Εμβληματική δράση για την επιδημιολογική μελέτη του SARS-CoV-2

15/04/2020

Ενημερώθηκε: 15/04/2020, 17:52

Άκουσε το άρθρο

Η εξελισσόμενη πανδημία από τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 συνιστά μείζον παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Η αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, αξιόπιστη μοριακή και ανοσολογική ταυτοποίηση και χαρακτηρισμό του ιού, καλή περιγραφή των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών της νόσου, κατανόηση της παθοφυσιολογίας της λοίμωξης, αναγνώριση θεραπευτικών στόχων, ανάπτυξη εμβολίου και αποτελεσματικών αντιϊκών φαρμάκων.

Σε αυτό το πλαίσιο, με απόφαση του Πρωθυπουργού, η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προχώρησε, μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, στην χρηματοδότηση από το ΠΔΕ «Εμβληματικής δράσης για Επιδημιολογική μελέτη του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης του ιού και αντισωμάτων, αλληλούχησης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών».

Η δράση αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική που αναπτύσσει η χώρα για την αντιμετώπιση του #Covid_19 όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η  εκκίνηση της εμβληματικής δράσης ελήφθη σε τηλεδιάσκεψη του  Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην οποία συμμετείχαν οι επικεφαλής των ερευνητικών ομάδων από όλους τους ερευνητικούς φορείς, με τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το Εταιρικό Σύμφωνο για το πλαίσιο Ανάπτυξης, Γιάννη Τσακίρη, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, αρμόδιο για την Έρευνα και την Τεχνολογία, Χρίστο Δήμα, τον Υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιο για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκη Σκέρτσο και τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας & Τεχνολογίας, Αθανάσιο Κυριαζή.

Την εποπτεία της Εμβληματικής Δράσης  θα έχει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Η Ελληνική Ερευνητική-Πανεπιστημιακή κοινότητα θα διαδραματίσει το δικό της σημαντικό ρόλο και θα συστρατευθεί στην προσπάθεια αντιμετώπισης της υγειονομικής αλλά και οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Η εκτέλεση του προγράμματος φέρνει την Ελλάδα στο παγκόσμιο μέτωπο των εξελίξεων στη μελέτη του ιού και την παραγωγή γνώσης για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Οι φορείς που θα υλοποιήσουν τη δράση, υπό την εποπτεία της ΓΓΕΤ, είναι οι εξής:

1.Eθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών | Τμήμα Ιατρικής
2. Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών
3. Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης | Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών
4.Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ
5. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης | Τμήμα Ιατρικής
6. Πανεπιστήμιο Κρήτης | Τμήμα Ιατρικής
7. Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ»
8. Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας
9. Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος"
10.Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Σχόλια (2)

Βiopharma
|

H ιατρική βιοτεχνολογία και οι βιομοριακές επιστήμες έχουν μεγάλα μυαλά στην Ελλάδα και μόνο κέρδος για την κοινωνία υπάρχει από τέτοιες συνεργασίες, Οι biopharma εταιρείες καλώς επενδύουν στη σύνδεση των βιομοριακών επιστημών με το επιχειρείν.

τρέμε Τραμπ
|

φιλότιμη κίνηση, αλλά χωρίς καμία ελπίδα...όταν άλλες χώρες επενδύουν δισεκατομμύρια σε αντίστοιχη έρευνα, για να μην αναφέρω τα χρήματα που επενδύουν φαρμακευτικές και συναφείς επιχειρήσεις/..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ