γκρίνια είστε.

 
ΦΩΤΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
08 Απρ 2020 10:48

Βασικά χωρίς εισοδηματικό κριτήριο η χορήγηση υπολογιστή ή τάμπλετ είναι για να φορτώσουμε κι άλλο το δημόσιο χρέος ή για να σπαταλήσουμε ευρωπαϊκά κονδύλια.
"Ο λύκος στην αντάρα χαίρεται."

 
Χουρδάκης Μιχαήλ
08 Απρ 2020 10:51

Μπράβο στο υπουργείο. Αν και δεν έχω καταλάβει ακόμα πώς γίνεται, στο έτος 2020, να υπάρχουν εκπαιδευτικοί που να μην έχουν εξοπλισμό και/ή να δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν κάτι εξαιρετικά απλό όπως το webex/zoom/skype και να έχουν ανάγκη από επιμόρφωση...

 
ΔΑΣΚΑΛΑ
08 Απρ 2020 11:06

Στο δικό μας σχολείο αυτή η καταγραφή έγινε από την προηγούμενη εβδομάδα. Συνεπώς υπήρχε νωρίτερα η πληροφορία. Γιατί τόση γκρίνια; Εσείς τι καλύτερο θα κάνατε;

 
Διευθυντής
08 Απρ 2020 11:12

Ένα σχολείο καλό είναι να έχει κάποιο αριθμό από tablets ή laptops. Για παράδειγμα αν έχει 200 μαθητές καλό είναι να έχει 20 tablets ώστε να μπορούν κάποιοι μαθητές στη βιβλιοθήκη να εργάζονται. Παραπάνω δεν νοείται. Ούτε στη Φινλανδία δεν έχουν τόσα όσα ο αριθμός των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Ως διευθυντής λοιπόν αφού μου ζητείται η καταγραφή των αναγκών της σχολικής μονάδας είναι προφανές τι θα απαντήσω.

 
Διευθυντής
08 Απρ 2020 11:12

Ένα σχολείο καλό είναι να έχει κάποιο αριθμό από tablets ή laptops. Για παράδειγμα αν έχει 200 μαθητές καλό είναι να έχει 20 tablets ώστε να μπορούν κάποιοι μαθητές στη βιβλιοθήκη να εργάζονται. Παραπάνω δεν νοείται. Ούτε στη Φινλανδία δεν έχουν τόσα όσα ο αριθμός των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Ως διευθυντής λοιπόν αφού μου ζητείται η καταγραφή των αναγκών της σχολικής μονάδας είναι προφανές τι θα απαντήσω.

 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
08 Απρ 2020 11:17

Γκρίνια; Ελάχιστα είπαμε. Να πούμε μπράβο επειδή χρησιμοποιούμε προσωπικούς πόρους για να βγαίνει νέο και άφθαρτο το υπουργείο; Να πούμε μπράβο επειδή γίνονται αναθέσεις χωρίς να τηρούνται τα πρότυπα ασφάλειας για ανήλικους; Μα πούμε μπράβο επειδή τα επίσημα δίκτυα, ΠΣΔ, υποχρηματοδοτούμενα υπολειτουργούν και χρειάζεται να ενοικιάζονται ιδιωτικά; Γκρίνια; και πολύ λίγα λέμε!

 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
08 Απρ 2020 11:30

Επίσης το να ζητείται να κριθεί η οικονομική και κοινωνική κατάσταση των μελών της σχολικής κοινότητας είναι εντελώς απαράδεκτο. Το μέτρο έχει αξία εφόσον αφορά όλες και όλους μαθήτριες/μαθητές και εκπαιδευτικούς.

 
Φ.Φ.
08 Απρ 2020 11:34

Δεν ξέρω τι να δηλώσω! Το ζήτημα για εκπαιδευτικούς και γονείς δεν είναι αν έχουν, είναι αν χαλαλίζουν τα χρήματά τους για να παραγγείλουν ένα λάπτοπ ή τάμπλετ για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση! Κι εγώ τι κάνω;

 
teacher
08 Απρ 2020 11:40

Φαίνεται ότι το υπουργείο προσπαθεί. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η γκρίνια θα σταματήσει.

 
Φάνης
08 Απρ 2020 11:56

Πολύ κομματική γκρίνια συνάδελφοι. Ολοι πρέπει να σκεφτούμε πρώτα απ όλα τα παιδιά και να κάνουμε οτι καλύτερο μπορούμε κάτω απο δύσκολες συνθήκες. Ολα τα άλλα ειναι δικαιολογίες

 
ΓΕΩΡΓΙΑ
08 Απρ 2020 12:07

@ΧΟΥΡΔΑΚΗΣ
Αγαπητέ κύριε, εν έτη 2020 υπάρχουν πράγματι εκπαιδευτικοί, όπως εγώ, με laptop και tablet στο σπίτι τους, που τους εξυπηρετούσαν μέχρι πρότινος για τις εργασίες που τα χρειάζονταν, ακόμα και για την επιμόρφωση ΤΠΕ Β1 επιπέδου, αλλά το λογισμικό τους δε θεωρείται επαρκώς σύγχρονο για την πλατφόρμα Webex ή Zoom και δεν μπορούν να τα εγκαταστήσουν και άρα να τα χρησιμοποιήσουν. Αν ο/η σύζυγος δεν εργάζεται, πείτε μας αν περισσεύουν στην οικογένεια αυτή χρήματα για νέο laptop. Η ενσυναίσθηση είναι σημαντικότατη αρετή, ως ενήλικες οφείλουμε να αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν και άλλες πραγματικότητες στον κόσμο πέραν της δικής μας.

 
Ηλίας
08 Απρ 2020 12:40

Θα ήθελα να επισημάνω αυτό το καινούριο με τις "δωρεές"...

Βγάζουν σποτάκια στην TV για δωρεές προς το ΕΣΥ (μάλιστα η Τρ. Πειραιώς αν θυμάμαι καλά τις έχει και πολύ εύκολες μέσω e-banking...). Τώρα η Κεραμέως θέλει δωρεές για το Υπουργείο Παιδείας!

Γιατί δε σχολιάζει ΚΑΝΕΝΑΣ για ποιο λόγο θέλουμε τώρα δωρεές???

Το ΕΣΥ είναι γυμνό από εξοπλισμό & προσωπικό από τα πρώτα χρόνια της κρίσης! Γιατί μη μου πείτε ότι δεν τα είχατε ακούσει ειδικά προ-2015 πως το νοσηλευτικό-ιατρικό προσωπικό έλεγε σε περιπτώσεις "φέρτε μας γάζες, νάρθηκες κτλ και εμείς θα σας φτιάξουμε τα πάντα!". Τα κούσματα του COVID-19 είναι, σε σύγκριση με άλλες χώρες, πολύ λίγα ΑΛΛΑ το ΕΣΥ ήδη είναι στα όρια..! Καταλαβένουμε τώρα πόσες ελλείψεις έχει και τι θα γινόταν αν δεν είχαμε πάρει τα μέτρα τόσο νωρίς ή ο κόσμος δεν πειθαρχούσε σε τέτοιο βαθμό? Θα είχαμε νεκρούς όχι μόνο από τον COVID-19 αλλά και από όλα τα άλλα που δε θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε. Και άντε, ας πούμε ότι οι συνθήκες για το ΕΣΥ είναι πρωτόγνωρες...

Το Υπ.Παιδείας, υποστελεχωμένο και σε μεγάλο βαθμό χωρίς εξοπλισμό & κατάλληλο εκπ/κό υλικό και αυτό, χρειάζεται ΔΩΡΕΕΣ τώρα προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών! Μη μου πείτε ότι και αυτές οι ανάγκες είναι επίκαιρες ή πρόσκαιρες ή δεν ξέρω τι άλλο λόγω πανδημίας, γιατί ένας Η/Υ κόστους 150€ (ναι τόσο έχει ένας απλό desktop PC για τις ανάγκες ενός μαθητή) και μία σύνδεση internet δεν χρειάζεται μόνο σε συνθήκες καραντίνας... Το υπουργείο δεν παρέχει ούτε το ελάχιστο διδακτικό υλικό (π.χ ασκήσεις, φύλλα εργασίας κτλ) σε πολλά μαθήματα στους εκπ/κούς για τη "δια ζώσης διδασκαλία".

Δωρεές θέλετε κα.Κεραμέως? ΟΡΙΣΤΕ δωρεές από τους υπαλλήλους σας :
Ιστοσελίδες φτιάξαμε εμείς χωρίς καμία στήριξη (οικονομική ή έστω ηθική), εξοπλισμό συντηρούμε εμείς χωρίς χρηματοδότηση ή βοήθεια σε πολλές περιπτώσεις (υποστελέχωση ΚΕΠΛΗΝΕΤ!), εκπ/κό υλικό παράγουμε εμείς με εξοπλισμό δικό μας το απόγευμα (συμπληρώνοντας τα λειψά βιβλία), στα σχολεία τρέχουμε με δικά μας καύσιμα πολλές φορές, προγράμματα κάνουμε εμείς (εκτός ωραρίου & χωρίς καμία αμοιβή), εκπ/κές εκδρομές πηγαίνουμε με δικά μας έξοδα αφού έχετε κόψει τις αποζημιώσεις εδώ και χρόνια... και άλλα πολλά! Και αυτά δεν γίνονται τώρα... γίνονται εδώ και χρόνια! Εσείς τι κάνετε? Απλά αφήνετε να υπάρχουν συζητήσεις για μειώσεις μισθών κτλ... Αυτό είναι το "ευχαριστώ" σας που σας ξελασπώνουμε 10 χρόνια τώρα!

Για να μην πω το πόσα πληρώνουμε σε ΦΟΡΟΥΣ και εισφορές για την ΥΓΕΙΑ με τις παροχές να είναι, όχι απλά αναντίστοιχες, ούτε κλάσμα όλων αυτών που πληρώνουμε (σε περιπτώσεις είναι ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ)!!!

 
F2
08 Απρ 2020 13:44

20 εκατ. € είπε τώρα στη Βουλή η Κεραμέως θα διατεθούν από κονδύλια του ΕΣΠΑ για το σκοπό αυτό, αν κατάλαβα καλά. Υπολογίζω ότι μπορούν να καλύψουν περίπου το 10% των μαθητών & εκπαιδευτικών, ίσως και 20% αν πάνε για τάμπλετ.

 
Ολγα
08 Απρ 2020 15:32

Η απολυτη προχειροτητα !

 
Λαφογ.Τάσος
08 Απρ 2020 16:47

Να απαντήσουν ηλεκρονικά και εντός της σήμερον όσοι δεν έχουν υπολογιστή και πρόσβαση στο διαδίκτυο !!!

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ