ΜΑΘΗΤΕΣ

Αισιοδοξία πρωθυπουργού ότι θα ανοίξουν τα σχολεία

"Τα κρούσματα μειώνονται, όπως κι ο αριθμός των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας"
Δημοσίευση: 13/04/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

"Στον ορίζοντα φαίνεται η στιγμή που τα καταστήματα και τα σχολεία θα αρχίσουν να ανοίγουν με προσεκτικά βήματα".

Την αισιοδοξία αυτή διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό διάγγλεμα και τόνισε:

"Ο πόλεμος δεν κερδήθηκε ακόμη. Τα κρούσματα μειώνονται, όπως κι ο αριθμός των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η παραμικρή επανάπαυση, ωστόσο, μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε οδυνηρό πισωγύρισμα. Στο διάστημα που πέρασε, είχαμε, και θα έχουμε ακόμα, δυστυχώς, απώλειες. Πολύ λιγότερες, όμως, απ’ όσες αν είχαμε ακολουθήσει άλλη πολιτική. Γι’ αυτό και θα επιμείνουμε στο δρόμο που χαράξαμε: Θα συμβουλευόμαστε πάντα τους ειδικούς. Η επιστροφή στην κανονική ζωή θα γίνει σταδιακά και σε φάσεις. Και μόνο όταν αυτό θα τεκμηριώνεται από επιστημονικά δεδομένα. Πάνω απ’ όλα, θα συνεχίζουμε να προστατεύουμε για καιρό τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από βαριά, χρόνια νοσήματα".

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

«Συμπολίτες μου,

Έχουν περάσει ήδη 33 μέρες από το πρώτο μήνυμά μου για την πανδημία. Έθεσα, τότε, έναν σαφή στόχο: Να περιορίσουμε την εξάπλωση του Κορωνοϊού στη χώρα, υπομένοντας και ατομικές θυσίες. Και αυτές τις θυσίες τις κάνατε, με υψηλό αίσθημα ευθύνης. Προστατεύτηκαν, έτσι, όλοι οι Έλληνες, κυρίως, όμως, οι πιο ευάλωτοι. Και κερδίσαμε πολύτιμο χρόνο, ώστε να οργανώσουμε καλύτερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σας αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ. Για την εμπιστοσύνη, αλλά και την πειθαρχημένη συμπεριφορά. Αποδείξαμε, ως λαός, ότι έχουμε μεγάλες εσωτερικές δυνάμεις και αντοχές. Δείξαμε τον καλύτερό μας εαυτό. Κι αν αυτό μας προσφέρει μια εύλογη ικανοποίηση, γιατί όχι και υπερηφάνεια, μας εξοπλίζει, ταυτόχρονα, με πρόσθετο κουράγιο να συνεχίσουμε τη μάχη.

Ο πόλεμος δεν κερδήθηκε ακόμη. Τα κρούσματα μειώνονται, όπως κι ο αριθμός των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η παραμικρή επανάπαυση, ωστόσο, μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε οδυνηρό πισωγύρισμα. Στο διάστημα που πέρασε, είχαμε, και θα έχουμε ακόμα, δυστυχώς, απώλειες. Πολύ λιγότερες, όμως, απ’ όσες αν είχαμε ακολουθήσει άλλη πολιτική. Γι’ αυτό και θα επιμείνουμε στο δρόμο που χαράξαμε: Θα συμβουλευόμαστε πάντα τους ειδικούς. Η επιστροφή στην κανονική ζωή θα γίνει σταδιακά και σε φάσεις. Και μόνο όταν αυτό θα τεκμηριώνεται από επιστημονικά δεδομένα. Πάνω απ’ όλα, θα συνεχίζουμε να προστατεύουμε για καιρό τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από βαριά, χρόνια νοσήματα.

Συμπολίτες μου,

Μέσα στην πρωτοφανή αυτή κρίση άλλαξαν πολλά με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Αλλάξαμε και εμείς. Πιστεύω προς το καλύτερο. Ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας χτίζεται, ήδη, καθώς, σε μόλις πέντε εβδομάδες, έγιναν όσα δεν γίνονταν επί δεκαετίες. Συναντήθηκα και μίλησα με τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής στα νοσοκομεία. Θαύμασα τις ικανότητες, την αφοσίωση και τη θέλησή τους. Και διαπίστωσα από κοντά ότι μαζί με τα κτίρια και τα τεχνικά μέσα εκσυγχρονίζονται και οι αντιλήψεις για το ρόλο και τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας Υγείας. Η αναμόρφωση του ΕΣΥ δεν σταματά εδώ. Αποτελεί προσωπική μου δέσμευση να προσθέσουμε αμέσως εκατοντάδες κρεβάτια ΜΕΘ, ώστε να προσεγγίσουμε γρήγορα τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η πανδημία υποχωρεί. Αλλά είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει τον επόμενο χειμώνα. Και πρέπει να μας βρει έτοιμους. Μαζί με το ΕΣΥ, ωστόσο, νέα μορφή παίρνει και το σύνολο του δημόσιου τομέα: Οι υπηρεσίες του ψηφιοποιούνται και απλώνονται για να εξυπηρετούν πιο εύκολα και πιο σύντομα τον πολίτη. Συνταγογραφήσεις και πιστοποιητικά εκδίδονται, πλέον, ηλεκτρονικά. Το https://www.gov.gr/ έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και την κάνει πιο εύκολη. Οι υπάλληλοι εξοικειώνονται με την τεχνολογία. Ενώ, μέχρι σήμερα, σχεδόν 5 εκατομμύρια είναι οι συμμετοχές μαθητών αθροιστικά σε ψηφιακές τάξεις με τη βοήθεια δεκάδων χιλιάδων φιλότιμων εκπαιδευτικών. Πολλές επιχειρήσεις μας, αποδεικνύονται ανθεκτικές και ευέλικτες: Άλλες στρέφουν την παραγωγή τους σε προϊόντα της συγκυρίας, όπως τα αντισηπτικά. Και άλλες, συνεργάζονται μεταξύ τους για να προσφέρουν στα νοσοκομεία υλικά υψηλής τεχνολογίας, όπως μάσκες τρισδιάστατης εκτύπωσης για τους γιατρούς.

Την ίδια ώρα, Έλληνες επιστήμονες είναι παρόντες σε όλα τα διεθνή ερευνητικά προγράμματα που διεξάγονται εναντίον του ιού. Ενώ η κινητοποίηση της κοινωνίας εκφράζεται πολυδιάστατα: Με τις μεγάλες δωρεές ιδιωτών. Με τον εθελοντισμό χιλιάδων πολιτών. Αλλά και με την πειθαρχία όλων. Γιατί ο στόχος είναι κοινός.

Συμπολίτες μου,

Με την υπεύθυνη στάση σας, δαμάσατε το πρώτο κύμα του Κορωνοϊού. Γιατροί και νοσηλευτές, ένστολοι και Πολιτική Προστασία στάθηκαν στην πρώτη γραμμή. Και στο πλευρό τους, πολλοί άλλοι μαχητές αυτής της “νέας καθημερινότητας”: Οι υπάλληλοι των καταστημάτων τροφίμων. Τα παιδιά που μεταφέρουν έτοιμο φαγητό. Αλλά και οι εργαζόμενοι που κρατούν νύχτα-μέρα τις πόλεις μας καθαρές. Όλοι αυτοί “δίνουν ζωή στη ζωή μας”. Είναι σίγουρο πως, όταν περάσει η κρίση, θα βλέπουμε αλλιώς τους ανθρώπους που γεμίζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Θα ανησυχούμε αν το παλικάρι στο μηχανάκι δεν φοράει το κράνος του. Και θα λέμε καλημέρα στις γυναίκες και στους άντρες που θα αδειάζουν τους κάδους της γειτονιάς μας. Δεν θα είναι πια αόρατοι όπως ήταν, ίσως, για κάποιους. Πολλοί έπρεπε να βάλουν την προστατευτική μάσκα για να λάμψει από πίσω της το φωτεινό τους πρόσωπο. Είναι το πρόσωπο της προκοπής και της αλληλεγγύης. Της αυριανής Ελλάδας. Και θέλω να τους ευχαριστήσω, για μία ακόμη φορά, εκ μέρους όλων των πολιτών. Το μεγαλύτερο κέρδος μας, ωστόσο, από αυτή την πρωτόγνωρη κρίση έχει όνομα. Και λέγεται Εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη προς το Κράτος. Προς την Κυβέρνηση. Προς τον συμπολίτη! Γιατί, μέσα σε 50 ημέρες, διαλύθηκαν μύθοι δεκαετιών. Και βγήκαν συμπεράσματα, που θα μας συνοδεύουν για καιρό. Αποδείχθηκε, για παράδειγμα, πως το κράτος πρέπει πρωτίστως να αξιολογείται με βάση την αποτελεσματικότητά του. Και πως, όταν το κράτος δεν γίνεται λάφυρο της εξουσίας, τότε μετατρέπεται σε αληθινή “Πολιτεία”. Όχι σε έναν κομματικό προορισμό. Αλλά σε μία ομπρέλα φροντίδας για όλους. Που αναθέτει την ευθύνη των κρίσιμων τομέων στους πιο άξιους. Αυτή η παρακαταθήκη εμπιστοσύνης και αξιοκρατίας δεν πρέπει να φύγει μαζί με την πανδημία. Γιατί θα την χρειαστούμε για την επόμενη μεγάλη πρόσκληση: Την ανάταξη της οικονομίας μας.

Η κυβέρνηση βρέθηκε απέναντι σε μία πρωτοφανή κρίση. Και αντέδρασε γρήγορα: Διαθέτει περισσότερα από 14 δις για να στηριχθούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις. Και εξασφαλίζει ακόμη 10 δις ευρώ ρευστότητας και πρόσθετα ευρωπαϊκά κονδύλια. Ήδη, 750.000 εργαζόμενοι εισπράττουν την ενίσχυση των 800 ευρώ. Σχεδόν 200.000 άνεργοι πήραν παράταση στο επίδομα τους. Σε παραπάνω από 500.000 επιχειρήσεις έχουν ανασταλεί όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Και 85.000 επιστήμονες δήλωσαν συμμετοχή σε προγράμματα αμειβόμενης τηλεκατάρτισης.

Σήμερα, ανακοινώνω μία ακόμη πρωτοβουλία προς μία ειδική ομάδα του πληθυσμού: Οι 155.000 μακροχρόνια άνεργοι της πατρίδας μας θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ. Προσοχή, όμως: Μέχρι σήμερα, θυσιάζουμε συνειδητά ένα μέρος της ευημερίας μας για να προστατεύσουμε την υγεία και την κοινωνική συνοχή. Γιατί η ύφεση το 2020 θα είναι μεγάλη. Ακόμα μεγαλύτερη, όμως, μπορεί να είναι η ανάκαμψη το 2021. Και, σε αντίθεση με το παρελθόν, σήμερα διαθέτουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Ένα τεράστιο απόθεμα αξιοπιστίας και σοβαρότητας. Αυτό το εθνικό κεφάλαιο, λοιπόν, δεν επιτρέπεται να σπαταληθεί σε αλόγιστα αιτήματα και πρόχειρες παροχές. Γιατί ένας πόλεμος σε εξέλιξη απαιτεί εφεδρείες. Θα μοιραστούμε τα βάρη της κρίσης με τρόπο δίκαιο, όπως το κάνουμε μέχρι σήμερα. Για να έχουν όλοι μετά, μέρισμα από την αναπτυξιακή έκρηξη που θα ακολουθήσει.

Στην αρχή αυτής της περιπέτειας, ζήτησα την ισχύ της εμπιστοσύνης σας. Και μου την προσφέρατε απλόχερα. Πιστεύω ότι, με σκληρή δουλειά, σας την ανταποδίδω καθημερινά. Δεν ξεχνώ, όμως, ότι αυτή η κατάσταση δεν θα συνεχιστεί επ’ αόριστον. Μετά την κρίση, η κάθε εξουσία οφείλει να εγκαταλείπει το απυρόβλητο της ανάγκης, δυναμώνοντας την λογοδοσία. Γιατί καμία έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητεί τη δημοκρατική ευαισθησία.

Η Βουλή και οι θεσμοί, λοιπόν, λειτουργούν παρά τους περιορισμούς. Όμως, θα το ξαναπώ: Η Ελλάδα μετά την πανδημία πρέπει να είναι μία ανανεωμένη Ελλάδα! Η κρίση ίσως μας πληγώσει. Θα μας έχει οπλίσει, ωστόσο, με πολύτιμες εμπειρίες για να οικοδομήσουμε ένα πιο ισχυρό και σύγχρονο κράτος. Γιατί, ακριβώς, τα μεγάλα βήματα που γίνονται τώρα είναι όπλα που μπορούν να κάνουν αυτή την πρόσκαιρη δοκιμασία μοχλό σταθερής προόδου. Να εντάξουν τις σκοπιμότητες της στιγμής στο στρατηγικό σκοπό του μέλλοντος. Και έτσι τα μέτρα της επικαιρότητας, να γίνουν πυροδότες διαρκών μεταρρυθμίσεων. Πρόκειται για κατακτήσεις που θα μας βοηθήσουν, ώστε μετά την καταιγίδα να κάνουμε μία νέα αρχή. Με άλλα λόγια, μετά την εμπειρία του Κορωνοϊού, είναι στο χέρι μας η “ανάγκη του σήμερα” να θεμελιώσει την “αναγέννηση του αύριο”. Και το σκληρό παρόν να γίνει πρόλογος πιο αισιόδοξων καιρών.

Κλείνω με τις εξής σκέψεις,

Στην προηγούμενη επικοινωνία μας, είχα τονίσει ότι στη μάχη κατά του Cοvid-19, ο Απρίλιος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας. Σήμερα σας λέω ότι αυτή είναι η πιο κρίσιμη εβδομάδα! Μία πραγματικά Μεγάλη Εβδομάδα. Στην οποία αποτυπώνονται, εφέτος, τα Πάθη και οι θυσίες μας για να ξεπεραστεί ο Γολγοθάς της πανδημίας και να φτάσουμε στην Ανάσταση. Αυτό το Πάσχα θα το θυμόμαστε ως το Πάσχα της Αγάπης. Αλλά και της Ευθύνης. Θα το περάσουμε χωριστά από δικά μας πρόσωπα. Και μακριά, ίσως, από τους τόπους μας. Και, δίχως προσκύνημα στις εκκλησίες. Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο. Δεν κινδυνεύει η πίστη μας, αλλά η υγεία των πιστών. Έτσι, όμως, θα δικαιώσουμε και το αληθινό μήνυμα της μεγάλης γιορτής. Που είναι η νίκη της ζωής απέναντι στον θάνατο.

Με τον τρόπο της αυτή η Μεγάλη Εβδομάδα αποκτά μια ξεχωριστή πνευματικότητα. Μας φέρνει αντιμέτωπους με τους φόβους μας, αλλά και τις προσδοκίες μας. Μας ωθεί να μείνουμε ταπεινοί και να αναλογιστούμε τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή μας. Ας μείνουμε, λοιπόν, στο σπίτι. Για να ανταμώσουμε πάλι, υγιείς και δυνατοί, όταν περάσει η τρικυμία. Μένουμε σπίτι, βγαίνουμε νικητές. Γιατί μια κλωστή χωρίζει τη νίκη απ’ την καταστροφή: Αν δεν τηρήσουμε μέχρι τέλους τις συμβουλές των ειδικών, μπορεί να διαλύσουμε όσα πετύχαμε.

Στον ορίζοντα φαίνεται η στιγμή που τα καταστήματα και τα σχολεία θα αρχίσουν να ανοίγουν με προσεκτικά βήματα. Οι μηχανές της οικονομίας να ξαναζεσταίνονται. Και οι άνθρωποι να συναντώνται και πάλι στους δρόμους, στις δουλειές, στους χώρους άθλησης. Όλα αυτά, ωστόσο, θα πρέπει να γίνουν με σύνεση. Με σχέδιο. Με τους γιατρούς πάντα να μας συμβουλεύουν. Με νέες συνήθειες. Με την ατομική υγιεινή να έχει γίνει τρόπος ζωής. Με ξεχωριστή φροντίδα για τους ηλικιωμένους μας. Και με τα τυχόν κρούσματα να εντοπίζονται και απομονώνονται αμέσως, πριν γίνουν απειλητικά.

Το πιστεύω: Είναι στο χέρι μας να φέρουμε πιο κοντά μας το μέλλον που επιθυμούμε. Και προσέχοντας σήμερα, να κάνουμε το αύριο ακόμη πιο φωτεινό και αισιόδοξο. To μπορούμε και θα το καταφέρουμε!

Καλή Ανάσταση σε όλες και όλους!».

Σχόλια (38)

 
Τέρης
15 Απρ 2020 04:28

Όταν αρχίσουμε να μπαίνουμε σιγά-σιγά σε κανονικότητα, όλοι μας πρέπει να φοράμε μάσκες, και έξω και στις δουλειές μας.
Αναρωτιέμαι όμως αν θα μπορούν τα μέτρα αυτά να τα χρησιμοποιήσουν οι μαθητές! Προφανώς οχι!.
Τα παιδιά δεν μπορούν ούτε αποστάσεις να κρατήσουν, ούτε μάσκες να φορέσουν.
Οπότε γονείς και εκπαιδευτικοί, φανταστείτε τι θα γίνει αν ανοίξουν σχολεία!
Θα πυροδοτήσουμε τη βόμβα!!
Ουαί κι αλίμονό μας!!!
Θα θρηνήσουμε..

 
Μπροστάρης!
15 Απρ 2020 01:27

Αν δεν μηδενιστούν τα κρούσματα και οι θάνατοι, ποιός γονιός θα στείλει τα παιδιά του στο σχολείο;
Υπάρχουν αρκετά παιδάκια που έχουν ευπάθειες..
Ποιός γονιός θα διακινδυνεύσει να χάσει το παιδί του;
Γιατί ο ιός χτυπά επιπλέον και τους υγιείς και τους νέους!
Ας μη μάθουν περισσότερα "γράμματα" τα παιδιά τωρα! Θα τα μάθουν αργότερα!
Πρωτίστως όλοι οι γονείς νοιάζονται για τις ΖΩΕΣ των ΠΑΙΔΙΩΝ τους!!
Και παλιότερα, και όταν γινόταν πόλεμοι, και πάλι τα παιδιά σπουδάζανε και γινόντουσαν επιστήμονες!!
Οπότε γιατί όλη αυτή η βιασύνη; Τι να κερδηθεί;
Δεν έχουν καταλάβει ακόμα οι κυβερνώντες ότι πρέπει να κερδηθούν πρώτα οι ζωές;

 
Ντίνα
14 Απρ 2020 20:31

Βεβαίως οι εκπαιδευτικοί κάποια στιγμή πρέπει να μπούνε στις τάξεις τους.
Αλλά ΟΤΑΝ ΠΡΕΠΕΙ, και όταν υπάρξει ασφάλεια..
Δεν είναι ίδια η δουλειά τους με των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού. Αυτοί προσπαθούν να κάνουν καλά τους αρρώστους.
Αυτή δεν είναι η δουλειά των εκπαιδευτικών, οι οποίοι πρέπει να δουλεύουν όταν υπάρχει ασφάλεια.. Όπως και τόσες άλλες δουλειές..
Δεν είναι δουλειά τους να μπαίνουν σε τάξεις "ωρολογιακές βόμβες"!! Και να μην ξέρουν αν έχουν πατήσει το κουμπί για την έκρηξη!!
Ας αφήσει το κράτος να περαάσει ο κίνδυνος, και μετά θα γίνουν όλα..
Και μην ξεχνάμε ότι αφήσανε τον ιό να διασπαρεί, αφού το πρώτο 20-ημερο πηγαινοερχόταν οι πτήσεις στη γειτονική χώρα χωρίς κανένας να μπαίνει σε καραντίνα!
Ν'αναλάβουν τις ευθύνες τους τότε, και να περιμένουν να τελειώσουν όλα, ώστε να ξαναγυρίσει ο κόσμος στις δουλειές του ασφαλής!!

 
Αυταπάτες...
14 Απρ 2020 20:21

Τα σχολεία δεν θα ανοίξουν και δεν πρέπει να ανοίξουν. Να σκεφτείτε πως και πότε θα γίνουν οι Πανελλαδικες με ασφαλεια και όσο πιο σύντομα. Η χρονιά για τις υπόλοιπες τάξεις σε όλες τις βαθμίδες έχει χαθεί, το ίδιο και η εξεταστική του Ιουνίου στα ΑΕΙ (δεν το σχολίασε κανεις). Προσγειωθείτε στην πραγματικοτητα και προγραμματιστε έγκαιρα για το άνοιγμα τον Σεπτέμβριο με στελεχωμένα σχολεία από την αρχή για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.

 
Προκληση
14 Απρ 2020 19:48

Αυτός δεν έλεγε φιλοδώρημα και κοροϊδία τα 400 που έδινε στους ανέργους η προηγούμενη κυβερνηση; αυτός τώρα τι δινει; και σε ποσους; και βγαίνει και ο Άδωνις και λέει ότι οι μακροχρόνια άνεργοι είναι φοροφυγάδες!!!!!!! Να τους χαίρεστε!!!!!!!

 
foititis
14 Απρ 2020 18:58

Μέτα από αυτό που είδαν τα μάτια μου με την ανικανότητα του υπουργείου παιδείας να προγραμματίσει πολύ άπλα θέματα (μαζί και με άλλους γνωστούς υπουργούς της νδ που κάνουν γλέντι πίσω από την πλάτη μας), είναι ξεκάθαρο πια ότι ο μητσοτάκης θέλει να πάει σε εκλογές πριν χτυπήσει η βαθιά οικονομική κρίση την χώρα. Στα ψηφοδέλτια με διάφορα άτομα της ιατρικής και της λοιμοξιολογίας (για να τραβήξει εντυπώσεις και καλά, βλέπε τσιοδρας) και μετά τέλος άπλα αν βγει θα συνεχίσει αυτό που άφησε η κυβέρνηση σαμαρά-Βενιζέλου: τεμαχισμός κάθε τι αξιοκρατικού στην χώρα και η εγκαθίδρυση ενος τερατώδους ρουσφετικου μηχανισμοί για την ικανοποίηση των πολιτικών παιχνιδιών τους. Αυτά για να ξέρετε μερικοί μερικοί πως σκέφτονται οι πολιτικοί σας, πρώτα ο εαυτούλης τους και μετά η πατρίδα.

 
Σοφια
14 Απρ 2020 18:29

Να ανοίξουν τα σχολεία; τι είναι αυτό που είπε ο κ Μητσοτάκης. Αν γίνει αυτό τότε θα γίνει μεγάλη διασπορά του φονικού ιού κι αν συμβεί σε κάποιο παιδί; Όχι κύριε πρωθυπουργέ τα σχολεία έκλεισαν και δεν θα αφήσουμε να ανοίξουν με κανένα τρόπο υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας τελείωσε το σχολείο του χρόνου πάλι είμαι μητέρα εκπαιδευτικού και γιαγιά μαθητείας δημοτικού σχολείου και ούτε να το σκεφτώ όχι να υλοποιηθεί κιόλας. Δεν είναι παιχνίδι. Είναι θάνατος........ Όσο για τα καταστήματα να μην ανοίξουν κάνουν τη δουλειά τους μια χαρά με τηλεφωνικές παραγγελίες. Κ Μητσοτάκηη χαλαρωνετε τα μέτρα γιατί θα γίνουμε Γαλλία Ισπανία Ιταλία ΗΠΑ. Καραντίνα τουλάχιστον μέχρι τέλος Μαΐου και βλέπουμε.

 
Είμαστε χορτάτοι!
14 Απρ 2020 18:15

@κορόιδα, φάγαμε σανό 5 χρόνια από το ΣΥΡΙΖΑ

 
Σχολεία
14 Απρ 2020 17:44

Τα σχολεία θα ανοίξουν για να ολοκληρωθεί η χρονιά και για τις εισαγωγικές εξετάσεις.

Τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια μπορούν να παραμείνουν κλειστά, και να ανακοινωθεί από το υπουργείο η ύλη για την επόμενη χρονιά.

 
κορόιδα
14 Απρ 2020 17:06

ΔΝΤ 10% ύφεση και ανεργία 22,3% για την "μικρή" ύφεση που λέει ο Μητσοτάκης δηλαδή θα χτυπηθεί βαριά η παιδεία, η υγεία και η κοινωνία σαν σύνολο!!! Και όλα αυτά με ειρωνικό τρόπο δένουν με την πολιτική που ακολουθεί η νδ. Εσείς που τον υπερασπίζεστε θα τρώτε γιαούρτι σύντομα!

 
ΜΑΝΟΣ
14 Απρ 2020 17:05

Αφολυ το παίζετε υπεύθυνοι τα σχολεία θα ανοίξουν όταν θα υπάρχει εμβόλιο

 
NIKOLAOS
14 Απρ 2020 16:19

Ρε σεις στο Υπουργείο... συζητάτε ακόμη αν θα ανοίξουν τα σχολεία?? Είσθε καλά???? Η χρονιά τελειωσε πάρτε το είδηση... όσο ΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΦΕΤΟΣ ΝΑ ΕΙΣΑΧΘΟΥΝ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ... ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΚΟΥΛΑ!!! Η ΥΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ...

 
Στράτος
14 Απρ 2020 15:50

Να ανοίξουν τα σχολεία, να κάνετε και τις Πανελλαδικές και όταν θα υπάρξει θάνατος μαθητή με υποκείμενο νόσημα ή εκπαιδευτικού και θα πέσουν οι μηνύσεις εναντίων υπουργείου και κυβέρνησης γιατί αυτοί και μόνον αυτοί θα είναι οι υπαίτιοι αυτών των θανάτων να δούμε τι θα μας λέτε μετά.

 
Ελένη
14 Απρ 2020 13:59

Τα καταστήματα να ανοίξουν, αλλά τα σχολεία όχι. Τα καταστήματα είναι οικονομία και μπορούν να παρθούν προφυλάξεις από τους εμπλεκομένους. Τα σχολεία είναι η βάση της κοινωνίας. Πρόκειται για την υγεία των παιδιών, των δασκάλων, των γονιών και των παππούδων. Μην τα ανοίξετε, για ένα μήνα, θα πετάξετε την προσπάθεια όλων των ελλήνων να είναι μέσα στο σπίτι στα σκουπίδια...Μην μπλέκετε τα καταστήματα με τα σχολεία...

 
foros1
14 Απρ 2020 12:39

@Ντινα,
έχετε δίκιο για τους εκπαιδευτικούς.
Κάποια στιγμή όμως θα πρέπει και αυτοί να μπουν στις τάξεις, είναι η δουλειά τους, όπως είναι αντίστοιχα δουλειά των γιατρών και νοσηλευτών να μπαίνουν στις ΜΕΘ.
Εκεί όμως που δεν μπορεί να γίνουν εκπτώσεις είναι στα μέτρα ασφαλείας.
Μου είναι λοιπόν αδιανόητο να μπουν στις τάξεις χωρίς μάσκες και γάντια τα οποία θα αλλάζουν κάθε ώρα, τήρηση αποστάσεων από κάθε μαθητή, σωστό αερισμό της τάξης, απολύμανση του σχολείου κάθε βράδυ, των τουαλετών μετά από κάθε διάλειμμα και ότι άλλο προβλέπεται για χώρους υψηλής επικινδυνότητας όπως είναι τα σχολεία.
Αν δεν υπάρχουν όλα τα μέτρα ασφαλείας, κανείς δεν πρόκειται να ρισκάρει την υγεία του και πιθανόν την ζωή του για να νιώθουν υπερήφανοι κάποιοι ότι επιστρέψαμε στην κανονικότητα, πίσω φυσικά από την ασφάλεια των γραφείων τους!

 
Κώστας
14 Απρ 2020 11:48

Πιστεύω ότι τα σχολεία πρέπει να μην ξανανοίξουν. Το μόνο που θα πρέπει να κοιτάξουν είναι πώς θα κάνουν τις πανελλήνιες. Σε 1 μήνα θα τελειώναμε με τα μαθήματα και θα ετοιμαζόμασταν για προαγωγικές εξετάσεις. Ζούμε όμως έναν βιολογικό/υγειονομικό "πόλεμο" (δεν το εννοώ συνωμοσιολογικά πως η Κίνα μπλα μπλα μπλα). Θέλω να πω, σε περίοδο πολέμου ή σοβαρής κρίσης θα βλέπαμε πώς να δώσουμε εξετάσεις στην Α, Β και Γ γυμνασίου ή πώς να επιβιώσουμε;
Και για όσους κατηγορούν την Ελλάδα πως δεν παίρνει τα σωστά βήματα όπως οι σοβαρές και προηγμένες χώρες, ας σκεφτούμε ότι οι "σοβαρές" βιομηχανικές χώρες προκειμένου να μην τραβήξουν την πρίζα της παραγωγής τους, αναγκάστηκαν να μετρήσουν εκατοντάδες νεκρούς περισσότερους από της Ελλάδας για να πάρουν τώρα μέτρα.

Ας σκεφτούμε και τον ψυχολογικό παράγοντα. Αν, λέμε, τέλη Μαΐου επιστρέψουν τα παιδιά, με τι όρεξη, διάθεση και ενέργεια θα παρακολουθήσουν μάθημα γιατί, για να δώσουν εξετάσεις; Εδώ μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων που είναι 2 εβδομάδες και "σέρνονται", τι θα κάνουν 1-2 μήνες μετά το κλείσιμο λόγω ιού και μάλιστα με την θερμοκρασία να ανεβαίνει στους 25-35 βαθμούς; Η προσμονή για το καλοκαίρι, μόνο όρεξη για να καθίσουν δεν θα τους δώσει.

Και οι εκπαιδευτικοί; Ναι, και οι εκπαιδευτικοί άνθρωποι είναι, που όλοι τους κατηγορούν πως κάθονται και δεν κάνουν τίποτα και πληρώνονται. Θα μπορούσαμε να δούμε τι δουλειά έχει κάνει ένας εκπαιδευτικός στις πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης για να τον κρίνουμε, αλλά και πάλι, οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν τις γνώσεις για αυτό; Εκπαιδεύτηκαν ποτέ σοβαρά για κάτι τέτοιο;

Τι να κάνουμε, αυτή η χρονιά ήταν χαμένη από όλες τις απόψεις, παιδεία, τουρισμός, αθλητικά γεγονότα, αγορές, παραγωγή και δεν ήταν μόνο δικό μας πρόβλημα!

 
Αστειο-ιός
14 Απρ 2020 11:14

Με το [Αισιοδοξία πρωθυπουργού...] ξεκινά το δημοσίευμα και η φωτό τα λέει όλα... 
Ένας μη φανατικός(@Φανατισμός...), μας διαβεβαιώνει ότι [για πρώτη φορά όλα δουλεύουν στην Ελλάδα ρολόι]. Ή το ρολόι του είναι Κινέζικο ή σε Κινέζους απευθύνεται.
Τον κορωνο-ιό θα τον ξεπεράσουμε. Τον αστειο-ιό επίσης.

 
Ολγα
14 Απρ 2020 10:31

Πώς να ανοιξουν τα σχολεία οταν οι καθαριστριες ερχονται μετα το σχολασμα κι ετσι ολη μερα τα σχολεια εχουν επιφανειες μεσα στα μικροβια ; Αποφασιστε επιτελους να υπαρχει προσωπικο καθαριοτητας ολη μερα στα σχολεια .

 
ΓΙΩΡΓΟς
14 Απρ 2020 08:21

Παιδιά δυστυχώς η γυναίκα μου είπε πως δεν θα ξαναψηφίσει Μητσοτάκη, για τη διαχείριση που έκανε στη διαχείριση του κλεισίματος των εκκλησιών, Γιατί δεν άφησε να εισέρχονται ούτε να προσκυνήσουν, γιατί δεν επιτρέπει την παρακολούθηση των ακολουθιών ανάλογου αριθμού πολιτών όπως γίνεται στα super market και τις τράπεζες, γιατί ούτε καμπάνες να χτυπούν; Γιατί η Βουλγαρία, Σερβία ρωσία δεν έκλησαν τις εκκλησίες; Φοβάμαι ότι ο Μητσοτάκης θα πληρώσει πολιτικό κόστος γι' αυτό και δεν ήταν απαραίτητο. Έχουν ευθύνες οι σύμβουλοί του που δεν αντιλαμβάνονται τις αντιδράσεις του λαού στις εκλογές.

 
Μπροστάρης!
14 Απρ 2020 05:06

Τα λεφτά που δίνει η κυβέρνηση σε σάιτ του στυλ "μένουμε σπίτι" και "μαθαίνουμε απ'το σπίτι", που είναι ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ, να τα δώσει σε ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ.
Τα πετάνε, ενώ μπορούν ν'αξιοποιηθούν σε ανθρώπους!!

 
Ντίνα
14 Απρ 2020 04:59

Πρωθυπουργέ της χώρας, γνωρίζετε ότι οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί είναι μεγάλης ηλικίας;
Προσέξτε παρακαλώ, διότι ανήκουν πολλοί σε ευπαθείς ομάδες, και τα παιδιά είναι ωρολογιακές βόμβες. Κανένας δεν θέλει να πεθάνει!!!
Ο χώρος της εκπαίδευσης είναι λίαν επικίνδυνος.
Προσέξτε τους εκπαιδευτικούς σας!!
Γιατί οι χώροι που εργάζονται είναι υψηλού κινδύνου!
Μη τους βάλετε μέσα σε κορωναϊούς να δουλεύουν.
Γιατί δεν μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας στα σχολεία και οι πρέπουσες αποστάσεις.
Γιατί θα υπάρξουν θάνατοι στην εκπαιδευτική κοινότητα..
Γιατί θα έχετε το ανάθεμα όλης της χώρας!

 
Νικόλας
14 Απρ 2020 04:44

Κε Πρωθυπουργέ
Αν κλείνατε τα σύνορα με την Ιταλία με το πρώτο εισαγόμενο κρούσμα, τώρα θα είχαμε τελειώσει με όλο αυτό και θα είμαστε σε κανονικότητα, με πολύ λίγα κρούσματα και κυρίως θανάτους.
Όταν αποφασίσατε να τα κλείσετε, η χώρα μας είχε πάνω απο 300 κρούσματα και αρκετούς θανάτους. Κι έγινε έτσι η διασπορά.. Αντίστοιχα η Ιταλία τη μέρα που κλείσατε αεροδρόμια, είχε πάνω απο 21.500 κρούσματα και περίπου 1500 θανάτους. Γιατί δεν το πράξατε νωρίτερα;
Θ'απαντήσετε σ'αυτό;
Μπορεί σχετικά με άλλες δυτικές χώρες να έχουμε λίγες απώλειες, αλλά σχετικά με πολλές άλλες ανατολικές χώρες, έχουμε πολλές παραπάνω απώλειες..
Κάθε θάνατος είναι ένα πρόσωπο το οποίο δεν γυρίζει πίσω!
Και η οδύνη μεγάλη για τους οικείους..
Ακόμη κι αν πράξατε σωστά όπως ακούγεται, η Ελλάδα ειναι στο νο 54 της παγκόσμιας κατάταξης, με άλλες 54 χώρες κάτω απ'αυτή, οι οποίες αριθμούν λιγότερα κρούσματα και θανάτους.
Είμαστε στη μέση λοιπόν!
Όταν έπρεπε να κλείσετε αεροδρόμια
εσείς κλείνατε το πατρινό καρναβάλι, και όσοι ερχόντανλιγότερουςα μας δεν έμπαινε κανείς σε καραντίνα, αλλά κυκλοφορούσαν ανεξέλεγκτα και διασπέρνανε τον ιό!!
Αλβανία, Κύπρος, Λίβανος, Ισραήλ, Ταιβάν, Βιετνάμ, Γεωργία, κλπ. πήραν αμέσως μέτρα.
Κι αν πει κανείς οτι υπήρχαν λόγοι οικονομικοί που δεν κλείσανε τα σύνορα, έχω να πω ένα πράγμα.
Δεν θα το αποφεύγαμε έτσι κι αλλιώς!!
Αν δεν γινόταν τότε, θα γινόταν αργοτερα, όπως κι έγινε, αλλά θα είχαμε γλυτώσει Ανθρώπους!!
Και θα βγαίναμε νωρίτερα από αυτή την κατάσταση, με λιγότερα αριθμούς σε νοσούντες, φορείς και νεκρούς!
Και δεν ξέρουμε που και πως θα καταλήξουμε..

 
Σιγά
14 Απρ 2020 03:28

Σιγά μην στείλουμε τα παιδιά μας στο σχολείο αν δεν σταματήσει αυτό το κακό!!!! Είστε γελασμένοι!!!

 
Ερώτημα νομιμότητας στον Πρωθυπουργό
14 Απρ 2020 01:10

Για τα μεταπτυχιακά προγράμματα που διδάσκουν με σύμβαση εκπαιδευτικοί τί κάνατε;Επί Γαβρόγλου τα ΤΕΙ έκαναν μεταπτυχιακά με δίδακτρα που δεν είχαν σχέση με το αντικείμενο τους.Πχ ΤΕΙ τουριστικών επαγγελμάτων έχει μεταπτυχιακό στην ...διοίκηση της εκπαίδευσης.Σε αυτό διδάσκοντες δεν είναι τακτικοί μόνιμοι καθηγητ4ς που ορίζει ο νόμος αλλά προσληφθέντες με σύμβαση εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας που δεν επιτρέπει ο νόμος.Αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα.Θα συνεχίζετε να το επιτρέπετε ή θα ακολουθείτε αυτόν τον τραγέλαφο του Γαβρόγλου;Άλλα υποσχεθήκατε και συνεχίζετε τα απίθανα του ΣΥΡΙΖΑ

 
προεκλογικό δωράκι
14 Απρ 2020 00:36

Πως ελεγαν πέρσι και πρόπερσι επίδομα-φιλοδώρημα έδινε ο τσίπρας άλλα με μητσοτάκη δεν λες 400 ευρα φιλοδώρημα πολύ καλά ε; (το πιάσατε ή ακόμα;)
Με λίγα λογία οι άνεργοι χρειάζονται δουλειά όχι επίδομα άλλα τον Μάρτιο 44.000 απολύσεις παραπάνω. Προσπαθεί να φτιάξει τα σπασμένα με πολύ φθηνό σελοτέιπ μπας και πάρει και κάνα ποσοστό στις εκλογές (Κυριάκο παλιό το κόλπο και μικρό).

 
ANTONIOS
14 Απρ 2020 00:21

Θα μοιραστούμε τα βάρη της κρίσης με τρόπο δίκαιο, όπως το κάνουμε μέχρι σήμερα.
Ωχ, ωχ, ωχ ετοιμαστείτε.

 
ΕΛΕΟΣ
13 Απρ 2020 22:29

"Συναντήθηκα και μίλησα με τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής στα νοσοκομεία. Θαύμασα τις ικανότητες, την αφοσίωση και τη θέλησή τους. Και διαπίστωσα από κοντά ότι μαζί με τα κτίρια και τα τεχνικά μέσα εκσυγχρονίζονται και οι αντιλήψεις για το ρόλο και τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας Υγείας. "
Τα λέει αυτά αυτός που ως υπουργός απέλυσε γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό!!!!!!!!!!!!!!

 
Τύχη στην Ελλάδα
13 Απρ 2020 22:21

Δε σημαίνει ότι οι άλλες χώρες, πχ. η Πορτογαλία ή η Δανία έκαναν κάτι λάθος, είναι πολλοί οι παράγοντες όπως η διεθνής συγκοινωνία σε αεροδρόμια και λιμάνια, συνωστισμός σε βιομηχανικές ζώνες, η πληθυσμιακή πυκνότητα. Στην Ιταλία και την Ισπανία αθλητικές εκδηλώσεις πριν από τρεις μήνες μάλλον προξένησαν τεράστιο πρόβλημα κρουσμάτων σε ορισμένες επαρχίες.

Ευτυχώς στα Βαλκάνια, βλέπε χώρες όπως Κροατία, Σερβία αλλά και Ελλάδα και Αλβανία, δεν υπήρχαν τόσα κρούσματα και πάρθηκαν γρήγορα μέτρα.

Τώρα που χώρες όπως η Αυστρία και η Δανία αρχίζουν σταδιακά να επαναλειτουργούν πρέπει και στην Ελλάδα να προετοιμαστούμε για το επόμενο εξάμηνο, να μη μείνει η κοινωνία καθηλωμένη - ειδικά η εκπαίδευση.

 
@Νίκος
13 Απρ 2020 22:17

"Ενώ, μέχρι σήμερα, σχεδόν 5 εκατομμύρια είναι οι συμμετοχές μαθητών αθροιστικά σε ψηφιακές τάξεις "
Να χαίρεσαι τον ηγέτη σου που λέει τέτοιες αστειότητες. Συμπάσχω μαζί σου και μείνε σπίτι να περιμένεις τον ορίζοντα.

 
Φανατισμός
13 Απρ 2020 22:08

Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και των λοιπών (δογματικών...) κομμάτων,
Αναγνωριστε τουλάχιστον ότι για πρώτη φορά όλα δουλεύουν στην Ελλάδα ρολόι. Αν ήταν ο τσιμπλας στην εξουσία θα μετραγαμε τα θύματα με τα μύρια τώρα...

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.