Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Δίδακτρα: Τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών, ρυθμίσεις για δίδακτρα και απαγόρευση απολύσεων

Εναπόκειται στις επιχειρήσεις-εργοδότες και στους υπόχρεους καταβολής διδάκτρων να συμφωνούν ενδεχόμενη αναπροσαρμογή των διδάκτρων
Δημοσίευση: 08/04/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Εξειδικευμένα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων-εργοδοτών όλων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών αποφασίστηκαν με Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων Υπουργών, σε συνέχεια των μέτρων προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για την πρόληψη εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19.

Τα κυριότερα σημεία της Απόφασης είναι τα εξής:

Ι. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ – ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

1. Δεν αναστέλλονται οι συμβάσεις εργασίας των εκπαιδευτικών που έχουν λάβει διοριστήριο. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία (τηλεκπαίδευση) και οι αποδοχές τους καταβάλλονται κανονικά από τους εργοδότες τους.

Ως εκ τούτου, δεν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και των λοιπών μέτρων στήριξης (φορολογικά, ασφαλιστικά, μείωση μισθώματος κύριας κατοικίας).

2. Οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν λάβει διοριστήριο, καθώς και το πάσης φύσεως εκπαιδευτικό προσωπικό σε κάθε άλλη περίπτωση εκπαιδευτικών δομών, μπορούν να παρέχουν εργασία εξ αποστάσεως (τηλεκπαίδευση/τηλεκατάρτιση) και σε αυτήν την περίπτωση οι συμβάσεις εργασίας τους δεν αναστέλλονται και οι αποδοχές τους καταβάλλονται από τους εργοδότες τους.

Ομοίως, στην περίπτωση αυτή δεν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και των λοιπών μέτρων στήριξης (φορολογικά, ασφαλιστικά, μείωση μισθώματος κύριας κατοικίας).

3. Οι συμβάσεις εργασίας εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία που δεν εμπίπτουν στις ανωτέρω δύο κατηγορίες, τελούν σε αναστολή για το χρονικό διάστημα από 15/3/2020 έως και 30/4/2020 και οι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και των λοιπών μέτρων στήριξης (φορολογικά, ασφαλιστικά, μείωση μισθώματος κύριας κατοικίας).

Για όσους από τους εργαζομένους της παρούσας παραγράφου παρέχουν υπηρεσίες σε διοικητικές λειτουργίες ή εξ αποστάσεως εργασία με σκοπό την υποστήριξη της διαδικασίας της τηλεκπαίδευσης ή των λοιπών λειτουργικών αναγκών της εκπαιδευτικής δομής, οι συμβάσεις εργασίας κατ’ επιλογή της επιχείρησης-εργοδότη δεν αναστέλλονται.

Στην περίπτωση αυτή οι εργαζόμενοι δεν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και των λοιπών μέτρων στήριξης και οι αποδοχές τους καταβάλλονται από τις επιχειρήσεις-εργοδότες τους.

4. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες της παρούσας απόφασης είναι δικαιούχοι των μέτρων στήριξης (φορολογικά, ασφαλιστικά, μείωση μισθώματος επαγγελματικής μίσθωσης).

5. Στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις-εργοδότες της παρούσας απόφασης δεν προβαίνουν καθόλου στην παροχή εξ αποστάσεως διδασκαλίας/κατάρτισης, τότε αναστέλλονται οι συμβάσεις του συνόλου του προσωπικού όλων των κατηγοριών, το οποίο δικαιούται την αποζημίωση ειδικού σκοπού, καθώς και τα λοιπά μέτρα στήριξης.

ΙΙ. ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ

1. Μη παρεχόμενες υπηρεσίες, όπως μεταφορά, σίτιση, απογευματινές δραστηριότητες κ.ά., από τους εργοδότες-επιχειρήσεις δεν χρεώνονται για όσο διάστημα διαρκεί η απαγόρευση της εκπαιδευτικής λειτουργίας με φυσική παρουσία και δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής των αντίστοιχων ποσών από τους υπόχρεους.

2. Εναπόκειται στις επιχειρήσεις-εργοδότες και στους υπόχρεους καταβολής διδάκτρων να συμφωνούν ενδεχόμενη αναπροσαρμογή των διδάκτρων που αντιστοιχούν στο πρόγραμμα διδασκαλίας/κατάρτισης για το χρονικό διάστημα της προηγούμενης παραγράφου κατ’ αναλογία της παρεχόμενης υπηρεσίας τηλεκπαίδευσης/τηλεκατάρτισης.

3. Στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις-εργοδότες της παρούσας απόφασης δεν προβαίνουν καθόλου στην παροχή εξ αποστάσεως διδασκαλίας/κατάρτισης, δεν υφίσταται καμία υποχρέωση καταβολής διδάκτρων για το ανωτέρω διάστημα.

ΙΙΙ. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας και σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες από 18/3/2020, ημερομηνία δημοσιοποίησης του μέτρου.

Η υπουργός Παιδείας  Νίκη Κεραμέως, και η υφυπουργός, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσαν: «Μέριμνά μας είναι πρωτίστως η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αλλά και η διατήρηση της στενής επαφής μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών. Εξίσου σημαντική, η πρόβλεψη στήριξης του προσωπικού και των επιχειρήσεων της ιδιωτικής εκπαίδευσης, καθώς και των οικογενειών που καλούνται να καταβάλουν δίδακτρα στις ιδιωτικές εκπαιδευτικές δομές. Καθώς η εξ αποστάσεως εκπαίδευση προχωρά, με την πολύτιμη συνδρομή εκπαιδευτικών, στελεχών εκπαίδευσης και μαθητών, εξασφαλίζουμε όρους βιωσιμότητας για όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Την επόμενη ημέρα της κρίσης πρέπει να είμαστε όλοι εδώ, πιο δυνατοί και έτοιμοι να συνεχίσουμε το έργο μας. Μαζί θα τα καταφέρουμε να βγούμε και από αυτήν την κρίση, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.»

Σχόλια (6)

 
Makis
09 Απρ 2020 00:31

ΟΚ, μας αφησες στο έλεος του Θεού δηλαδή. Τι κανόνες είναι αυτοί ο κάθε γονιός να τα βρεί με το κάθε σχολείο; Αυτό σημαίνει κυβέρνηση και ρύθμιση; Αν είναι δυνατόν!

 
σαν γονείς ζητάμε προστασία
08 Απρ 2020 16:06

σε ιδιωτικό σχολείο δεν γίνονται σχεδόν καθόλου διαλέξεις. Οι καθηγητές (και όχι όλοι) κάνουν 1-1.5 ώρα το πολύ τηλε-συναντήσεις για να ακούσουν απορίες των παιδιών.
Το σχολείο χρησιμοποιεί απλά το Moodle για να ανεβάζουν εργασίες προς τα παιδια, ενώ τους ζητάνε να διαβάσουν μόνα τους ύλη παρακάτω.
Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να πληρώσουμε???
Δεν πρέπει το υπουργείο να ζητήσει από κάθε σχολείο (Ελληνικό ΚΑΙ Ξένο) να στείλει αναφορά πόσες ώρες παράδοσης γίνονται, αν αναρτώνται διαλέξεις, εργασίες, αν απαντώνται απορίες κτλ κτλ..
όλα αυτά είναι εύκολο να τα διαπιστώσει κανείς με την εξ' αποστάσεως καθότι υπάρχει 'ηλεκτρονικό ίχνος' ...

 
ΝΠ
08 Απρ 2020 12:23

Με υπέρμετρο θράσος & αφάνταστη ανευθυνότητα η Κεραμέως & η Ζαχαράκη αντιμετωπίζουν το θέμα καταβολής των διδάκτρων των ιδιωτικών σχολείων σαν εμποροπανήγυρη.
Περικοπή ύλης, μη παροχή υπηρεσιών, αναπροσαρμογή διδάκτρων. Αόριστες διατυπώσεις, γενικά & περί του θέματος, υπεκφυγές με μισές κουβέντες & άλλα λόγια να περάσει ο καιρός.

ΝΤΡΟΠΗ!!! για τη μετριοπάθεια

 
ΠΕ80
08 Απρ 2020 11:57

Όσοι γονείς έχουν παιδαγωγική επάρκεια και διαβάζουν τα παιδιά τους στο σπίτι να δικαιούνται αποζημίωση.

 
NP
08 Απρ 2020 11:17

Επί μέρες οι επιστήμονες της υγείας, εκφράζουν την άποψη τους για πέρας της σχολικής χρονιάς.
Μόνο η Κεραμέως & η Ζαχαράκη έχουν αντίθετη άποψη. Ντροπή για την υποκρισία και την ανευθυνότητα τους να δηλώσουν δημόσια τη λήξη της σχολικής χρονιάς, παρατείνοντας την αγωνία των υποψήφιων μαθητών και την πίεση των άνεργων γονιών τους.
Ντροπή για την ευθυνοφοβία τους, για την κατάχρηση της εξουσίας.

 
Άκης
08 Απρ 2020 09:00

Ούτε επί ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ τέτοια ταύτιση με τους σχολάρχες. Έλεος πια. Δεν πληρώνω!!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ