Εισηγήσεις για την εξεταστική Ιουνίου των φοιτητών ζητούν από τους Πρυτάνεις η ΕΘΑΑΕ (πρώην ΑΔΙΠ) και το υπ. Παιδείας

“Υπάρχει πρόθεση διεξαγωγής εξετάσεων και αξιολόγησης φοιτητών με εναλλακτικούς τρόπους στο Ίδρυμά σας?”

28/04/2020

Άκουσε το άρθρο

Ενόψει της εξεταστικής περιόδου του Ιουνίου, ο πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, ύστερα από συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ζήτησε από τις Πρυτανικές Αρχές όλων των Πανεπιστημίων της χώρας να απαντήσουν   μέχρι τις 18 Μαίου :

α. Υπάρχει πρόθεση διεξαγωγής εξετάσεων και αξιολόγησης φοιτητών με εναλλακτικούς τρόπους στο Ίδρυμά σας?

β. Εάν ναι,ο σχεδιασμός θα γίνει σε επίπεδο Ιδρύματος/ΣχολήςήΤμημάτων? Εάν όχι, τι θα κάνετε?

γ. Έχετε σχεδιάσει κάτι συγκεκριμένο? Εάν ναι, ενημερώστε μας.

Η  ΕΘΑΑΕ, εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα θέσει σε λειτουργία ηλεκτρονικό forum ανταλλαγής προτάσεων/καλών πρακτικών, στο οποίο θα μπορούν τα μέλη ΔΕΠ όλων των Πανεπιστημίων να ανεβάζουν σχετικό υλικό ή πληροφορίες ή/και να ενημερώνονται άμεσα για ενδεχόμενες λύσεις.

Η ΕΘΑΑΕ στη συνέχεια και μετά την επεξεργασία των πληροφοριών, θα   αποστείλει στα Πανεπιστήμια μία έκθεση για τη συνολική εικόνα των σχεδιαζόμενων καλών πρακτικών, ώστε αυτές να μπορούν να αξιοποιηθούν από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Παράλληλα, θα ενημερώσει και το ΥΠΑΙΘ για τυχόν ενέργειες εκ μέρους του.

Για την πρώτη αποτίμηση της εφαρμογής εναλλακτικών τρόπων αξιολόγησης της επίδοσης των φοιτητών/τριών, η ΕΘΑΑΕ θα συγκεντρώσει απολογιστικά στοιχεία μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος εξαμήνου, που θα αφορούν κυρίως στις ακόλουθες παραμέτρους:

1. το αντικείμενο εφαρμογής (εξεταστική περίοδος ή πρόοδος κ.λπ.),

2. τη μεθοδολογία εξέτασης εξ αποστάσεως (προφορικά ή γραπτά κ.λπ.),

3. τη χρησιμοποιούμενη τεχνολογία (διαδικτυακή εφαρμογή ή ειδικό λογισμικό του Ιδρύματος κ.λπ.),

4. την κατηγορία των εξεταζόμενων μαθημάτων (θεωρητικό, εργαστηριακό),

5. τον πληθυσμό των φοιτητών που συμμετείχαν (δυναμικό ομάδας, τάξης κ.λπ.),

6. την ικανοποίηση ιδιαίτερων ή ειδικών αναγκών κάποιων κατηγοριών φοιτητών (ΑμΕΑ κ.λπ.),

7. τις προϋποθέσεις εφαρμογής (υποδομή Ιδρύματος, εξοπλισμός φοιτητή κ.λπ.),

8. την ετοιμότητα ανταπόκρισης του διδακτικού προσωπικού (αναγκαιότητα εκπαίδευσης, ενημέρωσης κ.λπ.),

9. την εφαρμογή ειδικών κανονισμών και οδηγιών κ.λπ.

Σχόλια (27)

Observator
|

@ΑΕΙ στην επαρχία
Η ΠΝΠ επιτρέπει την εξ αποστάσεως διδασκαλία και γιαυτό γίνεται. Διαφορετικά δεν θα γινόταν. Αρα το εξάμηνο προχωρά κανονικά και επομένως οι φοιτητές κατοχυρώνουν το δικαίωμα εξέτασης. Γενικά δεν υπάρχει τελειόφοιτος. Υπάρχουν φοιτητές μέσα ή πέρα στον κανονικό χρόνο σπουδών. Ολοι έχουν δικαίωμα να εξεταστουν. Γιατι να γίνει διαχωρισμός? Επίσης τι σημαίνει το σχόλιο "πάλι παραμένει πρόβλημα η μετακίνηση φοιτητών σε επαρχιακές περιοχές"? Το ιδιο πρόβλημα υπάρχει για τη επιστροφη των φοιτητών στα κεντρικά πανεπιστημια και ιδιο προβλημα υπάρχει και για την μετακίνηση μέσα στην Αθηνα και Θεσσαλονικη.

ΑΕΙ στην επαρχία
|

Εξ αποστάσεως διδασκαλίας και εξέταση δεν εξασφαλίζει ποιότητα σπουδών, και αυτό δεν αλλάζει με τυπικότητες (ΠΝΠ). Ούτε όλα τα μαθήματα μπορούν να εξεταστούν με τεστ πολλαπλής επιλογής ούτε φυσικά οι καθηγητές έχουν προετοιμαστεί από τις αρχές του έτους για αυτές τις αλλαγές.

Μπορούν να διοργανωθούν εξετάσεις για τους τελειόφοιτους, με ένα ανώτατο όριο μαθημάτων για πτυχίο, αλλά πάλι παραμένει πρόβλημα η μετακίνηση φοιτητών σε επαρχιακές περιοχές.

Τελειόφοιτος
|

Σε συνέχεια του σχολίου - πρότασης μου «Τελειόφοιτος 28 Απρ 2020 20:45».
1) Όλοι οι μη τελειόφοιτοι φοιτητές δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την διπλή εξεταστική στα τέλη Αυγούστου και τις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς στο μεσοδιάστημα δεν θα πρέπει να κάποια προετοιμασία (λχ. μεταπτυχιακό εντός Ελλάδας, μεταπτυχιακό στο εξωτερικό με τηλεκπαίδευση, κατατακτήριες, εύρεση εργασίας κ.λπ.).
2) Τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ πρέπει να αποσυμφορηθούν και ο σχεδιασμός να έχει ως κέντρο βάρους την αποφοίτηση όσων επιθυμούν τον Ιούνιο ή Ιούλιο. Ενώ, αν υπάρχει και το βάρος των αγαπητών φοιτητών, τότε η κατάσταση θα είναι περίπλοκη και εύθραυστη.
3) Πρέπει να επιμείνουμε στους εναλλακτικούς τρόπους αξιολόγησης των τελειοφοίτων, λόγω των δυσχερών καταστάσεων. Είναι ασύλληπτο να μην διευκολύνουμε την αποφοίτηση φοιτητών οι οποίοι αφιέρωσαν τουλάχιστον 4 χρόνια σπουδών. Τα τελευταία μαθήματα πριν την αποφοίτηση δεν θα κρίνουν το ακαδημαϊκό ήθος των φοιτητών, συνεπώς δεν πρέπει να εμμένουμε στην γραπτή εξέταση.
4) Είναι υγειονομική βόμβα η μεταφορά φοιτητών από κάθε σημείο της Ελλάδας στις πόλεις με Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, η μεταφορά των φοιτητών εντός των πόλεων, ο συγχρωτισμός στα ΜΜΜ και σε άλλους χώρους αναψυχής. Φυσικά, το αυτό και για το Πανεπιστημιακό campus, τις βιβλιοθήκες και όλες τις δομές των Πανεπιστημίων.
5) Κανένας δεν μπορεί να εξασφαλίσει την τήρηση των μέτρων υγιεινής στα Πανεπιστήμια, με τις κοινόχρηστες τουαλέτες (οι οποίες κατά περίπτωση γίνονται και δημόσιες από γνωστούς αγνώστους, στις οποίες πολλές φορές συναντούμε σύριγγες και προφυλακτικά), τους χώρους αναμονής πλησίον Γραμματειών και Αμφιθεάτρων που χρησιμοποιούνται ως χώροι αναψυχής και ελεύθερο κάπνισμα (!), τις βιβλιοθήκες με την χρησιμοποίηση βιβλίων από πληθώρα ατόμων.
6) Η μέριμνα πρέπει να διασφαλίζει τους καθηγητές, το προσωπικό και όλους εμάς, τους φοιτητές, που βρισκόμαστε με τις οικογένειές μας και θα πρέπει μετά την εξεταστική να επανέλθουμε στις πατρίδες μας, όπου αναπόφευκτα ζούμε μαζί ή κοντά με παππούδες, γιαγιάδες ή γονείς που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα.
7) Σημαντικότατο είναι, επίσης, να ληφθεί υπ' όψει ότι κάποιοι φοιτητές εργάζονται, ώστε να ανταπεξέλθουν στα αναγκαία. Συνεπώς, δεν είναι επικίνδυνη η συναναστροφή σε κλειστό χώρο με άτομα τα οποία έχουν συγχρωτιστεί στην εργασία τους με 200 άτομα (αν λάβουμε υπ' όψει μας κάποια/ον σερβιτόρο);
8) Κατά πόσον είναι έτοιμοι οι φοιτητές να επανέλθουν κατευθείαν για εξετάσεις, όταν έως σήμερα (29/04/2020) δεν έχουμε λάβει συγγράμματα από τον Εύδοξο; Αφ' ενός τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν, αφ' ετέρου τα βιβλία δεν υπάρχουν και τα τηλε-μαθήματα δεν αποτελούν υποκατάστατο της δια ζώσης διδασκαλίας, αλλά ένα μέσο εξυπηρέτησης και υποβοήθησης λόγω συγκεκριμένων συγκυριών που εμποδίζουν την φυσική παρουσία ή λόγω εξ αποστάσεως προγράμματος (λχ. Ελλάδα - ΗΠΑ).

Μακάρι, όλα αυτά και πολλά άλλα να ληφθούν υπ' όψει της Ηγεσίας της Εκπαίδευσης, των Πρυτανικών Αρχών, της ΕΘΑΑΕ και παντός αρμοδίου παράγοντα, ώστε να εξασφαλίσουμε το καλύτερο δυνατό για όλους, χωρίς να τεθεί η ζωή κανενός σε κίνδυνο ή να γίνουμε ακουσίως αιτία διασποράς του ιού ή να εισέλθουν σε περιπέτειες οι τελειόφοιτοι, όπως θα συμβεί με ενδεχόμενη αναβολή της εξεταστικής τον Σεπτέμβριο, καθώς όσοι θα κάνουν μεταπτυχιακό ή κατατακτήριες θα πρέπει να κάνουν αγώνα δρόμου (το αυτό συνέβαινε και με κάποιους που χρωστούσες ούτως ή άλλως μαθήματα τον Σεπτέμβριο, αλλά ήταν η μη κανονική οδός της αποφοίτησης και αφορούσε συγκεκριμένους φοιτητές).

Καλή επιτυχία και δύναμη.
Ο Θεός βοηθός.

ΜΜ
|

Η ίδια η ΕΘΑΑΕ ή στη χειρότερη περίπτωση η διοίκηση κάθε πανεπιστημίου θα πρέπει να προτείνει στις σχολές - τμήματα 1 ως 2 προγράμματα διενέργειας εξετάσεων, τα οποία θα διασφαλίζουν ισοτιμία, ασφάλεια, δυνατότητα επανεξέτασης, .... και προσωπικά δεδομένα. Να ακολουθήσει δοκιμαστική λειτουργία του προγράμματος, πριν την πιστοποίηση της επάρκειας.
Αν τα ανωτέρω είναι ανέφικτα για τον Ιούνιο-Ιούλιο, τότε να οργανωθεί από τώρα η διπλή εξεταστική του Αυγούστου-Σεπτεμβρίου με την ίδια διαδικασία, αφού οι συνθήκες διενέργειας των εξετάσεων δεν πρόκειται να αλλάξουν.

!!!!
|

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ; ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΜΙΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ Μ.Π.Σ.2020;

φιλελεύθερος
|

Τι θα γίνει με τα εργαστηριακά μαθήματα γενικά;
Θα γίνει αναπλήρωση ή θα χαθεί το τετράμηνο;

ΑΕΙ: έχουν αυτοδιοίκητο. Έχουν?
|

Προς Παν/λη Ζωγράφου του ΕΚΠΑ
-η λεωφ. γραμμή 250 γεμίζει ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ
-επιτρέπεται (πλέον) μέχρι 3 άτομα ανά ΙΧ όχημα

Πως μετακινούνται και συγχρωτίζονται εν τω μεταξύ χιλιάδες φοιτητές & προσωπικό σε αμφιθέατρα και εργαστήρια του Ιδρύματος?

Υποτίθεται κάτσαμε σπίτι και εκπαιδευόμαστε εξ αποστάσεως επειδή ακόμη δεν έχει ανακαλυφθεί θεραπεία ή εμβόλιο για τον συγκεκριμένο ιό.

Αν το πάμε για "ανοσία αγέλης", να το πούμε ξε-κά-θα-ρα!

Εξετάσεις τον Ιούλιο με τα 38αρια στην Αθήνα!!!! Ούτε στις γκαρσονιέρες μα ούτε και στα αμφιθέατρα υπάρχουν κλιματιστικά. Η εξέταση χρειάζεται διαύγεια σκέψης.

Το ακαδημαϊκό έτος λήγει στις 31/08. Εξετάσεις εαρινού εξαμήνου λοιπόν τέλη Αυγούστου (με υποφερτές θερμοκρασίες) και κανονικά η επαναληπτική (χειμερινου-εαρινού) Σεπτεμβρίου.

Και ίσως η πρόταση για ηλεκτρονική εξέταση εξ αποστάσεως να είναι η καλύτερη δεδομένων των συνθηκών.
Σύνθετες ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής σε συγκεκριμένο χρονικό όριο.

ΚΑΛΛΗ ΦΩΤΕΙΝΗ
|

ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΑΛΟΓΙΣΘΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΕΜΠΤΟΥ ΚΑΙ ΕΚΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ. ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΚΕΦΤΕΙ ΠΩΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΑΙΡΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΥΤΌ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΡΗΣΕΙ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ. ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΑΛΟΓΙΣΘΕΙ ΠΟΣΟ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟ ΝΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ. ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΒΡΗΚΑΝ ΛΥΣΕΙΣ ΕΔΩ ΟΛΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ. ΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ, ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΑΚΟΥΣΤΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ.

μέλος ΔΕΠ, πρώην Πρύτανης.
|

η πρόταση της ΕΘΑΑΕ ήδη καλύπτεται από την Σύνοδο Πρυτάνεων. Τα Πανεπιστήμια ήδη μιλάνε μεταξύ τους και με το υπουργείο.

αν υπάρχουν προτάσεις εκτός από ερωτήσεις καλοδεχούμενες....

Οbservator
|

@Εκπαιδευτική διαδικασία
H eξ αποστάσεως εκπαιδευση στα πανεπιστημια ειναι πραγματικός χρόνος διδασκαλίας. Αυτο γράφεται στην ΠΝΠ, κατα παρέκλιση κάθε άλλης διάταξης.
Στη μέση εκπαιδευση ειναι δεν υπολογιζεται στο διδακτικό χρόνο.

@Τελειόφοιτος
<<Να θυμίσω μόνο, ότι κορυφαία ανά τον κόσμο Πανεπιστήμια προσφέρουν μεταπτυχιακά εξ αποστάσεως με τηλε - εξέταση>>. Ποιό ειναι το συμπέρασμα?

ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ
|

ΑΥΤΗ Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΕΣΧΑΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΑΡΑΛΟΓΙΚΗ , ΚΑΙ ΑΝ ΟΙ ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΟΙ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΤΟΣ , ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΤΥΧΙΟ ??????

ΦΦ
|

αν δοθεί εξεταστική τον Ιουνη να δώσουν όλοι , τι παει να πει μόνο οι τελειόφοιτοι , οι υπόλοιποι να χάσουν το εξάμηνο και να ενοίκια να τρέχουν
ή μήπως η διπλή εξεταστικη θα ειναι οντως διπλη , τι να προλαβεις να διαβάσεις το ενα μαθημα συνεχεια στο αλλο

Εκπαιδευτική διαδικασία
|

Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβει τον Σεπτέμβριο και είναι λάθος να διαταράσσεται η εκπαιδευτική διαδικασία.

Εφόσον από Μάιο οι περιορισμοί στην κυκλοφορία θα χαλαρώσουν το σωστό είναι να γίνει εξεταστική για τους τελειόφοιτους, για να μην καθυστερήσουν με το πτυχίο τους.

Η εξ αποστάσεως διδασκαλία μαθημάτων λειτουργεί απλώς για να κρατήσουν επαφή με το πανεπιστήμιο οι φοιτητές, δεν είναι κανονικές συνθήκες μαθήματος.

Αθηνα
|

ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΙΟΥΝΗ ΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΟΧΙ 2ΠΛΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ.ΚΑΤΑΡΧΗΝ Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΥΓΓΡΑΜΑΤΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΩΣ ΚΑΙ 15 ΙΟΥΝΗ.ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ?ΥΣΤΕΡΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ.ΔΕΝ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΕ ΤΡΕΝΑ,ΠΛΟΙΑ,ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ.ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΝΗΣΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΜΕΤΡΗΜΕΒΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑΟΥΤΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ.ΕΔΩ ΑΠΑΓΟΡΕΨΑΝ ΤΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ ΚΑΙ ΠΗΓΑΝ ΤΟΣΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΑΤΡΑ!!ΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΤΥΧΙΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΗ.

Αργύρης Δέντσ.
|

Για να γίνουν οι εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου θα πρέπει προηγουμένως:
1. Να διαπιστωθεί - ανά διδάσκοντα (ες) και ανά μάθημα - εάν έχει καλυφθεί η προβλεπόμενη ύλη και ο προβλεπόμενος χρόνος διεξαγωγής
2. Να διαπιστωθεί η προηγούμενη πλήρης εκτέλεση των εργαστηριακών ασκήσεων στα μαθήματα για τα οποία αυτές προβλέπονται
3. Να διερευνηθούν οι εναλλακτικές - πλην δηλαδή αυτής της φυσικής παρουσίας - δυνατότητες εξέτασης. Αυτό μπορεί να γίνει όχι μέσω μίας γενικής προσέγγισης αλλά εξειδικευμένα ανά μάθημα εξετάζοντας προηγουμένως τον αριθμό των φοιτητών που το έχουν δηλώσει, το εξάμηνο στο οποίο διδάσκεται (επί πτυχιώ φοιτητές), την ύπαρξη ή μη άλλων παράλληλων εφαρμοζόμενων κατά τη διάρκεια του εξαμήνου εξεταστικών μέτρων (projects, ασκήσεις, θέματα, κλπ.) που μπορούν να συντελέσουν στη διαμόρφωση της τελικού αποτελέσματος, κλπ.
4. Να διερευνηθούν πλήρως οι δυνατότητες των υπαρχουσών ψηφιακών υποδομών ανά ΑΕΙ και να ενισχυθούν εφόσον αυτό απαιτείται
5. Να μελετηθούν οι τρόποι που θα εφαρμοσθούν για τον ίδιο σκοπό από ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην χώρες της Ευρώπης

Σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε το Υπουργείο να έχει ήδη κάνει σχεδιασμό και να έχει ήδη διαμορφώσει εναλλακτικά σενάρια και πλάνα και θα έπρεπε να τα έχει στείλει προς συζήτηση στα αρμόδια όργανα των ΑΕΙ. Η προσέγγιση "βλέποντας και κάνοντας" χωρίς την ύπαρξη αυτών των σεναρίων και ζητώντας απλώς inputs από τα Πανεπιστήμια δεν είναι αποδοτική.

????
|

Πάντως ο Πρωθυπουργος για τα ΑΕΙ καμια αναφορα , κατι να πει , εστω μια σειρα , μια παραγραφο

Τελειόφοιτος
|

1) Άτομα από όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό (Κύπρος, Ουκρανία, Τουρκία, Πολωνία, από όπου έχω συμφοιτητές και πολλοί ακόμη είναι στις πατρίδες τους) θα πρέπει να βρεθούν στο Πανεπιστήμιο, στο ίδιο χώρο.
2) Κατά την εξεταστική, συμμετέχουν εκατοντάδες άτομα. Συνεπώς, τί θα γίνει με τον συγχρωτισμό τόσων ατόμων;
3) Βιβλιοθήκες και κοινόχρηστοι χώροι είναι αρκετά μικροί, ώστε να φιλοξενούν όσους έχουν ανάγκη, ενώ παράλληλα θα πρέπει να είναι λίγοι και σε απόσταση. Κάτι πολύ δύσκολο. Τουλάχιστον για το ΑΠΘ.
4) Είναι δυνατόν κατά τον 21ο αιώνα, το 2020, να λέει καθηγητής Πανεπιστημίου ότι, εγώ δεν δέχομαι εργασίες στο μάθημά μου, παρά μόνο γραπτή /προφορική εξέταση; Να θυμίσω μόνο, ότι κορυφαία ανά τον κόσμο Πανεπιστήμια προσφέρουν μεταπτυχιακά εξ αποστάσεως με τηλε - εξέταση. Ας σοβαρευτούμε, λοιπόν, και ας βρούμε έναν τρόπο ικανοποιητικό για όλους.
α) Τελειόφοιτοι: εργαστήρια, όπου χρειάζεται, δια ζώσης και εξετάσεις μέσω ειδικής πλατφόρμας ή και με γραπτές εργασίες.
β) Φοιτητές: να υπάρξει διπλή εξεταστική στα τέλη Αυγούστου και τον Σεπτέμβριο.
5) Σημαντικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι αρκετοί καθηγητές είναι άνω των 55 ενώ πολλοί φοιτητές, επίσης, είναι τη ίδιας ηλικίας, ενώ άλλοι έχουν προβλήματα υγείας. Δηλαδή, τα Πανεπιστήμιο και τα ΤΕΙ έχουν προσωπικό και φοιτητές από 18 έως 70+.
Μακάρι, να δοθεί η δέουσα προσοχή και παραμένοντας στο σπίτι να τελειώσουμε τη σχολή μας, οι φοιτητές δεν θα χάσουν το εξάμηνο, οι τελειόφοιτοι, όμως, είναι προτεραιότητα.
Ο Θεός βοηθός.

Προβληματικά ΑΕΙ
|

Πάλι το πρόβλημα με τα υποστελεχωμένα τμήματα και τις ανεπαρκείς υποδομές, που με κάποιο τρόπο "επιβιώνουν" και λειτουργούν τόσα χρόνια. Δεν μπορεί το υπουργείο να εγγυηθεί ισότιμη μεταχείριση σε όλους τους φοιτητές, ακριβώς επειδή σε κάθε ΑΕΙ η κατάσταση είναι διαφορετική.

Μέριμνα για εξετάσεις για τους τελειόφοιτους, πχ. όσους έχουν λιγότερα από 12 μαθήματα για πτυχίο, με ευθύνη του υπουργείου να δοθούν διευκολύνσεις ώστε να αποφοιτήσουν φοιτητές που έχουν δεσμευτεί (πχ. εισαγωγή σε μεταπτυχιακό)

Observator
|

@BΛΑΧΑ
Εννούν συμμετοχή. Ετσι και αλλιώς τι σημασία έχει να συνδεθεί κανείς αν δεν παρακολουθεί.
@φοιτητής
Οπως ειναι τα πράγματα μονο τα μη εργαστηριακά μαθήματα μπορουν εξεταστούν μέσα στο διάστημα Ιουνιος-Ιουλιος. Τα μαθηματα ληγουν εντος
του Μαϊου. Ο προγραμματισμος των εργαστηριακών μαθημάτων ειναι θέμα των αντιστοίχων τμημάτων.

τελειόφοιτος
|

εμείς που τελειώνουμε και έχουμε εργαστήρια που δεν έγιναν από απόσταση θα χάσουμε την χρονιά μας. Προσωπικά έχω κάνει ήδη αιτήσεις για μεταπτυχιακό και δεν μας λέει κανείς τίποτα στο Πανεπιστήμιο.
Πρέπει η υπουργός να πει στα Πανεπιστήμια τι πρέπει να γίνει και όχι να είμαστε όμηροι του κάθε καθηγητή που δεν τον ενδιαφέρει αν χάσουμε την χρονιά μας.

Μέλος ΔΕΠ
|

Έχει καταντήσει αστεία η διαχείριση των θεμάτων από το Υπουργείο Παιδείας και την ΑΔΙΠ. Είναι δυνατόν να γίνουν προφορικές εξετάσεις σε μαθήματα όπου το πλήθος των εγγεγραμμένων ξεπερνά τα 50-60 άτομα όπως στα περισσότερα μαθήματα των προγραμμάτων σπουδών;
Δεν υπάρχει τρόπος εξέτασης από απόσταση που να διασφαλίζει την ακεραιότητα της εξέτασης. Πιθανά προβλήματα (ταυτοπροσωπία, χρήση συμπληρωματικού υλικού, επιπλέον βοήθεια κ.λ.π.).
Μία λύση θα ήταν να εξεταστούν φοιτητές επί πτυχίω και σε μαθήματα με λίγο πληθυσμό. (χωρίς να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι της ισότιμης συμμετοχής και όρων). Σε πανεπιστήμια του εξωτερικού αξιοποιούνται οι αθλητικές εγκαταστάσεις (π.χ. κλειστά γυμναστήρια).

Αστεία πράγματα
|

Πώς να έχουν σχεδιάσει τα ΑΕΙ κάτι συγκεκριμένο όταν ξαφνικά τον Μάρτιο πάρθηκε η απόφαση ότι κλείνουν όλα; Όλα έγιναν στο πόδι, από την ενημέρωση του υλικού στο eclass μέχρι τις διαλέξεις των καθηγητών - δεν είναι εύκολο να διδαχθούν μαθήματα που δεν είναι θεωρητική η παράδοση, όταν πρέπει ο καθηγητής να γράφει παράλληλα σε πίνακα και οι φοιτητές να κρατούν σημειώσεις.

Επιπλέον, άλλες οι συνθήκες διδασκαλίας και εξέτασης σε προπτυχιακά προγράμματα, με 120-150 φοιτητές ανά έτος, και άλλες σε μεταπτυχιακά προγράμματα, με 15-20 φοιτητές σε κάθε κατεύθυνση. Αδύνατον να εξεταστούν εξ αποστάσεως προφορικά σε όλα τα μαθήματα.

Έχετε σχεδιάσει κάτι συγκεκριμένο, αν ναι, ενημερώστε μας.

φοιτητής
|

Αν δώσουμε εξετάσεις τον Ιούνιο-Ιούλιο το μόνο που θα γίνει είναι να γυρίσουμε κάποια στιγμή στο πανεπιστήμιο, να κάνουμε μέσα σε μια εβδομάδα άρπα κόλα όλα τα εργαστήρια, να μην καταλαβαίνει κανείς τίποτα και να μην υπάρξει καμία πρόθεση από μέρους των καθηγητών να μας διευκολύνουν σε οτιδήποτε γιατί είναι και εγωιστικό το ζήτημα...τα ξέρουμε δυστυχώς!

ΒΛΑΧΑ
|

Δηλαδή θα μετράμε πόσοι συμμετείχαν στην κάθε διαδικτυακή διάλεξη; ωραίο...
να μετρήσουμε και πόσοι πρόσεχαν και δε χάζευαν στο κινητό τους εκείνη την ώρα... πόσοι μασούσαν τσίχλες...

Αναγνώστου
|

Ας περιμένουμε έως τον Σεπτέμβριο.

Με κλειστά σύνορα και καραντίνα δεν θα αντέξει πολύ ο κορωνοϊός για να έχουμε δεύτερο κύμα.

Ενώ με το πρόωρο άνοιγμα των σχολών ή με τις εξ' αποστασέως εξετάσεις δε γίνεται δουλειά. Δεν είναι μόνο τα εργαστήρια είναι και το αδιάβλητο της εξέτασης. Η προφορική εξέταση δε δύναται σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει την γραπτή.

Λειτουργούμε με σταθερά τον κορωνοϊό, ενώ θα σταματήσει αυτός ο κίνδυνος.

Ας περιμένουμε κύριοι!

Observator
|

Αυτά που αναφέρονται στο άρθρο έπρεπε να είχαν ήδη γίνει.

Anagnostis
|

Με τις ακαδημαϊκές μονάδες παροχής υπηρεσιών όπως οι Βιβλιοθήκες και τα Γυμναστήρια, τι γίνεται; Ποιος είναι ο σχεδιασμός από τα Πανεπιστήμια; Πότε θα ανοίξουν; Η ΕΘΑΑΕ εμπλέκεται;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ