Placeholder

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Η νέα (μειωμένη) Εξεταστέα Ύλη των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Το υπουργείο Παιδείας διαψεύδει πληροφορίες και δημοσιεύματα που αναφέρονται σε πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων
Δημοσίευση: 09/04/2020
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Παιδείας η μείωση της Εξεταστέας Ύλης που θα διαγωνιστούν οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ  στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΛ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΛ

Σε ανακοινωθέν το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τη μείωση της Εξεταστέας Ύλης τονίζει: "Λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και με δεδομένη την γενική αναστολή λειτουργίας των σχολείων από την 11η Μαρτίου 2020, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προχωρά στον επανακαθορισμό της εξεταστέας ύλης για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με αναλογική μείωση σε όλα τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα στην Γ' τάξη του συνόλου των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας, σύμφωνα με την πρόοδο που είχε πραγματοποιηθεί στη διδασκαλία της ύλης, μέχρι την ημερομηνία που ανεστάλη καθολικά η λειτουργία των σχολείων". 

Διάψευση περί ημερομηνιών διεξαγωγής Εξετάσεων

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας    και διαβεβαιώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι "καμία σχετική απόφαση δεν έχει ληφθεί αναφορικά με αυτό το ζήτημα, εν αναμονή των σχετικών εισηγήσεων των ειδικών".

Από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης του κορωνοϊού, σημειώνεται στο ανακοινωθέν,  η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, καθορίζοντας από κοινού τα επόμενα βήματα για τη διαχείριση της κρίσης που έχει προκύψει με αφορμή την πανδημία του Covid-19 και τις συνέπειές της στη λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών της χώρας.

Ετικέτες: 
undefined

Σχόλια (65)

 
Φαίδρα
09 Απρ 2020 17:18

Για τους αποφοίτους που δίνουν με το παλιό σύστημα τι ισχύει;

 
Μαθηματικος
09 Απρ 2020 17:37

Μαθηματικά χωρίς ολοκληρώματα και χημεία χωρίς οργανική χημεία.

 
Giorgos
09 Απρ 2020 17:38

Στο σχολείο μου δεν διδαχτηκε στη Φυσική το κεφάλαιο με τα ρευστά. Ο καθηγητης όμως εδωσε υλη πως διδάχτηκε. Το έβγαλε με 2 μαθηματα στη σύγχρονη. Τι γίνεται σ'αυτή την περίπτωση?

 
Τι να πούμε;
09 Απρ 2020 17:39

Το Υπουργείο μπόρεσε να βγάλει την ύλη. Τώρα θα αρχίσει νέος γύρος συνεντεύξεων της υπουργού. Θα πηγαίνει από κανάλι σε κανάλι να ανακοινώνει την ύλη. Μέχρι να γυρίσουμε στα σχολεία θα το πει το ποίημα 30 φορές. Μετά θα είναι έτοιμα όλα για τις εκλογές. Θα έχουμε μια υπουργό με μεγάλη αναγνωρισιμότητα. Και έτσι θα γυρίσουμε στην κανονικότητα.

 
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ...
09 Απρ 2020 17:45

για ν' ανοίξει η γη να τους καταπιεί!

 
Αγγελική
09 Απρ 2020 17:45

Και οι απόφοιτοι θα έπρεπε να έχουν κάποια μείωση στην ύλη . Δίνουν εξετάσεις για δεύτερη φορά , όμως η δεύτερη ευκαιρία που τους δίνετε είναι κάτω από δύσκολες συνθήκες ...

 
Χημικος
09 Απρ 2020 17:46

Για τους αποφοιτους με την παλια υλη καμμια ενημερωση?

 
Βίκυ
09 Απρ 2020 17:49

Στον τομέα υγείας - πρόνοιας των ΕΠΑΛ και στο μάθημα της Ανατομίας - Φυσιολογίας, δε φαίνεται κάποια περικοπή. Πρόκειται περί λάθους;..

 
Φυσικός
09 Απρ 2020 17:58

Μαθηματικά χωρίς ολοκληρώματα και κυρτότητες!! όταν μπουν στο πανεπιστήμιο δεν θα αντέξουν ούτε μια εβδομάδα!!!!!!!!!!!!!!

 
@Χημικος
09 Απρ 2020 18:06

Οχι θα δώσουν αλλά θέματα με άλλη ύλη!

 
Θανασης
09 Απρ 2020 18:11

Περιμένουμε νεότερη ανακοίνωση που θα ανασκευάζει την τωρινή.

 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
09 Απρ 2020 18:12

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΣΥΝΟ ΠΑΛΙΟ ΣΥΣΤΗΜΣΑ

 
Σ.Κ. ΠΕ 83@Καλή επιτυχία στα παιδιά
09 Απρ 2020 18:24

Συνετή η μείωση της ύλης στα ηλεκτρολογικά μαθήματα των ΕΠΑΛ με την αφείρεση των επικαλύψεων στην Ηλεκτροτεχνία..

 
ΦΑΙΔΡΑ
09 Απρ 2020 18:26

Αυτό θα ήταν και το δίκαιο! Ισες ευκαιρίες για όλους χωρίς ποσόστωση..

 
ANNA
09 Απρ 2020 18:35

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΣΎΣΤΗΜΑ ΘΑ ΕΊΝΑΙ Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ??????????
ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

 
Παλιό - νέο σύστημα
09 Απρ 2020 18:43

Νίκη ήθελες το λύκειο Γαβρόγλου να εφαρμόσεις. Πάρε τώρα τον μουτζούρη. Παλιό και νέο σύστημα σχεδόν ίδια ύλη. Στα μαθηματικά έχουν λιγότερη ύλη με το νέο σύστημα (χαχα).
Πότε θα κάνεις τις εξετάσεις όλων αυτών;;; Στο Ολυμπιακό στάδιο;

 
ΑΓΓΕΛΙΚΗ
09 Απρ 2020 18:47

Η ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΣ. ΑΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΣΕ ΠΙΟ ΠΟΛΛΗ ΥΛΗ ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ; ΕΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ ΕΝΑΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ.

 
ΑΓΓΕΛΙΚΗ
09 Απρ 2020 18:50

Η ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ . ΑΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΥΛΗ ΠΩΣ ΘΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ; ΕΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ ΕΝΑΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ.

 
ΚΚ
09 Απρ 2020 18:59

Τις τελευταίες ημέρες διαβάζω και ακούω τη μόνιμη απορία πολλών σχετικά με τη μείωση της εξεταστέας ύλης των αποφοίτων. Ο μόνος λόγος που μειώνεται η φετινή ύλη είναι ότι κάποια/αρκετά/πολλά σχολεία της χώρας δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη διδασκαλία της, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι φετινοί υποψήφιοι να διαγωνισθούν σε ύλη που δεν έχουν καν διδαχθεί (τουλάχιστον τυπικά στα σχολεία, εξάλλου μην ξεχνάμε ότι δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα φροντιστηριακών μαθημάτων). Οι υποψήφιοι παλαιοτέρων ετών είχαν μια πολύ συγκεκριμένη ύλη, την οποία θεωρητικά είχαν διδαχθεί σε προηγούμενη χρονιά και την οποία μελετούσαν απρόσκοπτα όλο αυτό το διάστημα. Άρα δεν αλλάζει κάτι γι' αυτούς, δεν υπάρχει λόγος να μειωθεί η ύλη τους. Εξάλλου, ακόμη και μετά την πολύ μεγάλη μείωση της φετινής ύλης (στα θεωρητικά μαθήματα της τάξης του 30%), η παλαιά ύλη παραμένει χοντρικά στα ίδια επίπεδα, σε κάποια μαθήματα μάλιστα ακόμη και λίγο μικρότερη από την (πολύ πετσοκομμένη) φετινή ύλη. Άρα, μην απελπίζεστε, αγαπητοί απόφοιτοι, ούτε να αισθάνεστε αδικημένοι. Συνεχίστε τη μελέτη σας ήρεμοι και όλα θα πάνε καλά.

 
Μαθητής
09 Απρ 2020 19:12

Αν και είχα τελειώσει την ύλη, ευχαριστώ θερμά. Οι επαναλήψεις θα είναι πιο στοχευμένες. Να είστε καλά.

 
Πανελλήνιες
09 Απρ 2020 19:37

Τα παιδιά της φετινής Γ Λυκείου έχουν περάσει από 40 κύματα, καθώς μέχρι λίγο πριν τη λήξη της Β Λυκείου δεν ήταν σίγουρο το σύστημα (το οποίο οριστικοποιήθηκε μετά τις εκλογές του Ιουλίου), πήραν ύλη πολλαπλάσια, προστέθηκαν νέα μαθήματα (Λογοτεχνία-Κοινωνιολογία), ακόμη και στη μέση της σχολικής χρονιάς στέλνονταν νέες οδηγίες (κυρίως για το μάθημα της Γλώσσας-Λογοτεχνίας), ενώ καλούνται να αντιμετωπίσουν και το άγχος λόγω κορωνοϊού και της άγνοιας σχετικά με την ημερομηνία των εξετάσεων. Η μείωση της δικής τους ύλης ήταν το μόνο φυσικό. Η μείωση αυτή, ωστόσο, έγινε βάσει της διδαχθείσας ύλης στο σχολείο. Εφόσον, λοιπόν, η ύλη των αποφοίτων δε διδάσκεται σε δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, θεωρητικά πάντα, δεν υπάρχει και λόγος μείωσής της, ιδίως από τη στιγμή που οι απόφοιτοι είχαν δικαίωμα επιλογής (ανεξαρτήτως έτους αποφοίτησης) και ιδίως από τη στιγμή που η δική τους ύλη ήταν "διαβασμένη" (ιδιαίτερα για τους 2018 και 2019). Όσον αφορά την ποσόστωση, από τη μια ήταν ήδη γνωστή, από την άλλη είναι άδικο να βάζεις στο ίδιο σακί άτομα που εξετάζονται σε διαφορετικά θέματα, ιδιαίτερα αφού οι απόφοιτοι του παλαιού θα ήταν πολύ πιο ευνοημένοι, τόσο από τους τελειόφοιτους, όσο και από τους απόφοιτους του νέου. Σε καμιά περίπτωση δεν υποτιμώ την προσπάθεια των αποφοίτων ή την αγωνία τους, αν θα υπάρξει μείωση της ύλης τους δεν το γνωρίζω, μακάρι, μιλάω βάσει του πώς πιστεύω ότι ενεργεί το Υπουργείο. Διαφωνώ πάντως με την κατάργηση της ποσόστωσης. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όσους δίνουν εξετάσεις.

 
Εκπαιδευτικός
09 Απρ 2020 19:39

Καλά θα κάνει ο Πρθπ να απομακρύνει αυτό το τρίο της συμφοράς από το Υπουργείο.
10 μήνες στο Υπουργείο δεν έκαναν ΑΠΟΛΥΤΩΣ τίποτε. Χειρότερη από τη θητεία του Μπαλτά.
Τα προβλήματα που δημιουργεί αυτή η "ύλη" είναι πολύ περισσότερα από αυτά που λύνει.

 
babisoflou
09 Απρ 2020 19:55

Ο λαϊκισμός και πάλι επικράτησε. Η προφανής συνέχεια είναι η είσοδος σε Ιατρικές και Πολυτεχνεία, ΜΟΝΟ όσων γράψουν 19 Γλώσσα/Λογοτεχνία. Αλίμονο στους μαθητές που προετοιμάστηκαν συστηματικά. Το γελοίο είναι ότι σε δύο μήνες οι ίδιοι λαϊκιστές θα γκρινιάζουν για άνοδο των βάσεων.

 
Νίκος ΠΕ86
09 Απρ 2020 20:00

@Φυσικός

Γιατί να μην αντέξουν αφού στην σχολή ξανακάνουν την ίδια ύλη στο 1ο εξάμηνο. Σιγά μην βασιστούν οι Πανεπιστημιακές σπουδές σε αυτά που είχαμε διδαχθεί στην Γ Λυκείου.

 
Μακης
09 Απρ 2020 20:18

@Νίκος ΠΕ86
Κάνετε τραγικό λάθος αγαπητέ. Το 1ο έτος στο Πανεπιστήμιο δεν είναι τετάρτη λυκείου. Τα κενά από την τρίτη λυκείου είναι χαώδη και στο πρώτο έτος βλέπουμε άθλιες επιδόσεις σε μαθηματική ανάλυση και φυσική. Φέτος θα είναι ακόμα χειρότερη η κατάσταση λόγω της μειωμένης ύλης.

 
Καθηγητής ΕΠΑΛ
09 Απρ 2020 20:20

@Giorgos
Εφ όσον έχει δηλώσει στο βιβλίο ύλης ότι το έχει διδάξει, αν δεν το έχει κάνει μέχρι τώρα, πρέπει να το διδάξει όταν με το καλό ανοίξουν τα σχολεία. Το ίδιο θα γίνει σε όσα σχολεία συμβαίνει το ίδιο με το δικό σου (αποκλείεται να έχετε την αποκλειστικότητα τέτοιων περιπτώσεων).
Αν πάλι, δεν δοθεί χρόνος για μάθημα στην τάξη, και δεν φιλοτιμηθεί να μαζέψει τους μαθητές από μόνος του, έστω ενδιάμεσα των ενδοσχολικών (αν γίνουν) εξετάσεων, τότε να προβείτε σε επίσημη καταγγελία όλοι οι μαθητές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αλλάξει η απόφαση του υπουργείου...

 
Βιβη
09 Απρ 2020 20:20

Με τη μείωση της ύλης οι φετινοι θα διαγωνιστούν σε λιγότερη ύλη σε πολλά μαθήματα σε σχεση μέ τους περσινους αποφοίτους δεν θΑ π ρέπει λοιπόν να καταργηθεί η ποσόστωση για τους παλιούς αποφοίτους;

 
o tempora, o mores
09 Απρ 2020 20:52

Μπορεί κανείς να μου πει ποια είναι η περικοπή ύλης στην Έκθεση-Λογοτεχνία;;;; Άντε, στην Λογοτεχνία το κείμενο είναι αδίδακτο. Στην Έκθεση όμως τα αδίδακτα κείμενα των εξετάσεων ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ- ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ, που διδάσκονται οι μαθητές στην τάξη. Άγνωστα κείμενα μεν, γνωστοί θεματικοί κύκλοι δε. Και φυσικά όλοι οι μαθητές όλων των σχολείων δεν έχουν διδαχτεί τα πάντα μέχρι και τις 10 Μαρτίου!!! Μας δουλεύουν;;;;;;;;

 
Μανώλης
09 Απρ 2020 20:55

Κάθε χρόνο τα ίδια λέτε. Δεν καταλαβαίνουν ότι πάλι οι τάδε πρώτοι θα μπουν, όση και να είναι η ύλη. Αυτοί που χάνουν είναι οι καλοί όταν η ύλη μειώνεται, για τον απλούστατο λόγο ότι όταν η ύλη είναι λίγη, την έχουν διαβάσει ολοι και η διαφορά παίζεται στις λεπτομέρειες. Σκεφτείτε η ύλη να ήταν μια μόνο σελίδα. Ποιος θα έπαιρνε το μεγαλύτερο βαθμό τότε; Απάντηση. Αυτός που θα εγραφε σαν φωτοτυπία, όποιος είχε λάθος ένα τόνο δεν θα είχε ελπίδα.

 
Αλέκος Παπαδημητρίου
09 Απρ 2020 20:59

Ενώ τα παιδιά που μπαίνουν στο Πολυτεχνείο σε τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και δεν έχουν κάνει ούτε μια ώρα Πληροφορική Γ Λυκείου, τα καταφέρνουν μια χαρά στα μαθήματα προγραμματισμού!!!

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.