Placeholder

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αίτημα για 3 + 2 έτη απόσπασης στο εξωτερικό με επιμίσθιο για όλους

Δημοσίευση: 28/04/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ  /  Αξιότιμη Κυρία Υφυπουργέ,

κατατέθηκε στις 22-04-2020 το νομοσχέδιο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις»  του Υπουργείου Παιδείας που  αναρτήθηκε προς δημόσια διαβούλευση και στο Άρθρο 29 « Τροποποιήσεις του άρθρου 16 του ν. 4415/2016,  στην περ. β΄ της παρ. 3 του άρθρου 16 του ν. 4415/2016 επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις και  το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται ως εξής: «Παράταση της απόσπασης μπορεί να χορηγηθεί με αίτηση του εκπαιδευτικού, η οποία υποβάλλεται μέσα στο πρώτο δίμηνο του ημερολογιακού έτους, για δύο (2) ακόμη έτη με επιμίσθιο μόνο για το πρώτο έτος της παράτασης.»

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας εκφράζει την αγανάκτηση και την απογοήτευσή του για την εξέλιξη αυτή. Στις 22 Φεβρουαρίου του 2020 η Υφυπουργός κ. Ζαχαράκη παρευρέθηκε στην Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, με τίτλο «Η Ελληνική Γλώσσα είναι ψυχή», όπου στον χαιρετισμό που απηύθυνε, ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο που καταρτίζεται για την ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στο εξωτερικό, θα ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα των αποσπασμένων Ελλήνων εκπαιδευτικών να επεκταθεί το επιμίσθιο και για τα πέντε (5) χρόνια που είναι αποσπασμένοι. Τι συνετέλεσε στην αλλαγή στάσης του ΥΠΑΙΘ απέναντι στο καθολικό αίτημα της ομογένειας και των εκπαιδευτικών, για πενταετή απόσπαση με επιμίσθιο; Πρόκειται για εμπαιγμό και βάλλεται η αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών, όταν ζητάτε να εργαστούν μόνο με τον ελληνικό μισθό, σε χώρες της Ευρώπης, ο οποίος τις περισσότερες φορές δεν φτάνει ούτε για το ενοίκιό τους. Επισημαίνουμε, επίσης, πως η ανακοίνωση της Υφυπουργού δημιούργησε έναν εφησυχασμό και μια προσμονή για θετική εξέλιξη στους άμεσα ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς που διανύουν το 4ο έτος της απόσπασής τους. Η αργοπορία της κατάθεσης του νομοσχεδίου εμπαίζει ιδιαίτερα αυτούς τους εκπαιδευτικούς και τους δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια, άγχος και το δίλημμα να αποφασίσουν αν θα προσβάλλουν τις συμβάσεις για κατοικία, τηλεφωνία, ενέργεια, στις 30.04.2020,  όπως ορίζει ο νόμος να πραγματοποιείται τρεις μήνες νωρίτερα, ή να περιμένουν την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ο Σύλλογός μας είχε θέσει εγκαίρως όλα αυτά τα θέματα, και με επιστολές στο Υπουργείο και κατά τη συνάντησή μας, στο Μόναχο, με τη Γενική Γραμματέα κ. Γκίκα, η οποία έδειξε να τα γνωρίζει και να τα κατανοεί. Επίσης, αυτό που μας προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ότι μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει, για το σχολικό έτος 2020-2021,τουλάχιστον 40 κενά εκπαιδευτικών στα ελληνικά σχολεία της Βαυαρίας, τα οποία δύσκολα θα αναπληρωθούν, λαμβάνοντας υπόψιν και την υγειονομική κρίση. Αναρωτιόμαστε πόσοι θα υποβάλλουν αίτηση για απόσπαση στο εξωτερικό, αφού όπως ήδη γνωρίζετε, στις τρεις προηγούμενες προσκλήσεις σας και υπό καλύτερες συνθήκες, δεν ανταποκρίθηκαν. Μια τέτοια πολιτική βούληση οδηγεί στην υποβάθμιση των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού που  καλούνται να λειτουργήσουν με αλλαγές στο ωρολόγιό πρόγραμμά τους, λόγω έλλειψης προσωπικού. Αυτονόητα ανησυχούν οι γονείς βλέποντας τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση και υποβάθμιση των ελληνικών σχολείων.

Ζητάμε να δείξετε έμπρακτα ότι στηρίζετε την ελληνόγλωσση εκπαίδευση ψηφίζοντας 3 + 2 έτη απόσπασης στο εξωτερικό με επιμίσθιο για όλους.

Με εκτίμηση

Το Δ Σ  του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μονάχου και Περιχώρων      « Ο ΠΛΑΤΩΝ»                    

     Λανόπουλος Θωμάς      Πρόεδρος

     Αλεξάκη Βαρβάρα        Αντιπρόεδρος

     Γεωργίου Ευαγγελή       Γραμματέας

     Μάντζιαρη Ευαγγελία    Ταμίας

     Τζογάνη  Άννα                Μέλος

     Κασωτάκη Μαρία           Μέλος

    Ιωαννίδου  Μάρθα            Μέλος

Σχόλια (12)

 
Δασκαλος
02 Μάιος 2020 00:08

Εσείς κυρίες και κύριοι που συνταξατε την επιστολη αυτή, μήπως ξεχάσατε να αναφερθειτε και στους συναδέλφους σας που στο παρελθόν δεν έχουνε πάρει 4ο χρόνο επιμισθιο?

 
@Δέσποινα
01 Μάιος 2020 15:05

Με "πανδημια, κρίση κ τέτοιες καταστάσεις" μειώθηκαν τα ενοίκια ή το κόστος ζωής στη Γερμανία;

 
Δεσποινα
30 Απρ 2020 13:59

Είστε σοβαροί?
Με πανδημια, κρίση κ τέτοιες καταστάσεις, εσείς ζητατε κ επιμισθιο?
Ντροπή!!!

 
@Γονέας
29 Απρ 2020 21:12

Οι αναπληρωτές ομογενείς από που θα πληρώνονται; Από τους γονείς; Εδώ το Υπουργείο δεν έχει χρήματα να προσλάβει αναπληρωτές στην Ελλάδα και περιμένει πώς και πώς να εγκριθούν τα ΕΣΠΑ για να προσλάβει το 95% των αναπληρωτών, οι οποίοι πληρώνονται από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, για να ανοίξει τα σχολεία το Σεπτέμβριο και θα προσλάβει Αναπληρωτές που θα πληρώνει το ίδιο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό; Μάλλον δεν έχετε εικόνα της κατάστασης στην Ελλάδα. Πρέπει να γίνουν αγώνες από τους ίδιους τους γονείς αν θέλουν να κρατήσουν τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία αυτά που ήδη υπάρχουν γιατί δεν έχουν καταλάβει ότι δεν είναι αυτονόητα αυτά και εν μια νυκτί μπορεί να χαθούν όπως έγινε το 2011. Ειδικά τώρα η εξ' αποστάσεως εκπαίδευση προσφέρει εναλλακτικές και δίνει ένα μεγάλο άλλοθι στο Υπουργείο για να προχωρήσει σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις.

 
Vas.
29 Απρ 2020 18:05

Κάνεις αποσπασμένος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς επιμησθιο.Θα παραμείνουν μόνο εκείνοι που έχουν παιδιά και συζηγο που βρήκαν μια ψευτοδουλεια.. . Και όσο αντέξουν.Για όσους συναδέλφους ενδιαφέρονται να αποσπάστουν να ρωτήσουν πριν πάρουν την απόφαση..Ειναι πολυ πιο δύσκολο από ότι φαντάζονται.

 
12o Δ.
29 Απρ 2020 16:07

Καλησπέρα σας. Ίσως θα έπρεπε να δοθεί το επιμίσθιο στις χώρες που τα ενοίκια είναι υψηλά και να μείνουν τον έκτο χρόνο χωρίς επιμίσθιο.Δεν είναι ίδιο το κόστος ζωής στην Αλβανία και στις ΗΠΑ.

 
Δάσκαλος
29 Απρ 2020 10:44

Ό,τι αλλαγή και να γίνει αυτή τη στιγμή, η ζημιά έγινε.
Πολλοί εκπαιδευτικοί 1η του Μάη θα δηλώσουν ότι αφήνουν την κατοικία τους (πρέπει να το δηλώσουν 3 μήνες πριν).
Με ένα μισθό στην Γερμανία δεν μπορείς να ζήσεις.
Και το θέμα είναι ότι το κόστος για την πολιτεία θα είναι ακόμα μεγαλύτερο μετά (οικονομικό... το πολιτικό το αφήνουμε).
Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω ποιους "συμβούλους" άκουσαν για να κινηθούν όπως κινήθηκαν.
Το τονίζω... ακόμα και να αναιρεθεί η συγκεκριμένη διάταξη και να ισχύσει το 3+2 ως προς το επιμίσθιο... μεγάλη ζημιά έχει γίνει ήδη.

 
Φιλόλογος
28 Απρ 2020 23:47

Οι αποσπάσεις θα πρέπει να γίνονται για τέσσερα χρόνια για να μπορούν περισσότεροι εκπαιδευτικοί να πηγαίνουν στο εξωτερικό. Οι παρόντες ήταν επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης και νομίζω δεν είναι δεοντολογικό να ζητάνε 12από τη νέα κυβέρνηση πράγματα που ούτε η προηγούμενη έδινε, εν όψει της κρίσης που έρχεται.

 
Σταμάτης
28 Απρ 2020 23:42

Αν δεν δοθεί επιμίσθιο για το 5ο έτος, κανένα δημοσιονομικό όφελος δε δημιουργείται. Απλά, θα διακόπτουν όσοι ολοκληρώνουν τον 4ο χρόνο και θα έρχονται νέοι αποσπασμένοι, που θα λαμβάνουν από την αρχή επιμίσθιο. Μάλιστα, οι ανακλήσεις θα γίνονται μέσα στο καλοκαίρι -ίσως και τον Σεπτέμβρη, ώστε να λάβουν και τα καλοκαιρινά επιμίσθια- και τα κενά θα είναι τεράστια στα σχολεία, με χρονοβόρες διαδικασίες αντικατάστασης και τη σχολική χρονιά να ''τρέχει''. Ας δοθεί ο 5ος χρόνος, καλύτερα για όλους θα είναι. Ευχαριστώ.

 
Νεφέλη
28 Απρ 2020 20:10

Όπως είπε σε σας η κυρία Ζαχαράκη για το πέμπτο έτος με επιμίσθιο , που όλοι υπογράψατε όμως για ένα έτος με επιμίσθιο κι ένα χωρίς , πολύ περισσότερες φορές όταν οι νυν ήταν αντιπολίτευση έλεγαν ότι θα μεριμνήσουν για όλους αυτούς του συναδέλφους που ταλαιπωρούνται τόσα χρόνια και είναι παντρεμένοι με μόνιμο κάτοικο του εξωτερικού. Επίσης υπάρχουν και πολλοί άλλοι συνάδελφοι που για τους δικούς τους προσωπικούς λόγους ζητούν απόσπαση χωρίς επιμίσθιο(το είχαν πάρει στο παρελθόν, άρα δεν δικαιούνται)ή συνάδελφοι που αποσπάστηκαν χωρίς επιμίσθιο στο παρελθόν και δεν τους δίνεται η δυνατότητα απόσπασης αφού υπάρχει το πλαφόν της πενταετίας . Υποβαθμίζονται τα σχολεία γιατί η μόνη συζήτηση είναι το πέμπτο έτος με επιμίσθιο. Πως θα λειτουργήσουν τα σχολεία όμως μέσα στην πανδημία που επικρατεί καμία πρόταση από κανέναν.

 
Γονεας
28 Απρ 2020 19:50

Αγαπητοι εκπαιδευτικοι των παιδιων μας απο πληροφοριες που εχουμε το 3+2 θα ψηφιστει μην ανησυχητε.
Οπως επίσης εν όψει οικ.κρισης που μας περιμενει για μια αλλη φορα ,θα τοποθετηθουν στα σχολεια μας αναπλρητες ομογενεις και θα δωθει παραταση ανευ επιμισθιου σε οσους απο σας εχουν συναψη γαμο με μονιμο κατοικο .Σας ευχαριστω .

 
Νίκος Π.
28 Απρ 2020 19:22

Όταν άλλοι εργαζόμενοι δεν παίρνουν ολόκληρο ούτε τον έναν μισθό τους, είναι εξωφρενικό εκπαιδευτικοί να ζητάνε 12 μισθούς έξτρα, σαν να μην ξέρουν ότι χτυπήθηκε από τον κορωνοϊό όλη η ελληνική οικονομία και χιλιάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι. Αν δεν κάνω λάθος, προ κορονοϊού με καλύτερες συνθήκες, οι ίδιοι είχαν υπογράψει ότι το τελευταίο έτος θα ήταν χωρίς επιμίσθιο.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.