Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα του εκλέγειν στα Πανεπιστήμια

Δημοσίευση: 27/04/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Γράφει Γιώργος Τασκασαπλίδης, Ε.ΔΙ.Π. του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας

Τα μέλη του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) των Πανεπιστημίων  - Α.Ε.Ι., επί σειρά ετών, με επιστημονική Ενδελέχεια, με σκληρή Εργασία και Επιχειρήματα, κέρδισαν το δικαίωμα του εκλέγειν, δηλαδή της ψήφου, όσο αφορά την εκλογή Πρυτάνεων - Αντιπρυτάνεων των Πανεπιστημίων. Κάποια δικαιώματα δίδονται εφάπαξ, δεν δύναται να αλλάζουν κατά το δοκούν, από την εκάστοτε πολιτική σκοπιμότητα - συγκυρία.

Από τον 20ο αιώνα, πόσο μάλλον τώρα τον 21ο, επί δημοκρατικού πολιτεύματος, κανένας δεν στερεί κεκτημένα πολιτικά και εκλογικά δικαιώματα, τουναντίον τα ενισχύει! Κανένας μετά το δικαίωμα ψήφου των γυναικών το 1932, δεν τόλμησε να το θέσει έκτοτε υπό αμφισβήτηση, ούτε ως συζήτηση, σε κάποιο σχέδιο νόμου. Δεν μπορεί διαρκώς να αποδεικνύεται το αυτονόητο, ούτε να ανακαλύπτεται ο "τροχός".

Στο νέο σχέδιο νόμου - πολυνομοσχεδίου που αφορά και τα Πανεπιστήμια, στο άρθρο 62 (Σώμα Εκλεκτόρων), για την εκλογή Πρύτανη - Αντιπρυτάνεων Πανεπιστημίου, δεν υφίσταται στο σώμα εκλεκτόρων ο κλάδος του Ε.ΔΙ.Π., που παράγει κατά τον νόμο διδακτικό και ερευνητικό έργο. Γυρίζουμε δεκαετίες πίσω, στερώντας από τα μέλη του Ε.ΔΙ.Π. κεκτημένο δικαίωμα ψήφου. Θα διοικούνται από αιρετή Διοίκηση που δεν έχουν δικαίωμα να την εκλέγουν.

Έτσι, αντί να προαχθούν τα Πανεπιστήμια, δημιουργείται ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας και απαξίωσης μέρους του Ακαδημαϊκού προσωπικού τους, με ότι αυτό συνεπάγεται. Μερικές "λύσεις" δεν επιλύουν τίποτα και δημιουργούν μόνο προβλήματα.

Σχόλια (14)

 
Σιδέρης Κωνσταντίνος
28 Απρ 2020 22:12

@φοιτητης ΑΣΠΑΙΤΕ

Καλησπέρα Σας,

Γράφω με ονοματεπώνυμο και απαντώ σε σχόλια με ονοματεπώνυμο!

Να είστε πάντα καλά!

Κ. Μ. Σιδέρης
ΕΔΙΠ στην ΑΣΠΑΙΤΕ

 
Σιδέρης Κωνσταντίνος
28 Απρ 2020 22:11

@φοιτητης ΑΣΠΑΙΤΕ

Καλησπέρα Σας,

Γράφω με ονοματεπώνυμο και απαντώ σε σχόλια με ονοματεπώνυμο!

Να είστε πάντα καλά!

Κ. Μ. Σιδέρης
ΕΔΙΠ στην ΑΣΠΑΙΤΕ

 
Rota-Vres-bO
28 Απρ 2020 21:37

Αγαπητοί το θέμα δεν είναι γιατί αποκλείονται από το εκλογικό σώμα τα ΕΔΙΠ, αλλά συνολικά γιατί αποκλείονται παντελώς όλοι αυτοί που συμμετέχουν στη λειτουργία των Ιδρυμάτων και χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαν να σταθούν. Εννοώ κυρίως τους διοικητικούς. Δεν αξίζει να σχολιάσει κανένας τη τοποθέτηση του Observator, άλλα αντ' άλλων.
Ο κ. Τασκασαπλίδης προέρχεται από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας που προέκυψε από τη συνέργεια με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Μάλιστα μόλις τον περασμένο Αύγουστο εξέλεξε τον Πρύτανή του. Ενημερώνω λοιπόν τον Observator, ότι το εκλογικό σώμα προήρχετο στην πλειονότητά του, από το Τ.Ε.Ι. και μάλιστα κανείς από αυτούς δεν είχε δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του πρύτανη. Υπόθεση που έφτασε μέχρι το ΣτΕ. Τι θεωρεί ο Observator δεν θα θα έπρεπε καν να ψηφίσουν ούτε οι καθηγητάδες; Δεν στέκουν αυτές οι θέσεις.
Το ερώτημα όμως προχωρά πιο πέρα. Στα συλλογικά όργανα διοίκησης, στα οποία εκπροσωπούνται μέχρι και οι φοιτητές με δικαίωμα ψήφου, τι θα γίνει θα συνεχίσουν να συμμετέχουν τα μέλη αυτά ή αύριο μεθαύριο θα αποκλειστούν και από αυτά;
Νομίζω πως είναι λάθος κάθε αποκλεισμός οποιουδήποτε συμμετέχει στη λειτουργία μιας κοινότητας συνεργαζόμενων ανθρώπων.
Δεν οφελεί κανένα καθηγητή να έχει δυσαρεστημένους συνεργάτες, ούτε πρύτανη να διοικεί προσωπικό που του στερεί την επιλογή.
Πού λοιπόν είναι η συνολική αντίδραση; Μήπως κάνω λάθος;

 
Πρώην ΕΔΙΠ
28 Απρ 2020 15:47

Αγαπητοί τέως συνάδελφοι ΕΔΙΠ, ζητήσετε μετάταξη σε άλλη υπηρεσία. Στη χειρότερη περίπτωση θα γίνεται Διευθυντές.

 
φοιτητης ΑΣΠΑΙΤΕ
28 Απρ 2020 14:58

Κ.Σιδέρη ΕΔΙΠ στην ΑΣΠΑΙΤΕ για πειτε μας σας παρακαλω μηπως κανατε λαθους χειρισμους στο περσινο πολυνομοσχεδιο Γαβρογλου και μας αφησατε στην απ εξω σαν κοινοτητα και πειτε μας σας παρακαλω απο περσι μεχρι φετος τι εχετε κανει σαν σχολη για να διεκδικησουμε τ αυτονοητο? Αφου βλεπετε οτι και η νεα υπουργος σφυριζει αδιαφορα.Γιατι δεν κλεινετε απεργιακα την σχολη? Γιατι δεν ζητατε καθημερινη ακροαση με την υπουργο διπλα μας ειναι ...Γιατι? Γιατι? Γιατι?

 
Χαράλαμπος Κουτσούκης
28 Απρ 2020 11:32

Απάντηση στον Observator
Σύμφωνα με το σχόλιο σας, η μόνη κατηγορία προσωπικού στα ΑΕΙ που δεν έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για θέση Πρύτανη είναι τα μέλη Ε.ΔΙ.Π.; Οι Λέκτορες και οι Επίκουροι έχουν δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα για θέση Πρύτανη; Δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου κάποιο σχετικό σχόλιο! Τέλος, είναι διαφορετικό το «εκλέγεσθαι» από το «εκλέγειν».

 
Reply
28 Απρ 2020 10:59

Οι απόψεις αυτές δεν είναι μόνο ατεκμηρίωτες, αυθαίρετες, αλλά ας μου επιτραπεί να πω πως είναι και επικίνδυνες. Υπήρξε Πρύτανης σε ΑΕΙ που επίσης τα έλεγε αυτά!
Όποιος έχει στοιχειώδης γνώσεις δημοκρατίας, από την αρχαία Αθήνα, πόσο μάλλον σήμερα, γνωρίζει ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι δεν ταυτίζονται και δεν συνυπάρχουν. Επί παραδείγματι, ένας που πολιτογραφήθηκε σε μια χώρα και πήρε μόνο υπηκοότητα έχει δικαίωμα εκλέγειν και όχι εκλέγεσθαι.
Αλλά και στοιχειώδης γνώσεις κάποιος να έχει από Πανεπιστήμια, γνωρίζει ότι ούτε όλες οι βαθμίδες μελών ΔΕΠ έχουν δικαίωμα εκλέγεσθαι (Λέκτορες, Επίκουροι).
Το Υπουργείο θα πρέπει να προσέχει τους συμβούλους του. Τέτοιοι άνθρωποι ασκούν εξουσία ή/και έχουν παρεισφρήσει σε δομές εξουσίας!

 
ΕΔΙΠ
28 Απρ 2020 10:20

@Observator
Ούτε οι λέκτορες και οι επίκουροι μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για τη θέση του Πρύτανη ή τον αντιπρύτανη αλλά έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν. Αφήστε τις κουτοπονηριές κύριε.

 
@Observator
28 Απρ 2020 08:20

Ούτε ένας 17άρης έχει δικαίωμα εκλέγεσθαι αλλά έχει δικαίωμα εκλέγειν... Δεν είναι ενιαία αυτά τα δύο...

 
Observator
27 Απρ 2020 22:05

Εφόσον οι ΕΔΙΠ δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για τη θέση πρύτανη ή άλλη διοικητική θέση στα ΑΕΙ. Επομένως, δεν είναι σαφές από που προκύπτει η αναγκαιότητα να ψηφίζουν για την εκλογή διοικητικών οργάνων.

 
Χαράλαμπος Κουτσούκης
27 Απρ 2020 17:29

Φίλε Γιώργο, πολύ σωστά γράφεις στο κείμενό σου. Η αφαίρεση έστω και της "κουτσουρεμένης" ψήφου για την εκλογή Πρύτανη, από τα μέλη Ε.ΔΙ.Π. μας γυρίζει χρόνια πίσω. Ελπίζω, ότι έστω και την τελευταία στιγμή οι υπεύθυνοι του Υπουργείου να αντιληφθούν ότι η διάταξη αυτή είναι αντιδημοκρατική και να την αφαιρέσουν από το νομοσχέδιο.

Δρ. Χαρ. Κουτσούκης
Ε.ΔΙ.Π. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

 
Σιδέρης Κωνσταντίνος
27 Απρ 2020 14:10

Χριστός Ανέστη!

Παρατηρώ ότι και εν μέσω της πανδημίας, υπάρχει και καλώς κατά την άποψή μου υπάρχει, η θέληση από την πλευρά της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου για την αλλαγή κάποιων νομοθετικών διατάξεων.

Θα πρότεινα για τις όποιες αλλαγές ότι καλό θα ήταν να γνωρίζουμε και την αιτιολόγησή τους, διότι χωρίς όλα τα δεδομένα δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα και κατά συνέπεια δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα!

Σε κάθε περίπτωση, παρακαλώ την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου, έστω και εν μέσω της πανδημίας να δει τι θα γίνει και με την ΑΣΠΑΙΤΕ!

Με Αναστάσιμες ευχές για υγεία!

Κ. Μ. Σιδέρης
ΕΔΙΠ στην ΑΣΠΑΙΤΕ

 
Iωαννης Κοντογιαννης Δρ. ΕΔΙΠ
27 Απρ 2020 11:17

Moλονοτι το δικαιωμα του εκλεγειν για τους ΕΔΙΠ ήταν ηδη κουτσουρεμενο διοτι ηταν ποσοστο της ψηφου των ΔΕΠ , εντουτοις υπηρχε. Νομιζω οτι η αποφαση αυτη δεν ειναι τυχαια εκ μερους του υπουργειου θα ελεγα οτι επισημοποιεί την επαναφορα του λεγομενου βοηθητικου προσωπικου οπου θα ενταξει και επισημα τους ΕΔΙΠ , οποτε δεν θα σταματησει εδώ αλλα θα συνεχισει στην αφαιρεση και αλλων δραστηριοτητων, οπως καταργηση της αυτοδυναμης διδασκαλιας, καταργηση της θεσμοθετημενης χρονικης απασχολησης για ερευνητικο εργο και αντικατασταση της με διοικητικο εργο , και αλλα τετοια. Η απορια μου ειναι υπαρχει τελικα Πανελληνιο οργανο εκπροσωπησης του κλαδου των ΕΔΙΠ να βγαλει, εστω για τα προσχηματα, μια ανακοινωση διαμαρτυριας για αυτο που εγινε που ειναι προαγγελος των οσων θα ακολουθησουν ?

 
Δρ ΕΔΙΠ με αυτοδύναμο διδακτικό εργο
27 Απρ 2020 11:09

Μπραβο σας κ.Τασκασαπλιδη. Έτσι είναι οπως τα γράφετε. Πρόκειται για σοβαρό έλλειμα δημοκρατίας μέσα στα πανεπιστήμια η προσπάθεια αφαίρεσης του δικαιώματος του εκλέγειν από μέλη διδακτικού προσωπικού που έχουν στηρίξει τα πανεπιστήμια δέκα χρονια ακόμη και στην παρουσα κρίση του κορονοϊού. Να πάρει τωρα πίσω το υπουργειο παιδειας αυτή την αντιδημοκρατική διάταξη.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.