Placeholder

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Υπουργός: Δεν θα μειωθεί ο αριθμός εισακτέων για φέτος

Με ανεπαίσθητες αυξομοιώσεις σε κάποια τμήματα
Δημοσίευση: 22/04/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο αριθμός εισακτέων θα παραμείνει στα περσινά επίπεδα με ανεπαίσθητες αυξομοιώσεις σε κάποια τμήματα.

Τη δήλωση αυτή έκανε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου προς τους εκπαιδευτικούς συντάκτες, μέσω τηλεδιάσκεψης.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟΝ ΠΕΡΣΙΝΟ ΑΡΙΘΜΟ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ

Πέρσι ο  συνολικός αριθμός εισακτέων ανήλθε  στις 78.335,  ήταν δηλαδή αυξημένος   κατά 3.643 θέσεις από πρόπερσι.

Συνολικά τα δύο τελευταία χρόνια (2018,2019)  ο αριθμός των εισακτέων αυξήθηκε κατά 7.609 θέσεις  (σ.σ. το 2017 ο αριθμός εισακτέων ήταν 70.726) .

Πέρσι ο αριθμός εισακτέων είχε παραμείνει  ίδιος σε 121 Τμήματα.

Αναλυτικά ο αριθμός εισακτέων της τελευταίας δεκαετίας:

Η ΑΣΠΑΙΤΕ

Στο νέο Μηχανογραφικό , από τα ΑΕΙ Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (ΤΕΙ) παραμένει μόνο  η ΑΣΠΑΙΤΕ , καθώς και οι Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τα πτυχία των οποίων είναι ισότιμα με των ΤΕΙ .

 

Σχόλια (21)

 
Observator
24 Απρ 2020 05:25

@Εισακτέοι ΑΕΙ
Τα τμήματα υπάρχουν και εφοσον υπάρχουν πρέπει να αξιοποιούνται και να δεχονται φοιτητές συμφωνα με τις δυνάμεις τους. Αυτο ηταν το σχόλιο μου [22 Απρ 2020 16:38]. Τα περισσότερα τμηματα που γνωρίζω σε ΑΕΙ (και οχι πρώην ΤΕΙ) δεν υπολειτουργουν. Εχουν δεχθει κτυπημα απο την μη αναπληρωση των συνταξιοδοτηθλεντων. Πρέπει να ξέρετε οτι οποιο τμημα κλεισει δεν θα ανοίξει στην Αθηνα ουτε θα αυξηθει ο αριθμος των διδασκόντων ή των εισακτέων εκει.

Το σχόλιο Observator [23 Απρ 2020 02:02] δεν ειναι δικό μου.

 
Αριθμός εισακτέων
23 Απρ 2020 23:49

Το υπουργείο και οι πανεπιστημιακοί πρέπει να σταματήσουν να ρίχνουν το βάρος στους μαθητές για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου.

Σε περίοδο κρίσης, το μόνο βέβαιο είναι ότι όλοι θα προτιμήσουν τις σχολές που είναι πιο κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Αυτό αδικεί τα 4-5 περιφερειακά πανεπιστήμια, που θα μπορούσαν να έχουν ενισχυθεί με πόρους για φοιτητική μέριμνα, αλλά και τους υποψηφίους, οι οποίοι αναγκαστικά επιλέγουν σχολές που ίσως δεν τους ενδιαφέρουν. Και φυσικά, για άλλη μια χρονιά, το κράτος συνεχίζει να χρηματοδοτεί τη λειτουργία τμημάτων που δεν είναι βιώσιμα, χωρίς να αλλάζει τίποτα.

Πέρασαν 20 χρόνια από την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ και ακόμα διαβάζουμε σχόλια για την ΑΣΠΑΙΤΕ και τα επαγγελματικά δικαιώματα κοκ.

@ Ηλεκτρονιοβόλτ

Η κάθε γενιά κρίνεται με άλλα κριτήρια. Ακραίο παράδειγμα ότι περιμένει ένας απόφοιτος του 1990 τριάντα χρόνια, μέχρι το 2020, για να διεκδικήσει θέση ΔΕ στο Δημόσιο ανταγωνιζόμενος νέους αποφοίτους των σημερινών ΕΠΑΛ.

 
Ηλεκτρονιοβόλτ
23 Απρ 2020 21:22

Δεν θα μειωθεί ο αριθμός εισακτέων για φέτος ΣΩΣΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ. Αλλά κάποτε να καταλάβουμε:
α) να μπαίνουν όλα τα ''παιδιά'' σε δωρεάν σχολές δεν γίνεται γιατί κοστίζουν στο κράτος πανάκριβα και μετά δε θα μπορεί να σου πληρώσει το κράτος την άμυνα (να είσαι ελεύθερος), την ασφάλεια, τα φώτα στους δρόμους, τη σύνταξη, τα φάρμακα, το χαρτζιλίκι στο φοιτητή εγγονό, κ.α. Δεν είναι όλα τα ''παιδιά'' για το πανεπιστήμιο και κάποιοι γονείς και φοιτητές το κατανοούν μετά από χρόνια οικονομικής τους θυσίας. β) πρακτικό παράδειγμα: απόφοιτος γενικού λυκείου το 1990 με βαθμό 17 (επί δεσμών) και απόφοιτος ΕΠΑΛ 2017 με 19,5 διεκδικούν μια θέση ΔΕ βοηθός κλητήρα. Αν λάβουμε υπόψη (υπόθεση) μόνο τη βαθμολογία, ποιος θα πάρει τη θέση; O δεύτερος.

 
Εισακτέοι 2011
23 Απρ 2020 18:09

Από τους περίπου 85.000 εισακτέους του 2011, πριν από μία δεκαετία, πόσοι έχουν αποφοιτήσει σε κάθε ΑΕΙ; Το υπουργείο και τα πανεπιστήμια έχουν τα σχετικά στατιστικά στοιχεία, ας τα δημοσιεύσουν για να γίνουν οι συγκρίσεις. Έτσι θα καταλάβουν όλοι ότι οι θέσεις εισακτέων που ανακοινώνονται κάθε χρόνο ΔΕΝ ανταποκρίνονται στον πραγματικό πληθυσμό των φοιτητών.

Αντίστοιχα, οι αριθμοί εγγεγραμμένων φοιτητών στις μεγάλες σχολές δεν αντιστοιχούν στους πραγματικά ενεργούς φοιτητές, όσους δηλαδή είναι ν+2, συμμετέχουν σε εξετάσεις μαθημάτων και θα λάβουν πτυχίο έστω και με καθυστέρηση.

Τα πανεπιστήμια θα έπρεπε να έχουν σε ξεχωριστό κατάλογο όλους τους εισακτέους μετά το 2011, για να μπορεί να γίνει σύγκριση με τα νέα δεδομένα στην ελληνική κοινωνία.

 
Observator
23 Απρ 2020 02:02

Οι μετεγγραφές κάθε χρόνο υποχρεώνουν τα "καλά" στελεχωμένα τμήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - τόσο "καλά" στελεχωμένα που βγάζουν ανακοινώσεις για μείωση μελών ΔΕΠ -30% σε σχέση με το 2009 και μάλιστα η ΠΟΣΔΕΠ καταθέτει προτάση για παράταση θητείας μέχρι τα 70 έτη - να δέχονται πολλαπλάσιους φοιτητές.

Αυτοί δεν ήρθαν από το εξωτερικό: προέρχονται από τα όλα εκείνα τα τμήμα με 5 διδάσκοντες, όπου εισάγονται αρχικά 100 φοιτητές, παραμένουν 40 και αποφοιτούν τελικά 10...

Για παράδειγμα, χρειαζόμαστε ένα νέο τμήμα Μαθηματικών στην Καστοριά, στο Παν. Δυτικής Μακεδονίας; Αυτό είναι το όραμα της ελληνικής πολιτείας για ισότιμη πρόσβαση στη γνώση;

Observator
22 Απρ 2020 19:04

 
Κατάργηση τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ
23 Απρ 2020 01:51

Αντί να κλείσουν τα περιττά τμήματα των ΑΕΙ, κάθε χρόνο μετρούν θέσεις εισακέων ώστε να αυξάνεται τεχνητά ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών, εκ των οποίων πολλοί δε θα αποφοιτήσουν ποτέ.

Το υπουργείο Παιδείας πρέπει να σταματήσει να ρίχνει την ευθύνη της "επιλογής" στους φοιτητές και τις οικογένειες τους, και να παρουσιάσει μια στρατηγική για την τριτοβάθμια εκπαίδευση: Τα δεκάδες τμήματα των πρώην ΤΕΙ και πανεπιστημίων στο μηχανογραφικό δελτίο δεν αντανακλούν ποιότητα και πλουραλισμό στις σπουδές.

 
Φοιτητές 2020
23 Απρ 2020 01:43

Εάν προτεραιότητα του υπουργείου είναι η ποιότητα σπουδών πρέπει να σταματήσει η εισαγωγή φοιτητών σε διάσπαρτες και απομονωμένες σχολές. Δεν είναι θέμα κατανομής εισακτέων ή αύξησης του αριθμού τους.

Άλλωστε, όλοι γνωρίζουν ότι τα αρχικά δεδομένα (πχ. 100 ή 250 νέοι φοιτητές) ανατρέπονται πολύ γρήγορα με τις χιλιάδες μετεγγραφές στο πρώτο έτος - κάτι που βολικά ξεχνούν ορισμένοι σχολιαστές.

Οι περισσότεροι φοιτητές επιλέγουν χαμηλόβαθμα τμήματα στην περιφέρεια μόνο για να αποκτήσουν δυνατότητα να καταθέσουν αίτησης μετεγγραφής στα ομοειδή κεντρικά, οι περισσότεροι δεν παρακολουθούν καν τα μαθήματα. Αντίστοιχα, και οι καθηγητές επιδιώκουν την εκλογή σε κεντρικά πανεπιστήμια όταν προκηρυχθεί κενή θέση στο αντικείμενό τους, ποτέ δε συμβαίνει το αντίστροφο (πχ. μετακίνηση από Θεσσαλονίκη ή Αττική προς άλλη πόλη).

Αυτό σημαίνει ότι εκ των πραγμάτων πολλά τμήματα είναι υποβαθμισμένα και ποτέ δε θα φτάσουν στο ίδιο επίπεδο με άλλα. Πόσα τμήματα Διοίκησης και Οικονομίας, Μαθηματικών, Μηχανικών, Πληροφορικής, Φιλολογίας, Κοινωνιολογίας, Ιστορίας κτλ. λειτουργούν;

Είναι προς όφελος της κοινωνίας να χρηματοδοτεί ΑΕΙ εξαπλωμένα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας;

 
Νομοσχέδιο για ΑΕΙ
23 Απρ 2020 01:31

Χρειαζόμαστε περισσότερους αποφοίτους, όχι λιγότερους εισακτέους. Χρειαζόμαστε νέα μόνιμα μέλη ΔΕΠ, όχι συνταξιούχους και συμβασιούχους διδάσκοντες.

Τόσες δεκαετίες, το υπουργείο και οι πανεπιστημιακοί δεν έχουν καταθέσει προτάσεις για τα πραγματικά προβλήματα των ΑΕΙ

https://www.esos.gr/arthra/67149/oi-panepistimiakoi-toy-apth-gia-tin-apo...

 
Εισακτέοι ΑΕΙ
23 Απρ 2020 01:22

Τα κεντρικά πανεπιστήμια δέχονται τελικά +100% πρωτοετείς εισακτέους λόγω των μετεγγραφών, οι οποίοι μετακινούνται από τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Πόσοι αποφοιτούν κάθε χρόνο από τους εισακτέους στην περιφέρεια; Πόσοι κάνουν αίτηση για μετεγγραφή σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη;

Ένα περιφερειακό τμήμα με τους 10-15 διδάσκοντες, ακόμα και 50 φοιτητές να δέχεται κάθε χρόνο, πάλι θα χάσει τους μισούς, οι οποίοι είτε θα μετακινηθούν σε άλλο είτε θα επιλέξουν να ξαναδώσουν εξετάσεις είτε θα διακόψουν τις σπουδές τους μετά από κάποια χρόνια.

Ακαδημαϊκή λογική είναι να μην επιτρέπεται να λειτουργούν τμήματα με λιγότερα από 40-45 μέλη ΔΕΠ, όσο είναι το ελάχιστο για να αναπτύξει έρευνα και διδασκαλία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο χωρίς να στηρίζεται σε συμβασιούχους.

Είναι ευθύνη του Υπουργείου, αλλά και των πανεπιστημιακών, να αλλάξει το καθεστώς των ΧΙΛΙΑΔΩΝ μετεγγραφών (ενδεικτικά, το 2019 οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 12.000) και να παραμείνουν σε λειτουργία μόνο 10 ισχυρά και βιώσιμα ΑΕΙ.

@ Observator

Το σχόλιο σας θεωρεί δεδομένο ότι πρέπει να λειτουργούν 400 τμήματα σε όλη την Ελλάδα.

Η κατανομή θέσεων εισακτέων είναι λανθασμένη γιατί βασίζεται σε λάθος σχεδιασμό των ΑΕΙ. Δηλαδή, εδώ και χρόνια λειτουργούν υποστελεχωμένα τμήματα ΑΕΙ απλώς για να διατηρούνται σε αυτά οι θέσεις των μελών ΔΕΠ και του προσωπικού.

 
Μεγάλη απογοήτευση
22 Απρ 2020 22:49

Περιμέναμε καλύτερα από σας. Δυστυχώς μόνο ψηφοθηρία και εσείς!

 
Κρίμα, ξανά καμία μείωση εισακτέων
22 Απρ 2020 19:07

50% οριζόντια μείωση εισακτέων σε όλα τα Τμήματα χρειάζεται η ανώτατη εκπαίδευση για να στρώσει.
Άλλη μια φορά οι πολιτικοί μας στάθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων.
Καμία έκπληξη, φρούδες ελπίδες για τους ελάχιστους που τους πίστεψαν.

 
Observator
22 Απρ 2020 19:04

@Εισακτέοι ΑΕΙ
Τι σημαίνει για σας "ακαδημαϊκή λογική". Δεν ειναι ορθη ακαδημαϊκη λογική να αντιμετωπίζονται ολοι οι εισακτέοι ισότιμα και να έχουν ολοι οι εισακτέοι παρομοιες συνθήκες σπουδων και πρόσβασης στη γνώση? Κατα τη γνώμη σας ειναι ορθο π.χ. ενα τμημα με 4 διδάσκοντες να δέχεται 100 φοιτητές και ενα τμημα με 50 διδάσκοντες να δέχεται 250 φοιτητές? Τα κεντρικα πανεπιστημια μπορουν να δεχθουν περισσοτερους φοιτητές απο οτι δέχονται. Τα καλα στελεχωμενα Τμηματα βρίσκονται στην Αθηνα και οχι στην περιφέρεια. Συγκρινετε το ΕΜΠ με τα αντιστοιχα πολυτεχνικά τμηματα άλλων ΑΕΙ.

@Εισακτέοι ΑΕΙ
Καλό είναι να μην γίνεται παραποίηση των όσων γράφω. Το σχόλιο μου, όπως σωστά το παραθέσατε, ήταν ότι ο αριθμός των εισακτέων σε κάθε τμήματα να εξαρτάται από τον αριθμό των διδασκόντων. Δε μίλησα για μείωση. Ας τους βάλει όλους στα ΑΕΙ, αλλά με σωστή αναλογία.

@Γ Λυκείου
Μην ξεχνάτε ότι με 6000 μόρια εισάγεται κάποιος σε ΑΕΙ. Το Υπουργειο απο οτι φαίνεται αυτο θα κάνει δεν θα μειώσει τον αριθμό των εισακτέων.

 
Πλαφόν στις μετεγγραφές
22 Απρ 2020 18:10

Οι μετεγγραφές πρέπει να περιοριστούν στο 5% των εισακτέων στο κάθε τμήμα προέλευσης, αδύνατον να συνεχίζουν να λειτουργούν τμήματα όπου περισσότεροι από τους μισούς πρωτοετείς κάνουν αίτηση μετεγγραφής για άλλο ΑΕΙ.

Ειδικά με τις φετινές συνθήκες, λόγω πανδημίας, οι περισσότερες οικογένειες δε θα θέλουν να σπουδάζουν οι φοιτητές εκτός νομού κατοικίας.

 
Εισακτέοι ΑΕΙ
22 Απρ 2020 17:52

Επειδή λειτουργούν επί χρόνια υποστελεχωμένα τμήματα θα πρέπει αντίστοιχα να μειωθεί σε αυτά ο αριθμός των εισακτέων; Με ποια ακαδημαϊκή λογική;

Το υπουργείο δεν μπορεί να μοιράζει τους φοιτητές σαν σακιά με πατάτες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, για να είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Οbservator 22 Απρ 2020 16:38

O αριθμός των εισακτέων σε κάθε τμήμα να εξαρτάται από τον αριθμό των διδασκόντων ανά τμήμα.

 
Απόφοιτοι σχολών και τμημάτων
22 Απρ 2020 17:49

Ο αριθμός των αποφοίτων κάθε τμήματος έχει σημασία, όταν σε ένα τμήμα εισάγονται 200 και δεν αποφοιτούν ούτε 100 πρέπει να γίνουν δομικές αλλαγές.

 
Γ Λυκείου
22 Απρ 2020 17:02

Κάτω από αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός εισακτέων.

 
Οbservator
22 Απρ 2020 16:38

O αριθμός των εισακτέων σε κάθε τμήμα να εξαρτάται από τον αριθμό των διδασκόντων ανά τμήμα.

 
Σπύρος
22 Απρ 2020 15:18

Άλλη μια απογοήτευση απο την Υπουργό Παιδείας. Μετά από σχεδόν ένα χρόνο μελέτης έφτασε μαζί με τους συνεργάτες της στο συμπέρασμα ότι όλα είναι καλώς καμωμένα με τους εισακτέους στα 100δες τμήματα των ελληνικών πανεπιστημίων. Χρειάζονται απλώς "ανεπαίσθητες" αλλαγές.

Να θυμίσω ότι το πρόγραμμα με το οποίο εκλέχθηκε το κόμμα της έλεγε καθαρά: "Καθορισμός ετήσιου αριθμού εισακτέων από τα Ανώτατα Ιδρύματα". Τουλάχιστον ας δείξει το θάρρος να δημοσιοποιήσει το τι ζήτησαν τα διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα για το κάθε τμήμα τους.

 
Κανείς δεν είναι ριγμένος
22 Απρ 2020 14:42

Ούτε του χρόνου θα μειωθεί (στο λέω να ξέρεις)

 
Πλασματικές θέσεις εισακτέων
22 Απρ 2020 14:26

Από τα πανεπιστήμια αποφοιτούν κάθε χρόνο περίπου 30.000, άρα οι θέσεις που προσφέρονται δεν ανταποκρίνονται σε πραγματική φοίτηση.

 
Άτοπο
22 Απρ 2020 14:23

Αν τα πτυχία των ΑΣΤΕ είναι ισότιμα με των ΤΕΙ, τότε αφού τα πτυχία των ΤΕΙ είναι ισότιμα με των ΑΕΙ, τότε τα πτυχία των ΑΣΤΕ είναι ισότιμα με των πτυχίων των ΑΕΙ (και των κολλεγίων επίσης).

Επίσης, τί σχέση έχουν οι τουριστικές σπουδές με τον τεχνολογικό τομέα(!) ?

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ