Κ. Μητσοτάκης: 11 Μαΐου επαναλειτουργεί η Γ' Λυκείου και 18 Μαΐου τα Γυμνάσια και η Α' και Β' Λυκείου

Δημοτικά και Νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά. Ενδέχεται, να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά

28/04/2020

Ενημερώθηκε: 29/04/2020, 07:35

Άκουσε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του ανακοίνωσε  τα εξής:

Γ. Λυκείου: Στην Εκπαίδευση, τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου θα αρχίσουν ξανά στις 11 Μαΐου.

Γυμνάσια και Α, Β Λυκείου: Μια εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και το Γυμνάσιο.

Λειτουργία σχολείων  με άλλους κανόνες: Τα σχολεία, όμως, θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν -όσο αυτό είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό.

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση: Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη.

Δημοτικά και Νηπιαγωγεία: Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά. Ενδέχεται, επαναλαμβάνω ενδέχεται, να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά.

Αύριο, η υπουργός Παιδείας θα κάνει μια πιο αναλυτική ενημέρωση. Βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με την Επιτροπή Επιστημόνων για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή των μέτρων προστασίας των παιδιών μας αλλά και των εκπαιδευτικών.

Σημείωση esos: Ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε  στην επαναλειτουργία των άλλων δομών εκπαίδευσης, Πανεπιστήμια, Φροντιστήρια, Κέντρα Ξένων Γλωσσών, Κολλέγια, ΙΕΚ, και ΣΔΕ.Για τις Δομές αυτές θα αναφερθεί αύριο Τετάρτη στις 6 το απόγευμα η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως .

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ

Συμπολίτες μου,

Εδώ και μήνες η πατρίδα μας, αλλά και ο κόσμος ολόκληρος, δίνει μια μάχη με έναν αόρατο και ύπουλο εχθρό. Πήραμε μέτρα πρωτοφανή για να περιορίσουμε την εξάπλωσή του. Αποδεχτήκαμε, ως κοινωνία, την ανάγκη να παραλύσει η οικονομική δραστηριότητα για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Μείναμε μακριά από ανθρώπους που αγαπάμε για να τους προστατεύσουμε. Δεν πήγαμε στις εκκλησίες μας. Και μείναμε στο σπίτι, ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών. Επιδείξαμε, επιδείξατε, πρωτοφανή υπευθυνότητα και αλληλεγγύη. Έτσι, η ατομική στάση έγινε συλλογική επιτυχία. Και οι δεσμοί Πολιτείας και πολιτών πλαισιώθηκαν από μεταρρυθμίσεις που άλλοτε έμοιαζαν μακρινές ή και αδύνατες: Ψηφιακή δημόσια Διοίκηση που εξυπηρετεί γρήγορα, απλά και εύκολα. Εργασία και Εκπαίδευση από απόσταση. Ένα καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και μια Πολιτική Προστασία που απέδειξε ότι μπορεί να βρεθεί δίπλα μας σε κάθε ανάγκη. Όλα αυτά δεν ήταν προϊόν τύχης, αλλά σκληρής δουλειάς. Οι μεγάλες επιτυχίες οφείλονται στους πολλούς μικρούς ήρωες, που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της ευθύνης. Και οι ήρωες αυτοί είναι ο καθένας και η καθεμία σας. Σας ευχαριστώ που κάνατε την πατρίδα μας παράδειγμα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σήμερα, μπορούμε πια να πούμε με ασφάλεια ότι τα μέτρα που πήραμε απέδωσαν. Τα δεδομένα δεν επιδέχονται αμφισβήτηση: Εδώ και μέρες, τα νέα κρούσματα έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Πιο σημαντική, όμως, είναι η σταθερή μείωση των ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία. Όπως και η υποχώρηση του αριθμού των συμπολιτών μας που είναι διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Θέλω να εκφράσω τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους. Ο πόνος τους δεν απαλύνεται από το γεγονός ότι στην Ελλάδα είχαμε πολύ λιγότερα θύματα από σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Καθώς περιορίσαμε το πρώτο κύμα του ιού, είμαστε πια έτοιμοι να περάσουμε στη 2η φάση του σχεδίου μας: Στη σταδιακή αποκλιμάκωση των  μέτρων, καθώς σήμερα είμαστε πιο έτοιμοι απ’ όσο πριν από τρεις μήνες. Μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα τεστ, άρα να εντοπίζουμε γρηγορότερα πιθανές νέες εστίες του ιού.  Η Πολιτική Προστασία ενισχύεται κι άλλο, για να μπορεί να ιχνηλατεί επαφές γρήγορα και αποτελεσματικά. Και τα νοσοκομεία μας διαθέτουν περισσότερο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Περισσότερο και καλύτερο εξοπλισμό. Μεγαλύτερη εμπειρία. Και καλύτερη οργάνωση. Διαθέτουμε, ωστόσο, και δύο ακόμα συμμάχους: Τον καλό καιρό, που θα μας επιτρέπει να περνάμε περισσότερο χρόνο έξω. Και, το σημαντικότερο, ευαισθητοποιημένους και ενημερωμένους πολίτες που γνωρίζουν, πλέον, τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν: Τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής. Δεν κάνουμε χειραψίες. Κρατάμε αποστάσεις. Φροντίζουμε ιδιαίτερα τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Και μένουμε μέσα αν έχουμε βήχα ή πυρετό, ενημερώνοντας τον γιατρό μας. Ακούμε τις συμβουλές των ειδικών για την προστατευτική μάσκα. Η χρήση της ίσως θα καλύπτει κάποια χαρακτηριστικά μας. Θα σηματοδοτεί, όμως, το σοβαρό πρόσωπο της ευθύνης μας. Όλα αυτά πρέπει να μας γίνουν δεύτερη φύση, γιατί δεν υπάρχει επιστροφή στην «προ κορωνοϊού πραγματικότητα». Ζούμε, ήδη, αλλιώς.

Προετοιμαζόμαστε για το δεύτερο στάδιο του σχεδίου μας. Προσοχή, όμως: Δεν πρόκειται για τον επίλογο της περιπέτειας, αλλά για μια συνέχεια. Θα το ξαναπώ: Η έξοδός από την καραντίνα θα γίνεται βήμα - βήμα. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή αναζωπύρωση της απειλής. Στόχος μας θα είναι να την εντοπίζουμε γρήγορα, ώστε οι όποιοι νέοι περιορισμοί να έχουν τοπικό χαρακτήρα και να μην αφορούν όλη την επικράτεια. Το σχέδιο μας για το επόμενο δίμηνo είναι εξαιρετικά αναλυτικό και επεξεργασμένο. Είναι όμως αυτό που δηλώνει η λέξη: Σχέδιο. Άρα, θα υπόκειται σε αναθεωρήσεις, ανάλογα με τις εξελίξεις των πραγμάτων και τις οδηγίες των ειδικών. Και μόνο η πειθαρχία του κάθε πολίτη θα είναι αυτή που θα κρίνει την επιτυχία του.

Κάποιες αρχές, πάντως, παραμένουν αδιαπραγμάτευτες. Προτεραιότητά μου ήταν και παραμένει η ζωή και η υγεία των Ελλήνων. Επιλογή μου είναι η κάθε απόφαση να έχει τη σφραγίδα της επιστημονικής γνώσης. Και στην ενημέρωση του πολίτη να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια, ειλικρίνεια και λογοδοσία. Σας εμπιστεύτηκα και εσείς εμπιστευτήκατε όχι μόνο εμένα, αλλά και την Ελληνική Πολιτεία. Που δεν είναι άλλη, τελικά, από τη συλλογική μας υπόσταση. Και καθώς περνάμε στη δεύτερη φάση, αυτοί οι δεσμοί εμπιστοσύνης πρέπει να διατηρηθούν άρρηκτοι. Ο Μάιος δεν είναι Μάρτιος. Τότε, έπρεπε να αμυνθούμε για την υγεία μας και να σώσουμε ζωές, μένοντας σπίτι. Ενώ τώρα καλούμαστε να ξαναγυρίσουμε μεθοδικά, σταδιακά, σε κάποιες από τις γνώριμες δραστηριότητές μας. Το νέο μας σύνθημα, λοιπόν, είναι «Μένουμε Ασφαλείς». Βγαίνουμε από το σπίτι, όμως μένουμε πάντα υπεύθυνοι.

Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Μετά από τις εισηγήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής μπορώ σήμερα να ανακοινώσω τους άξονες μιας «γέφυρας ασφάλειας» προς τη νέα καθημερινότητα: Από την επόμενη Δευτέρα, 4 Μαΐου, αίρονται οι περιορισμοί στην μετακίνηση των πολιτών. Καταργούνται, με άλλα λόγια, η γραπτή άδεια και τα σχετικά SMS. Θα εξακολουθήσουν, όμως, να ισχύουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εκτός νομού της κατοικίας μας. Η ατομική άθληση θα επιτρέπεται στους ανοικτούς χώρους και στη θάλασσα. Αλλά οι οργανωμένες παραλίες θα παραμένουν ακόμα κλειστές. Την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και ορισμένα είδη καταστημάτων και υπηρεσιών. Αναφέρω ενδεικτικά: Βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, ΚΤΕΟ και καταστήματα αθλητικών ειδών. Όπως και τα κομμωτήρια, πάντα όμως με ραντεβού. Το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα επανεκκινήσει την Δευτέρα 11 Μαΐου, εκτός των εμπορικών κέντρων. Αυτά θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου. Σε όλα τα καταστήματα, βεβαίως, θα ισχύουν όροι που θα περιορίζουν την πυκνότητα των επισκεπτών. Και θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Επιτρέψτε μου, εδώ, μία αναφορά στην Εκκλησία: Ευχαριστώ τον Αρχιεπίσκοπο και τον κλήρο για την κατανόηση και τη συνεργασία μας. Δεν ήταν εύκολη για κανέναν μας η εμπειρία του φετινού Πάσχα. Αποδείχθηκε, όμως, ότι ήταν αναγκαία για όλους. Από τις 4 Μαΐου οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία. Και από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες. Πάντα όμως με αυστηρούς κανόνες που θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα.

Στην Εκπαίδευση, τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου θα αρχίσουν ξανά στις 11 Μαΐου. Μια εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και το Γυμνάσιο. Τα σχολεία, όμως, θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν -όσο αυτό είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη. Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά. Ενδέχεται, επαναλαμβάνω ενδέχεται, να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά. Αύριο, η Υπουργός Παιδείας θα κάνει μια πιο αναλυτική ενημέρωση. Βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με την Επιτροπή Επιστημόνων για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή των μέτρων προστασίας των παιδιών μας αλλά και των εκπαιδευτικών.

Την 1η Ιουνίου ξεκινά και η δραστηριότητα στον τομέα της Εστίασης, πάντα με προϋποθέσεις, που θα έχουν μέχρι τότε συμφωνηθεί. Την ίδια μέρα θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Και τότε θα ενεργοποιηθεί και το δεύτερο κύμα εργασιών της Δικαιοσύνης. Μέσα στον Ιούνιο, τέλος, και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα απελευθερωθεί σταδιακά και η υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα. Κρίνεται απίθανο ωστόσο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα με θεατές. Όπως γίνεται σαφές, το πρόγραμμα της επόμενης φάσης είναι απόλυτα μελετημένο. Θα κλιμακώνεται ανά εβδομάδα αλλά θα αξιολογείται ανά 24ωρο, από ένα μεικτό Παρατηρητήριο Κυβέρνησης, Υπηρεσιών Υγείας και Πολιτικής Προστασίας.

Συμπολίτες μου,

Αναλυτικές λεπτομέρειες του μεταβατικού σχεδίου θα ανακοινωθούν αμέσως μετά. Κάθε Υπουργείο, άλλωστε, έχει επεξεργαστεί και επιμέρους επιχειρησιακά σχέδια, γιατί προσαρμογές θα υπάρξουν και στο σύνολο του Δημοσίου. Για παράδειγμα, η εργασία από το σπίτι και η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών πρέπει να επεκταθούν. Τα νοσοκομεία να γυρίσουν σε ομαλότερους ρυθμούς, ώστε να καλύψουν πιο αποτελεσματικά όλα τα τρέχοντα περιστατικά. Όπως και οι ώρες προσέλευσης των υπαλλήλων να μεταβληθούν για να αποφεύγεται ο συνωστισμός στους χώρους εργασίας αλλά και στα μέσα συγκοινωνίας. Και τα τελευταία, με τη σειρά τους, να πυκνώσουν τα δρομολόγια στις ώρες αιχμής για να κινούνται με λιγότερους επιβάτες.

Κλειδί, πάντως, και για την επιτυχία θα είναι και πάλι η ατομική μας πειθαρχία. Η υπευθυνότητα. Η εμπιστοσύνη στις οδηγίες των ειδικών. Το αποτέλεσμα που πετύχαμε έως τώρα είναι μεγάλο. Είναι όμως ακόμα εύθραυστο. Το να επιστρέψουμε στις ζωές και στις δουλειές μας είναι πιο δύσκολο από το να μείνουμε σπίτι. Γι’ αυτό και όσο χαλαρώνουν οι περιορισμοί, τόσο θα αυξάνεται ο ρόλος της προσωπικής ευθύνης. Το σύνθημα, λοιπόν, «Μένουμε Σπίτι» παραμένει σε ισχύ. Δεν βγαίνουμε χωρίς λόγο. Μένουμε ασφαλείς. Γιατί η επιστροφή δεν πρέπει να οδηγήσει σε υποτροπή. Αλλά σε μία επάνοδο, λελογισμένη και υπολογισμένη. Μέχρι τώρα, απέναντι στην πανδημία ορθώθηκε μία αποτελεσματική Πολιτεία, που προστάτεψε τους Έλληνες, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη τους. Και αυτοί, με τη σειρά τους, ανέδειξαν τον καλύτερο εαυτό τους: Σεβάστηκαν τις οδηγίες. Πειθάρχησαν στα μέτρα. Και προφύλαξαν την υγεία τους αλλά και την υγεία των διπλανών τους. Αυτές οι παρακαταθήκες αποτελούν εγγύηση για το αύριο. Γιατί δεν κινητοποίησαν μόνο πολύτιμα χαρακτηριστικά του λαού μας, που έμεναν χρόνια σε αδράνεια, αλλά και γιατί προσέφεραν μια νέα ποιότητα στην τραυματισμένη από τον λαϊκισμό Δημοκρατία μας. Σκεφτείτε, στο πεδίο της πολιτικής αμβλύνθηκαν οι επιφυλάξεις και η παλιά καχυποψία. Τώρα, πλέον, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ακούν τους εκπροσώπους της Πολιτείας, ξέροντας ότι θα τους ακούσουν και εκείνοι. Στην κοινωνική ζωή, ο νόμος τηρήθηκε συνειδητά, χωρίς τον φόβο κάποιας ποινής. Και πρωταγωνιστές έγιναν αθόρυβοι άνθρωποι. Που με τις πράξεις τους, όμως, έγιναν ηχηρά παραδείγματα για όλους. Ενώ και ο καθένας προσωπικά ξανασκέφτηκε, νομίζω, τον ρόλο του μέσα στο σύνολο. Περιοριστήκαμε αλλά δεν χωριστήκαμε. Θα έλεγα ότι ξαναγνωριστήκαμε και συστρατευτήκαμε. Ο κορωνοϊός μάς έμαθε, επίσης, ότι η φιλία δεν περιορίζεται σε μία χειραψία. Ούτε η φροντίδα σε μία αγκαλιά. Και πως όλα, τελικά, μπορούν να εκφραστούν με νέους τρόπους σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Γιατί, πράγματι, στις 4 Μαΐου όλοι θα συναντηθούμε με μία νέα καθημερινότητα. Και αν τη διαχειριστούμε με ωριμότητα τότε, σταδιακά, θα την βελτιώνουμε για να την κάνουμε όλο και καλύτερη.

Μέχρι η επιστήμη να βρει το κατάλληλο εμβόλιο και μία αποτελεσματική θεραπεία, ο ιός θα ζει ανάμεσά μας. Κάποιοι δεν μπορεί παρά να νοσήσουν. Είναι στο χέρι μας αυτοί να είναι όσο το δυνατόν λιγότεροι και να τους παρέχουμε τη φροντίδα που χρειάζονται. Όποιος, λοιπόν, σε λίγο θα κλείνει πίσω του την πόρτα του σπιτιού, ταυτόχρονα θα ανοίγει την πόρτα της ευθύνης. Από την υπομονή, θα περνά στην επιμονή. Και από την αντοχή, στην προσοχή. Γιατί μόνο έτσι ο κίνδυνος θα συρρικνώνεται.

Συμπολίτες μου,

Ασφαλώς στον καιρό που έρχεται καραδοκούν δυσκολίες, στην Υγεία αλλά και στην Οικονομία, το παρατεταμένο «πάγωμα» της οποίας έχει κοινωνικό πρόσημο. Γιατί «παγώνει» ταυτόχρονα και τις αδικίες, πλήττοντας πρωτίστως τους πιο αδύναμους. Η σταδιακή επανεκκίνηση, συνεπώς, είναι χρέος κάθε υπεύθυνης κυβέρνησης. Κανείς δεν αρνείται ότι, μετά τον κορωνοϊό, η κρίση θα είναι βαθιά και παγκόσμια. Και καθώς η πανδημία χτύπησε όλους, όλοι θα πρέπει να σηκώσουν και τα βάρη των συνεπειών της. Με τρόπο όμως δίκαιο και με συμμάχους την αλήθεια και τον ρεαλισμό. Για όλα αυτά, όμως, θα μιλήσω αναλυτικά και στη Βουλή σύντομα. Στο μεταξύ, Πολιτεία και πολίτες οφείλουμε να συνεχίσουμε τον πόλεμο με τον αόρατο εχθρό, που θα παραμονεύει να χτυπήσει με τον παραμικρό εφησυχασμό. Γι’ αυτό και οι αρμόδιοι δεν θα διακόψουν την καθημερινή ενημέρωση. Και το Κράτος θα είναι σε μόνιμη επιφυλακή. Μέσα στην τελευταία δοκιμασία γεννήθηκε μια νέα αισιοδοξία. Μία ανανεωμένη εθνική αυτοπεποίθηση. Είμαι σίγουρος πως και η κοινωνία μας θα απαντήσει με ευθύνη και σοβαρότητα στη νέα πρόκληση που ανοίγεται μπροστά μας: Στην ομαλή, ασφαλή και σταδιακή επιστροφή σε πιο γνώριμους ρυθμούς της καθημερινής ζωής. Όπως το είπαμε: Επιστρέφουμε, αλλά προσέχουμε. Πάνω απ’ όλα Μένουμε Ασφαλείς.

Στο χέρι μας είναι να τα καταφέρουμε.

 

Σχόλια (44)

ΔΗΜΗΤΡΑ
|

Για όσους κόπτονται επειδή οι εκπαιδευτικοί πληρώνονται και πετάνε αυτή την καραμέλα κάθε λίγο, τους πληροφορώ ότι:

1) Η συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτικών εργάζεται όλο αυτό το διάστημα από το σπίτι, όπως κάνουν και κάποιες άλλες κατηγορίες εργαζομένων των οποίων οι χώροι εργασίας έχουν κλείσει, και θα συνέχιζαν να εργάζονται έτσι κι αλλιώς αν δεν άνοιγαν τα σχολεία.

2) Αρκετοί εκπαιδευτικοί, ιδίως αυτοί που εργάζονται μακριά από το σπίτι τους, βγάζουν έτσι κι αλλιώς λιγότερα από το επίδομα των 800 ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση σε όσους σταμάτησαν να εργάζονται.

DIMOTIKO
|

Σαν ναυαγοί ας εκπαιδευτούμε, σαν ..ανεργοι ή απληρωτοι φοβαμαι πως θα καταληξουμε..
Εκτος και το εχετε σιγουρεψει, οτι μονο η κατσικα του γειτονα θα ψοφησει,οχι η δικη μας.

DIMOTIKO
|

Λίγος ... έως... ελαχιστος. Άλλα περιμέναμε, δεν θα κλεισει χρονο η κεβερνηση αυτή.Τα ιδια και τα ιδια : πειθαρχια , ατομικη ευθυνη, βλεποντας και κανοντας κ.ο.κ
Λες και μιλάει σε μικρα παιδια , ή σε κρατος με άλλο ..πολιτευμα.
Συμβαινει κατι, με το ζορι μασκα; Τι ειναι αυτά;

Τιτανικός
|

@ΓΙΩΡΓΟΣ
Το καράβι έχει μεν τρύπα αλλά αφού και το Σεπτέμβριο θα την έχει, ας πάρουν οι επιβάτες τα μπρατσάκια τους και φύγαμε...
Να εκπαιδευτούμε και ως ναυαγοί...

Ααα
|

Δύο τινά συμβαίνουν -και όχι αναγκαστικά το ένα ξέχωρα απ' το άλλο. Πρώτον, μήπως θέλουν να δοκιμάσουν τι γίνεται με τα σχολεία μισάνοιχτα σε περίοδο υποχώρησης της πανδημίας; (Το λες και πείραμα αυτό.) Δεύτερον, μήπως, λέμε μήπως, ο τρόπος με τον οποίον μας παρουσίαζαν από ένα σημείο και μετά την πραγματική απειλή της ίωσης ήταν λιγουλάκι... πώς να το πούμε... υπερβολικός; Μήπως προκλήθηκε μεγαλύτερος πανικός -όχι κατ' ανάγκην τεχνηέντως- απ' όσο δικαιολογούσε η ομολογουμένως φονική πανδημία, και τώρα απλώς τα μαζεύουν ώστε να ταιριάξει με το μέγεθός της; Μήπως άλλαξαν τα δεδομένα, αλλά και να το παραδεχτούμε αποφεύγουμε και δοκιμές της νέας κανονικότητας κάνουμε;

ΓΙΩΡΓΟΣ
|

Τα σχολεία πρέπει σιγά σιγά να ανοίξουν. Τον Σεπτέμβρη τι θα έχει αλλάξει; Ο ιός θα υπάρχει. Ας αφιερωθεί αυτο το διάστημα του Ιουνίου για εκπαίδευση όλων και προσαρμογή στην νέα πραγματικότητα.

πειραματόζωα
|

αγαπητοί συνάδελφοι και γονείς....δεν καταλάβατε ότι θα είμαστε τα πειραματόζωα;;;; λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας ευελπιστούν ότι ο ιός δεν θα είναι τόσο ισχυρός, θα νοσήσουμε εμείς και τα παιδιά μας...να αποκτήσουμε ανόσια και έτσι να μπούμε το Σεπτέμβριο κανονικά στα σχολεία.....καλή μας τύχη λοιπόν ......

Ria
|

Αυτα που πρέπει να ανοίξουν πρωτα ειναι τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία για τους εξής λόγους: 1.Ειναι στην ηλικιακή ομάδα με τις λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρα.Πραγματικα πιστεύουμε οτι απο Δευτερα δεν θα συνωστίζονται σε παρκα η αλλους χωρους με τα σχολεία κλειστα;Η θα τηρουν τα προβλεπόμενα μετρα; Επισης ποια η διαφορά Εκτης Δημοτικού με Α γυμνασίου οσον αφορά στην τηρηση των αποστάσεων και των κανόνων υγιεινής; Απολύτως καμία αλλα τα Γυμνάσια ανοιγουν στις 18!!!
2 Για να λειτουργήσει η αγορα τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία πρέπει να ανοίξουν άμεσα αλλιως οι γονείς αναγκαστικα θα κάθονται σπιτι.
3 Τα δημοτικά εχουν χασει περισσότερες ωρες μαθηματων αφου εκλειναν κανονικα 15 Ιουνιου σε αντίθεση με τη Δ/θμια που το Λυκείο εκλεινε μεσα Μαη και το Γυμνάσιο τελη Μαη.Ας γίνουνε οι Πανελλαδικές το συντομότερο και ας ανοίξουν τα δημοτικά. Γυμνάσια και Λύκεια ας συνεχίσουν με εξ'αποστασεως!

Νικ
|

Επιστροφη σταδιακή στα σχολεία και αξιοποίηση όλου του προσωπικού που είναι εκτός σχολείων όπως υπευθύνων δραστηριοτήτων, σε γραφεία, στα ΚΠΕ της χώρας και αξιοποίηση των χωρών εκεί . Προτεραιότητα τα σχολεία αυτή τη στιγμή .

foros1
|

@σωτηρια,
Φυσικά θα ανοίξουν. Αλλά στις αποστάσεις που προβλέπονται για όλους τους άλλους χώρους. Και προετοιμασία μέσα στο καλοκαίρι για εκ περιτροπής διδασκαλία εξ αποστάσεως, κάτι ανάλογο με την εκ περιτροπής εργασία στο υπόλοιπο δημόσιο.

Σωτηρία
|

Και το Σεπτέμβρη θα υπάρχουν κρούσματα μήπως να συνεχίσουμε την παραμονή στο σπίτι μέχρι τα Χριστούγεννα; Δε νομίζω να θέλουμε να πληρωθούμε κιόλας ;

Σίγουρα όχι.
|

Είμαι εκπαιδευτικός και ταυτόχρονα γονέας. Σαν γονέας, αν είχα παιδί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση δεν θα ήθελα να πάει στο σχολείο με αυτές τις συνθήκες. Σαν εκπαιδευτικός θα δείξω απόλυτη κατανόηση και ανοχή στις απουσίες των παιδιών όλων των τάξεων του γυμνασίου και του λυκείου. Ζούμε εποχές παράνοιας που οι ηγέτες μας έχουν χάσει τα αυγά και τα πασχάλια που έλεγαν οι παλιοί. Φέτος κυριολεκτικά.

Ας τα πούμε όλα
|

Μάλλον,ανεπίσημα,είμαστε τα επόμενα πειραματόζωα.
Κάπως πρέπει να βοηθήσουμε κι εμείς την επιστήμη.
Εκπαιδευτικοί και μαθητές.
Η νέα έρευνα των λοιμοξιολόγων και των φαρμακευτικών.

Σίγουρα
|

@Γκαβός, φυσικά οι μαθητές τα κάναν τα κουμάντα τους αφού οι περισσότεροι κανουν ιδιαίτερα και φροντιστήρια άι έρχονται στο σχολείο για ...εκτόνωση.
Καλύτερα να τα ανοίξουμε του χρόνου που θα έχει βρεθεί και το εμβόλιο!

απλη-κοινη λογική(;)
|

Το πρωι δεν κολλαει ο κοροναιός αλλα το βραδυ γινεται επικυνδινος αχαχαχα

the end
|

Χειρότερος πρωθυπουργός από σαμαρά βρέθηκε!!! χρειάστηκαν μόνο 6-7 μήνες να διαλυθεί η οικονομία και η κοινωνική συνοχή!!! τα κατάφερε, δεν το πίστευα άλλα τα κατάφερε!!!

Γκαβός
|

Το σύνθημα δόθηκε: ανοίξτε τα σχολεία πάση θυσία (κυριολεκτικά... θυσία)! Λόγοι πολιτικοί και οικονομικοί το επιβάλλουν, όχι εκπαιδευτικοί ή παιδαγωγικοί. Ειπώθηκε εξάλλου: το ρίσκο είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το όποιο μικρό όφελος! Άρα γιατί; Πιθανό αποτέλεσμα: λίγοι μαθητές (ίσως και εκπαιδευτικοί θα πάνε). Χωρίς προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, γιατί να πάνε; Ακόμα και για τη Γ' Λυκείου, η ύλη έχει ήδη οριστεί, δεν θα καλυφθεί νέα! Οι μαθητές της Γ' έχουν κάνει τα... κουμάντα τους. Ο νοών νοείτω! Γιατί να πάνε σχολείο και να κινδυνεύσουν να κολλήσουν με αποτέλεσμα να μην γράψουν Πανελλήνιες; Το όλο πλάνο θα οδηγηθεί σε ένα τεράστιο φιάσκο. Μακάρι να μην το μετανιώσουμε!

Εκπαιδευτικός
|

Σαν να υπάρχει ένα μένος εναντίον των εκπαιδευτικών και από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Απόλυτη αδιαφορία για την υγεία εκπαιδευτικών και οικείων τους, λες και οι σχολική πραγματικότητα δεν είναι εξ ορισμού συνδεδεμένη με τον διαρκή συγχρωτισμό. Κάναμε το ανθρωπίνως δυνατό να στηρίξουμε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και μας οδηγούν, σαν πρόβατα επί σφαγή, στην πολιτική απόφαση της "ανοσίας της αγέλης", που πριν από λίγο καιρό οικτήραμε ως χώρα. Οι Ιταλοί και οι Γάλλοι που έζησαν τον εφιάλτη που προσπαθήσαμε να αποφύγουμε -μέχρι σήμερα- πήραν συγκεκριμένες, διαφορετικές αποφάσεις για τα σχολεία τους και τις εισαγωγικές.
Αντί να πάμε κατευθείαν σε Πανελλαδικές, πριν την εκτόξευση της καμπύλης λόγω της χαλάρωσης των μέτρων, ανοίγουν όλες τις τάξεις λες και δεν έχουμε ήδη 138 νεκρούς, λες κι έχει βρεθεί φάρμακο, λες και δεν είναι σε διαρκή αβεβαιότητα τα δύστυχα παιδιά της γ' λυκείου. Τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και το πρόσθετο άγχος τυχόν καραντίνας του σχολείου τους σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος.
Τέτοια ανευθυνότητα, τέτοια επιπολαιότητα...
Θα πάρουν κόσμο στον λαιμό τους οι κυρίες.
Ντροπή.

Ζαβός
|

Προτείνω να μείνουν κλειστά τα σχολεία και να θυσιάσουμε το μισό μισθό για τρεις μήνες στο δημόσιο για να βοηθήσουμε να πληρώνονται όλοι οι συμπολίτες μας έστω και με 500 ευρώ το μήνα γιατί σίγουρα θα βρουν την πόρτα κλειστή στην επιστροφή. Να κάθεσαι και να πληρώνεσαι δεν υπάρχει πουθενά. Να φυτέψουμε και τα λεφτόδεντρα για να έχουμε στο μέλλον.

Cretan@ Αναστασία
|

Λες: οι καθηγητές που αλλάζουν σχολείο μέσα στη μέρα πόσες φορές θα μετακινηθούν; Tόσες φορές μέχρι να αρχίσουν το πεντοζάλι !

Κρούσματα και αποφάσεις
|

10 Μαρτίου. 5 κρούσματα. Ανακοινώνεται το κλείσιμο των σχολείων.
28 Απριλίου: 32 κρούσματα. Ανακοινώνεται το άνοιγμα των σχολείων.

Αναστασία
|

Αν εφαρμοστεί αυτό που γράφτηκε για κυλιόμενο ωράριο (8.30-11.30 και οι υπόλοιποι το απόγευμα), το μόνο που θα γίνει είναι να φτάσουν όλοι οι μαθητές το ανώτατο όριο απουσιών. Επιπλέον οι καθηγητές που αλλάζουν σχολείο μέσα στη μέρα πόσες φορές θα μετακινηθούν;

Λύσεις:
1. Το μισό ωράριο για κάθε μάθημα, ώστε π.χ. σε ένα δίωρο μάθημα να είναι τη μία ώρα οι μισοί και την άλλη ώρα οι άλλοι μισοί μαθητές. Για τα μονόωρα, πρόγραμμα δύο εβδομάδων. Τη μία εβδομάδα οι μισοί, την άλλη οι υπόλοιποι. Με αυτόν τον τρόπο διατηρείται το ωράριο των εκπαιδευτικών και δεν γίνονται μπερδέματα με αυτούς που πηγαίνουν σε πολλά σχολεία (που είναι πάααρα πολλοί).

Επίσης τι εννοείτε όταν λέτε ότι όποιοι μαθητές δεν μπορούν να πάνε σχολείο θα υποστηριχθούν με την εξ' αποστάσεως εκπαίδευση; Εννοείτε σύγχρονη; Γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να κάνω το ωράριό μου και να κάνω και σύγχρονη. Μόνο ασύγχρονη.

Επιπλέον οι εκπαιδευτικοί που έφυγαν και πήγαν στα σπίτια τους πώς θα γυρίσουν στα νησιά και τα χωριά που διδάσκουν; Το έχετε σκεφτεί;

Κάτι τελευταίο. Θα τα τιμωρούμε τα παιδιά που θα αγκαλιάζονται; Θα τηρούνται και στα διαλείμματα οι αποστάσεις; Θα μπαίνουμε στις τουαλέτες (γνωστά σημεία συνάθροισης μαθητών) να ελέγχουμε αν υπάρχει συγχρωτισμός;

Στην ουσία δεν ανοίγουν...
|

Γιατί ελάχιστοι γονείς θα στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, σε αυτές τις τάξεις(α' γυμνασίου ως β' λυκείου). Σε αυτές τις ηλικίες, μια χαρά μπορούν να τα αφήσουν μόνα στο σπίτι. Όλη η δουλειά γίνεται για τη γ' λυκείου:
- για την κάλυψη(τσάτρα πάτρα) της ύλης που ΔΕΝ διδάχθηκε,
- για τα φροντιστήρια και τα ιδιωτικά σχολεία, που "πρέπει" να πληρωθούν
- και φυσικά τέλος, για τη διαφύλαξη(ως κόρης οφθαλμού), της απρόσκοπτης συνέχισης εις το διηνεκές, των μοναδικών παγκοσμίως Πανελλαδικών εξετάσεων!
Τα έχουν ήδη γράψει πολλοί εδώ στο esos αλλά δυστυχώς, η πολιτική-οί στη χώρα μας, ως εκεί μπορούν-θέλουν.

Ανήσυχος εκπαιδευτικός
|

Είναι φανερό ότι επελέγη στο χώρο της εκπαίδευσης να δοκιμαστούν οι αντοχές του ιού για ενδεχόμενη αναζωπύρωση! Είναι φανερό επίσης ότι, εφόσον για τα παιδιά κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει κίνδυνος της ζωής τους, όλο το πείραμα μετατοπίζεται στις αντοχές των εκπαιδευτικών, οι οποίοι προφανώς έχουν επιλεγεί ως το πλέον αναλώσιμο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας! Δεν μπορώ παρά να εκφράσω τη βαθιά μου συγκίνηση για τον υπέρτατο σκοπό που θα θέσω σε κίνδυνο την υγεία μου σε λίγες ημέρες. Είναι κάτι που - εφόσον θα υφίσταται ακόμη το θλιβερό μου το σαρκίο - θα το κουβαλώ εφεξής ως μέγα παράσημο...

????
|

Πάντως ο κ.Πρωθυπουργος για τα ΑΕΙ καμια αναφορα , κατι να πει , εστω μια σειρα , μια παραγραφο , σα να μην ειναι βαθμιδα της εκπαιδευσης

Μητερα κ εκπαιδευτικος
|

Χαιρομαι που η Πολιτεια ΔΕΝ χρησιμοποιει ως «κοινωνικη ασπιδα» τα μικρα παιδια, παρα τις βεβαιωσεις καποιων ειδικων οτι τα μικρα παιδια σπανια νοσουν και τις παροτρυνσεις τους μαλιστα να ξεκινησουμε εκθετοντας τους μικροτερους ηλικιακα μαθητες.

Μαμα
|

Μέρα παρά μέρα θα πηγαίνουν στο σχολείο ειπε ο υπουργός πάρα τω πρωθυπουργό. Να δείτε του κουτρουλη ο γάμος θα γίνει όπως και με την τηλε εκπαίδευση. Όλος αυτός ο κίνδυνος δηλαδη για 15 μέρες μάθημα. Τι είναι αυτά;

Rip
|

Πολύ λογική απόφαση.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ
|

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ , ΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ,ΑΛΛΑ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ

Ζεπος
|

Μερικοί σχολιάζετε λες και είμαστε σε μια απλή καθημερινή κατάσταση. Λες και ο ιός δεν σκότωσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους παγκόσμια. Λες και δεν πεθένανε χίλιοι άνθρωποι την ημέρα στη διπλανή μας Ιταλία.
Είμαστε σε μια έκτακτη ανάγκη παρόμοια με πόλεμο και μόλις τώρα βγαίνουμε στο ξέφωτο.
Δεν σας νοιάζει καθόλου για το αν θα λειτουργήσει η ιδιωτική οικονομία που πληρώνει τους μισθούς σας; Δε σας νοιάζει πόσοι θα μείνουν άνεργοι άστεγοι απλήρωτοι; Ας καταστραφούν όλα για να περάσει η κομματική σας γραμμή;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ